WordPress REST API: Какво представлява и как да започнем да го използваме

Ако сте прекарали някое време в общността на WordPress през последните няколко години, има вероятност да чуете препратка към новия REST API. Ако обаче не сте опитен разработчик, може да нямате представа какво всъщност представлява API на WordPress REST.


Макар техническите подробности да са малко сложни, основните концепции зад тази функция са достатъчно лесни за разбиране. Новият API помага да се разшири това, което WordPress като платформа може да направи. Нещо повече, REST API прави по-лесно от всякога разработчиците да свързват WordPress с други сайтове и приложения.

WordPress REST API

В това изчерпателно ръководство ще ви преведем през всички основи, които трябва да знаете. Ще обясним какви са API-тата по принцип и какви по-специално API на REST (и специфичната за WordPress версия). След това ще поговорим как сами да започнете да използвате WordPress REST API. Нека скочим право!

Въведение в интерфейсите за програмиране на приложения (API)

Преди да се задълбочим конкретно в REST API, нека да направим резервно копие малко. За да разберете тази концепция, е първо първо да имате основна представа за това, какви са API-тата като цяло.

На най-фундаменталното си ниво, API – или интерфейс за програмиране на приложения – дава възможност на две приложения да комуникират едно с друго. Например, когато посетите уебсайт, вашият браузър изпраща заявка до сървъра, където се намира този сайт. API на този сървър е това, което получава заявката на вашия браузър, интерпретира го и изпраща обратно всички данни, необходими за показване на вашия сайт.

Има много повече за начина на работа на API-тата в технически смисъл, разбира се. Ние обаче ще се съсредоточим върху това, което вероятно е най-важно за вас – практическите приложения. API-ите получават много внимание и видимост, защото много компании започнаха да ги пакетират и предоставят като продукти, които можете да използвате.

С други думи, разработчиците в компания като Google ще събират заедно някои части от кода на приложението си и направи го публично достояние. По този начин други разработчици могат да използват API като инструмент, за да помогнат на собствените си сайтове да се свържат с Google и да се възползват от неговите функции:

Библиотеката на API на Google.

Например, можете да използвате API на Google Maps за поставете напълно функционираща карта на вашия сайт, който се възползва от всички подходящи данни и функции на Google. Това ви спестява от необходимостта да кодирате карта и да събирате всички тези данни сами. Същото се отнася за широк спектър от сайтове и приложения.

Тъй като уебсайтовете и функционалността, на която разчитат, стават все по-сложни, инструменти като API стават решаващи. Те дават възможност на разработчиците да надграждат съществуващите функции, като правят възможно просто да „включите“ нови функции към вашия уебсайт. От своя страна сайтът, който притежава API, се възползва от увеличената експозиция и трафика.

Основните правила на API на REST (представителна държава за трансфер)

Има много начини да създадете API. А API на REST (представително състояние за трансфер) е определен тип, който се разработва следвайки конкретни правила. С други думи, REST представя набор от насоки, които разработчиците могат да използват при изграждането на API. Това гарантира, че API-ите функционират ефективно.

За да разберете как работят API на REST, трябва да знаете под какви правила (или „ограничения“) функционират. Има пет основни елемента които правят API „RESTful“. Имайте предвид, че „сървърът“ е платформата, на която принадлежи API, а „клиент“ е сайтът, приложението или софтуерът, свързващ се с тази платформа:

RESTful

 1. Архитектура клиент-сървър. API трябва да бъде изграден така, че клиентът и сървърът да останат отделни един от друг. По този начин те могат да продължат да се развиват самостоятелно и могат да се използват независимо.
 2. Липсата на гражданство. REST API трябва да следват протокол без състояние. С други думи, те не могат да съхраняват информация за клиента на сървъра. Заявката на клиента трябва да включва всички необходими данни предварително, а отговорът трябва да предоставя всичко, от което се нуждае клиентът. Това прави всяко взаимодействие едно „готово“ и намалява както изискванията за паметта, така и възможността за грешки.
 3. възможността за кеширане. „Кеш“ е временното съхранение на конкретни данни, така че те могат да бъдат извлечени и изпратени по-бързо. RESTful API използват използването на кеширащи се данни, когато е възможно, за да подобрят скоростта и ефективността. Освен това API трябва да уведомява клиента дали всеки фрагмент от данни може и трябва да се кешира.
 4. Слоеста система. Добре проектираните REST APIs са изградени с помощта на слоеве, всеки със собствена определена функционалност. Тези слоеве си взаимодействат, но остават отделни. Това прави API по-лесно да се променя и актуализира с течение на времето, а също така подобрява сигурността му.
 5. Унифициран интерфейс. Всички части на REST API трябва да функционират чрез един и същ интерфейс и да комуникират, използвайки едни и същи езици. Този интерфейс трябва да бъде създаден специално за API и да може да се развива самостоятелно. Не трябва да зависи от функционирането на сървъра или клиента.

Всеки API, който следва тези принципи, може да се счита за RESTful. Съществува и шесто ограничение, наричано „код по поръчка“. Когато бъде последвано, тази техника позволява на API да инструктира сървъра да предава код на клиент, за да разшири неговата функционалност. Това ограничение обаче е по избор и не се приема от всички REST API.

WordPress REST API

В този момент може би се чудите как всичко това ви влияе. API-тата са отлични инструменти, но дали те са подходящи за ежедневната ви работа? Ако сте потребител на WordPress, отговорът е недвусмислен "да".

WordPress REST API се разработва от няколко години. Дълго време се работеше като независим плъгин, с което разработчиците биха могли да допринесат с течение на времето беше достъпно за всеки, с когото да експериментира.

Всъщност имаше две отделни версии на приставката REST API. Елементите на API бяха добавени в основната платформа още при актуализация 4.4. Това бе последвано от пълното интегриране на WordPress 4.7 (през 2016 г.). Това означава, че днес WordPress има собствен напълно функционален REST API.

Защо платформата направи този ход? Според сайта на проекта това е така, защото WordPress се придвижва към това да стане "пълноценна рамка за приложение". С други думи, REST API позволява на платформата да взаимодейства с почти всеки сайт и уеб приложение. Плюс това, тя може да комуникира и обменя данни независимо от езиците, които използва външна програма.

почивка api

Това отваря множество възможности за разработчиците. Освен това прави WordPress като платформа по-гъвкава и универсална от всякога. Като Кейти Кийт, оперативен директор на Barn2 Media казва:

Разбирайки API на REST, разработчиците на WordPress могат да изберат най-ефективния начин за изпълнение на всяка задача, без да се ограничават до конкретни технологии или платформи като PHP или задната част на WordPress. Използван ефективно, REST API прави интеграцията на трети страни много по-лесна … Той дори отваря нови възможности, например за създаване на собствени мобилни приложения, базирани на WordPress, или за проучване на нови и уникални начини за комуникация с WordPress.

Също така е важно да се отбележи, че може да чуете тази функция, която понякога се нарича API на WordPress JSON REST. Частта „JSON“, което означава JavaScript Object Notation, описва формата, който този API използва за обмен на данни. Този формат се основава на JavaScript и е популярен начин за разработване на API, благодарение на това колко добре той взаимодейства с много общи езици за програмиране. С други думи, JSON API е в състояние по-лесно да улесни комуникацията между приложения, които използват различни езици.

Анатомията на заявка за WordPress REST API

Сега трябва да разберете общата цел и посока на WordPress REST API. Като такъв, нека да разгледаме няколко специфики за това как работи. Има някои основни понятия, които ще трябва да разберете, ако искате да получите ръка и да започнете да експериментирате сами с API.

Както обяснихме, всеки API обработва заявки и връща отговори. С други думи, клиентът го моли да извърши определено действие и API изпълнява това действие. Как точно API правят това може да варира. REST APIs са специално проектирани да получават и отговарят на конкретен тип заявки, използвайки прости HTML команди (или „методи“).

За илюстрация, тук са най-много основни и важни HTML методи клиент може да изпрати:

HTML методи

 • GET: Тази команда извлича ресурс от сървъра (например определен фрагмент от данни).
 • POST: С това клиентът добавя ресурс към сървъра.
 • СЛАГАМ: Можете да използвате това, за да редактирате или актуализирате ресурс, който вече е на сървъра.
 • ИЗТРИЙ: Както подсказва името, това премахва ресурс от сървъра.

Заедно с тези команди, клиентът ще изпрати един или повече реда, които съобщават точно кой ресурс е желан и какво трябва да се направи с него. Например заявка за качване на PHP файл в определена папка на сървър може да изглежда така:

POST / име на папка/my_file.php

Частта /foldername/my_file.php е наречен „маршрут“, тъй като той казва на API къде да отида и с какви данни да взаимодейства. Когато го комбинирате с HTTP метода (POST в този случай), цялата функция се нарича „крайна точка“.

Повечето REST API и клиентите, които взаимодействат с тях, се усложняват много по-сложно от това – включена е и версията на WordPress. Тези основни елементи обаче формират основата за това как работи WordPress REST API.

Как да започнете да използвате WordPress REST API

Докато имате създаден WordPress сайт, можете да започнете да експериментирате с REST API веднага. Можете да извършвате различни GET заявки за изтегляне на данни директно, просто като използвате браузъра си.

За достъп до WordPress REST API, ще трябва да започнете със следния маршрут:

yoursite.com/wp-json/wp/v2

След това можете да добавите към този URL адрес за достъп до различни видове данни. Например, можете да потърсите конкретен потребителски профил по маршрут като този:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/users/4567

При този сценарий, "4567" е уникалният потребителски идентификатор за потребителския профил, който искате да видите. Ако изоставите този идентификационен номер, вместо това ще видите списък на всички потребители на вашия сайт:

Списък на потребителите в WordPress REST API.

Можете да използвате същия основен маршрут, за да видите други видове данни, като вашите публикации или страници. Можете дори да търсите подмножества от данни, които отговарят на определени критерии. Например, можете да извлечете всички публикации, които включват конкретен термин, използвайки този URL адрес:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/posts?=search[keyword]

Това е просто проста илюстрация, разбира се. Почти няма ограничение за това, което всъщност можете да направите с помощта на WordPress REST API. Ако искате да научите повече за това как работи, препоръчваме да започнете със следните ресурси:

WordPress REST API несъмнено е сложна тема. Дори и за непрограмистите обаче си струва да разберете основите на това как работи тази технология и какво прави възможно. Нещо повече, това дори може да ви даде възможност да започнете да се занимавате с развитие сами!

Още един подход при използването на WordPress REST API

WordPress REST API може да се използва за редица интересни неща и проекти. Установихме това доста ясно.

Има обаче една област, където тя придобива реална популярност:

Безглав WordPress е идеята за разделяне на двата основни слоя на екосистемата WordPress – задния и фронталния.

Това ви позволява да вземете всички предимства, които софтуерът на WordPress има под капака, и да ги свържете с краен продукт, който не използва стандартната презентация на WordPress – не е уебсайт, сам по себе си.

Цялата концепция е много интересна. Ще поговорим за това още в друга публикация, където обсъждаме дали безглавият WordPress има смисъл и сравняваме най-безглавите решения за хостинг на WordPress на пазара.

заключение

Няма по-добро време да научите за WordPress REST API от сега. Тъй като е напълно обединен в ядрото на WordPress, той ще играе важна роля в бъдещето на платформата. Разработчиците на всички ленти ще използват този API за свързване на WordPress към широката мрежа по начини, които преди са били трудни или невъзможни.

Разбирането на тази концепция за себе си може да бъде малко предизвикателство. На основно ниво обаче концепциите са достатъчно лесни за разбиране. A REST API е интерфейс, който позволява на две програми да „разговарят“ една с друга и се създава следвайки указанията които гарантират, че е гъвкава, разтеглива и сигурна. Ако искате да се задълбочите по-задълбочено в това как работи всичко това и как може да се използва, има много полезни ресурси, като например официалният наръчник.

Имате ли въпроси относно REST API и какво означава това за WordPress? Попитайте ни в секцията за коментари по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map