Използване на теорията на цветовете в уеб дизайна

Използване на теорията на цветовете в уеб дизайна

Използване на теорията на цветовете в уеб дизайна
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

В по-ранен пост обсъдихме концепцията зад теорията на цветовете по начина, по който тя се отнася до бялото или отрицателното пространство.


Теорията на цветовете ни казва, че различните цветове работят заедно – или не – по конкретни причини. (За по-задълбочено определение на теорията на цветовете, разгледайте тази статия от NYU.)

Въпреки че може да не мислите как цветът ще се отрази на посещаващите вашия блог, по време на процеса на уеб дизайн дизайнерът счита това за много критичен компонент за създаването на перфектния уеб сайт.

Как цветът ни кара да се чувстваме

Разгледайте този цветен блок:

жълт

Как ви кара да се чувствате?

А какво ще кажете за този блок:

син

Чувствахте ли се различно, когато гледате пример А, отколкото сте го гледали при пример Б?

Ако е така, не е изненада.

 • Жълтото е електрическо, енергизиращо.
 • Светлосиньото успокоява.

Цветът има значение. Всички имаме инстинктивни психологически асоциации с определени цветове. Някои от тях са общи психологически асоциации с цвят, докато други са индивидуални асоциации, създадени от контекста на нашия живот. Дори използваният нюанс ще има значение. По-мекият нюанс на синьото предизвиква успокояващи чувства, докато по-силните нюанси означават сила.

Три категории цвят

Има вероятност да научите за теорията на цветовете по време на елементарен клас по изобразително изкуство; вероятно сте забравили голяма част от него досега, освен ако не работите в графичен дизайн!

Цветното колело съдържа три вида цветове:

 1. първичен
 2. Втори
 3. третичен

Основни цветове не могат да бъдат създадени чрез смесване на други цветове заедно.

Вторични цветове се образуват чрез смесване на два основни цвята: синьо и жълто правят зелено, червено и жълто правят оранжево.

Третични цветове са получени чрез комбиниране на първични и вторични цветове: синьо-зелен или червено-оранжев.

Уеб дизайнерите използват тези видове цветове, за да предизвикат чувства при проектирането на блог.

Допълнителни цветове

За да овладеете дизайна, трябва също да разберете какви цветове изглеждат добре заедно. Допълнителни цветове се намират на противоположни страни на цветното колело един от друг. Когато се използват заедно, тези цветове контрастират един срещу друг, придавайки на вашите дизайни жизнен вид. Тези допълващи се цветове могат да се използват и за подобряване на специфично усещане или за изплащане на допълнителни чувства върху основната емоция, която искате да дадете на своя посетител. Например, можете да използвате червено на бутоните за призив към действие, за да предадете спешност и да го комбинирате със зелени в цялото си оформление, за да дадете на посетителите си усещане за сигурност.

Можете да използвате инструмент като Цветен калкулатор на уебсайта на Sessions College, за да намерите идеалния чифт допълващи се цветове за вашия дизайнерски проект.

Създайте настроението на блога си чрез цвят

Искате ли да знаете какви цветове са свързани с кои видове чувства? Ето удобно ръководство:

 • червен – Топло, електрическо, енергизиращо. Страхотно като акцент за създаване на движение.
 • Син – Успокояващ, здрав, професионален. Сайтовете за пътуване или релакс работят добре с този нюанс.
 • жълт – Вълнуващо и електрическо. Прекалено много може да причини разсейване на даден сайт, затова го използвайте за акценти.
 • оранжев – електрически; браузърите обаче показват този нюанс по различен начин, така че се придържайте към него като акцент. Зелено – готино, успокояващо, професионално; чудесно за сайтове, отнасящи се до природата, финансите, бизнеса.
 • черно – Сила и сила. Макар черен да е използван като основен цвят в уеб дизайна, той също може да бъде обсебен от очите на читателя.
 • сив – Може да се използва за сила, спокойствие, сила, власт. Страхотен нюанс за вграждане с повечето други цветове; сивото се използва много в уеб дизайна днес.
 • бял – Въпреки че може да изглежда ненужен цвят в уеб дизайна, не забравяйте какво казахме за бялото или отрицателното пространство. Вашите читатели се нуждаят от някои бели зони, така че останалата част от сайта влиза във фокус. Без това бяло пространство вероятно е да затрупате читателите си и те вероятно ще се обърнат.

Няколко примера за теория на цветовете в употреба

За да ви покажа как се използва теорията на цветовете в уеб разработката, какво по-добре от предлагането на няколко визуални изображения?

Може би най-известният пример за уебсайт, който използва синьото цвят, за да предизвика усещане за сигурност и доверие, е Facebook:

Използване на теорията на цветовете в уеб дизайна: Facebook

Естествени пробуждания, списание за здравословен живот, използва комбинация от зелени и сини, за да постави читателите в спокойна, енергизирана рамка на ума. Има и мъничка пръчка оранжево, за да насърчи действията.

Естествени пробуждания

Ой Полой е уебсайт за електронна търговия, който използва различни живи цветове, за да привлече клиенти в магазина си. Първоначално цветовата им схема може да изглежда хаотична, но разнообразието е умишлено: представлява широката гама от марки, налични в техния магазин.

Ой Полой

Краен съвет

Ако уебсайтът ви не получи желаната тяга, има добър шанс цветът да е част от проблема ви. Отделете време, за да разберете наистина какво искате да почувстват хората, когато влязат в уебсайта ви, след което създайте нов дизайн, използващ избрани цветове, за да предизвика тези чувства..

За повече помощ относно основите на блоговете, вижте нашите статии 5 отличен дизайн на блогове и цяло ръководство за това как да стартирате блог.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector