15+ начина за предотвратяване на изгарянето (днес и в бъдещето)

Когато страдате от прегаряне, то може да се чувства безкрайно. Може да почувствате, че няма лечение за изтощението ви, като това е постоянно състояние, което трябва да приемете. Но има много начини да се справите с изгарянето, да се излекувате от него и дори да предотвратите повторното изгаряне.


Това ръководство ще обясни какво е изгаряне, как да го разпознаете и стратегиите, които можете да използвате, за да се справите и дори да излекувате от изгарянето.

Как да разпознаем изгарянето

Важно е да се разбере, че прегарянето не е едно и също нещо като да си уморен. Обикновената умора е временно състояние. Чувствате се уморена, лягате и се събуждате, чувствайки се отпочинала.

Изгарянето, от друга страна, се характеризира с постоянно, непроницаемо изтощение. Когато се борите с прегарянето, става невъзможно да се чувствате отпочинали. Дори и най-добрите части от работата ви се чувстват уморителни.

Как да предотвратите прегарянето

Начини за справяне и предотвратяване на изгарянето

�� Забележка; Симптомите на изгаряне могат да бъдат много подобни на симптомите на депресия. Ако установите, че методите за справяне, изброени в тази статия, не дават значително освобождаване, потърсете професионална помощ от терапевт или психиатър.

1. Отделете малко почивка

Първото нещо, което трябва да направите, ако се борите с прегарянето, е да отделите известно време. Това не означава просто време далеч от работа. Това означава време, прекарано в почивка или правене на неща, които подновяват умствената ви енергия, като туризъм в гората. Дори дълъг уикенд, прекаран в нещо, на което наистина се наслаждавате, може да ви помогне да предотвратите изгарянето.

Ключовото нещо за това време е, че трябва напълно да изключите работния си ум. Не проверявайте имейла си, не приемайте обаждания от работа или не се свързвайте с колегите си. Трябва да завършите отделянето от работата си.

2. Журнал

Дневник за това, с какво се борите, какво е вашето изгаряне и от какво е причинено изгарянето ви. Създайте стъпка по стъпка план за справяне с него. Когато се почувствате претоварени, сякаш дори не знаете какво да правите, обърнете се към този план за ръководство.

Предотвратяване на изгарянето: Приложение за журналиране ден първи

Предпочитам счетоводството с химикалка и хартия, но има много начини за журналиране.

Можете да използвате документ в Word или Google Drive, приложение за водене на бележки, специализирано приложение за журналиране от рода на Ден първи, приложение за запис на глас или дори функция за запис на видео на вашия телефон.

Важното е, че отделяте това време за самостоятелно размишление.

Бонус съвет: За дългосрочен тласък на психичното ви здраве, помислете дали да запазите журнал за благодарност.

3. Имайте сърце на сърце с близък приятел или терапевт

Говорете чрез борбите си с някой, на когото имате доверие. В идеалния случай този човек също ще бъде отделен от вашата ситуация (така че колегата вероятно не е най-добрият ви залог). Външна перспектива може да ви помогне да видите нещата в различна светлина и може би дори да ви помогне да намерите решения.

Ключът тук е честността. Няма да се почувствате по-добре, ако просто кажете "През цялото време съм изтощен." Трябва да проучите какво се случва в живота ви и откъде идва това изтощение. Това не само ще ви помогне да се справите в момента, но и ще ви помогне да предотвратите изгарянето в бъдеще.

4. Починете си от алкохола и кофеина

Когато се борите с изгарянето, може да се почувствате, че алкохолът и кофеинът са единствените неща, които продължават, но всъщност влошават всичко.

алкохол нарушава комуникационните пътища в мозъка ви, увреждайки способността ви да регулирате емоциите.

кофеин увеличава тревожността и създава проблеми със съня. Ако се борите с прегарянето, може да е време да се детоксикирате и от двете.

Имайте предвид, че това не означава, че трябва постоянно да се откажете от алкохола или кофеина. Можете да възобновите едно или и двете умерено, след като се възстановите от изгарянето си. Дотогава обаче изрежете тези вещества, за да може мозъкът и тялото ви да се излекуват.

Предотвратете прегарянето: ограничете кафето

5. Изградете медитативна практика

Медитации и базирани на медитация практики може да намали безпокойството и депресията и дори да подобри качеството на вашия сън. Това го прави не само един от най-добрите начини за справяне с изгарянето, но и един от най-добрите начини за предотвратяване на изгарянето в бъдеще.

Има хиляди ресурси, които ви помагат да развиете ефективна практика за медитация, включително няколко телефонни приложения. силно препоръчвам 10% Happpier и Спокоен.

6. Намерете тип упражнения, които обичате

Предотвратете изгарянето, като спортувате

Ако през последното десетилетие сте обърнали внимание на здравния дискурс, знаете, че обширни изследвания са доказали ползите от упражненията за психичното здраве.

Създаването на рутина на упражненията и спазването на нея обаче е по-лесно, отколкото да се направи. Най-добрият начин да го направите е да намерите упражнения, които наистина обичате да правите.

Потърсете нещо, което е забавно, но това също ви насърчава да се напъвате и да растете, изграждайки увереността си. Някои страхотни дейности, които трябва да се имат предвид, са скално катерене, бойни изкуства и танци.

7. Подарете си творчески изход

Вземете ново творческо хоби без натиск или се върнете в старо. Ако можете, вземете часове, за да можете да се потопите в една подкрепяща общност едновременно. Ако часовете са твърде скъпи или не съществуват там, където живеете, научете се да използвате видеоклипове в YouTube.

Важното тук е, че не чувствате натиск да създавате определено ниво на качество или производителност. Това трябва да бъде нещо, което правите със свое собствено темпо, чисто заради собственото си удоволствие, без да имате цел монетизация. Когато всички наши хобита станат странични шумове, те започват да се чувстват като работа и това прави изгарянето по-лошо, а не по-добро.

получете хоби

8. Укрепване и разширяване на вашата мрежа за поддръжка

Може да си интроверт, но все пак си човек, а хората са социални същества. Изискваме приятелство. Като част от общност увеличава нашата издръжливост и ни дава към кого да се обърнем, когато сме преуморени. Чувството за изолиране, от друга страна, може допринасят значително за изгарянето.

Един от най-добрите начини да предотвратите изгарянето е да се потопите в общността. Ако имате подкрепящи приятели, но се чувствате прекъснати от тях, направете няколко телефонни обаждания или планирайте събиране (може би не е точно сега). Ако нямате силна мрежа от приятели, излезте и се запознайте с някои хора. Някои от нещата, които вече обсъждахме, като часовете по изобразително изкуство, са чудесни начини за това.

9. Подобрете хигиената на съня си

Когато не разполагате с достатъчно почивка или получавате нискокачествена почивка, умът и тялото ви нямат време да обработват всичко от деня преди да се събудите. Това ви оставя да се чувствате изтощени на следващия ден. И ако не се заемете с този проблем, другите стратегии в този списък ще имат минимален ефект.

регулирайте съня си

Ето няколко начина, по които можете да подобрите хигиената на съня си:

 • Дайте си определено време за легло и се придържайте към него
 • Пазете електрониката, особено телевизора, извън спалнята
 • Правете релаксираща дейност като четене за последния час преди лягане
 • Избягвайте електрониката преди лягане; ако абсолютно трябва да използвате електроника късно през нощта, използвайте нещо подобно f.lux за филтриране на синя светлина
 • Избягвайте закуските за късна нощ и ако абсолютно трябва да имате късна нощ

Има и много други начини за подобрете качеството на съня си.

10. Подобрете диетата си

Диетата ви има огромно влияние върху енергийните ви нива. Храните с високо съдържание на захар създават цикъл от кратки енергийни шипове, последвани от продължителни катастрофи. Диета с високо съдържание на захар също може да доведе до неспокойни, по-малко възстановителен сън. Това прави намаляването на приема на захар един от най-добрите начини за преодоляване на изгарянето и предотвратяване на повторното му появяване.

Захарта също е пристрастяване, и поставете в почти всичко, което е обработено, така че това може да бъде трудно да се избегне. Започнете с намаляване или напълно елиминиране на поп и сок. Щом ви е приятно с тези ограничения, можете да въведете още.

11. Направете работата си по-приветливо място

Към това има два различни слоя. Първо, искате да сте сигурни, че работното ви пространство е ергономично оптимизирано. Това ще намали физическото напрежение, свързано с вашата работа.

Второ, искате да направите работното си място енергизиращо, а не източващо. Украсете пространството си с неща като мотивационни календари за цитати и изображения на хора, които ви вдъхновяват. Вземете малко растение от бамбук или, ако е възможно, поставете няколко стайни растения около пространството. Направете го пространство, където всъщност искате да бъдете.

Друг чудесен начин да промените нещо относно работното си място е да снимате стоящи бюра. Преминаването от седнало в стоящо може да ви даде изненадващо повишаване на производителността.

работно място

12. Поискайте различни отговорности по време на работа

Изгарянето често се създава от чувство за монотонност. Когато правим едно и също нещо отново и отново, неизбежно започваме да се чувстваме все едно сме в колело. Ето защо поговорката "една промяна е толкова добра, колкото почивка" е толкова популярен. И един лесен начин да създадете промяна е да поемете различни отговорности по време на работа.

Ключът тук е, че искате да поемете различни отговорности, а не повече отговорност. Ако се чувствате изгорени, повече отговорност ще ви накара да се почувствате по-зле.

13. Работете далеч от бюрото си

Друг чудесен начин да разклатите рутината си е да работите далеч от бюрото си. Това може да означава работа от вкъщи или работа на обществено място като кафене или библиотека. В зависимост от вида работа, която вършите, това може да означава дори работа в парк.

Тази стратегия обаче рискува да размие линията между вашия професионален живот и домашния живот. Ако решите да работите вкъщи, горещо препоръчвам да посочите конкретна област като ваше работно пространство. Работете само в това пространство. И да, това включва отговаряне на работни имейли.

14. Преценете как се изразходва времето ви

път

Друга причина, поради която може да страдате от прегаряне, е лошото управление на времето. Можете да определите дали това е проблем или не, като проследявате времето си с един от най-добрите инструменти за проследяване на времето.

Някои неща, на които искате да внимавате, са прекомерното време, прекарано в социални медии, сърфиране в Интернет без конкретна цел и работни проекти, които всъщност не ви помагат да постигнете целите си. Можете също така да погледнете нашето ръководство за управление на времето за фрийлансъри.

15. Създайте рутина за спиране след работа

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват много хора днес, е липсата на разделяне между професионалния и домашния живот. Мозъците им никога не напускат напълно режима на работа, което прави невъзможно отпускането. Рутинна навивка е чудесен начин да кажете на мозъка си, че е време да спрете да работите.

Вашата рутина за спиране не трябва да е сложна. Нещо толкова просто като смяната на работно облекло и в пижама може да сигнализира на мозъка ви, че е време да се отпуснете. Ако имате нужда от нещо малко по-активно, препоръчвам да запишете своите мисли за това, което сте направили през работния си ден. Тази техника беше изключително полезна в моята собствена борба за поддържане на раздяла между работа и релакс.

16. Напуснете работата си

Понякога изгарянето не е за вас или за рутината ви. Понякога става въпрос за културата на компанията, за която работите. Ако се окажете в цикъл на изгаряне-излекуване-изгаряне, време е да разгледате внимателно работата си.

Работите ли без разумни часове? Трудно ли ви беше да си осигурите време за изцеление от изгаряне? Не успя ли вашата компания да ви подкрепи в предприемането на превантивни стъпки? Смятате ли, че работната среда е емоционално изтощителна или дори токсична? Ако отговорът на който и да е от тези въпроси е „да“, време е да намерите нова работа (въведете гиг икономиката и спечелете пари от Fiverr) или може би дори да започнете свой собствен бизнес в електронната търговия.

Краен съвет за най-добрите начини за справяне и предотвратяване на изгарянето

Изгарянето е много реален проблем за много хора, но можете да го преодолеете. Внимателното планиране и промените в начина на живот също могат да ви помогнат да предотвратите повторното изгаряне.

Чувствате се претоварени? Започнете с създаването на дневник и класирането на тези стратегии от най-лесните до най-трудните. Работете по списъка от най-лесната до най-трудната.

Най-вече помнете, че вашето здраве е по-важно от всяка работа!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление, представяне и редактиране от Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map