Какво повечето уеб дизайнери са сгрешили относно йерархията на темите на WordPress

Дизайнът на темите на WordPress отначало може да изглежда доста обезсърчителен; дори за сезонни уеб дизайнери. Най-простата тема изглежда се състои от множество файлове, които по някакъв начин са свързани помежду си.


Но добрата новина е тази: Зад объркването има логическа система. Ако желаете да запретнете ръкави и да научите малко PHP, можете да превърнете статичните си HTML дизайни в динамични уебсайтове на WordPress.

Разбира се, можете да използвате нашите услуги вместо това, но ние обичаме да ви дадем избор!

В тази статия искам да започна, като се съсредоточа върху ключовата грешка, която повечето бъдещи дизайнери на WordPress правят, когато става въпрос за работа с йерархията на шаблоните на WordPress, след това да продължа, за да ви дам широк преглед на това как WordPress темите трябва да се съберат.

Най-голямата тайна за разработката на тема WordPress

Въпреки всички очевидни усложнения при разработването на тема на WordPress, създаването на собствена тема на WordPress може да бъде толкова просто, колкото искате да бъде.

Ами ако ви кажа, че можете да създадете проста тема на WordPress само с два файла?

Тези два файла са index.php и style.css. В крайна сметка те няма да бъдат всичко, което искате, но те са всичко, от което се нуждаете.

Ако вече сте създали статичен дизайн с файл index.html и style.css, можете буквално да копирате и поставите съдържанието на всеки в нов файл index.php и style.css, да добавите малко допълнителна информация, да ципвате файловете горе в папка и го качете в WordPress. Хей престо – първата ви тема на WordPress!

За да докажа мнението си, нека направим точно това. Ще започнем с нашия index.php файл:

Моята първа WordPress тема

Здравей свят!

Както можете да видите, използваме същия основен HTML код, както обикновено, без PHP. Теоретично погледнато, PHP е незадължителен, когато става дума за разработване на теми, въпреки че със сигурност ще откриете нуждата от него, ако искате да създадете пълноценни уебсайтове на WordPress. Пропускането на PHP във вашите файлове с теми по същество прави WordPress излишен.

По отношение на вашия style.css файл, той се нуждае само от едно нещо, за да работи: заглавка на стилов лист. Това е съставено от няколко парчета информация, които позволяват на WordPress да идентифицира вашата тема.

Ето един прост пример, който трябва да бъде поставен като коментар във вашия style.css файл:

/ *

Име на темата: Моята първа WordPress тема
Автор: Моето име
Описание: Първата ми тема в WordPress!
Версия: 1.0

* /

Има много други елементи на заглавия, които могат да бъдат включени във вашия стилов лист, но само шепа са задължителни. Ето пълния списък:

 • Име на темата.
 • Тематичен URI. Ако вашата тема има начална страница, тук я добавяте.
 • автор. Не се срамувай!
 • Автор URI. Ако имате личен / портфолио уебсайт, можете да го свържете тук.
 • описание.
 • версия.
 • Разрешително. Натисни тук за да научите повече за лицензирането на WordPress.
 • URI лиценз. Добра практика е да включите линк обратно към лиценза, който сте избрали за вашата тема.
 • Tags. Тези тагове се използват в WordPress.org за филтриране на темата ви по определени характеристики (напр. "една колона", "поръчка глава").
 • Текстов домейн. Използва се за интернационализация / превод.

(Моля, обърнете внимание, че името на вашата тема трябва да е уникално. Ако изберете име, което вече съществува, ще създадете конфликт в WordPress.)

Запишете файла index.php и style.css в папка и му дайте уникално име. Използвайте тирета вместо интервали. След като свършите, копирайте файла.

След това отворете Външен вид > Теми от вашата инсталация на WordPress и кликнете върху бутона Добавяне на нов. От екрана на резултата можете да качите и активирате новата си тема.

След като направите това, отворете началната си страница и ще видите първата си някога тема WordPress:

Вашият първи уебсайт WordPress

За да потвърдите, че това е разпознато като тема в WordPress, трябва само да се върнете към Appearance > Теми. Ще намерите вашата тема, изброена сред всички останали, които сте инсталирали на вашия сайт, и дори можете да кликнете върху нея, за да разкриете допълнителни подробности, които сте включили в заглавката на вашия стил:

Подробности за темата на WordPress

Разбира се, вашата тема не е много за писане вкъщи на този етап, но горният пример демонстрира колко лесно може да бъде дизайнът на WordPress тема.

Той разкрива и онази голяма тайна, която споменах по-горе: index.php не просто представлява началната страница на вашия сайт (въпреки че може) – той е основата за всичко в дизайна на WordPress тема.

Запознаване с index.php и йерархия на шаблоните за теми WordPress

Ще ви бъде простено, ако приемете, че index.php е предназначен да бъде началната страница на вашия уебсайт WordPress. Е, не е така Много по-важно е.

Казах по-горе, че можете да създадете тема на WordPress само с два файла, единият от които е index.php. Е, имах предвид това във всеки смисъл – не само по отношение на създаването на просто "Здравей свят!" пример.

Виждате, йерархията на темите за шаблони на WordPress работи по такъв начин, че ако не съществува по-конкретен файл с шаблон, той ще се върне по подразбиране към следващия най-стар „файл“. И познайте какъв е най-старшият файл; към какво в крайна сметка WordPress е по подразбиране? Точно така: index.php.

За да ви дам по-добра представа какво искам да кажа, ето визуално представяне на йерархията на шаблоните на тема WordPress:

WordPress Тема на йерархията на шаблоните

Както можете да видите, има огромен брой файлове с шаблони, които могат да се използват за изграждане на тема на WordPress – всичко – от една страница в блог публикация (single-post.php) до страница с грешка 404 (404.php). Но най-важното е това: ако WordPress не намери най-специфичния файл, той по подразбиране се връща към следващия най-стар файл.

В крайна сметка това води обратно към index.php: файловете с шаблони на темата на Daddy of WordPress.

Така че index.php изобщо не е началната страница – в идеалния случай WordPress първо ще потърси Front-page.php или впоследствие home.php за тази цел. Index.php е краен начин.

Къде отивате от тук?

В тази статия сме надраскали само повърхността на развитието на темите на WordPress, но сега трябва да знаете, че всеки файл с шаблон в тема на WordPress се отнася до определен тип страница, който бихте виждали от предната страна. Например, една публикация в блога е най-конкретно представена от single-post.php, след това single.php, а след това index.php.

WordPress ще продължи да работи назад, докато не намери нещо, с което да закачи шапката си, но по-специфичните файлове с теми ви дават възможност да създадете персонализирани дизайни и оформления за различните страници на вашия сайт.

След като разберете това, можете да започнете от обикновена позиция (т.е. index.php) и да оформите дизайна си оттам. Както казах; можете да създадете тема на WordPress само с два файла, но в действителност ще искате да се възползвате максимално от това, което WordPress може да предложи и да използвате по-пълно своята йерархия на шаблоните за теми..

Ако искате да проучите йерархията на темите за WordPress по-подробно, препоръчвам следните два ресурса:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map