Какво е Гетсби? Това ли е конкурент на WordPress?

Какво е Гетсби? Това ли е конкурент на WordPress?

Какво е Гетсби? Това ли е конкурент на WordPress?
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Какво е Гетсби


С толкова много опции за създаване на уебсайт или блог през 2020 г., има това ново нещо, наречено Гетсби – най-младият играч на играта, което може просто да е жизнеспособна алтернатива на класическите пътеки на WordPress, Joomla и многото. Или е така? Какво е Гетсби, така или иначе? Колко лесно е да настроите и разгърнете сайт в Gatsby? Как Гетсби се сравнява с WordPress? Това е много въпроси, на които трябва да се отговори.

Това е стъпка по стъпка ръководство за започване на работа с Gatsby плюс как се сравнява с WordPress. До края на тази публикация трябва да сте в състояние да отговорите дали Гетсби отговаря на нуждите на вашия уебсайт.

Какво е Гетсби?

Гетсби

Най-простият отговор на "какво е Гетсби" Въпросът е следният: Гетсби (известен още като GatsbyJS) е генератор на статични сайтове, който е изграден на ReactJS.

В най-простата си дефиниция статичният уебсайт е група от HTML страници, която не изтегля никакви данни от база данни, когато зрителят го посещава. Така един статичен сайт изглежда еднакво на всеки посетител. Статичните сайтове се зареждат и по-бързо, тъй като сървърът изпраща същия отговор на всеки посетител. Не можете обаче да персонализирате съдържание за посетители.

От друга страна, уебсайтът, хостван с WordPress, е динамичен, което означава, че показаното съдържание зависи от посетителя. Сървърът анализира всяка заявка и решава как да отговори.

�� Идеята за a "статичен уебсайт WordPress" е нещо, което изследвахме в една от предишните публикации в този блог – ака. безглава WordPress. Гетсби е друга технология, която прави статична WordPress или статична алтернатива на WordPress.

Първи стъпки с Гетсби

Добре, сега, когато знаем какво е Гетсби, нека научим как най-добре да започнем с него:

Гетсби е изграден с React, така че е необходимо известно познаване на JavaScript и неговите рамки, преди да можете наистина да ударите земята. Ето урок по JavaScript за разработчик на WordPress.

Преди да създадете версията за разработка на вашия сайт в Gatsby, Първата стъпка е да подготвите системата си за инсталиране на Gatsby. Тъй като Gatsby е изграден с React, управлението на пакетите се извършва чрез npm, което е част от всяка инсталация на NodeJS.

Ако вашата разработваща машина работи на Windows или MacOS, можете просто да използвате един от инсталаторите на страницата за изтегляне на NodeJS. В среда на Linux можете да използвате инсталатор на пакети като yum или apt, за да го инсталирате.

актуална актуализация на судо
sudo apt инсталирате nodejs npm

Освен това Gatsby изисква да инсталирате Git, инструмент за контрол на версиите, като задължително условие за създаване на уебсайт за разработка. Насочете се към страница за изтегляне на git за да получите инсталатора. Обърнете внимание, че ако вече използвате GUI агент за Git, като GitHub Desktop или SourceTree, може да се наложи да инсталирате Git отделно, за да го използвате като команда на терминала.

С инсталираните изисквания най-накрая сте готови да инсталирате Gatsby! Ето бързо ръководство за стартиране от документацията на Гетсби.

Отворете командния ред NodeJS, който идва като част от приложението в Windows, който можете да стартирате от стартовото си меню. В система, базирана на Unix, като Linux или MacOS, можете да въведете командата nodejs в терминала, за да стартирате командния ред NodeJS. За да инсталирате GatsbyJS, използвайте инсталатора на npm. Опцията -g прави пакета достъпен за всички потребители във вашата система.

npm инсталирате -g gatsby-cli

Инсталаторът се грижи за всички зависимости на пакета. След като инсталацията е успешна, вие сте готови да създадете първия си сайт GatsbyJS.

Създайте първия си сайт на Гетсби

За да създадете сайт на Gatsby, трябва да изпълните следната команда в командния ред NodeJS.

gatsby нов мой сайт

Това е стъпката, която изисква Git. Когато създавате нов екземпляр Gatsby, той клонира данни от темата за начинаещи по подразбиране на Gatsby и го съхранява в моят сайт на директория. Ще обсъдим стартовите теми на Гетсби в следващия раздел.

За да прегледате версията за разработка на уебсайта, променете активната директория в новосъздадената директория на моя сайт и стартирайте сървъра за разработка.

CD моя сайт
гетсби се развиват

Когато получите съобщение за успех, отидете на http: // localhost: 8000, за да проверите текущата версия на вашия уебсайт. Най-вероятно ще изглежда така:

Първи сайт

Преди да направим каквито и да било промени в съдържанието, нека да преминем през процеса на създаване на изграждане на производство за уебсайта. За да започнете изграждането на статични страници за вашия уебсайт, използвайте следната команда:

gatsby build

Ще забележите, че статичните файлове се създават в публична директория в моя сайт. За да стартирате локален HTML сървър, който да показва уебсайта ви в статична, готова за производство форма, трябва да използвате следната команда. Обърнете внимание, че трябва да използвате командата build преди да стартирате сервиз.

служат гетсби

Както е посочено в съобщението за успех, можете да преминете към http: // localhost: 9000, за да проверите статичната версия на новосъздадения ви уебсайт.

Стартъпи и теми от Гетсби

Когато инсталирате празния си сайт Gatsby, той клонира шаблон за начинаещи по подразбиране от GitHub. Стартъпите са напълно функционални сайтове на Gatsby, които могат да бъдат клонирани и използвани повторно чрез Gatsby CLI. Можете да измислите стартер като първоначален шаблон за изграждане на уебсайта си. Общността GatsbyJS е изградила много начинаещи, като се има предвид различни нужди като блог, електронна търговия и документация.

Поддържа Гетсби стартерна библиотека да документира всички стартиращи устройства, които човек може да използва. Към април 2019 г. има избор от над 150 начинаещи!

стартери за Гетсби

Въпреки че начинаещите предоставят чудесна платформа за потребителите да създадат уебсайт на практика за нула време, те всъщност не са чудесна идея в по-сериозните сценарии за развитие. Основната причина за това е невъзможността за актуализиране на стартерите във времето.

В края на 2018 г., Гетсби въведе концепцията за теми. Тя даде възможност за използване на файла gatsby-config.js за създаване на тема за многократна употреба. Това е огромна промяна в това какво е Гетсби и на какво е способен, особено в сравнение с WordPress.

Има общност от разработчици за темите на Гетсби обаче трябва да се направи много, за да стигнем до готови за производство теми – нещо, което изобщо не е проблем с WordPress.

Мигриране към Гетсби

Най-лесният начин за приемане на публикации в Gastby е чрез Markdown. Независимо от блога, който може да имате, трябва да експортирате резултатите си във формат Markdown, след което да мигрирате всичко към Gatsby.

Като се има предвид, повечето платформи на уебсайтове, включително WordPress, не предлагат експорт на Markdown извън кутията, така че първо ще трябва да експортирате съдържанието си в HTML или XML и едва след това да конвертирате всичко в Markdown. След като вашите страници за маркиране са готови, ето ръководство за добавяне на списък с публикации в Markdown до Гетсби.

Ако на вашата разработваща машина са инсталирани WordPress и Gatsby, може да искате да разгледате пакета gatsby-wordpress-migrate на npm. Страницата с пакети съдържа инструкции как да мигрирайте от WordPress.

Освен това миграцията от скорошна версия на WordPress може да бъде по-лесна с помощта на WordPress REST API. Ето ръководство за стъпка по стъпка как да използвате GraphQL и WordPress Rest API, за да получавате публикации от вашия блог на WordPress до Гетсби.

Плюсовете и минусите на Гетсби

Има определени предимства от използването на Gatsby, което може да се хареса на потенциалните потребители. Сайт, създаден с Gatsby, е по същество приложение за една страница. Това означава, че щракването върху вътрешна връзка не създава необходимост от зареждане на напълно нов ресурс, което от своя страна спестява много HTTP заявки. В WordPress трябва да спазвате определени най-добри практики, за да сте сигурни, че сайтът ви е оптимизиран за скорост или че вашите изображения също са оптимизирани..

Например в Гетсби оптимизацията на изображения е автоматична. За начало Gatsby премахва всички метаданни от изображения, преоразмерява и компресира ги, а също така осъществява мързеливо зареждане! В WordPress предлагаме да използвате услуга като Optimole за оптимизация на изображенията.

Освен това, Гетсби изпълнява и други задачи като групиране и Минификация на ресурси в уебсайта Ви, преди да ги обслужвате. И накрая, тъй като уебсайтът е статичен, всяка актуализация се отразява в производствената версия веднага щом пристигне натискане.

Като цяло статичните сайтове също са по-защитени, тъй като по същество няма никъде хакер, който да пробие, освен счупването на самия сървър. С WordPress всеки получава достъп до основните сурови PHP файлове, които могат да бъдат уязвими за множество различни атаки. С много WordPress сайтове, използващи повече от 20 приставки едновременно, има разумна вероятност един от тези плъгини да бъде експлоатиран и използван като шлюз за проникване във вашия сайт. Като че ли се случи не толкова отдавна с приставката P3.

Гетсби срещу WordPress

На този етап всички можем да разберем основните разлики между Гетсби и WordPress – единият е статичен генератор на уебсайтове, а другият е напълно развит динамичен двигател на уебсайтове и CMS, но нека да разгледаме по-задълбочено отделните аспекти на всеки:

Лекотата на създаване на нов сайт с Gatsby vs WordPress

В сравнение с WordPress, бих казал, че инсталирането на Gatsby изисква подобно ниво на умения. В WordPress ви е необходим уеб сървър (Apache), PHP и база данни, инсталирана, преди да можете да заобиколите инсталирането на WordPress.

Това е особено валидно, ако обсъждаме инсталирането на WordPress за целите на развитието – което означава, че най-вероятно ще трябва инсталирайте WordPress на ръка и да не се възползвате от готовата инсталация на WordPress на вашия уеб хост.

Лекотата на създаване на празен сайт с Gatsby vs WordPress

По отношение на това, което е Гетсби, в сравнение с WordPress, създаването на празен сайт с Gatsby е малко по-трудно, тъй като включва използването на терминала.

В WordPress имате добър съветник за инсталиране, който ще ви преведе през стъпките прекрасно и единственото, което трябва да направите на ръка, е да подготвите база данни.

Как темите на Гетсби се сравняват с WordPress “?

Предвид зрялостта на проекта WordPress, има огромна колекция от теми на WordPress, от които да избирате. Ако преминете към Гетсби, възможностите ви са много ограничени, освен ако не искате да развиете тема от нулата.

Да не говорим, инсталирането и превключването на теми в WordPress е супер просто и персонализирането им също не е толкова по-трудно, дори ако имате абсолютно нулеви познания по програмиране.

Като цяло в тематичния отдел няма състезание. WordPress доминира.

заключение

Добре, надявам се, че сте намерили отговора си на "какво е Гетсби?" въпрос тук. Като цяло Gatsby представя наистина интересна алтернатива за хора, уморени от WordPress или просто искат да тестват какво още има.

Докато WordPress е ясният победител по отношение на популярност, общност, лекота на използване и цялостна функционалност на цялата платформа, Gatsby в своя роден вид предоставя и някои отлични функции.

Този проект е все още много млад и редовно добавя нови функции. Въпреки това, за да можете да използвате пълноценно благините в Гетсби, човек трябва да се чувства удобно около JavaScript и React, което може би е най-голямата пречка за приемането на Гетсби от по-голямата общност.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Это интересно
    Adblock
    detector