Što većina web dizajnera nije u redu s hijerarhijom tema WordPressa

Dizajn teme WordPressa u početku može izgledati prilično zastrašujuće; čak i za iskusne web dizajnere. Čini se da se najjednostavnije teme sastoje od više datoteka koje su na neki način međusobno povezane.


Ali dobra vijest je ova: Iza zbrke stoji logični sustav. Ako želite zasukati rukave i naučiti malo PHP-a, možete statički HTML dizajni pretvoriti u dinamične WordPress web stranice.

Možete naravno koristiti naše usluge umjesto toga, ali mi vam želimo dati izbor!

U ovom članku želim započeti usredotočenjem na ključnu grešku koju većina budućih dizajnera WordPress tema napravi kada je u pitanju rad s hijerarhijom predložaka tema WordPressa, a zatim vam pružim široki pregled načina na koji bi se WordPress teme morale složiti.

Najveća tajna oko razvoja tema WordPress-a

Unatoč svim očiglednim komplikacijama u razvoju teme WordPress-a, stvaranje vlastite WordPress teme može biti tako jednostavno kao što želite da bude.

Što ako vam kažem da možete stvoriti jednostavnu WordPress temu sa samo dvije datoteke?

Te dvije datoteke su index.php i style.css. Oni na kraju neće biti sve što želite, ali oni su sve što vam treba.

Ako ste već stvorili statički dizajn s datotekom index.html i style.css, sadržaj možete doslovno kopirati i zalijepiti u novu datoteku index.php i style.css, dodati malo dodatnih informacija, komprimirati datoteke u mapu i stavite je u WordPress. Hej presto – vaša prva tema WordPressa!

Da bih dokazao svoje mišljenje, hajde da učinimo upravo to. Počet ćemo s datotekom index.php:

Moja prva WordPress tema

Pozdrav svijete!

Kao što vidite, koristimo isti osnovni HTML kao i obično, a da PHP nije na vidiku. Teoretski gledano, PHP je fakultativan kada je u pitanju razvoj tema, mada ćete zasigurno pronaći potrebu za tim ako želite dizajnirati u potpunosti WordPress web stranice. Propuštanje PHP-a u vašim datotekama teme čini WordPress suvišnim.

U pogledu datoteke style.css, za rad je potrebna samo jedna stvar: zaglavlje tablice stilova. Sastoji se od nekoliko informacija koje omogućuju WordPressu da prepozna vašu temu.

Evo jednostavnog primjera, koji bi trebao biti umetnut kao komentar u vašu datoteku style.css:

/ *

Naziv teme: Moja prva WordPress tema
Autor: Moje ime
Opis: Moja prva ikad WordPress tema!
Verzija: 1.0

* /

Postoje mnoge druge stavke zaglavlja koje se mogu uključiti u vašu tablicu stilova, ali obavezno je samo nekoliko njih. Evo potpunog popisa:

 • Naziv teme.
 • URI teme. Ako vaša tema ima početnu stranicu, to je mjesto gdje ste je dodali.
 • Autor. Ne stidi se!
 • URI autora. Ako imate osobno / portfeljno web mjesto, možete ga povezati ovdje.
 • Opis.
 • Verzija.
 • licenca. Kliknite ovdje da saznate više o licenciranju za WordPress.
 • URI licence. Dobro je uključiti vezu natrag na licencu koju odaberete za svoju temu.
 • Oznake. Te se oznake koriste u WordPress.org-u za filtriranje vaše teme prema određenim karakteristikama (npr. "jedan stupac", "prilagođene zaglavlje").
 • Tekstualna domena. To se koristi u svrhe internacionalizacije / prevođenja.

(Imajte na umu da ime vaše teme mora biti jedinstveno. Ako odaberete neko ime koje već postoji, stvorit ćete sukob u programu WordPress.)

Spremite datoteku index.php i style.css u mapu i dodijelite joj jedinstveno ime. Koristite crtice umjesto razmaka. Nakon što završite, komprimirajte datoteku.

Zatim idite na Izgled > Teme iz instalacije WordPressa i kliknite gumb Dodaj novo. S rezultirajućeg zaslona možete prenijeti i aktivirati novu temu.

Nakon što to učinite, idite na početnu stranicu i vidjet ćete svoju prvu ikad WordPress temu:

Vaša prva WordPress web stranica

Da biste potvrdili da je ovo prepoznato kao tema u programu WordPress, samo se vratite na Izgled > Teme. Naći ćete svoju temu na popisu između svih ostalih koje ste instalirali na svoju web lokaciju i čak možete je kliknuti da otkrijete daljnje detalje koje ste uključili u zaglavlje svog stila:

Pojedinosti o WordPress temi

Odobri se, o vašoj temi se u ovoj fazi ne piše previše doma, ali gornji primjer pokazuje koliko jednostavan dizajn WordPress teme može biti.

Također otkriva onu veliku tajnu koju sam spomenula gore: index.php ne predstavlja samo početnu stranicu vaše web lokacije (iako može) – već je osnova za sve u dizajnu WordPress teme.

Upoznavanje s hijerarhijom predložaka tema index.php i WordPress

Bili bi vam oprošteni ako pretpostavite da je index.php namijenjen kao početna stranica vaše WordPress web stranice. Pa, nije. To je daleko važnije.

Gore sam rekao da možete stvoriti WordPress temu sa samo dvije datoteke, od kojih je jedna index.php. Pa, mislio sam to u svakom smislu – ne samo u smislu stvaranja jednostavnog "Pozdrav svijete!" primjer.

Vidite, hijerarhija predložaka tematike WordPress-a funkcionira na takav način da ako ne postoji specifičnija datoteka predloška, ​​ona će se zadati na sljedeću, najstariju datoteku. I pogodite koja je datoteka najstariji; na što WordPress u konačnici podrazumijeva? Tako je: index.php.

Da biste dobili bolju predstavu o tome što mislim, evo vizualnog prikaza hijerarhije predloška teme WordPress:

Hijerarhija predložaka tema WordPressa

Kao što vidite, postoji ogroman broj datoteka predložaka koji se mogu koristiti za izradu WordPress teme – od jedne pojedinačne stranice na blogu (single-post.php) do stranice pogreške 404 (404.php). No najvažnije je ovo: ako WordPress ne nađe najkonkretniju datoteku, vraćen je natrag na sljedeću najstariju datoteku.

Konačno, to se vraća na index.php: datoteke šablona tematike Daddy of WordPress.

Dakle, index.php uopće nije početna stranica – u idealnom slučaju, WordPress bi prvo tražio naslovnu stranicu.php ili kasnije home.php u tu svrhu. Index.php je krajnje sredstvo.

Kuda idete odavde?

U ovom smo članku samo ogrebali površinu razvoja teme WordPressa, ali sada biste trebali znati da se svaka datoteka predloška u WordPress temi odnosi na određenu vrstu stranice koju biste vidjeli na prednjem kraju. Na primjer, pojedinačna objava na blogu je ponajviše zastupljena single-post.php, zatim single.php, zatim index.php.

WordPress će nastaviti raditi unatrag sve dok ne nađe nešto na čemu će staviti šešir, ali specifičnije datoteke tema pružaju vam priliku za stvaranje prilagođenih dizajna i izgleda za različite stranice na vašoj web lokaciji.

Kad to shvatite, možete krenuti iz jednostavnog položaja (tj. Index.php) i oblikovati vaš dizajn odande. Kao sto sam rekao; možete stvoriti WordPress temu sa samo dvije datoteke, ali u stvarnosti ćete htjeti maksimalno iskoristiti ono što WordPress može ponuditi i cjelovitije iskoristiti hijerarhiju predložaka tema..

Ako želite detaljnije istražiti hijerarhiju predložaka tema WordPressa, preporučujem sljedeća dva izvora:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map