Как да опростим WP-администратора, за да го постигнем удобно за клиента

Как да опростим WP-администратора, за да го постигнем удобно за клиента

Как да опростим WP-администратора, за да го постигнем удобно за клиента
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Защо да опростите wp-admin? Като дизайнер на WordPress обикновено трябва да се справите с много предизвикателства по пътя си чрез даден проект. Но за съжаление, по-често тези предизвикателства не отшумяват, след като доставите сайта на клиента си.


Работата е там, че клиентите невинаги са разбираеми в WordPress, особено ако това е първият път, когато станат собственик на уебсайт.

В резултат на това те ще се борят с много задачи, започвайки от обикновеното публикуване, до качването на медии, до "каква е разликата между публикации и страници?" , да се "защо всички тези хора изпращат коментари за Виагра?", и така нататък.

Трябва да им помогнем, ясно!

Не вярвам обаче, че трябва да ги принуждаваме да научат всеки един аспект на WordPress или wp-admin. Те наистина не трябва да бъдат господари на онлайн публикуване само за да могат да се справят с техните сайтове.

Моята гледна точка е това това сме ние кой трябва да направи всичко необходимо, за да направи преживяването безпроблемно и възможно най-ясно.

Как да направите WordPress удобен за клиента – опростяване на wp-администратора

Сега има много неща, които можем да направим, за да помогнем на нашите клиенти. Някои от тях се въртят около самия WordPress. Други се фокусират повече върху индивидуални консултации, уроци и други форми на обучение. Но в тази публикация нека се съсредоточим върху техническата страна на нещата – какво можем да направим със стандартния WordPress интерфейс, за да го направим по-удобен за клиента.

1. Ограничете достъпа

Може би това е просто моят опит, но бих казал, че има много малко клиенти, които всъщност знаят как да се възползват изцяло от администраторския акаунт на WordPress (в wp-admin).

През повечето време те не им трябват за нищо. Те със сигурност няма да се опитват да получат нова тема, тъй като те просто са ви наели да изградите целия сайт. И те вероятно няма да отидат на лов за плъгини, точно по същата причина.

Така накратко, дайте на клиента си акаунт за редактор.

Тази стъпка сама ще направи огромна промяна. Само да ви напомня, ето как изглеждат панелите на редактора и администратора един до друг:

редактор администратор

2. Нагласете опциите на екрана

(Говоря за падащото меню, което се вижда на повечето страници в wp-admin или localhost / wp-admin.)

опции на екрана

Когато за първи път влезете в wp-admin, дори и в акаунт на редактора, ще видите много неща в таблото за управление. Например блокове като: На поглед, активност, бърз чертеж, новини на WordPress, а също и редица други блокове в зависимост от това колко плъгини има в сайта.

Това е лошо.

Последното нещо, което искате като създател на сайт, е вашият клиент да прегледа новия си сайт за първи път и да помисли, "Леле, нямам представа какво се случва тук!"

Така че най-простият изход от ситуацията е да настроите най-важните опции на екрана за тях.

Ето какво трябва да обмислите да направите:

 • Отървете се от всички елементи от главния екран на wp-admin / Dashboard, които представят информация, която не е важна за клиента. Главно: WordPress News, Бърз чернови, както и повечето блокове, свързани с плъгини.
 • В секциите „Публикации и страници“ премахнете колони като: Автор, Коментари.
 • От отделните екрани за редактиране на публикации и страници премахнете: Ревизии, Изпращане на проследявания, Персонализирани полета, Плъзга, Автор.
 • Медийната библиотека преминава през основен ремонт в WP 4.0, така че в този момент не мога да споделя никакви съвети, но по принцип следвам същата идея – отървете се от всичко, което затъмнява основната цел на тази страница.

3. Настройте интерфейса с WP Admin UI Персонализирайте

WP Admin UI Персонализирайте е много интересен плъгин. Той ви дава достъп до редица WordPress филтри и действия и го прави чрез удобен визуален интерфейс. Това означава, че можете да коригирате начина, по който даден потребител вижда wp-администратора, без да изцапате ръцете си в изходния код – с други думи, можете да опростите wp-администратора за тях.

Plu Приставката за персонализиране на потребителски интерфейс за WP Admin официално е прекратена от разработчика си, но все още работи отлично. Освен това можете да изпробвате плъгин, който е обявен за наследник – My WP Персонализирайте администратора / Frontend – но този обикновено има смесени отзиви.

Ето какво можете да направите:

Етап 1. Изберете ролята на потребителя, с която да работите.

Ако следвате моите съвети, клиентът ви ще използва акаунт на редактор.

редактор

Стъпка 2. WP Admin UI Персонализирайте > Общи настройки на екрана.

Първо, известия.

WordPress има навика да уведомява всички, че има актуализация за даден плъгин или тема или самия WordPress. По подразбиране тези известия се показват на всички потребители.

Това просто не е необходимо.

Само администраторите трябва да виждат такива известия. Деактивирането им за клиента е по-скоро добра идея:

известия

Стъпка №3. WP Admin UI Персонализирайте > Табло.

Това не е задължително. Ако смятате, че коригирането на екранните опции на клиента ви не е било достатъчно, тук можете да деактивирате напълно определени блокове от таблото за управление и да опростите wp-администратора още повече:

тире

Стъпка №4. WP Admin UI Персонализирайте > Странично меню.

Страничното меню обикновено е най-затрупаната област на wp-admin. Разработчиците на плъгини обичат да го използват за показване на техните персонализирани менюта.

И макар концепцията сама по себе си да не е лоша, изпълнението често е. Например, много често нещо е разработчиците на плъгини да не обръщат внимание на правата за достъп на потребителя. Това води до показване на менюта за приставки, дори ако потребителят няма достатъчно права за достъп, за да ги използва.

Например, един от най-популярните плъгини там – Jetpack – прословуто заема пространството точно под таблото за управление.

реактивни раници

Но когато се опитате да отидете в настройките на приставката, влезли като редактор, виждате това:

забрана на джетпак

В крайна сметка е най-добре, ако се отървем изцяло от блока Jetpack (и други подобни блокове, показвани от други плъгини).

Ето какво можете да направите:

jetpack ban2

Този интерфейс е много подобен на този, който бихте виждали на екрана с приспособления. Просто преминете през списъка и премахнете всичко, което вероятно не се използва от клиента ви ежедневно.

Неща, за които трябва да се отървете:

 • Реактивни раници,
 • Всичко в едно SEO,
 • Коментари (само ако клиентът не иска коментари на сайта си),
 • Инструменти,
 • всички останали блокове, свързани с приставки или само за администратор.

Стъпка №5. WP Admin UI Персонализирайте > Екран за вход.

Друга незадължителна стъпка. Не се колебайте да експериментирате с този раздел, ако искате да дадете на клиента си персонализиран екран за вход със собствено лого.

4. Публикувайте ръководство за стартиране с WP Help

Какво Помощ за WP прави ли ви позволява да създадете подробна документация под формата на ръководство за започване. След това това ръководство е достъпно чрез едно от страничните менюта за вход на wp-admin. Този плъгин не е актуализиран от известно време, но въпреки това работи отлично.

WP помощ

Едва ли има ограничения по отношение на това какво можете да поставите там и как можете да организирате съдържанието на ръководството, така че направете всичко, което има смисъл за конкретен клиент.

Вероятно най-добрият начин да направите това би било да прегледате собствения си списък с често задавани въпроси на клиента и просто поставете отговорите в ръководството.

Крайният резултат

След като направих всичко гореизброено, ето таблото за управление, с което се озовах. Вижте страхотно (!):

финал на таблото

Просто е и само съществените елементи са там. Всеки клиент може да започне работа веднага и ако има някакви съмнения, може да прегледа ръководството „Първи стъпки“, видимо отстрани.

Можем ли да вземем това още повече?

Настройването на данните за вход в wp-admin не е единствената възможност там и ако се чувствате уверени в своите умения за PHP и WordPress, можете да опитате да възстановите цялото табло от земята нагоре, за да получите наистина уникално усещане.

Можете дори да използвате някои от многото достъпни шаблони на таблото за администриране, изградени с VueJS и други библиотеки.

Както можете да видите, има много възможности, когато става въпрос за опростяване на wp-admin. Без значение дали искате да се придържате към ръчни корекции на wp-admin, администраторски плъгини, помощни плъгини или изцяло ръчен подход, базиран на код, със сигурност ще намерите нещо за себе си.

Надявам се това да е било полезно и да се опитате да го направите, когато работите върху следващия си клиентски проект. Между другото, не се колебайте да споделите, ако имате свои собствени трикове, когато става дума за това да направите WordPress удобен за клиента.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector