Практическото ръководство за SEO, което реално можете да използвате – Aka. SEO за хора, които не обичат SEO

Защо имате нужда от практическо ръководство за SEO? Оптимизирането на съдържание за търсачките е голям бизнес. Като можете да идентифицирате правилните ключови думи, подходящи за вашия бизнес, създайте съдържание, което може да се класира добре за тези ключови думи, и след това оптимизиране на съдържанието, за да заеме първите места за тези ключови думи, може да направи или да прекъсне онлайн бизнес.


Тъй като оптимизацията за търсачки (SEO за кратко) е толкова важна, през последните две + десетилетия се развива огромна индустрия, за да помогне на бизнеса от всички размери да успее с търсачките. През последните години, тъй като маркетингът на съдържание се превърна във важен канал за растеж за много онлайн фирми, писането за SEO става очевидна цел.

Продуктът на всичко това е огромно количество информация за SEO. Тъй като някой се опитва да постигне резултатите, човек може номинално да произтича "добро SEO", как се ориентирате в това море от информация? Къде трябва да насочите времето си? Който "съвети и трикове" всъщност са полезни?

Тази публикация е вашето практическо ръководство за SEO – такова, което всъщност можете да използвате.

практическо ръководство за SEO

SEO е умишлено сложен

Ще използваме редица полезни евристики, за да мислим за SEO през цялата тази публикация. Ето първото:

 • SEO индустрията се стимулира да направи SEO възможно най-сложно.

Ако е сложно, или трябва да похарчите много пари за фантастични SEO инструменти (които, без съмнение, изсипват един тон данни), или трябва да ги оставите на експертите. Освен това, тъй като алгоритмите на търсачките са строго пазени тайни, е много трудно да се провери кой всъщност е прав. Това просто води до все повече усложнения.

Трудно е да се знае на кого да се доверите: никой не прави просто SEO. Наистина, ако търсите "просто SEO", има голяма ирония (поне за мен), че първият резултат ви обещава "32 прости SEO съвета". Тридесет и две! Тридесет и две стъпаловиден процес не е лесен процес.

Не е просто SEO ръководство

Нищо от това не означава "SEO е безполезен"; SEO е много ценно, но за повечето хора не е необходимо да е толкова сложно, колкото изглежда. Сред целия този шум около SEO е лесно да се изгубите много прости основи.

Важно е да натиснете бутона за нулиране на начина, по който мислите за SEO, преди да продължите, така че, надяваме се, на същата страница, можем да се придържаме правилно към ръководството за SEO и най-добрите практики, които реално можете да използвате.

Разбиране на резултатите от търсенето

Нека първо да поговорим за резултатите от търсенето или SERP, както ги нарича индустрията. Самите резултати от търсенето са мястото, където се случва магията: тук потребителят на търсачката въвежда дума за търсене и след това щракнете върху резултата, който според тях ще бъде най-подходящ.

Самата търсачка иска да улесни живота на своите потребители, така че ще се опита да покаже най-подходящия резултат първо на страницата. Търсачките станаха много добри в това през последните години, така че потребителите по принцип се доверяват, че първият резултат ще бъде най-подходящият резултат.

По този начин потребителите се доверяват на резултатите, които търсачките им носят повече и имат по-голяма склонност да натискат най-добрите резултати! Това едва ли е изненадващо и наистина фокусът на много SEO е "ранг по-високо", но това, което е изненадващо, е степента, в която потребителите кликват върху най-добрите резултати.

Данните за това са не е напълно ясно, но повечето проучвания са съгласни: приблизително три четвърти кликвания достигат до първите три резултата. Събирайки всичко това, можем да преценим, че една трета до половината от всички кликвания при търсене отиват до единствения най-добър резултат.

(Графики от Visualizer Lite.)

Вашето съдържание, което върви добре, класира ли се на първа страница? Ако е извън челната тройка, ще бъде сериозно щракнат от резултатите над нея. По този начин, фокусът на много SEO "ранг по-високо", или "стигнете на първата страница" не е наред. Вашият фокус трябва да е върху достигането до самия връх на първата страница. Всичко друго и вие диво пропускате.

Помислете за това отново от гледна точка на търсачката: как избира трите най-добри резултати? Той избира най-подходящите и най-добрите резултати. Вашата задача при SEO е да стигнете до това място номер едно. Това ви принуждава да коригирате радикално мисленето си около съдържанието: трябва да бъдеш най-добрият; да бъдеш сред първите десет, просто не го режеш.

По този начин можем да въведем още две евристики:

 • Помислете за резултатите от търсенето от гледна точка на търсачката.
 • Насочете към първото място, а не само към първата страница.

Ако насочвате дума за търсене (ще поговорим как да направите това по-нататък), просто направете търсене! Кликнете върху първите три резултата: може ли честно да кажете, че съдържанието ви определено е по-добро от това, което в момента се класира? Това трябва да бъде вашият тест и това трябва да бъде как мислите за резултатите от търсенето.

Как да направите изследване на ключови думи

Изследването на ключови думи е невероятно важна част от процеса на SEO и трябва да бъде първото практично нещо, което отнемате от това ръководство за SEO като нещо, което трябва да се прави всеки път, когато се поставите за оптимизиране на уеб страница за търсачките.

Изследването на ключови думи е почти каквото звучи: процесът на избор на коя ключова дума или ключови думи дадена страница трябва да е насочена. Това ви позволява да оптимизирате страницата си за ключови думи, които хората всъщност търсят, и ключови думи, където реално е възможно да се класирате в най-добрите места за.

Ще ви е необходим инструмент за изследване на ключови думи, за да извършите изследванията си по ключови думи. Най-популярният от тях е Google Планировчик на ключови думи.

Създаден да се използва за платената рекламна платформа на Google AdWords, това ви дава три части наистина полезна информация за всяка дума за търсене:

 1. Броят средномесечни търсения за думата за търсене.
 2. Конкуренцията за реклами, насочени спрямо думата за търсене (имайте предвид, че това е за реклами и не правите реклами, но това е добър общ показател за конкурентоспособност).
 3. Ключови думи, свързани с думата за търсене.

Екранна снимка на инструмента за планиране на ключови думи в Google

Въоръжени с тези три части информация, можете много бързо да вземате решения към кои ключови думи искате да се насочите.

За тази публикация, например, бих започнал проучването на ключовите си думи, като се насоча към Планиращия ключови думи, щраквайки върху "Търсете нови ключови думи с помощта на фраза, уебсайт или категория", и влизате, да речем, "SEO демистифициран" като целевата ми ключова дума в "Вашият продукт или услуга" кутия. След това щракнете "Вземете идеи".

Това би ми показало това "SEO демистифициран" има само около 100 месечни търсения, така че вероятно не е добро име за статията.

Разглеждайки списъка с идеи обаче, виждам "Ръководство за SEO" има до 10 000 търсения на месец, но слаба конкуренция.

Сега знам, че трябва да променя целевата ключова дума за съдържанието си и потенциално мога да достигна 100 пъти повече хора чрез търсене всеки месец като директен резултат.

Резултати от инструмента за планиране на ключови думи на Google

За изследване на ключови думи на ниво бонус обичам да използвам (платеното) средство KWFinder, което е много по-дружелюбно да се използва и включва много повече подробности, извличане на допълнителна информация за резултатите (като например колко души са свързали или туитвали страница; цялостна информация "колко трудно се класира" отбележи; и прогнозни посещения за всяка позиция).

Екранна снимка на инструмента KWFinder в действие.Екранна снимка на инструмента KWFinder в действие.

Този инструмент също така улеснява търсенето на свързани автокомплекти и въпроси, които хората търсят, свързани с вашия термин. Всичко това е невероятно полезно, тъй като ви дава много ясна картина за това, срещу което се стремите.

Харесва ми KWFinder, защото върши едно нещо много добре, не изхвърля излишно много данни към вас (както правят много SEO инструменти) и е сравнително много достъпно, като започва от около 30 долара на месец.

Можете абсолютно да се справите с Google Planner за ключови думи, но ако правите проучване на ключови думи в какъвто и да е мащаб, ще намерите инструмент като KWFinder като изключително полезен (заслужава да се отбележи, че в нашето ръководство за отглеждане на блог, използвайки SEO инструмент за изследване на ключови думи зае място №1).

Доброто SEO започва с добро изследване на ключови думи. След като знаете как и срещу какво се състезавате, можете да преминете към следващия етап: оптимизиране на съдържанието ви.

Овладяване на оптимизация на страницата

Оптимизацията на страницата е изкуството да направите целевата си страница възможно най-привлекателна за търсачките. Когато Google идва на вашата страница, как да гарантирате, че тя харесва колкото е възможно повече? Това е въпросът, с който тук се справя SEO ръководството.

Първият момент, който трябва да направите тук е, че трябва да имате възможно най-доброто съдържание. Трябва да помислите дали да се уверите, че съдържанието ви е отлично, основният принцип на този процес. Всичко останало е второстепенно: можете да направите цялата оптимизация в света, но ако съдържанието ви не е добро, няма да стигнете до никъде.

Ключовият тест, който трябва да си зададете, е: "съдържанието ми е по-добро от всичко останало в момента в Google за целевата ми ключова дума?"

След като удовлетворите изискванията на съдържанието, можем да обърнем тактическите стратегии, които съставляват повечето статии за оптимизация на страницата. Ако Google се сблъска с две отлични части от съдържанието, той почти сигурно ще облагодетелства този, който прави тези оптимизации на страницата по-добре. Нещо повече, само извършването на тези оптимизации за съществуващо съдържание може да доведе до повишаване на класирането почти веднага. Тези неща са наистина ценни и си струва да се правят.

Потребителите на WordPress са благословени с редица отлични приставки за SEO, които вършат част от усилената работа по оптимизацията на страницата за вас. Досега най-популярният от тях за WordPress е Йоаст SEO. Ако вече не използвате Yoast SEO, сега е моментът да го инсталирате! Това е безплатно и може да бъде инсталиран точно от таблото за управление на WordPress. След това ще искате да се насочите към настройките на приставката и да следвате подканите за настройка.

С тази основна настройка обхваната, можем да се обърнем към оптимизирането на отделна статия в WordPress, използвайки Yoast SEO. Отидете до публикацията или страницата, която искате да оптимизирате, и превъртете надолу до края на страницата. Тук ще намерите системата за светофари на Yoast, за да ви каже как се справяте с оптимизациите си на страницата. Трябва да се отнасяте към това като към своя контролен списък, да направите светлините възможно най-зелени и да направите това без провал за всяка публикация, която публикувате.

Това работи като система, защото е проста, много достъпна и системата за светофари ви принуждава да мислите за оптимизация на страницата по систематичен начин. Това не е най-пълната система, но върши отлична работа за покриване на основите и ще бъде добре за по-голямата част от сайтовете.

Добре, така че ето как искате да използвате всеки раздел от Yoast SEO:

(1)

Задайте ключова дума за фокус. Това трябва да е основната ключова дума, към която насочвате (тази, която сте избрали с помощта на данни по-рано).

Това е може би най-важната настройка на Yoast, която трябва да проверите, и искаме да подчертаем това в това ръководство за SEO.

(2)

Уверете се, че ключовата дума за фокус е включена в:

 • Заглавието на публикацията | URL адрес на публикацията | Мета описание на публикацията.
 • Първият параграф от публикацията, ако е възможно. Аз лично не искам да бъда прекалено строг по отношение на това, тъй като понякога просто не работи, но следвайте това правило през по-голямата част от времето.
 • Една или две подглави, използвани в публикацията.
 • Няколко пъти през целия пост. Разделът Анализ на Yoast ще ви каже плътността на ключовите думи; уверете се, че този раздел е зелен.

(3)

Редактирайте SEO заглавието и мета описанието отново. Дължината на заглавието добра ли е? Как изглежда на мобилния телефон? Описанието е примамливо? Бихте ли го щракнали? Задайте тези въпроси и направете необходимите промени.

(4)

Уверете се, че всички изображения, включени в публикацията, имат ALT текст, като ключовата дума за фокусиране е включена в една или две от тях. ALT текстът е важен за достъпността, така че трябва да третирате това като инструмент за достъпност, а не като SEO инструмент.

(5)

Свържете към няколко други публикации на вашия сайт, като използвате ключовата дума за фокус на другите публикации като текст на връзката. Това няма да стимулира тази публикация сега, но ако го правите всеки път, когато публикувате, в крайна сметка ще го направи.

Този процес в пет стъпки е всичко, което трябва да направите! Това е много лесен начин да извлечете 95% от предимствата на оптимизацията на страницата, в процес, който ви отнема само няколко минути. За по-голямата част от сайтовете на WordPress това е най-добрият вариант: това е лесно да се направи, това означава, че ще го правите всеки път и само това го прави победител.

В долната част на тази публикация ще намерите удобен контролен списък. Дръжте го навсякъде, където ще го погледнете, и препращайте обратно всеки път, когато публикувате публикация.

Оптимизация извън страницата

Търсачките очевидно не разглеждат само публикацията или страницата ви, когато решават как да я класирате спрямо думата за търсене. Те преглеждат и много друга информация и тази е ваша "почти страница" фактори за класиране. Не можете да повлияете на всичко това, но можете да повлияете на някои и точно там идва оптимизацията на страницата. Има две големи теми за това ръководство за SEO, за да обсъдим тук, които са подходящи за повечето публикации в повечето сайтове: социално споделяне и достъп до информация.

Една все по-важен сигнал за търсачките е колко хора говорят за публикация в социалните медии. Имах публикации "да плъзне навсякъде" и веднага да стигнете до първата страница за изключително конкурентни ключови думи, изпреварвайки цял набор от по-авторитетни сайтове. Разбира се, няма да диктувате дали или кога публикациите ви стават вирусни, но можете да се опитате да увеличите вероятността това да се случи, като изпращате публикациите си в сайтове за социално споделяне всеки път, когато публикувате. Това е ключовата оптимизация на страницата извън страницата: увеличете вероятността вашата публикация да бъде успешно успешна в социалните медии.

Както при оптимизацията на страницата, най-добрият начин да се подходи към това е да се направи контролен списък. Намерете около пет социални мрежи, на които можете да изпратите публикациите си, и след това просто стартирайте през тях.

Ще искате да потърсите подходящи подредове, групи във Facebook и "reddit за x" сайтове като Hacker News или ManageWP.org. Важно е да отделите време, за да разберете културата на сайта, преди да публикувате; просто публикуването на връзка рядко се справя добре, но публикуването на подходящо кратко резюме или връзка с допълнителен контекст обикновено се получава много по-добре.

Няма да имате късмет, когато всеки път вирусът вирус, но можете да увеличите шанса това да се случи, като сте активни. В дългосрочен план, дайте на публикациите си втори вятър за споделяне, като използвате плъгин като Съживете стария пост за автоматизиране на социалното споделяне в дългосрочен план.

Hacker News е популяренHacker News е популярен "reddit за технологии" сайт за споделяне.

Трябва също така да се уверите, че вашата тема на WordPress улеснява читателите да споделят публикацията, използвайки каквато и среда да ви е удобна. Можеш използвайте безплатния плъгин за Jetpack за да добавите тези бутони. Това е проста еднократна промяна, която може да донесе дългосрочни ползи, така че просто трябва да я представим в това ръководство за SEO.

Екранна снимка на опциите за споделяне на JetpackОпциите за социално споделяне на Jetpack.

Втората част на този пъзел за оптимизация на страницата е аутрич. Outreach получава лоша преса, така че нека да поясня: под това искам да кажа, че изпращате вашите публикации на хора с влияние, които имат редовен опит за редовно споделяне на ново съдържание. Това е лесен начин за получаване на връзки, допълнителни кликвания и допълнителни споделяния на съдържанието ви. Всичко това са добри сигнали от страницата до Google, че вършите добра работа и съдържанието ви трябва да бъде класирано по-високо.

Втората клауза в горепосочената разработка е особено важна: трябва да говорите с хора, които имат редовен опит за редовно споделяне на съдържание. Можете да направите този процес много по-ефективен, като насочите хората, които знаете, че ще търсят прясно съдържание. И наистина това прави тази високоефективна оптимизация извън страницата – а не спам. Хората, които редовно споделят съдържание, може да имат особено активна емисия в Twitter и да се гордеят като вратар на индустрията или да публикуват седмично обзор в определен ден всяка седмица или да изреждат списък с връзки в техния бюлетин. Всички или всички от тях са добре.

WPMail.me е популярен седмичен бюлетин на WordPress.WPMail.me е популярен седмичен бюлетин на WordPress.

С няколко минути търсене трябва да можете да намерите петте очевидни търговски обекта за нови истории във вашата индустрия. Например за WordPress ще можете да намерите трите най-големи бюлетини, които имат влияние wpMail, MasterWP, и Състояние на публикацията. Абонирайте се за всеки от тях и когато имате публикация за споделяне, отговорете на последния изпратен имейл и обяснете защо вашата публикация би била добра, като придружавате връзката. За бонус точки изпратете публикацията си в деня преди публикуването на бюлетина, тъй като това ще бъде когато се съставя.

Ще искате да съставите списък с около пет влиятелни лица, на които изпращате съдържание. Тъй като тези влиятели редовно споделят ново съдържание, те винаги ще бъдат в състояние да търсят висококачествено съдържание, така че само им изпращайте изключително подходящи и много добри връзки. С течение на времето ще изградите връзка и те ще се доверят на връзката от вас като високо качество. Това работи и за двама ви: влиянието получава качествено съдържание, което да сподели, и вие получавате добрите сигнали извън страницата.

Има много други видове комуникация, като например изпращане на имейли на автори на публикации, за да се насочите към конкретни статии, но те изискват много по-високо ниво на усилия и имат много по-нисък успех. Този тип аутрич достига добър компромис между неговата лекота, успеваемост и ефективност като сигнал за класиране извън страницата.

Основният акцент при оптимизацията на страницата е получаването на наистина добро съдържание. Основният акцент при оптимизацията извън страницата е даването на най-добрия възможен шанс да бъде видян от хората и забелязан от търсачките. Нищо от това не е особено трудно; просто трябва да го правите всеки път.

Използвайте това ръководство за SEO

Ние твърдим, че SEO не е трудно и това има за цел да бъде практическо ръководство за SEO, което всъщност можете да използвате.

Ключовата част тук е приключила с вас: трябва всъщност да използвате това ръководство за SEO.

За да улесним нещата, ето един удобен резюме на евристиката, която обсъдихме:

 • SEO индустрията се стимулира да направи SEO възможно най-сложно.
 • Помислете за резултатите от търсенето от гледна точка на търсачката.
 • Насочете към първото място, а не само към първата страница.

Правенето на SEO работа е само случай на следване на контролен списък. Ето резюме на основните моменти, разгледани в това ръководство за SEO:

 • Правете проучване на ключови думи, като използвате Google Планировчик на ключови думи за да намерите най-ефективните ключови думи за вашите публикации.
 • Оптимизацията на страницата е в основата й просто да направи наистина добро съдържание. Трябва да имате наистина добро съдържание, преди да опитате техническа оптимизация.
 • Йоаст SEO е отличен за водене през процеса на техническа оптимизация на страницата. Задайте ключовата дума за фокусиране, след което направете зелени светофари на приставката.
 • Оптимизацията извън страницата е свързана с извършване на краката, за да стигнете до статията си пред повече хора. Използвайте два контролни списъка: един за подаване на сайтове за споделяне на социални мрежи и друг за връзка с влиятелни лица или вратари за споделяне.

Това е вашето SEO ръководство; SEO демистифициран и всички практически тактики, от които се нуждаете. Сега свърши към вас. Има ли нещо, което трябва да се изясни?

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление, представяне и редактиране от Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map