Тенденции за дизайн на теми за WordPress (2003 до 2020 г.)

Когато първата версия на WordPress е изпратена през май 2003 г., той имаше революционни дизайнерски характеристики за времето и определи първата партида тенденции за дизайн на тема WordPress, които предстоят. Имаше изключително интелигентни прекъсвания на линии, хубави текстури и възможност за блогърите да добавят линкове към своите блогове.


Спомняте ли си блогове? Те бяха голяма работа преди 16 години. Всеки, който беше някой, се свързваше с други блогъри и се надяваше да получи връзки в замяна.

Днес блоговете са нещо от миналото. През 2020 г. имаме създатели на страници и базирано на блокове редактиране, които позволяват на всеки да създава и персонализира WordPress сайт – не се изисква код.

И така, как стигнахме тук? За да разберем какво е WordPress днес, нека разгледаме как се развиват темите на WordPress през последните 16 години.

Тенденции за дизайн на тема WordPress

Тенденции за дизайн на тема WordPress от 2003-2020

Първата тема по подразбиране на WordPress (намек: не беше Кубрик)

Когато през 2003 г. беше пуснат WordPress 0.71-злато, той дойде с b2layout по подразбиране.

Шаблонът беше основен и идеален за блогове по онова време. Имаше обикновен заглав и черна странична лента. Трябва да запомните, интернет скоростите бяха сравнително бавни по това време и простият дизайн на тема WordPress не само се зарежда достатъчно бързо, но беше лесен за промяна в сравнение с конкурентната блог платформа Moveable Type.

WordPress Design от b2layout

Странични ленти: Основа на ранните блогове

Страничните ленти бяха важен компонент от ранния уеб дизайн, тъй като дизайнерите се опитаха да измислят как да проектират за мрежата – и темата за WordPress не е изключение. Страничните ленти ще се открояват много години, за кратко изчезват в двадесет и тринадесет и се връщат в двадесет и четиринадесет.

В ранните дни на тенденциите в дизайна на темите на WordPress, страничните ленти позволиха на блогърите да показват гордо своите блогове. С пускането на WordPress 0.7 и неговото Мениджър на връзки, блогърите могат по-добре да управляват своите блогове и автоматично да ги добавят към страничната лента.

Основният шаблон, който се предлага с WordPress, получи лифтинг на лицето за WordPress 1.2. Новата цветова схема беше глътка свеж въздух – приятна промяна от предишната тъмна тема.

WordPress Тема Класика

WordPress 1.2 включва плъгин архитектура за първи път, което позволи на разработчиците да разширят функционалността на техния дизайн на тема и да споделят своите плъгини с новоизградената WordPress общност.

През 2004 г. WordPress беше новото дете в блог блога – и нещо забавно за хората, които обичат да играят с код, да персонализират. Тези технологично настроени блогъри се включиха с плъгини с ентусиазъм и допринесоха за цялостното развитие на WordPress, като докладваха за грешки, предоставят обратна връзка и искат нови функции.

Всички разработчици на WordPress бяха доброволци и сами използваха WordPress за своите блогове. Като проект с отворен код, обратната връзка беше приветствана и насърчавана – и даде възможност за ориентиран към потребителите подход към развитието на WordPress, който за разлика от другите платформи за блогове по това време.

�� Бързо интерлюдиране: За повече информация как се е променил потребителският интерфейс на WordPress, вижте развитието на потребителския интерфейс на WordPress.

Ерата на Кубрик: 2005-2010

През 2005г, WordPress 1.5 представи нова гъвкава система за теми. Темите бяха разделени на различни секции и файлове, давайки на потребителите по-голям контрол върху начина, по който персонализираха своите сайтове.

Например, общи елементи на сайта като заглавки, колонтитули и странични ленти бяха разделени на собствени файлове. Потребителите могат да направят промяна само на един файл (т.е. home.php или comments.php) и да го видят навсякъде веднага.

WordPress 1.5 също обяви началото на дългогодишната епоха на Кубрик. Общопризнат като първата истинска тема по подразбиране за WordPress, Кубрик показа силата на новата тема тема.

WordPress Тема Кубрик

Майкъл Хайлеман създаде простия синьо-бял шаблон за блог и за времето си дизайнът беше поразителен. Със заоблените ъгли, персонализирано заглавие и две бели колони – включително широка за стълбове и по-тънка за странична лента – Кубрик беше режещ ръб!

Кубрик беше първата гъвкава тема, която работеше извън кутията с много плъгини. Това беше и лицевото лице на WordPress от 2005 до 2010 г., което го прави основата на тенденциите в дизайна на WordPress за години напред..

Премиум теми: Щастлив инцидент

Най- WordPress Тематичен репозиторий стартира през 2008 г., което позволява на блогърите да изтеглят безплатни теми за WordPress и да качват и споделят свои собствени дизайни по избор. Репозиторият беше нещо като витрина за дизайн на тема WordPress, което позволява на потребителите да видят как другите персонализират WordPress и разтягат ограниченията на платформата.

WordPress хранилище за теми

Брайън Гарднър беше един такъв блогър, който се опитваше да прокара границите на това, което WordPress може да направи. Той изтегли теми, направи свои собствени персонализации и след това качи своите актуализирани дизайни в хранилището, за да могат другите да ги използват безплатно.

Това доведе до заявки за персонализиране. Отначало блогърите му платиха $ 25 – $ 50 за промяна на неща като цветове. Но скоро той получаваше заявки за по-сложни персонализации. Както би казал по-късно подкаста на StudioPress.fm, той правеше "пари за почивка" и беше забавно в сравнение с скучната му работа на бюрото.

Нещата се промениха, когато агент по недвижими имоти го помоли да персонализира блога си. Брайън отиде над и извън него, създавайки дизайн на тема WordPress, който може да работи като първа страница, така че да прилича повече на уебсайт, отколкото на блог.

Агентът обаче го отхвърли, като каза, че просто иска основен блог. Брайън беше смазан.

Вместо да изкопае дизайна, той написа публикация в блога за него и попита последователите си дали персонализираната тема е нещо, което те биха искали да купят. Отговорът беше изключително положителен. Брайън нарече своя дизайн на тема темата Revolution.

През 2009г, Революцията беше ребрандирана до това, което го знаем както днес – StudioPress.

Възходът и възходът на персонализацията на WordPress

През 2008 и 2009 г. стартираха премиум магазини и проекти, ориентирани към WordPress, и имаше вълна от нови уебсайтове с ръководства, предлагащи кодови хакове и идеи за персонализиране на дизайн на теми, които няма да намерите в Codex. Беше съвсем нова ера в тенденциите за дизайн на тема WordPress – овластяване на потребителя.

Сред тези сайтове с практически въпроси беше ThemeShaper.com. Първоначално стартиран от Иън Стюарт, ThemeShaper беше място за Иън да сподели своята тематична тема. Но Thematic беше нещо повече от тема – това беше възможност за Ian да научи как работи тематичната система WordPress и да сподели своите знания с общността.

тематичен

Както си спомня Джеф Чандлър от WP Tavern на Ian and Thematic, 2008 беше "див запад от разработването на теми и всеки човек, който редовно споделя техники за разработване на теми, стана влиятелен член на общността."

Появата на тематични рамки

По това време Браян Гарднър си партнира Нейтън Райс да се стартира Genesis, един от първите Тематични рамки на WordPress. Тези рамки позволиха на разработчиците да създадат теми, които споделят обща кодова база, предоставяйки библиотека с кодове и основна архитектура за теми, които позволяват на потребителите да поставят различни дизайни отгоре. Като Брайън каза пред подкаста на StudioPress.fm:

"След като изградихме Genesis и въведохме тази идея и концепция в общността на WordPress, хората закупиха в нея. Очевидно имахме доста добри последвания чрез StudioPress и аз лично. Този вид преход от самостоятелни теми към това, което сега е Битие рамката и детската тема система, която идва заедно с нея."

Рамка за генезис

Скоро се появиха и други тематични рамки, като тезата. Тези рамки бележат еволюционна стъпка напред в развитието на темата на WordPress, която Йоаст де Валк на Йоаст обобщи перфектно в публикация на тема ThemeShaper през 2009 г .:

"Тезата на Крис Пиърсън и темата на Иън Стюарт може да сочи (тенденциите в дизайна на тема на WordPress) в посоката, в която трябва да се насочи: тема, която по принцип вече не е тема, това е двигател на оформлението."

WordPress 3.0: повратна точка

През 2010 г. излизането на WordPress 3.0 бележи значителен скок напред в развитието на платформата. С функции, включващи персонализирани типове публикации, по-добри персонализирани таксономии и персонализиран фон, заглавки и менюта, WordPress се превръща в пълноценна система за управление на съдържанието, а не просто обикновена платформа за блогове.

WordPress 3.0 дойде с двадесет и десет, които официално завършват царуването на Кубрик като тема по подразбиране и въвеждат традицията на нова тема по подразбиране за всяка година, което беше голям важен момент за тенденциите в дизайна на темата на WordPress.

Дизайн на тема WordPress двадесет и десет

Темата за персонализиране

До 2012 г. еволюцията на темата за дизайн на WordPress се движи със стабилни темпове. Сега, когато търговските бизнеси бяха инвестирани в това как WordPress се разраства, те разработваха премиум теми с повече функции и функционалност, които позволиха на потребителите да ги персонализират по-лесно чрез панели в администратора на WordPress.

Именно през това време персонализаторът на теми беше представен в WordPress 3.4. Тематичният персонализатор позволява на потребителите да правят основни промени в теми, като цветове и фонове, и да ги преглеждат, преди да ги направят на живо.

Тема за персонализиране

Отзивчив дизайн и мобилен

По това време отзивчивият дизайн набира все по-голяма популярност, тъй като все повече хора използват смартфоните си за достъп до мрежата. Двадесет и дванадесет беше първа напълно отговор тема по подразбиране създаден с мобилно първо оформление, така че да може да се гледа на всяко устройство с размер, от смартфони до големи HiDPI / ретина екрани.

Двадесет и дванадесет също бяха специални по друга причина – това беше първата тема по подразбиране, която дойде със специален шаблон за начална страница, вместо да принуждава потребителите да показват публикации в блога на началната страница.

Тема двадесет и дванадесет

Появата на теми за строители

Персонализирането на WordPress около това време започваше да става по-лесно. Благодарение на тематичния персонализатор и множеството уебсайтове, публикуващи уроци за това как да персонализирате WordPress, потребителите могат да направят всяка промяна в своя сайт.

Единственият проблем беше, че потребителите все още се нуждаят от известни познания за CSS и PHP, ако искат да направят персонализиране извън разширените настройки, достъпни с много теми по това време..

Това се промени през 2013 г., когато се появиха създателите на страници – и най-известната по онова време беше Divi.

Тема Divi

Съставителят на Divi на елегантните теми е революционен. Той позволява на потребителите да влачат и пускат различни секции в дадена страница и да контролират всеки аспект на даден сайт, от цветове и шрифтове до заглавки и колонтитули. Той идва с различни предварително изградени оформления и може лесно да бъде интегриран с WooCommerce. Той е отзивчив и може да се използва за показване на изображения и видео с пълна ширина.

Диви беше незабавен успех – The 965 коментара към публикацията на обявата докажи това! За първи път всеки може да създаде уебсайт, без да се докосва до един ред код.

Светът на тенденциите в дизайна на теми за WordPress до този момент се е развил от възможността да влачите и пускате джаджи, да плъзгате и пускате страници, а сега влачите и пускате теми.

Теми на списанията

Нека направим пауза за минута и превърнем часовника назад към 2009 г..

Тематичното хранилище все още беше доста ново, но се разрастваше. Потребителите изтегляха тема и дадоха своя собствен дизайн на теми.

В същото време, премиум WordPress теми също нарастваха популярност. В сравнение с безплатните теми в хранилището, премиум теми предлагат разширени функции. Но по-важното е, че те не бяха теми за блогове. Тематичното хранилище беше чудесно място за изтегляне на тема – ако искате блог.

Така започна нова глава в тенденциите за дизайн на темите на WordPress – теми на списанията, която позволи на хората да пускат по-сложни блогове и новинарски сайтове с повече съдържание, отколкото е разрешено традиционното оформление на блога. Тези типове теми често включваха рекламно пространство, което се хареса на потребителите, които искат да правят пари чрез своя сайт.

Пример за тема на списание:Тема за гледка

Темите на списанията бяха естествено развитие на темите за блогове, които позволяваха на потребителите в повечето категории, маркери и публикации.

Бързо напред към 2014 г. и темата за WordPress по подразбиране най-накрая настигна Двадесет четиринадесет представиха елегантен, модерен и красиво изработен отзивчив дизайн, който позволи на всеки да превърне уебсайта си в списание.

Вижте двадесет и четиринадесет в действие:Тема двадесет четиринадесет

Теми за бизнеса и портфолиото

През 2015 г., докато WordPress продължи да прераства в напълно развита CMS, следващата естествена еволюция бяха темите за бизнеса и портфолиото. Хората започват да използват WordPress за задвижване на сайтове за техния бизнес и агенции – и дори корпоративни сайтове – докато фрийлансъри използват WordPress за показване на своите портфейли.

Най- най-популярната налична тема по това време беше Avada, която днес все още е най-популярната тема в ThemeForest.com.

�� Кое е по-добре: Avada, Divi или темата X?

Стартиран през 2006 г., ThemeForest помогна за задвижване на премиум WordPress теми. ThemeForest предостави пазар, на който потребителите могат да купуват теми, и в същото време предостави място, където разработчиците и агенциите могат да продават своите творения.

Тема Авада

Междувременно страничните ленти бяха по-рядко срещани в бизнес темите, които имаха тенденция да имат хоризонтален и многопластов дизайн, подобен на този Зеле тема на снимката по-долу. Популярността на страничните ленти намаляваше с развитието на отзивчивия дизайн (страничните ленти бяха трудни за показване на по-малки устройства). Дизайните без странични ленти, подобни на темата по подразбиране Twenty Thirteen, стават все по-популярни.

тема zelle

Това също беше около времето, когато минимални, плоски дизайни, като например Квартира от Themify, станаха популярни сред тенденциите за дизайн на тема WordPress.

Тема изравняване

Многоцелеви теми

До 2015 г. многоцелевите теми бяха нещо – и ThemeForest беше мястото, където да ги намерите. Разпространението на многофункционални теми несъмнено се дължи на популярността на огромния пазар на ThemeForest, но и на независими магазини за премиум теми. ThemeIsle на популярната тема на Neve, например, е изключително персонализируема и идеална за използване на всякакъв вид сайт благодарение на множеството си вградени шаблони:

ThemeIsle

Тези многофункционални теми за мивка на всичко, но освен кухнята са опаковали тонове различни опции в една тема в задния ден, като в същото време съдържат множество различни дизайни на предния край.

Подобно на тематичните рамки, този тип дизайн на WordPress може да бъде конфигуриран за много различни цели. Можете да използвате същата тема, за да създадете сайт за електронна търговия, бизнес сайт или портфолио, просто като актуализирате панела с опции за теми.

Например, тук са само някои от BeTheme на 400+ демонстрации:

BeTheme

Първоначално тези теми съдържаха цялата необходима функционалност, необходима, за да работи темата вътре в самата тема. Но след това те започнаха да групират приставки за трети страни, за да се справят с всякаква допълнителна функционалност. Популярните пакети ще включват премиум тема като Avada + Slider Revolution + Visual Composer.

Плъгините за изграждане на страници като Visual Composer (сега WPBakery Page Builder) често са в комплект с премиум теми, което позволява на потребителите да персонализират темите си от предния край и да преглеждат промените на живо.

Цял екран и заглавки на герои

До 2016 г. заглавките бяха все по-големи и по-смели. Отначало те бяха с пълна ширина, а след това станаха на цял екран и представяха плъзгащи се изображения или видеоклипове.

Тази тенденция в по-широката общност за уеб дизайн беше отразена в популярните по това време премиум WordPress теми, включително Avada, X Theme, Bridge и BeTheme, които всички предлагаха дизайн на цял екран и герой заглавия като темата Salient по-долу.

Тема нагледно

Нишови теми

До 2017 г. разработчиците на ThemeForest и по-малки независими премиум теми разработваха нишови теми. Докато многофункционалните теми позволяват на потребителите – често изпълнители – да създават всякакъв вид WordPress сайт, нишовите теми обслужват конкретни индустрии.

Църкви, благотворителни организации, музиканти, лични обучители, житейски треньори, адвокатски кантори, агенти по недвижими имоти – вие го наречете, имаше нишева тема за него.

Тема Едума

Тези теми се доставят с функции, които са били полезни за конкретни цели. Например музикални плейъри за групи, инструменти за набиране на средства за нестопански организации и дори управление на точки за спортни клубове.

Тема пръскане

Днес: създатели на страници и редактор на блокове

И сега сме на теми за строители и сливането на Гутенберг в ядрото на WordPress.

За известно време Visual Composer беше плъгинът за създаване на страници с плъзгане и пускане за дизайн на тема WordPress – ThemeForest и неговата тематична група се увериха в това. Divi е друго изключително популярно решение за потребителите, които искат да създават уеб сайтове бързо.

И да, през годините е имало много други подобни инструменти за създаване на страници. Beaver Builder, а отскоро и Elementor позволяват на потребителите и разработчиците да създават сложни сайтове с помощта на влачене и пускане. А сега можете дори да изтеглите теми и шаблони на Elementor.

�� Elementor, Beaver Builder или Divi? Кое е най-доброто?

Нови платформи на уебсайтове като Squarespace и Wix предизвикаха доминирането на WordPress като най-популярната CMS в света. Факт е, че тези конкуренти предлагат удобно за потребителя изграждане на страница с плъзгане и пускане, което ядрото на WordPress просто няма. Е, не беше до WordPress 5.0.

WordPress 5.0 и сливането на Гутенберг Проектът в WordPress код е опитът на WordPress да играе догонващо и затова може да се хареса на потребителите, които сега очакват функционалността за изграждане на страници в платформите на уебсайтове..

Блок редактор на Гутенберг

Както WordPress.org обяснява:

"Гутенберг е повече от редактор. Това е и основата, която ще направи революция в персонализирането и изграждането на сайтове в WordPress."

Гутенберг (и съвместими с Гутенберг теми) предлага редактиране и изграждане на базата на блокове, което позволява на потребителите да създават публикации в блогове (поне засега). Блокът е всеки един елемент от съдържанието – изображение, абзац от текст или видеоклип в YouTube – и тези блокове могат да бъдат вмъкнати, конфигурирани и преместени, за да създадете оформления на публикации.

Сегашният двадесет двадесет по подразбиране е проектиран да покаже силата на редактора на блокове. Той разполага с персонализирани стилове за всички блокове по подразбиране и за разлика от много теми по подразбиране WordPress, които са подходящи за една цел (т.е. блогове, списания), Twenty Twenty може да бъде адаптиран за използване в широк спектър от уебсайтове, от портфейли и бизнес сайтове до блогове и не- печалби.

двадесет и двадесет

Какво следва за редактора на блокове? Проектът все още е в активно развитие като отделен плъгин, като плановете да продължат да разработват проекта, за да осигурят по-голям опит в създаването на страници в WordPress, а не само в публикации.

заключение

През годините имаше много различни тенденции в дизайна на темите на WordPress, а WordPress като платформа измина дълъг път от 2003 г. Сега потребителите могат да контролират всеки аспект на дизайна на своя сайт благодарение на разработването на решения за създаване на страници..

Къде ще отиде дизайнът на тема WordPress в бъдещите години? Кой знае. Блок редакторът все още е нов и има дълъг път. Създаването на страници се превърна в норма, предлагайки персонализиране, за което потребителите преди 16 години можеха само да мечтаят.

Междувременно, в бекенда, WordPress REST API означава, че всичко върви – WordPress е напълно неузнаваем на разединени уебсайтове, като дори тук и там се появяват статични WordPress решения..

Какви са вашите прогнози за бъдещето на тенденциите в дизайна на тема WordPress? Уведомете ни в коментарите по-долу.

Кредитни изображения:

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map