Еволюцията на темите по подразбиране WordPress (2003 до 2019 г.)

WordPress съществува вече повече от десетилетие и половина и много неща се промениха от самото начало на 2003 г. Платформата видя няколко подобрения на потребителския интерфейс (UI) и напредва през 2019 г. с новия редактор на блокове. Също така започнахме да виждаме повишаването на отзивчивостта на мобилните устройства като ключова характеристика в темите по подразбиране WordPress.


Всъщност WordPress е повлиян от редица дизайнерски тенденции през годините, както можете да видите, като погледнете назад към миналите теми по подразбиране. Въпреки че някои от тях са датирани, все още има много неща, които можете да научите за дизайна, като разгледате тези части от историята на WordPress.

В тази статия ще ви преведем през всички теми по подразбиране на WordPress, започвайки в началото. Ще подчертаем основните характеристики на всеки от тях и ще обясним как всички те се вписват в историята на развитието на WordPress. Да започваме!

Теми по подразбиране WordPress

Contents

Темите за WordPress по подразбиране: 2003–2019

Към 2019 г. има 11 теми по подразбиране на WordPress. Всяка включва функции, които са били важни за потребителите на WordPress в момента на нейното пускане, демонстрирайки как платформата продължава да се адаптира към нуждите на потребителите и към промените в тенденциите за използване на уебсайтове.

класически – тази преди темите беше нещо

класически

Преди пускането на WordPress 1.5, Classic беше темата по подразбиране на платформата. За първата година на WordPress тази проста тема предостави на блогърите икономичен и ефективен стил и функционалност.

В ранните си дни WordPress беше платформа, създадена от блогъри, за блогъри. Това все още не беше цялостната система за управление на съдържанието (CMS), каквато я познаваме днес, а дизайнът отразява предвидената й роля като чисто решение за блогове.

Например, тя разчита до голяма степен на използването на странична лента, функция, която ще се задържа в продължение на много години (и теми). Страничната лента съдържаше a блог поддържани с Мениджър на връзки. Това направи последните публикации лесно достъпни за читателите, което помогна на блогърите да популяризират съдържанието си. Classic също даде възможност за използване на лепкави публикации, така че блогърите могат да подчертаят определено съдържание на своите сайтове.

Класически накратко

 • За първи път видях в тази тема: Страничната лента, Мениджър на връзки и блог, лепкави публикации.
 • Основни цели: За да подобрите преживяването на блоговете и да улесните популяризирането на съдържание чрез страницата на страничната лента.
 • Поддръжка за мобилни устройства: Не.
 • Персонализиращи се функции: Няма, освен ако нямате опит с кодирането и не можете да правите промени ръчно.


класически

Автор (и): WordPress.org


100% Ratings


232 955 изтегляния


1.6Version

Повече информация

classic.1.6.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 25 февруари 2020 г.


100% Ratings


232,955Downloads


1.6Version

Страница на тема WordPress.org


класически

По подразбиране – оригиналната тема на WordPress

темата по подразбиране WordPress

Не се говори за теми по подразбиране на WordPress, без да се споменава темата. По-известен като Кубрик, по подразбиране беше проектиран от Майкъл Хайлеман и стана тема по подразбиране през 2005 г. Понякога се счита за първа „официална“ тема по подразбиране, тя има запомнящ се и традиционен дизайн.

Навигационната странична лента по подразбиране и опростена, типографската типография на sans остава привлекателни дизайнерски елементи десет години след излизането й. Ясната посока и чистият текст все още са крайъгълен камък на успешния уеб дизайн.

Една от основните мотивации за създаването на Default е да се покаже съвсем новата тематична система на WordPress. За първи път потребителите на WordPress имаха избор, когато стана дума за визуалните основи на техните сайтове. Това беше и първата тема, използваща шаблони, която раздели темата на секции, които могат да бъдат променяни независимо. Това даде възможност на потребителите да персонализират функции като заглавки, колонтитули и странични ленти.

По подразбиране накратко

 • По подразбиране във версията на WordPress: 1.5.
 • За първи път видях в тази тема: Маркери на шаблони, интеграция на плъгини, пълна поддръжка на джаджи (WordPress 2.2).
 • Основни цели: За да внедрите по-ориентиран към потребителя дизайн и да покажете новата тема тема.
 • Поддръжка за мобилни устройства: Не.
 • Нови възможности за персонализиране: Файлове с шаблони, които дават възможност за персонализиране на заглавки, колонтитули и странични ленти.


По подразбиране

Автор (и): WordPress.org


100% Ratings


329 065 изтегляния


1.7.2Version

Повече информация

default.1.7.2.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 25 февруари 2020 г.


100% Ratings


329,065Downloads


1.7.2Version

Страница на тема WordPress.org


По подразбиране

Двадесет и десет – 2010 г. – 17 юни

двадесет и десет

Заедно с WordPress 3.0 получихме двадесет и десет. Тази тема отбеляза много значителни промени за WordPress. Той беше и първият, който внедри няколко от дизайнерските функции в предния и задния край, които сега са много познати на потребителите на WordPress.

До излизането на WordPress 3.0 и Twenty Ten платформата се отдалечава от строг фокус върху блоговете и към превръщането в истински CMS. Това можем да видим в промените между Default и Twenty Ten.

Например, вече познатата черна лента от менюто беше добавена. Това насърчи използването на няколко страници, за разлика от просто обикновен архив на блога. Множеството допълнителни функции за персонализиране също помогнаха на потребителите да създават каквито и да са типове сайтове, от които се нуждаят, вместо да ги насочват към блоговете.

Плюс това, въвеждането на визуалния редактор улесни потребителите на всички нива на умения да създадат сайт, който работи за тях. Потребителите на WordPress вече можеха да видят как ще изглеждат публикациите им в предния край, докато редактират съдържание.

Двадесет и десет накратко

 • По подразбиране във версията на WordPress: 3.0.
 • За първи път видях в тази тема: Персонализирани фонове и заглавки, множество области на приспособления, менюта за навигация, представени изображения, публикационни формати (WordPress 3.1), визуалният редактор.
 • Основни цели: За да разширите възможностите за персонализиране на потребителите, без да изисквате повече познания за кодиране, и преместете WordPress далеч от неговия произход на блогове и към превръщането му в пълнофункционален CMS.
 • Поддръжка за мобилни устройства: Не.
 • Нови възможности за персонализиране: Фонове, заглавки, долни колонтитули, странични ленти, шест области на джаджи, менюта, изображения (включително изображения на заглавия).


Двадесет и десет

Автор (и): WordPress.org


94% Ratings


5,088,921 изтегляния


3.0Version

Повече информация

twentyten.3.0.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


94% Ratings


5,088,921Downloads


3.0Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и десет

Двадесет и единадесет – 4 юли 2011 г.

двадесет и единадесет

Двадесет и единадесет се появи една година след своя предшественик, започвайки тенденцията за ежегодно издаване на теми по подразбиране WordPress. Вместо да се опитва да въведе множество нови дизайнерски функции, той се съсредоточи върху подобряването на функциите, въведени от двадесет и десет, и разширяването на възможностите за персонализиране на WordPress.

Twenty Eleven запази черната лента на менюто и подобри стила си с изчистен, голям, без серифен шрифт. Опцията за персонализиране на цветовете вече беше наблюдавана в няколко други теми по това време, но това беше първата тема по подразбиране WordPress, която предлага тази функция.

Накратко двадесет и единадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 3.2.
 • За първи път видях в тази тема: Персонализирани цветове, рандомизирани заглавки.
 • Основни цели: За да разширим напредъка, постигнат в Двадесет и десет.
 • Поддръжка за мобилни устройства: Може да се адаптира за мобилни устройства, но не се препоръчва както е.
 • Нови възможности за персонализиране: Персонализирани цветове и рандомизирани заглавки.


Двадесет и единадесет

Автор (и): WordPress.org


94% Ratings


5 675 555 изтегляния


3.4Version

Повече информация

twentyeleven.3.4.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


94% Ratings


5,675,545Downloads


3.4Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и единадесет

Двадесет и дванадесет – 11 декември 2012 г.

двадесет и дванадесет

Следващата тема по подразбиране на WordPress потвърди увеличението на използването на мобилен интернет. Двадесет и дванадесет беше първата тема по подразбиране, която включва (основна) мобилна отзивчивост като функция. Дизайнът отразява това.

За да се съобрази с фокуса върху използването на мобилни устройства, двадесет и дванадесет мащабираха дизайна си, припомняйки простотата на по-ранните теми. Той се отличаваше със серифна типография и минималистичен дизайн. Изображението на заглавката, което изпъкваше толкова добре в Twenty Ten и Twenty Eleven, стана незадължителна функция, като настройките по подразбиране го оставиха изключен.

Освен това тази тема постигна допълнителни стъпки към развитието на WordPress като CMS. Той включваше статичен шаблон за начална страница, като отдалечава потребителите на WordPress от фокуса върху публикациите в блога и към по-традиционната настройка на уебсайта. Страничната лента – веднъж ключова функция за дизайн на WordPress – също беше незадължителна, а блогът беше скрит по подразбиране.

Персонализаторът е публикувана за първи път и през 2012 г., което улеснява потребителите да създават уникални сайтове. Сега потребителите могат да визуализират промените в цветовите схеми, персонализираните заглавки и фонове и други функции, преди да ги избутат на живо.

Примерна страница в двадесет и дванадесет: двадесет и дванадесет страница

Накратко двадесет и дванадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 3.5.
 • За първи път видях в тази тема: Мобилна отзивчивост, шаблон на началната страница, персонализаторът.
 • Основни цели: За да въведете мобилна отзивчивост към теми по подразбиране в WordPress и да продължите да подобрявате WordPress като CMS.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Статичен шаблон за начална страница и опция за премахване на страничната лента.


Двадесет и дванадесет

Автор (и): WordPress.org


92% Оценки


6,166,334 изтегляния


3.1Version

Повече информация

twentytwelve.3.1.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


92% Оценки


6,166,334Downloads


3.1Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и дванадесет

Двадесет и тринадесет – 1 август 2013 г.

двадесет и тринадесет

След минималистичния стил на двадесет и дванадесет, двадесет и тринадесет беше или глътка свеж въздух, или удар в лицето. Що се отнася до дизайна, Twenty Thirteen замени чистите линии на по-ранните теми с шрифт по подразбиране сериф и по-сложна цветова схема. Това даде на темата като цяло по-забавен външен вид – нещо ново в сравнение с другите теми по подразбиране WordPress.

Обширните опции за персонализиране предлагат на потребителите повече гъвкавост при изграждането на сайтовете им, използвайки тази тема, и при адаптиране на WordPress към техните нужди. Основната област на джаджа също се премести от страничната лента към долния колонтитул.

Може би най-важното е, че тази тема успя да предложи разширени опции за персонализиране, без да се жертва мобилната реакция. Това беше подобрение спрямо двадесет и дванадесет, което разчиташе на своята простота да остане достъпна на мобилни устройства.

Въпреки тези основни промени в естетическия дизайн, двадесет и тринадесет се върнаха към корените на WordPress и върнаха блоговете обратно в светлината на прожекторите. Формат на публикация интеграцията беше основен фокус на новата тема, като предостави на потребителите повече възможности за създаване на съдържание.

Примерна страница в двадесет и тринадесет: двадесет и тринадесет страница

Накратко двадесет и тринадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 3.6.
 • За първи път видях в тази тема: Подобрени формати за публикации.
 • Основни цели: За да се върнете към фокуса върху блоговете и да подобрите интеграцията след формат.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Допълнителни формати за публикации.


Двадесет и тринадесет

Автор (и): WordPress.org


82% Ratings


6,411,366 изтегляния


3.0Version

Повече информация

twentythirteen.3.0.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


82% Ratings


6,411,366Downloads


3.0Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и тринадесет

Двадесет Четиринадесет – 12 декември 2013 г.

двадесет и четиринадесет

WordPress продължи дисоциацията си с блогове с един автор с Twenty Fourteen. Това беше първата тема по подразбиране, която официално се рекламира като нещо различно от обща тема на блога. Неговото оформление в стил „списание” подчертаваше представените изображения и предлагаше допълнителни опции за показване със съдържателни решетки и плъзгачи.

Двадесет четиринадесет е друг пример за това как WordPress е в крак с промените в ролята и използването на уебсайтовете. Докато блоговете се развиваха в многоавторски платформи, WordPress адаптира своята тема по подразбиране, за да отразява как хората наистина използват софтуера.

Двадесет и четиринадесет типография и цветова схема, фокусирани върху четливостта и лекотата на сърфиране. Освен това, опционалните джаджи на страничната лента осигуряват лесна навигация до най-новите публикации, последните коментари, архивите на публикациите в блога и категориите публикации, припомняйки оригиналната странична лента на WordPress.

Примерна страница в двадесет и четиринадесет: двадесет и четиринадесет страница

Накратко двадесет и четиринадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 3.8.
 • За първи път видях в тази тема: Съдържателни решетки и плъзгачи, сгъваеми менюта и подвижни странични ленти за мобилни устройства, шаблон на страницата на авторите, джаджа за автори, представено съдържание.
 • Основни цели: За да направите общи подобрения и да предоставите допълнителни функции и да демонстрирате капацитета на WordPress като платформа за много автори.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Страница на сътрудници, джаджа Authors, включващо съдържание, акцентни цветове.


Двадесет Четиринадесет

Автор (и): WordPress.org


88% Ratings


7,201,300 Изтегляния


2.8Version

Повече информация

twentyfourteen.2.8.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


88% Ratings


7,201,300Downloads


2.8Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет Четиринадесет

Двадесет и петнайсет – 18 декември 2014 г.

двадесет и петнадесет

Такаши Ири проектиран двадесет и петнадесет с простота в предвид, връщайки се към минималистичния стил на по-ранните теми по подразбиране WordPress. Той предлага няколко опции за цветова схема, до които потребителите лесно могат да получат достъп чрез Customizer.

Двадесет и петнадесет може да се наклонят към минимализма, но това със сигурност не е ясно. Той предлага шрифт по подразбиране, който носи малко повече на масата, отколкото шрифта sans serif на Twenty Fourteen направи, добавяйки визуален интерес към чистото оформление. Той също така се адаптира добре към всяка азбука, подобрявайки възможностите за превод на темата.

Тази тема също признава връзката на социалните медии с блогове и други сайтове. Двадесет и петнайсет дава възможност на потребителите лесно да добавят социални икони в менютата си. По този начин те могат да свържат различни аспекти на своите марки заедно и да улеснят насочването на посетителите към техните социални акаунти.

Примерна страница в двадесет и петнадесет: двадесет и петнадесет страница

Накратко двадесет и петнадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 4.1.
 • За първи път видях в тази тема: Социални икони.
 • Основни цели: За да подобрите интернационализацията на WordPress, да увеличите максимално възможностите за персонализиране и да осигурите дизайн за първи път за мобилни устройства.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Допълнителни опции за цветова схема, социални икони.


Двадесет и петнайсет

Автор (и): WordPress.org


88% Ratings


7,248,698 изтегляния


2.6Version

Повече информация

twentyfifteen.2.6.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


88% Ratings


7,248,698Downloads


2.6Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и петнайсет

Двадесет и шестнадесет – 8 декември 2015 г.

двадесет и шестнадесет

Следващата от WordPress теми по подразбиране положи усилия да подобри промените, въведени предишната година. Twenty Sixteen предлага гъвкавост за потребителите на WordPress, предоставяйки функции, които са полезни както за блогъри, така и за други собственици на сайтове.

Незадължителната странична лента на темата предлага допълнителна навигация за тези, които се нуждаят от нея. Потребителите могат също да добавят лесно достъпни социални икони към страници и публикации. За тези, които желаят да запазят фокуса върху съдържанието си, премахването на тази тема до основите чрез премахване на страничната лента е бързо и лесно.

Двадесет и шестнадесет също предлага области на джаджа „Съдържание на дъното“ и кавички. Те дават възможност на потребителите да добавят допълнително съдържание към своите публикации. За пореден път виждаме WordPress да реагира на промените в тенденциите в уеб дизайна и нуждите на потребителите.

Примерна страница в двадесет и шестнадесет: двадесет и шестнадесет страница

Накратко двадесет и шестнадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 4.4.
 • За първи път видях в тази тема: Области на приспособления за дъното на съдържанието, публикувайте интродукции (известни също като „Откъси“), изтеглете цитати.
 • Основни цели: За подобряване и модернизиране на традиционния сайт за блогове и пост дизайн.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Области на джаджи в съдържанието, откъси, кавички.


Двадесет и шестнадесет

Автор (и): WordPress.org


82% Ratings


5 472 053 изтегляния


2.1Version

Повече информация

twentysixteen.2.1.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


82% Ratings


5,472,053Downloads


2.1Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет и шестнадесет

Двадесет Седемнадесет – 2016 г. – 6 декември

двадесет и седемнадесет

В края на 2016 г. WordPress пусна тема по подразбиране, насочена към сайтове, които не бяха блогове. Докато много други теми по подразбиране на WordPress предлагаха гъвкавост в оформлението и можеха да бъдат адаптирани към различни цели, създаването на съдържание винаги оставаше централен фокус.

Двадесет и седемнадесет, от друга страна, бяха пуснати на пазара като тема на бизнес сайт. Подредбата и функциите, които предоставя, изцяло поддържат този фокус и въпреки че той все още показва красиво съдържание, е ясно, че темата има други приоритети.

Като начало, тя включва невъзможно за игнориране изображение на заглавката за оптимално брандиране на сайта. Потребителите могат също да заменят това изображение с видео, за да ангажират по-добре и да пленят посетителите. Освен това, като добавите както видео, така и изображение, можете да гарантирате, че потребителите на настолни и мобилни устройства могат да преглеждат медиите ви.

Предната страница на двадесет и седемнадесет дава възможност на бизнеса да предоставя на потребителите кратко обобщение на марката си, като изтегля съдържание от различни страници на сайта. Можете лесно да изберете кои страници да се представят и да промените колко секции предната страница включва в Персонализатора.

Друго важно развитие за бизнес сайтовете е типографията на двадесет и седемнадесет. Подобно на двадесет и петнайсет, той предлага няколко опции за шрифт, които се показват ясно на различни езици. По този начин международният бизнес може да гарантира, че техните сайтове са четими за всички клиенти и клиенти, независимо от местоположението.

Примерна страница в двадесет и седемнадесет: двадесет и седемнадесет страница

Накратко двадесет и седемнадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 4.7.
 • За първи път видях в тази тема: Бизнес ориентирано оформление, заглавни видеоклипове, лого на сайта, подобрена функционалност на детската тема.
 • Основни цели: За да покажете напредъка на WordPress в превръщането в пълноценна CMS, оптимална за повече от просто блогове.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Уникално създаване на първа страница, опции за изображение на заглавката и видео, персонализирано лого.


Двадесет Седемнадесет

Автор (и): WordPress.org


90% Ratings


5,561,841 изтегляния


2.3Version

Повече информация

twentyseventeen.2.3.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


90% Ratings


5,561,841Downloads


2.3Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет Седемнадесет

Двадесет деветнадесет – 6 декември 2018г

двадесет деветнадесет

Накрая стигаме до последната тема по подразбиране на WordPress: Двадесет деветнадесет. С представянето на новия редактор на блокове не е изненада, че WordPress се върна към минимализма и поднови фокуса си върху създаването на съдържание.

Основният фокус на тази тема е гъвкавостта. С пълна интеграция на Block Editor, Twenty Nineteen предлага повече възможности за персонализиране от всякога. Докато настройките по подразбиране се фокусират върху предлагането на опростена типография, новият редактор дава възможност на потребителите да направят своите сайтове свои.

Освен това, двадесет и деветнадесет се възползва от много функции, разработени за теми по подразбиране на WordPress през годините, включително социални икони, джунджурии и многоезична поддръжка. Когато се комбинира с редактора на блокове, той може да се адаптира за използване с почти всеки вид уебсайт. Разбира се, темата напълно отговаря и на съвременното сърфиране.

Примерна страница в двадесет деветнадесет: двайсет деветнадесет страница

Накратко двадесет деветнадесет

 • По подразбиране във версията на WordPress: 5.0.
 • За първи път видях в тази тема: Интеграция на блоковия редактор ��.
 • Основни цели: Да работите с редактора на блокове, за да създадете силно визуално публикуване, и да наблегнете на функционалността на редактора на блокове.
 • Поддръжка за мобилни устройства: да.
 • Нови възможности за персонализиране: Персонализирани блокове по подразбиране.


Двадесет деветнадесет

Автор (и): WordPress.org


72% Ratings


2,634,038 изтегляния


1.5Version

Повече информация

twentynineteen.1.5.zip

Преглед на темата

Последна актуализация: 31 март 2020 г.


72% Ratings


2,634,038Downloads


1.5Version

Страница на тема WordPress.org


Двадесет деветнадесет

заключение

Винаги има нещо, което можем да научим от поглед назад. Въпреки това е също толкова важно, че не забравяме да продължаваме да настояваме за адаптиране към нуждите на потребителите. Отбелязването на силните страни на предишните теми по подразбиране на WordPress и прилагането им в бъдещи иновации може да помогне на WordPress да продължи да расте и да се подобрява като платформа.

От простия и гъвкав Класически, до ориентирания към редактора на блока двадесет деветнадесет, WordPress измина дълъг път! Вече е по-лесно от всякога да направите вашия WordPress сайт точно това, от което се нуждаете, а мобилните отзивчиви теми позволяват на посетителите да се наслаждават на вашия сайт, като използват предпочитаните от тях устройства.

Коя е любимата ви тема по подразбиране WordPress? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление и представяне от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map