Как да изградите свой собствен уебсайт: 2 начина да го направите, дори ако сте начинаещ ��

Въпросът как да създадете свой собствен уебсайт е нещо, с което много хора се борят. И особено ако са начинаещи, които преди не са притежавали уебсайт.


Уебсайтовете са (смята се, че са) скъпи ��, сложни ⚙️ и като цяло са стресиращи за управление ��.

Или са те?

Както някои от вас знаят, изобщо не е нужно да е така. В зависимост от начина на изграждане на вашия сайт, той може да бъде евтин, прост и лесен за управление едновременно.

Това ръководство ще покаже как точно да постигнете това – как да изградите свой собствен уебсайт и да не губите ризата или ума си по пътя. Опитваме се да не оставяме никакви въпроси без отговор и ви показваме практически как да преминете през всички стъпки към страхотен и функционален уебсайт.

Как да изградите свой собствен уебсайт

�� Не сте начинаещи? Вече знаете как да създадете уебсайт? Ако това е така, моля, третирайте това ръководство като нещо, което можете да изпратите на други хора и им покажете колко неусложнен може да бъде процесът на изграждане на уебсайт. Може да бъде полезно и когато не искате да повторите себе си за хиляден път, когато някой ви попита как да създадете уебсайт.

Ето какво ще разгледаме:

Features Функциите, от които се нуждае всеки модерен уебсайт
�� Как да изберем създател на уебсайт
�� Как да изградите свой собствен уебсайт в Wix
�� Как да изградите свой собствен уебсайт в WordPress
�� Следващи стъпки?

Често задавани въпроси за това как да създадете свой собствен уебсайт

"Мога ли да създам уебсайт безплатно?"

Да. Със сигурност можете.

Въпреки това ще трябва да направите някои компромиси по пътя. Има някои ограничения за безплатните уебсайтове и за тях ще говорим по-късно.

"Ако не безплатно, тогава колко трябва да изразходвам, за да създам качествен уебсайт?"

Сега говорим! Добрата новина е, че е по-малко, отколкото си мислите.

По-късно ще вникнем в спецификата, но това, което мога да ви кажа сега, е, че като започнете с бюджет от 40-150 долара годишно, ще бъде достатъчно. (Да, притежаването на уебсайт е годишна цена, а не само еднократна цена.)

"Мога ли да създам уебсайт всичко сам?"

Да. Ще ви покажем как да направите точно това.

"Мога ли да продавам продукти директно от моя уебсайт?"

Това е малко по-сложно. Тук няма да говорим за онлайн магазини, а само за стандартни уебсайтове.

Ако искате да научите как да стартирате онлайн магазин, прочетете това ръководство. Освен това, ето сравнение на най-добрите платформи за електронна търговия, които можете да използвате.

"Не мога да проектирам Ще бъде ли грозен сайтът ми?"

Няма причина уебсайтът ви да е грозен. Ще ви покажем как да направите сайта си доста красив, дори ако нямате дизайнерски мускули в тялото си.

"Ще мога ли да редактирам текстове и друго съдържание на сайта си по-късно?"

Да, красотата на решенията, които ще ви покажем е, че те ви дават пълни функции за редактиране на съдържание дори след като създадете уебсайта си и го направите публично достояние.

"Имам ли нужда от предишен опит? Ще трябва ли да кодирам?"

Не.

Функциите, от които се нуждае всеки модерен уебсайт

Всеки уебсайт е различен, вид.

Искам да кажа, че всеки уебсайт е изграден с различна цел, като се използват различни инструменти и е предназначен за различна кауза / бизнес / човек.

От друга страна, повечето уебсайтове се нуждаят от едни и същи елементи, за да се считат за достойни за 21 век.

Те са:

Стабилен двигател:

Двигател на уебсайтове, известен още като. операционната система на вашия уебсайт, която ще гарантира, че сайтът ви няма да се срине.

Добър и надежден хостинг:

Уеб хостингът е мястото, където вашият уебсайт живее и откъде посетителите му могат да имат достъп до него. Добрият домакин ще се увери, че сайтът ви е винаги достъпен и няма престой.

Напълно персонализираща начална страница:

Тези дни началната ви страница не е нещо, което просто зададете веднъж и забравите. Искате да можете да редактирате тази начална страница по-късно, тъй като вашите нужди се променят.

Пълна настройка на уебсайта:

Само да можете да персонализирате началната си страница не е достатъчно. Искате да персонализирате всеки малък детайл от вашия дизайн и / или съдържание.

Блог модул:

Дори ако не планирате блоговете сами по себе си, искате да можете да публикувате новини за вашия бизнес, индустрия, кауза или каквото и да е друго, за което създавате уебсайта.

За мобилни устройства:

В наши дни повече хора имат достъп до мрежата чрез мобилните си телефони, отколкото чрез техните десктопи и лаптопи (комбинирани данни). Поради тази причина трябва да сте сигурни, че вашият сайт изглежда добре на мобилни устройства.

SEO-приятелска структура:

SEO (оптимизация за търсачки) играе огромна роля за това как хората ще намерят вашия уебсайт. Казано по-просто, SEO се състои от всички усилия, които можете да положите, за да направите сайта си видим, когато хората търсят сродни термини в Google.

Добра сигурност:

Хакерските атаки са твърде чести в наши дни. Добрата сигурност на уебсайта ще затрудни хората да пробият и завземат вашия уебсайт.

Надеждни резервни копия:

Винаги искате да имате резервни копия на данните на вашия сайт, за всеки случай.

Интеграция на социалните медии:

В днешно време социалните медии са яростта. Не искате да оставате назад, затова искате да интегрирате сайта си с популярните платформи за социални медии и да улесните хората да споделят вашето съдържание.

Горното може да ви звучи малко смущаващо, но добрата новина е, че ще се справим донякъде с автопилот. Искам да кажа, че няма да се налага да изграждаме тези елементи на ръка, но вместо това ще използваме инструменти, които вече идват с всичко това интегрирано в кутията.

Изберете създател на уебсайт

Изненада, изненада, няма да създаваме уебсайт на ръка – както го кодираме в HTML и CSS.

Това, което ще правим вместо това, е да използваме конструктор на уебсайтове, който има прост интерфейс и ни избягва от необходимостта да знаем какво се случва под капака.

Днешните създатели на уебсайтове са по-скоро решения за попълване на празни и бутони от всичко друго. Това е огромно предимство пред старите училищни начини за писане на код на ръка и да видите как се играе всичко. Тези дни отдавна са отминали, за щастие!

Имайки предвид, че не е лесен за избора ни. Всъщност има повече от дузина практически инструменти, които могат да се нарекат създател на уебсайт и някои от тях ще бъдат по-подходящи от други въз основа на няколко фактора.

За да стесним нещата, ще се съсредоточим върху два от най-популярните строители: WordPress и Wix.

По принцип това са две напълно различни решения, но ние ще ви помогнем да изберете кое ще бъде по-добре за вас.

(Ако искате да научите повече за различните строители на уебсайтове и да се запознаете с първите 6 строители на пазара, прочетете това.)

WordPress

 • софтуер за уебсайт с отворен код
 • трябва да го инсталирате на уеб сървър, преди да можете да го използвате
 • освен самата WordPress, за изграждането на вашия сайт се нуждаете и от отделен хостинг акаунт и име на домейн
 • ви дава пълен контрол върху вашия уебсайт, съдържанието, което имате върху него, дизайна, който използвате
 • получавате хиляди дизайни на уебсайтове, от които да избирате
 • няма поддръжка на клиенти от екипа на WordPress, но вие получавате поддръжка от вашия уеб хост

Wix

 • онлайн инструмент за изграждане на уебсайтове
 • просто се регистрирайте за акаунт и започнете да изграждате сайта си веднага
 • цялостно решение в кутия – нямате нужда от нищо друго освен Wix, за да създадете свой собствен уебсайт
 • имате право да правите само това, което е в условията на услугата на Wix
 • получавате стотици дизайни на уебсайтове, от които да избирате
 • получавате поддръжка на клиенти от екипа на Wix

Цената на WordPress срещу Wix

Цената на Wix е следната:

цените на уикс

Освен тези опции, има и безплатен план. Ограниченията за това са:

 • Можете да стартирате вашия сайт само под поддомейн; като USERNAME.wixsite.com/SITENAME
 • Wix рекламите ще се показват на всяка страница в сайта Ви
 • Вие сте ограничени до 500 MB дисково пространство и 500MB честотна лента

Като цяло, ако искате да създадете сайт за лична употреба на потребителско име на домейн и да се отървете от рекламите на Wix, тогава ще ви струва 13 долара на месец = 156 долара годишно.

С WordPress нещата са малко по-сложни. Самият софтуер за WordPress е безплатен. Това, което трябва да платите обаче, е хостинг и име на домейн.

За да поддържате нещата бюджетни, можете да получите хостинг и домейн от Bluehost. Плановете започват от 2,95 долара на месец и получавате безплатно име на домейн, което е пакетно за първата година. Ето пълното ценообразуване:

Цени на Bluehost

Това, което също заслужава да се отбележи, е, че Bluehost ще инсталира WordPress на вашата хостинг настройка за вас, така че няма нужда да си изцапвате ръцете.

Като цяло това ви позволява да създадете сайт за $ 35,40 през първата си година и след това да плащате допълнителни ~ 15 долара всяка поредна година за името на домейна (името на домейна е безплатно само за първата година). Също така имайте предвид, че за да получите тази ниска цена ($ 2,95 на месец), ще трябва да платите за три години напред (така че това е общо 106,20 долара).

Друго, което трябва да имате предвид е, че това, за което говорим тук, е стартирането на само основен сайт с WordPress. Ако ще ви трябват неща като онлайн плащания, допълнителни плъгини, премиум теми, тогава разходите ви ще се повишат.

Ето как да решите между WordPress и Wix

Решението между Wix и WordPress не е супер лесно. Трябва да вземете под внимание поне няколко фактора. Ето как се развиват нещата като цяло:

WordPress срещу Wix

WordPress
Wix

Характеристика⭐⭐⭐⭐⭐
дизайни⭐⭐⭐⭐⭐
Лесна употреба⭐⭐⭐
Контрол върху сайта⭐⭐⭐⭐⭐
Цена⭐⭐⭐⭐⭐

Да си любим? Страхотен! Ето как да създадете свой собствен уебсайт с която и да е от платформата:

Wix

Как да изградите свой собствен уебсайт в Wix

Страхотното в Wix е, че можете да изградите свой собствен уебсайт всичко в един замах, без изобщо да напускате Wix.com. Интерфейсът ви отвежда на ръка до работния сайт.

Ето как да направите всичко:

1. Създайте акаунт в Wix

Отидете на Начална страница на Wix и кликнете върху Първи стъпки. Въведете имейл адреса си, за да създадете акаунт.

как да създадете свой собствен уебсайт с Wix

Wix ще ви зададе поредица от въпроси относно вашия нов уебсайт.

как да създадете свой собствен уебсайт с wix adi

2. Нека Wix ADI върши своята магия

В тази следваща стъпка Wix използва вашите отговори в своя готин инструмент ADI за Wix (модул за изкуствен интелект на Wix), за да подготви персонализиран уебсайт за вас.

стартира wix adi

Отличното в това е, че Wix ще ви вземе за ръка през целия процес, без да изисква от вас да разберете какво става под капака.

3. Изберете дизайн

Въз основа на вашите отговори, Wix ADI ще предложи някои дизайнерски опции, които може да ви харесат:

wix дизайни

По-късно ще можете да персонализирате този дизайн, но няма да можете да го промените изцяло с нещо друго.

3. Персонализирайте сайта

Когато ADI приключи работата си, можете да прецизирате дизайна си и да го направите наистина подходящ за вашите нужди.

Интерфейсът за създаване на уебсайт е много ясен и подчертава всички ключови области, където първо трябва да насочите вниманието си.

ADI редактор

В него можете:

 • Редактирайте елементите на страницата. Кликнете върху всеки елемент на страницата, за да го персонализирате. Ще видите настройките на елемента в страничната лента отляво. Опциите ви позволяват да променяте текстовете, изображенията, цветовете и други подробности относно елемента.
 • Кликнете върху стрелките в горните десни ъгли, за да подравните елементите.
 • Кликнете върху бутоните с надпис Design в горния ляв ъгъл, за да промените стила на дизайн на елемента.
 • Добавете нови елементи и секции към страницата, като кликнете върху Добави връзка в горната лента.
 • Добавете нови страници, като кликнете върху страница+ Добавяне на страница бутон в горната лента.

Нека поговорим за добавяне на нови страници за секунда. В крайна сметка, когато искате да добавите нова страница, ще видите точния дизайн интерфейс, както когато персонализирате началната страница. Използването е едно и също, а обхватът на наличните елементи на съдържание също е същият.

Wix ви предлага и набор от предварително направени шаблони на страници за неща като страници, страници за контакти, страници за продажби и други.

wix предложени страници

4. Добавете функционалност чрез Wix приложения

Wix се предлага с много вградени функции, но ако искате повече, можете да добавите такива през Wix App Market. Ще намерите приложения за интеграция на инструменти за електронна поща, анализи и други.

приложения за wix

Просто инсталирайте всяко приложение с няколко кликвания и след това го конфигурирайте съответно чрез настройките му.

5. Задайте име, домейн, изберете план

Когато сте доволни от външния вид на вашия сайт, най-накрая можете да го публикувате, за да видите света.

За целта кликнете върху публикувам бутон в горния десен ъгъл на потребителския интерфейс на Wix.

публикуване на сайт

След това изберете дали искате да регистрирате ново име на домейн или да останете с безплатния поддомейн Wix.

поддомейн

Забележка; ако изберете потребителско име на домейн, ще трябва да надстроите до един от платените планове на Wix, за които говорихме по-рано.

След като финализирате тези стъпки, вашият сайт ще бъде онлайн и публично видим! ��

WordPress

Как да изградите свой собствен уебсайт в WordPress

Изграждането на собствен уебсайт в WordPress е малко по-различно от това на Wix.

Първо, не посещавайте основния уебсайт на WordPress.org, за да започнете. Вместо това най-доброто място за начало е с хостинг фирма.

Преди говорихме много за различните видове хостинг, така че ако искате пълното сравнение на предлаганите на пазара, прочетете това. Ако не можете да се притеснявате да направите това сега, ето кратко обобщение – нашите препоръки, когато става въпрос за хостинг на WordPress:

 • Bluehost: Този хост официално се препоръчва от WordPress и той е сред най-достъпните опции там. Както споменах по-рано в тази публикация, можете да започнете от $ 2,95 на месец, а за първа година получавате безплатно име на домейн.
 • SiteGround: Това е друг одобрен от WordPress хост. Има няколко страхотни отзива от клиенти, предлага отлична производителност и най-добрата поддръжка. Една малко по-скъпа, започваща от $ 3,95 на месец.

Ето по-задълбочено сравнение между SiteGround срещу Bluehost.

Ще използваме Bluehost за целите на това ръководство:

1. Отидете в Bluehost и се регистрирайте

Отидете на уеб сайта Bluehost и кликнете върху Първи стъпки бутон. Изберете един от плановете – вероятно този с етикет Basic на стойност 2,95 долара на месец (достатъчно, ако току-що започвате с малък сайт).

Цени на Bluehost 2

В следващата стъпка изберете име на домейн за вашия сайт. Не забравяйте, че получавате това име на домейн безплатно за първата година.

Направете го нещо оригинално, което е в тон с вашата марка, ниша и нещото, което искате вашият сайт да представлява. Ето някои съвети за как да изберем добро име на домейн.

Завършете процеса на регистрация и преминете към покупката. Както споменахме по-рано, ще трябва да плащате за три години напред, за да получите тази ниска цена от 2,95 долара на месец.

2. Инсталирайте WordPress

Bluehost прави тази част много лесна за изпълнение и не изисква никакви умения за управление на сървъра от вас.

Просто влезте в акаунта си, отидете на Моите сайтове щракнете върху Създаване на сайт бутон.

регистрация на bluehost

Bluehost ще поиска някои подробности като име на сайта и таглин.

Име на сайта

След това ще бъдете помолени да изберете кои от имената на вашите домейни искате да свържете сайта. Вероятно имате само един домейн там, така че го изберете от списъка.

С това направи Bluehost вече ще инсталира WordPress за вас. Когато процесът приключи, ще можете да влезете в административния панел на WordPress.

как да изградите свой собствен уебсайт, като инсталирате WordPress на Bluehost

3. Изберете дизайн

WordPress ви позволява да изберете от хиляди дизайни (наречени теми) и след това да ги инсталирате с няколко щраквания!

За начало влезте в административния панел на WordPress и отидете на Външен видТеми. От там кликнете върху Добави нов.

теми добавят нови

За да сте сигурни, че разглеждате само най-добрите теми, преминете към Популярен раздел.

раздел популярен

Изберете тема от списъка, която ви харесва, и я инсталирайте. Ще отидем с фирн (ще го намерите някъде около втория / третия ред).

Това всъщност е наша тема, която като че ли WordPress общността много харесва. Темата е активна на повече от 50 000 уебсайта към момента на писането.

блок Neve

�� Прочетете също: 50+ най-добри безплатни теми за WordPress

Просто кликнете върху Инсталирай бутон под темата (вижте изображението по-горе), след което щракнете върху Активирате когато инсталацията приключи.

Neve ще ви покани да направите снимка на един от стартовите му сайтове.

как да създадете свой собствен уебсайт със стартови сайтове на Neve

Тези шаблони на уебсайтове ви помагат да стартирате дизайна си, така че да не е нужно да правите всичко на ръка. Силно препоръчително!

За начало просто кликнете върху големия син бутон. Ще видите списък с наличните шаблони. Можете да изберете такава въз основа на нишата, в която е вашият сайт, или просто да изберете поглед, който ви харесва.

шаблони Neve

Най-отгоре можете също да изберете създателя на страница по избор. Най-много ни харесва Elementor, но вие сте свободни да отидете с някой от тях.

Просто кликнете върху внос бутон до шаблона, който харесвате. Neve ще ви даде избор кои конкретни елементи искате да импортирате. Най-добре е да ги оставите всички избрани, така че да получите цял работещ уебсайт след импортирането. Neve също така ще инсталира конструктора на страници, необходим за проектирането.

neve import

Кликнете върху внос да започна. Това може да отнеме минута или две.

neve импортиране

Когато импортирането приключи, ще можете да видите вашия сайт.

уебсайт neve

4. Персонализирайте вашия сайт

На този етап можете да персонализирате уебсайта си по няколко начина.

Първо, можете да използвате WordPress Customizer да се грижи за основните настройки.

WordPress персонализирайте

WordPress Customizer ви позволява да коригирате неща като основното оформление, заглавки и колонтитули, цветове и фон, типография, бутони, менюта и други. Всички са достъпни чрез менюто на страничната лента:

как да създадете свой собствен уебсайт с WordPress персонализатор

Освен чрез персонализатора, можете да редактирате страницата си и чрез Elementor.

Персонализирайте WordPress чрез Elementor

Казано просто, Elementor ви позволява да редактирате и персонализирате почти всичко, което виждате на страницата. За да започнете, просто щракнете върху елемент на страницата или добавете нов елемент от страничната лента:

как да създадете свой собствен уебсайт с интерфейса на Elementor

За да научите повече за Elementor, прочетете този преглед или това сравнение между Elementor срещу Divi Builder срещу Beaver Builder.

5. Създайте нови страници

За да създадете допълнителни страници в WordPress, щракнете върху + нов бутон и след това страница:

Нова страница на WordPress

Ще видите основния интерфейс за редактиране на съдържание в WordPress. Този е доста лесен за използване … почти всичко, което трябва да направите, е да започнете да пишете.

Страница за създаване на WordPress

�� Ако искате да научите повече за редактирането на съдържание в WordPress, прочетете това.

6. Добавете още функции чрез приставки

Въпреки че WordPress се предлага с множество функции извън кутията, все още можете да добавяте нови. За да направите това, отидете на PluginsДобави нов от основната странична лента.

добавете нови WordPress плъгини

Има повече от 50 000 плъгини, налични в екосистемата на WordPress! Естествено, не са ви нужни всички. Най-добрият начин да се ориентирате в това огромно пространство е да разглеждате Популярен и Препоръчано списъци с плъгини:

популярни приставки

Прегледайте тези два раздела и изберете приставките, които ви се струват интересни / ценни. Освен това, ето нашия собствен списък с препоръчани приставки, които повечето уебсайтове трябва да имат.

Когато сте готови да инсталирате приставка, кликнете върху Инсталирай сега бутон до името му.

инсталирате плъгин

Когато инсталацията приключи, щракнете върху Активирате.

7. Направете своя сайт обществено достъпен

Добре, тази стъпка всъщност е трудна. И трикът е, че уебсайтът ви вече е отворен за публика!

Всеки вече може да отвори домейна на вашия сайт чрез уеб браузърите си и да види вашето творение. Поздравления! ��

Може да се заинтересувате и от тези статии:

 • Най-добрите безплатни уебсайтове
 • Най-добрият конструктор на уебсайтове за малък бизнес

Какво следва след като разберете как да създадете свой собствен уебсайт?

Опасявам се, че просто получаването на сайта ви онлайн е само началото на вашето пътуване …

Следващата стъпка е да накарате хората да я прочетат. И не само веднъж, но да се връщам към нея отново и отново. Това е истинската трудна част!

Ето някои ръководства, които ще ви изведат на правилния път:

 • Как да популяризираме уебсайта си
 • Как да овладеем социалните медии
 • Най-добрите начини за осигуряване на приходи от блог

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map