14 от най-добрите JavaScript библиотеки и рамки, които трябва да изпробвате през 2020 г.

Най-добри JavaScript библиотеки и рамки


В тази публикация разглеждаме най-добрите JavaScript библиотеки и рамки, които да опитате през 2020 г. Защо? Е, тъй като JavaScript е наличен във всеки уеб браузър, това го прави най-достъпният език за програмиране днес.

През 2010 г. библиотеките и рамките на JavaScript стават надежден избор за разработчици от предния край.

За всяка рамка, която изследваме в днешния списък, ще ви информираме за причината за нейната популярност, как да започнете с рамката и да оценим зрелостта и подкрепата на общността за рамката.

Ако сте нов разработчик, тази публикация трябва да ви насочи при избора на рамки, с които можете да започнете.

Нека вървим списъка:

(Без конкретен ред)

1. ъглов

Най-добри JavaScript библиотеки и рамки: ъглови

Angular е една от най-зрелите JavaScript рамки, налични днес. Google пусна първата си версия като AngularJS през 2010 г. Основна промяна във философията настъпи през 2016 г. с пускането на Angular 2, а рамката беше преименувана само на Angular в общоприетото мнение.

Angular ви предоставя възможност да контролирате както UI компоненти, така и поведение. Ъгълът разглежда всеки DOM елемент като компонент. След това можете да проследявате или свързвате различни поведения към всяка директива.

Angular е рамка, базирана на TypeScript, така че кривата на обучение е стръмна. Трябва да инвестирате значителен период от време, за да овладеете Angular, макар че по-късно ще ви донесе награди.

Ето ръководство за създаване на първото ви приложение с Angular. Ако досега не сте използвали TypeScript, това кратко въведение трябва да започнете.

2. реагирам

Най-добрите JavaScript библиотеки и рамки: реагирайте

React е още една рамка за създаване на потребителски интерфейси. Тази JavaScript рамка се развива като вътрешен проект във Facebook до публичното ѝ пускане през 2013 г. Това е зрял проект със значителна база от сътрудници и добра подкрепа онлайн.

React се използва във всички уеб и мобилни продукти на компанията-майка – Facebook, WhatsApp и Instagram. През последните няколко години React придоби широко разпространение като първостепенна рамка за уеб приложения.

Въпреки че основните характеристики на React са по-лесни за научаване в сравнение с Angular, може да се наложи да се преместите в библиотеки на трети страни за разширена функционалност. Способността за създаване привет световно приложение само в няколко реда е това, което прави React толкова популярен.

Ето ръководство за създаване на първото ви приложение на React.

3. Vue

Най-добри JavaScript библиотеки и рамки: vue

Vue е млада, но вълнуваща JavaScript рамка, публикувана през 2014 г. от бившия служител на Google Evan You. През последните няколко години той отбеляза огромен растеж, който трябва да се разглежда наравно с Angular и React. В знак на своята все по-голяма популярност Vue е пресекъл Angular и React в броя звезди в своето хранилище GitHub.

Vue ви дава огромен потенциал за персонализиране, докато проектирате вашето уеб приложение. Това улеснява ученето и бързото изграждане на нещата на Vue. Можете да продължите да изучавате разширени функции на Vue, докато изграждате по-сложни компоненти. Всъщност приспособимостта на Vue позволява лесен преход от всяка друга рамка.

Ето ръководство за да започнем с Vue.

�� Все още не сте сигурни дали трябва да изберете Angular, React или Vue за следващия си проект? Ето нашето ръководство, което ще ви помогне да изберете.

4. Aurelia

Най-добри JavaScript библиотеки и рамки: aurelia

Aurelia е модерна библиотека с отворен код с потребителски интерфейс, която е разработена с идеята за простота. Той беше пуснат от Durandal Inc около същия момент, когато излезе Angular 2. Общността му се разраства през последните няколко години, така че трябва да можете да намерите помощ онлайн, в случай че се натъкнете на препятствия.

Поради своята простота, той ви насърчава да бъдете креативни. Кодът за създаване на единичен компонент в Aurelia е подобен на VanillaJS, което повишава привлекателността му сред разработчиците. Вградените му функции като маршрутизация, мощно свързване на данни и тестване ви позволяват да създадете стабилно приложение отпред. Aurelia е силно разширяващ се и лесно се интегрира с други рамки на трети страни като React.

Aurelia е урок за бърз старт обяснява как да се изгради приложение за задачи и трябва да е достатъчно, за да започнете с рамката.

5. жив въглен

жив въглен

Ember, известна още като Ember.js, е съвременна JavaScript рамка, която ви насърчава да създавате амбициозни уеб приложения. Той идва с "батерии-включена", което се отнася до определена критична функционалност на рамката. Благодарение на своята философия, той работи като самостоятелно решение за създаване на сложни уеб приложения.

Ember включва Glimmer, бърз двигател за рендериране на DOM. Това ви дава възможност да изобразявате DOM елементи от шаблон. Ember има отделен слой от данни, маршрутизация и вградена тестова среда. Ember също има интерфейс на командния ред, който ви позволява да извършвате действия като възстановяване, автоматично презареждане на компоненти и провеждане на тестове на единици. Освен това, Ember ви дава възможност да се интегрирате с висококачествена курирана общност Ember Addons за допълнителна функционалност.

Ето ръководството за бързо стартиране за да създадете основен компонент в Ember.

6. мока

мока

Mocha е богата на функции рамка за тестване, написана на Node.js. Докато други рамки могат да предоставят модули за тестване, Mocha ви позволява да тествате и асинхронно. Mocha тестовете се изпълняват последователно, което позволява гъвкаво и точно отчитане на показателите.

Mocha се интегрира добре с други библиотеки за потвърждение на JavaScript като Chai, което прави безпроблемен преход от друга библиотека. Тази тестова рамка работи на повечето съвременни браузъри, с възможност за персонализиране на тестове въз основа на браузъра, на който се тества.

Ето просто начален справочник за Mocha.

7. Webix

webix

Webix е библиотека с JavaScript, която се състои от готови за използване компоненти на потребителския интерфейс и джаджи. Поради съвместимостта си с HTML5, той е идеален за използване, ако създавате уеб или мобилно приложение, базирано на HTML.

Трябва да изберете тази рамка, ако се нуждаете от готови за употреба компоненти. Тези компоненти могат да бъдат разделени в пет категории: данни (таблици с данни, филтри), навигация (менюта, подсказки), оформление (акордеон, табло), визуализация (диаграми) и изскачащи прозорци. Освен това, Webix разделя визуалния и информационния слой, което помага за модулното разработване и тестване. Webix също така се интегрира добре с MVC рамка, ако разработвате сложно уеб приложение. Ето го изчерпателен списък на джунджурии под Webix.

Основен вечен лиценз на Webix е на цена от 449 долара за един проект и за един разработчик. Сложните джунджурии като шарнири, канбански дъски и електронни таблици струват допълнително.

8. Гетсби

Гетсби

Gatsby, наричан още GatsbyJS, е безплатна и с отворен код базирана на React рамка за създаване на бързи статични уебсайтове и приложения. Статичният уебсайт е група от взаимосвързани HTML страници, които показват едно и също съдържание на всички последователни зрители. Те не се свързват с база данни, за да изтеглят нови данни при поискване.

Gatsby е универсален генератор на статични уебсайтове. Тя ви позволява да определите съдържанието за вашия уебсайт, неговото маршрутизиране и свързване и изтегля данни от различни източници на данни, за да изградите вашия статичен сайт при поискване. Въпреки че Гетсби е сравнително нова, популярността му доведе до значителен растеж на общността. Например тук е списък с теми на Гетсби поддържан от общността.

Ето го бързо ръководство за Gatsby.

�� Ако искате да знаете как Гетсби сравнява с WordPress, ето какво ще вземем по въпроса.

9. Babel

Бабел

Babel е JavaScript компилатор и вероятно една от най-добрите JavaScript библиотеки без съмнение. Искали ли сте по-лесно да пишете код в JavaScript версии? Хората в Вавилон бяха разтревожени от същия въпрос и излязоха с решение под формата на Вавилон.

Babel по същество е компилатор. Той взема код, написан в един JavaScript стандарт и го преобразува в друг стандарт. Така че, в допълнение, за да ви помогне да компилирате ES6 във VanillaJS, Babel може също да ви помогне да конвертирате стар JavaScript код в нови версии. Babel разчита на подробни конфигурационни файлове, за да постигне компилацията, така че може да представи стръмна крива на обучение за начинаещи.

Ето а бързо ръководство за стартиране за Babel, която ви помага да се запознаете с предварителните настройки и конфигурации.

10. ESLint

eslint

ESLint е свързващ JavaScript линтер, който ви помага да намерите и коригирате проблеми във вашия JavaScript код. Този инструмент статично анализира вашия код, за да открие проблеми в него и да подчертае потенциални проблеми. ESLint може да бъде свързан с вашия текстов редактор или вграден във вашия тръбопровод за непрекъсната интеграция (CI), за да се тества нов код, тъй като той е натиснат към производството.

Можете да конфигурирате ESLint да изпълнява тестове на вашия JavaScript код, да добавяте нови правила заедно с вградените правила на ESLint, за да персонализирате тестове въз основа на изискванията на вашата организация. Можете също така да настроите инструмента за автоматично коригиране на рутинни грешки, за да постигнете ефективност в цялостния процес на разработка.

Ако използвате текстов редактор, базиран на GUI, трябва да инсталирате приставка, за да интегрирате тестовете във вашата среда за кодиране в реално време. Ето приставката ESLint за Sublime Text и Atom. Това бързо ръководство за стартиране ви помага да инсталирате ESLint на сървъра, който може да служи като предшественик на интеграцията със система за изграждане като глътка или грухтене.

11. D3.js

d3

D3.js или просто D3 е библиотека на JavaScript за визуализиране на данни чрез манипулиране на HTML DOM елементи. D3 е почти десетилетие от първото си издание и се превърна в най-мощната библиотека за визуализация на JavaScript.

Тази библиотека ви позволява да събирате данни от различни формати и източници на данни. След това D3 използва елементи за създаване на основна графика или използва SVG елемента, за да внесе сложност. Той насърчава модулния подход, като позволява на програмиста да използва повторно код. Можете да добавите интерактивност и към своите класации.

Ето урок за създаване лентова диаграма в D3 за начинаещи.

12. бръснене

бръснене

Shave е олекотен JavaScript инструмент, който прерязва текст, за да се впише в HTML5 DOM елемент. Той временно скрива останалия текст в скрит елемент, който по-късно можете да покажете, ако е необходимо. Това е само 1,5 KB приставка, без зависимости, които да свършат конкретна задача.

За да използвате функционалността на Shave, предоставете HTML DOM селектор и максимална височина към него. Той се интегрира добре с други плъгини, които може да имат по-усъвършенствани функции за транкиране. Ползата от използването на Shave е способността за бързо преобразуване на голям брой елементи заедно.

Ето едно Демонстрация на CodePen на Shave, което показва времето, необходимо за отрязване на 50 елемента.

13. WebPACK

WebPACK

Webpack е съвременен JavaScript инструмент, който служи като пакет за статичен модул. По същество той свързва активите и ресурсите на приложението ви, като по този начин поддържа чистия код. По-късно той може да зареди същите активи, след като ги комбинира, като ви помогне да спестите малко време за зареждане.

Този инструмент анализира зависимостите на приложението ви, за да създаде вътрешна графика на зависимостта. Тази графика на зависимост картографира всеки актив, от който зависи вашият проект, за да генерира пакети за различни версии на вашето приложение. Ето едно приготвяме се да започнем ръководство за Webpack.

14. LitElement

LitElement е още една JavaScript библиотека, разработена от Google, за да позволи на разработчиците да създават безпроблемно уеб сайтове безпроблемно. Тя започна като Полимерна библиотека, и сега е прераснал в нов проект. Целта на LitElement е да даде възможност на разработчиците бързо да създават бързи, леки, многократни уеб компоненти.

Всеки уеб елемент, който създавате с LitElement, следва следното Стандарти за уеб компоненти. Следователно, вашите компоненти лесно ще се интегрират и с всяка друга рамка. LitElement ви позволява да персонализирате и елементите. Уеб компонентите на LitElement работят с всички основни уеб браузъри.

Може да се заинтересувате и от тези статии:

  • Най-добри ъглови шаблони на таблото за администратор

Заключителни мисли за най-добрите JavaScript библиотеки

В тази публикация проучихме най-добрите JavaScript библиотеки и рамки, които можете да опитате през 2020 г..

Първо обсъдихме най-добрите JavaScript библиотеки, които можете да използвате за създаване на цялостни предни приложения. След това разгледахме различни библиотеки, които предоставят готови за употреба уеб компоненти за многократна употреба, за да подпомогнат бързото развитие. Накрая преминахме към инструменти и приставки, които решават специфични проблеми за разработчиците – като групиране, визуализация, отстраняване на грешки и компилиране.

Коя е любимата ти JavaScript библиотека? Чувствайте се свободни да споделяте в коментарите по-долу.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление, представяне и редактиране от Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map