Интервю на Дейвид Браун – главен изпълнителен директор на TemplateMonster в продължение на 14 години – „Ще се изненадате колко дълбоко съм въвлечен“.

Интервю на Дейвид Браун – главен изпълнителен директор на TemplateMonster в продължение на 14 години – „Ще се изненадате колко дълбоко съм въвлечен“.

Интервю на Дейвид Браун – главен изпълнителен директор на TemplateMonster в продължение на 14 години – „Ще се изненадате колко дълбоко съм въвлечен“.
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Ако сте в бизнеса за разработване на уебсайтове, вероятно сте се натъкнали на сайт, наречен TemplateMonster.com. Може би синьото лого на чудовищната глава звъни на звънец? Може да ви е минало през ума, че сайтът е доста голям, но само колко голям? Нека разберем! Ето моето интервю с Дейвид Браун – изпълнителен директор – плюс много интересни факти от пътуването на TemplateMonster досега.


Да започнем с висока бележка:

Най- TemplateMonster сега има функции на пазара 46 000 шаблона за дизайн за най-популярните платформи, включително WordPress и WooCommerce, Joomla, Magento, Drupal и PrestaShop. Откакто е основана през 2002 г., тя служи повече от 5 милиона клиенти, с 100 000 души, посещаващи сайта всеки ден.

Бизнесът се ръководи от 35-годишния изпълнителен директор – Дейвид Браун, който има изгради екип от 427 души, и чрез всички обединени усилия достигна 15 млн. долара приходи.

Но пътуването не започна като вашия типичен стартиращ Silicon Valley. Далеч от това …

Дейвид Браун

С две думи: Дейвид Браун беше бежанец от войната в Грузия през 90-те години. Той изгради TemplateMonster с помощта на екипа си от Украйна, докато живееше в САЩ. През последните няколко години Дейвид е далеч от бизнеса си, подпомагайки украинското правителство за реформиране на Министерството на отбраната. Системите, които той е създал за компанията, му позволяват да работи независимо, дори когато не е наоколо.

Дейвид се превърна в героична фигура за мен. Започнах да чета повече за него почти веднага, след като за първи път чух за всички неща, които прави. В живота на Дейвид имаше много повратна точка, толкова интересна и напрегната, че исках да разбера нещата по-добре. Грабнах имейла му. Той отговори в рамките на два часа.

Ето моето интервю с Дейвид Браун и историята на TemplateMonster. Да започнем с първите дни:

Интервю на Дейвид Браун: Как твоето ставане променя всичко

Дейвид Браун, по грузинско име Дейвид Арахамия, трябваше да напусне страната си на 11-годишна възраст заедно със семейството си поради война в Абхазия. Те се преместиха в Украйна, където Дейвид остана, докато не завърши академичните си изследвания. Това беше ранното начало на интернет, какъвто го познаваме днес, през 2001 година.

Той все още беше в университет, когато срещна бъдещия си американски съосновател, който дойде в Украйна в търсене на талант. Той търсеше някой, който да се погрижи за създаването на уебсайтове за американски клиенти. Първата работа, която получиха, беше клонинг на уебсайта на General Electric, който беше поръчан срещу $ 7000 – огромна сума в онези времена.

Бизнесът започна да процъфтява, имаха нови клиенти, а проектите бяха доставяни навреме. Процесът работи добре, но не можеше да бъде автоматизиран. Всеки проект се нуждаеше от персонализирани грижи, всеки клиент трябваше да бъде управляван по различен начин – моделът не можеше да бъде увеличен достатъчно бързо.

Понякога най-лошото, което може да се случи, е най-доброто

Докато работи в тясно сътрудничество със своя екип, Дейвид Браун наблюдаваше един от дизайнерите си на работа, използвайки набор от самостоятелно изработени инструменти, които да му помогнат да ускори процеса на проектиране. Това накара Дейвид да се замисли. По онова време нямаше никой да прави подобно нещо успешно, това беше концепция, която трябваше да бъде доказана.

Дизайнерът имаше страст да рисува чудовища, той щеше да ги рисува през цялото време. Така че потърсиха домейна и той беше безплатен. Така се роди TemplateMonster.com.

Еволюция на логото на TemplateMonster

Първата седмица на операциите? Те продадоха PSD шаблони на стойност 70 000 долара, само като ги популяризират в различни онлайн форуми.

Това звучи абсолютно безумно за 2002 г. Но … както се оказа, 90% от тези пари са били измами, идващи от откраднати кредитни карти. Банката затвори сметката им и никой от обработвачите на карти вече няма да работи с тях.

С времето и с намесата на Дейвид нещата се изравниха и нивата на измамите спаднаха. В същото време екипът започна да проверява всяка транзакция, обезсилва някои и накрая изчиства своите сметки.

До втората година оборотът на TemplateMonster е около 300 000 долара. Те успяха да построят около 300 шаблона и те бяха единствените на пазара без реална конкуренция. Всички тези пари бяха реинвестирани и бизнесът беше стандартизиран.

Те разделиха процеса на проектиране, за да го повторят по-бързо – всеки дизайнер отговаряше за един елемент, така че те можеха да произвеждат масово. През 2003 г. те започнаха да правят Flash, които бързо се превръщат в основния им поток от приходи.

Това наистина оформи бизнеса и те трябваше да наемат повече Flash разработчици, за да създадат дизайните. В своя пик TemplateMonster представи 20 000 Flash-базирани шаблона и бизнесът процъфтява. 70% от приходите са генерирани от Flash сам.

70% от приходите на TemplateMonster са генерирани от Flash

Но както се казва – добрите неща не траят вечно.

През 2006 г. TemplateMonster беше засегнат от съдебно дело за права върху изображения, оценено на 109 милиона долара обезщетение. Те бяха обвинени в продажба на шаблони на уебсайтове, включващи снимки, защитени с авторски права. TemplateMonster със сигурност научи труден урок тогава.

Ето мислите на Дейвид относно проблемите с авторското право на изображения в общността на WordPress:

Това е МНОГО сложна част от бизнеса. Повечето от авторите на теми използват т.нар "Безплатно" изображения, лицензирани под лиценз Creative Commons. Но те не осъзнават, че този лиценз може да бъде променен по всяко време от автора и може да носи отговорност до 150 000 долара на нарушение, ако някой промени лиценза в бъдеще.

Как работи това? (1) Някой качи изображение във Flickr, което не е тяхно. (2) Получавате го под това, което мислите, че е CC. (3) Тогава оригиналният притежател на авторски права се намесва и ви предявява иск.

Няма универсално решение как да се предпазите от подобни случаи, но като предпазна мярка бих направил поне законно доказано доказателство, че изображенията са били налични под Creative Commons до момента, в който сте го изтеглили. Поне това ви дава шанс да станете ани "невинен нарушител" в съд.

Няма достатъчно проблеми?

През 2010 г. пише Стив Джобс отворено писмо затваряне на цялата Flash индустрия. Скоро хората спряха да купуват шаблони и продажбите бързо спаднаха за Flash-зависимия TemplateMonster.

Отново Дейвид Браун беше изправен пред външни заплахи, които засягаха бизнеса. Те бяха принудени да преминат към HTML, което означаваше да се започне от нула. Те нямаха HTML шаблони, никой в ​​компанията не правеше HTML. Те не могат просто да уволнят всички и да наемат нови хора – това би означавало да се откажат от цялата работа, вложена в изграждането на страхотен екип.

Затова решиха да обучат Flash разработчиците в HTML разработчици. Този избор не беше ориентиран към парите, а към хората. За една година те спряха да печелят и живееха от спестявания. Това също съвпадна с превръщането към пазарен пазар и започването на приемане на външни продукти на тяхната платформа.

Сривовете в HTML през 2010 г. бяха трудни за компанията, но тя накара Дейвид да осъзнае, че те не могат да продължат без солидна бизнес система, която би могла да ги предпази от бъдещи промени на пазара. Те започнаха да преструктурират бизнеса, да определят неговите стойности и да оптимизират (четат автоматизират) неговите процеси.

Тази част е любимата ми и мисля, че може да бъде полезна за много компании, които бързо растат и са принудени да се разширяват. Това, което тези момчета направиха, обаче не е рецепта за всеки бизнес, нуждаещ се от реорганизация, но е пример за модел, който доказа потенциала си и даде резултати.

Преструктуриране на бизнеса, стъпка по стъпка

За да започне да реорганизира компанията, Дейвид трябваше да направи крачка назад от ежедневните операции, да освободи графика си и да отдели няколко часа на ден за систематизиране на компанията. Освен това осъзна, че не може да направи това сам и се нуждае от помощ.

Двама негови мениджъри бяха изпратени да специализират в бизнес анализа. Те се потопиха в различни процеси, прекараха време с всички заинтересовани страни и започнаха да изготвят картата на бизнеса:

  • какво се случва във всеки отдел,
  • как се осъществяват решенията,
  • какви процеси се дублират,
  • къде са пропуските и т.н..

Голямо предизвикателство за реформата на системата беше свързано с международния характер на операциите. Компания с няколко офиса в различни часови зони и говори различни езици. И всички тези хора трябваше да бъдат приведени в съответствие със същите оперативни стандарти.

Нашият настоящ персонал е 427 души, включително изпълнители. Не е твърде фантастично нещо, за да управляваме толкова много хора, разположени в различни часови зони и говорят различни езици, но това е, което трябва да направим, за да останем в бизнеса. Не мога да си представя нашия живот без корпоративния портал, който използваме. Нарича се bitrix24.com, тя съдържа всички необходими инструменти за стартиране на компанията (чат, VoIP разговори, CRM, лек ERP, инструменти за управление на проекти, форум и т.н.).

Друга основна трансформация за компанията беше във всички, които споделят едно и също мислене. За да направят това, те използваха Балансирана система от показатели, управленска техника за привеждане в съответствие на действията на служителите с целите на компанията. Това предполага интервюта едно на едно, много срещи и разговори по Skype, за да се постигне обща визия.

Както може би сте забелязали, Дейвид Браун обича да се движи бързо. Така че за да постигнат обща визия за всеки един служител в организацията, те се нуждаеха от пряк път.

Те отидоха за лидерите в организацията – хора, които имат по-голямо влияние върху другите и които биха могли да разпространяват посланието директно. Използваха тест за профилиране на DISC Personality, за да намерят тези влиятели, които след това да дадат възможност на останалата част от екипа.

Петима души бяха избрани и обучени. Те се заеха да предадат съобщението на следващите десет души, които след това ще го разпространят до следващия.

В резултат на това, TemplateMonster има някои много дразнещи правила за служителите, ръководител на които:

Всичко, което правите на работа, е ВАШЕ. Ако сте направили нещо наистина добро – хората ще се чувстват горди от ВАС. Направихте нещо лошо – хората ще мислят зле за ВАС.

Не правиш нещо само защото някой ти плаща да направиш това. Хората прекарват на работа поне същото време, както и със семейството си (обикновено дори повече), така че е глупаво да не носиш отговорност с нещо, за което отделяш 1/3 от живота си на възрастен.

(…)

Ако искате да постигнете нещо, спрете да седите и мислите колко сте умни, направете нещо, за да изпълните идеята си и впечатлете всички с нещо, което работи, а не с нещо, което звучи, че ще работи.

Поддръжка на клиенти – нова парадигма

Вътрешното преструктуриране дойде с нов подход на пазара.

Всички рутинни операции трябва да бъдат автоматизирани и хората трябва да се съсредоточат върху творческата част от работните си места. Експериментираме много с т.нар "атомен дизайн" концепция, при която дизайнът се състои от малки части (атоми) и съвпадат една с друга, независимо в какъв ред ги поставяте. Можеш прочетете повече за тази концепция от създателя си.

Вярвам, че ако се изпълни правилно, можем да получим генератор на проекти, който да произвежда дизайни, което би могло да бъде изключително трудно да се разпознае, създаден е от машина.

Що се отнася до други не творчески задачи, ние вече използваме много автоматизация (тематични пулове, автоматизирани QA, тестване на товари, опаковане на продукти и т.н.).

Тъй като разходите за придобиване на клиенти започнаха да нарастват, те трябваше да намерят нови начини да достигнат до потребителите. Те вече бяха изпробвали и обхванаха всички класически техники за онлайн маркетинг.

Възможност за подобряване на нещата дойде от неочаквана посока – поддръжка на клиенти. По онова време подкрепата се счита за задължение, нещо, което изяжда времето и парите, а не нещо, което може да донесе пари в брой. И така, Дейвид Браун за пореден път измести визията на компанията и преосмисли как правят нещата.

Спомням си, че имахме чисто транзакционен бизнес модел, когато хората посещават вашия сайт, купуват шаблона и вие забравяте за тях и те забравят за вас. В днешно време вече не можем да го направим.

На първо място, защото привличането на клиенти струва почти двойно всяка година. Второ, ако поддържате връзки с клиентите си, дори след като те попълнят уебсайта въз основа на шаблона, това отваря много възможности за надстройка и кръстосани продажби. Трябва да направите всичко необходимо, за да станете надежден източник на съвети за клиента.

Ако сте достатъчно успешни, стойността на живота може да се удвои или дори да се утрои, без да се харчат много за платена реклама. Ето защо ние инвестираме сериозно в поддръжката на клиенти. В момента работим 65 души, които работят 24 часа в денонощието и са достъпни чрез чат на живо.

20% от приходите се изразходват за заплати на помощния персонал, така че задържането им се превърна в приоритет. Това формира целия процес по наемането на нови хора, обучението им и поддържането им ангажирани с работата им.

Така се прави:

Вместо изследване на персонала, интервюта и оценки, новите хора получават една седмица "платен пробен период." Всеки нов служител е назначен с ментор, който ги подготвя за изпит. В края на седмицата, ако човекът се провали, наставникът се призовава и човекът е навън.

Поредният изпит се провежда при двумесечната оценка (това се случва за всички всъщност, не само в отдела за поддръжка). Наставникът разхожда човека през специфичните процеси и ги учи на всичко, което трябва да знае. След този изпитателен период лицето се настанява и става член на екипа.

Всеки служител получава и свои собствени KPI (ключови показатели за ефективност), които измерват колко ефективни са на ежедневна база. Искам да кажа, че буквално в края на всеки ден ще видите колко добре сте се справили, колко продуктивен е бил денят ви и как това ще се отрази на заплатата ви.

Сега поддръжката се счита за канал за придобиване. Когато хората са доволни от помощта, която получават, препоръчват услугата на приятелите си, това е толкова лесно. И работи. Поддръжката сега носи около 25% от приходите на TemplateMonster. Това означава около 750 000 долара.

TemplateMonster и общността на WordPress

WordPress, PrestaShop и Moto CMS са най-популярните платформи в TemplateMonster, като WordPress добавя до 1800+ теми.

Бизнесът се промени много, тъй като TemplateMonster е създател на ориентиран към Flash шаблон. В момента той преминава все повече към модел, който е само на пазара. Темите на WordPress генерират 30% от приходите, което го прави ключова част от бизнеса.

Попитах Дейвид дали общността на WordPress по различен начин се различава от останалите потребители на TemplateMonster:

Честно казано, първоначално не започнахме добре с общността. Бидейки търговски бизнес, не можах да разбера стойността и съобщенията, които светът с отворен код ви изпраща. И така, през първите пет години, когато сме на пазара, изсмукахме :). След като посетихме няколко WordCamps, разговаряхме с умни хора, видяхме страхотни бизнес модели за подражание в общността, ние променихме нашия подход.

Започнахме да играем отворена роля в общността, допринесохме много за развитието на WordPress, пуснахме под GPL централната ни WordPress Framework (Cherry Framework), много плъгини и теми. Изглежда, че се отплаща след известно време. Хората ви забелязват, уважават приноса ви и използват вашите продукти.

WordPress е приоритет за TemplateMonster от 2011 г. (виж 10 годишната годишнина инфографика), а Дейвид Браун се превърна в една от фигурите на общността на WordPress.

Ето екипът на TemplateMonster в WordCamp Киев 2016:

Как се радваха нашите колеги от Украйна @WordCampKyiv 2016 г. – първият официален #WordCamp в Украйна pic.twitter.com/Ivcp1pdrIl

– TemplateMonster (@templatemonster) 1 октомври 2016 г.

Никога не стигнах до частта, в която Дейвид Браун стъпва на военната и политическата арена в Украйна, за да помогне за модернизирането на армията. И тази история е дори по-страхотна от тази, която направи с TemplateMonster. Може би друг път…

Сега бих искал да затворя и благодаря на Дейвид за светкавичните му имейли и за участието в цялото това нещо!

Ако искате да попитате Дейвид, той е обещал, че ще се присъедини към коментарите и ще отговори. Благодаря за четенето!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Это интересно
    Adblock
    detector