5 причини, базирани на данни, защо фрилансерите трябва да изграждат силна лична марка

5 причини, базирани на данни, защо фрилансерите трябва да изграждат силна лична марка

5 причини, базирани на данни, защо фрилансерите трябва да изграждат силна лична марка
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Какво правите, за да изградите вашата лична марка? Защото ако фразата "възприятието е реалност" беше вярно преди 30 години, тогава еквивалентът днес със сигурност би бил "Google е реалност."


Факт е, че непрекъснато сте в Google. Потенциални клиенти, конкуренти, служители, изпълнители – всички те гугъл. И това, което намират, е онлайн вашето CV. Но дали това е версията, която искате да видят?

Като фрийлансър, вие трябва да определите как искате хората да ви възприемат, а най-добрият начин да направите това е с личната марка. Да, качеството на вашата работа има значение, но също така трябва да спечелите име. Както всеки бизнес, фрийлансърите трябва да разчитат на лична марка, за да осигурят постоянен поток концерти и да управляват по-високи тарифи.

Причини, базирани на данни, защо фрилансерите трябва да изграждат силна лична марка

Както Гари Вайнерчук, предприемач, автор, оратор и личност в интернет на New York Times, казва:

"Важно е да създадете лична марка, защото това е единственото нещо, което ще имате. Репутацията ви онлайн и в новия бизнес свят е до голяма степен играта, така че трябва да сте добър човек. Не можете да скриете нищо и по-важното е, че трябва да сте там на някакво ниво."

Друга причина за управлението на вашата лична марка е, че след като се ангажирате да поставите най-добрата версия на себе си там, може да откриете, че вашите идеални клиенти ще започнат да ви намират.

Ето пет подкрепени с данни причини фрилансерите да отделят време за изграждането на силна лична марка:

1. Има голяма конкуренция и личната ви марка може да ви помогне да се откроите

 • Предполага се, че фрилансерите ще станат мнозинство от работната сила в САЩ до 2027 г., като близо 50% от хилядолетните работници вече са на свободна практика – повече от всяко друго поколение [1].
 • Половината от работещото население на Обединеното кралство ще бъде самостоятелно заета през следващите 5 години. А независимите работници съставляват най-бързо развиващата се група на пазара на труда в Европейския съюз. [2]
 • 24% от всички онлайн работници живеят в Индия. С аутсорсинг, който сега е един от основните износители на страната, индийските фрийлансъри установяват, че могат да бъдат конкурентоспособни в световен мащаб поради високото си ниво на образование и технически познания. Всъщност 55% от индийските фрийлансъри работят в разработката на софтуер или технологии. [3]
 • Технологията улесни от всякога навлизането в икономиката на свободна практика, като 80% от фрилансерите използват социалните медии като средство за намиране на работа. [2]

С повече фрийлансъри от всякога, независимо от вашата ниша, вие ще бъдете против някоя силна конкуренция. И не само на местно или национално ниво, а на свободна практика в други страни, които ще подбият вашите цени.

Реалността е, че не можете да направите нищо за броя на конкурентите във вашата ниша. Това, което можете да направите, е обаче да развиете личната си марка, която да изпъква над тази конкуренция.

Ето какво е: Независимо дали сте уеб дизайнер, писател, разработчик или имате някакво друго специално умение, има много голямо искане от преуморени собственици на бизнес, които нямат време или талант да създайте уебсайт, напишете публикация в блог, кодирайте плъгин. С други думи, има повече от достатъчно работа за въртене.

Затова вместо да губите време да се притеснявате за конкурентите си, помислете какво ви отличава при разработването на вашата лична марка.

Стъпки за действие:

 1. Определете вашето уникално предложение (UVP) – Вашият UVP казва перспективите защо те трябва да правят бизнес с вас, а не с вашите конкуренти, и прави предимствата на вашите услуги кристално ясни от самото начало..
 2. Имайте фокус – Не се опитвайте да бъдете всичко на всички. След като определите вашия UVP, съсредоточете се върху своята ниша и се придържайте към нея. Като Голди Чан от Forbes пише: "Поддържането на вашето съобщение фокусирано върху целевата ви демографска информация ще направи много по-лесно както създаването на съдържание около вашата лична марка, така и другите да ви определят."
 3. Бъдете готови да се провалите – Провалът е труден, но също така осигурява безценно учене. Според Тимоти Хоанг, Изпълнителен директор на Stories By Tim, Inc .: "Никога няма да постигнете най-доброто брандиране, докато не се провалите няколко пъти, докато прокарате покрай вашата зона на комфорт."

2. Фрилансерите често са добре платени

 • Средната глобална часова ставка в света, начислена от фрийлансъри, е 19 долара – доста над средната часова заплата в повечето страни, в които фрийлансърите са изследвани за проучването на доходите на свободна практика на Payoneer 2018. [4]
 • В някои страни жените печелят средно по-високи заплати на свободна практика от мъжете, като например в Индонезия, където мъжете печелят 18 долара в сравнение с жените, които печелят 19 долара. [4]
 • Някои кодери на свободна практика и разработчици на софтуер печелят до $ 1000 на час. [5]
 • Някои копирайтъри на свободна практика печелят над 250 долара на час. [5]

Има много фрийлансъри, които печелят топ долар за своята работа. Как го правят?

Както пише Аманда Абела от Due Inc., нашето мислене, що се отнася до парите, има много общо с това колко пари и възможности сме способни да привлечем в живота си, т.е. ако не вярвате, че има пари за вас, тогава ще трябва да действате. Крайният резултат е, че ще бъдете счупен.

Реалността е, че има повече от достатъчно пари и клиенти да обикалят. Никой човек (или дори няколко души) не би могъл да се справи с цялата работа, която трябва да се свърши във вашата ниша. Разработването на вашата лична марка може да ви помогне да изградите репутацията си във времето, така че да можете да привлечете идеалния си клиент и от своя страна да таксите по-високи цени.

Стъпки за действие:

 1. Знайте за какво говорите – Трябва да сте всъщност добър в това, което правите, за да командвате най-високия долар. Достатъчно казано.
 2. Вижте частта – Може да сте невероятни в това, което правите, но ако уебсайтът ви изглежда евтин и вече нямате репутацията да го подкрепи, потенциалните клиенти ще поставят под въпрос вашите цени. Затова инвестирайте във вашето лого, уебсайт, портфолио и фотография, и помислете за вашето тон и глас на марката.
 3. Да бъда постоянен – Постоянството е подобно на фокусирането – много по-лесно е да си изградите репутация за това, че правите едно нещо наистина добре, ако постоянно създавате своя лична марка и съдържание около нея.

3. Много работни места на свободна практика не се рекламират

 • 85% от всички работни места се запълват чрез работа в мрежа. [6]
 • Докато 73% от фрилансерите използват онлайн пазари, за да си намерят работа, 33% намират концерти през уста на уста и реферали – това е една трета от фрийлансърите, които не трябва да излизат от пътя си, за да си намерят работа. [4]

Точно онзи ден клиент, който иска да наеме ръководител на проекта, ме попита дали мога да препоръчам на някого. Два дни преди това главният изпълнителен директор на финотехническа компания, до която седя до кокинг пространство, ми разказа как е наела новия си дизайнер след "дебне ги" в Instagram – и след неуспешна реклама на работата.

Морал на историята? Много работни места не се рекламират и често най-добрите концерти на свободна практика се намират през уста на уста.

За да влезете в този скрит пазар на работа, трябва да се свържете с мрежата и да поставите работата си там. Когато създадете лична марка, която поставя работата ви отпред и в центъра, и отделяте време да опознаете хората от вашата ниша, ще улесните потенциалните клиенти да ви намерят.

Стъпки за действие:

 1. Поставете се там – Къде могат да ви намерят хората? Ако не споделяте в социалните медии или блогвате на уебсайта си, може също да сте призрак, защото никой не знае, че съществувате.
 2. Бъдете част от вашата общност – Свържете се с други хора във вашата ниша, посещавайте събития и конференции в реалния живот, коментирайте публикации в блогове, коментирайте в теми от Twitter. Бъдете известни и бъдете признати.

4. Първи брой впечатления – и лична марка може да помогне

 • От всички лица, които вземат бизнес решения, 84% започват процеса на покупка с реферал. И Google е първото място, което хората търсят, след като получат реферал. [7]
 • От всички потребители на интернет 65% виждат онлайн търсенето като най-доверения източник на информация за хора и компании. Това е по-високо ниво на доверие от всеки друг онлайн или офлайн източник. [8]
 • 70% от работодателите казват, че са отказали кандидатите заради нещо отрицателно, което са намерили онлайн. [9]
 • 85% от служителите по подбор на персонал и специалисти по човешки ресурси казват, че онлайн репутацията на служителите повлиява поне до известна степен на решенията им за наемане. Почти половината казват, че силната онлайн репутация влияе до голяма степен на решенията им. [10]
 • Според едно академично проучване, 94% от случаите, нечие първо впечатление се основава на дизайна и са необходими само 50 милисекунди, за да бъде взето това решение. [11]

Първите импресии се броят, а когато работите онлайн, това означава да контролирате (доколкото е възможно) това, което хората откриват, когато ви прегледат в Google.

Според проучване на Harris Interactive от името на BrandYourself.com, 75% от възрастните в Америка са се гуглили, а половината са казали, че не харесват резултатите [12]. Тридесет процента казаха, че нищо не е от значение.

Ако не харесвате начина, по който изглеждате онлайн, можете да направите много за това. Имате секунди, за да направите добро първо впечатление с личната си марка. Налягането е включено Откъде да започнете?

Стъпки за действие:

 1. Планирайте ефекта, който искате да имате – Успешните фрийлансъри започват, като се запознаят добре с идеалния си клиент, преди да се опитат да им се харесат. След като ги разберете добре, формулирайте съобщение за марката, което ще комуникирате последователно.
 2. Собствете вашата марка – Приемете платформите за социални медии, които вашата целева аудитория използва, и ги публикувайте редовно. Това означава да използвате съдържание за разпространение на вашето съобщение. Това означава да пускате марката си редовно там, независимо дали чрез публикации в блогове, вебинари, говорещи концерти или интервюта.
 3. Споделете положителни отзиви – Попитайте съществуващите си клиенти за отзиви, които можете да споделите на вашия уебсайт и социални медии. Препоръките са мощни, защото доказват, че сте истинската сделка. Перспективите ще бъдат по-склонни да се свържат с вас и да ви наемат, ако можете да покажете примери за това как успешно помагате на другите.

Докато първите импресии са важни, последователността при изграждането на вашата лична марка е от ключово значение. Необходими са 5-7 импресии, за да може някой да запомни дадена марка, което означава, че маркетингът трябва да е продължаващ процес, ако искате вашата лична марка да е успешна.

5. Мощна лична история на марката може да ви помогне да се свържете

 • Личните истории и клюки съставляват 65% от нашите разговори. [13]
 • 92% от потребителите искат марките да правят реклами, които се чувстват като история. [14]
 • Изследване на Университета за бизнес в Станфорд установи, че историите са до 22 пъти по-запомнящи се от фактите и цифрите сами. [15]
 • Ако хората обичат история на марката, 55% са по-склонни да купуват продукта в бъдеще, докато 15% ще купят продукта веднага. [16]

Какво ви кара да продължите бизнеса, в който сте? Как влязохте в своята ниша и какво ви мотивира да започнете фрийланс? За какво си страстен?

Хората искат да правят бизнес с хора, към които са свързани, с кого уважават и кои вярват, че споделят техните ценности. Така вплетете ценностите си в личната си история. След това споделете тази история на уебсайта си, в публикациите в блога си, в публикациите си в социалните медии и използвайте създаденото от вас съдържание, за да отразява важните за вас неща.

Хората обичат добра история. Историите са причината да останем будни до късно, за да завършим книга и да гледаме телевизионни предавания в Netflix. Историите ни ангажират като малко.

Когато завържете личното си брандиране заедно с завладяващ личен разказ, вашата история може да пресече струпването, да прехвърли вашето послание и да ви помогне да се отделите от вашите конкуренти.

Стъпки за действие:

 1. Създайте оригинално съдържание – Гари Вайнерчук е една от най-влиятелните личности в социалните медии на всички времена. Тайната зад невероятния му успех? Той създава тон съдържание ежедневно. Ако следвате Vaynerchuk, всеки път, когато влизате в Instagram, Twitter или Facebook, ще видите една от неговите актуализиращи мисли. Както той обича да казва, "Всяка компания трябва да бъде подготвена, за да бъде медийна компания." Това включва и фрийлансъри.
 2. Бъдете истински – Най-лесният начин да имате оригинална лична марка е просто да сте вие ​​- бъдете истински и автентични. Ако копирате вашите конкуренти или излезете като непристойно, публиката ви ще види право през вас. Плюс това да бъдеш истински е по-лесно да се управлява ежедневно. Ако наистина сте умели в своята ниша, само вашата репутация ще ви помогне да изградите личната марка, която искате.

Готови сте да започнете да изграждате вашата лична марка?

В заключение, изградете вашата лична марка с фокус и страст. Личното брандиране е най-мощното нещо, което можете да направите за вашата кариера на свободна практика. Изграждането на марката ви отначало е по-значимо от MBA, по-мощно от бащата милионер и е по-важно от получаването на одобрение на знаменитост.

Какво направихте за личната си марка днес? Споделете вашето лично пътуване с марката в коментарите по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление, презентация и редакция от Karol K.

Препратки:

[1] https://www.upwork.com/press/2017/10/17/freelancing-in-america-2017/
[2] https://smallbiztrends.com/2016/07/20-surprising-stats-freelance-economy.html
[3] https://blog.payoneer.com/freelancers/industry-tips-fl/6-countries-capitals-freelancing/
[4] https://explore.payoneer.com/freelancer-income-survey-2018/
[5] https://freelancinghacks.com/highest-paying-freelance-jobs-earning-steady-income/
[6] https://www.linkedin.com/pulse/new-survey-reveals-85-all-jobs-filled-via-networking-lou-adler/
[7] https://salesbenchmarkindex.com/insights/the-rise-of-social-selling/

[8] https://www.slideshare.net/EdelmanInsights/2014-edelman-trust-barometer
[9] https://au.topresume.com/career-advice/7-top-job-search-statistics
[10] https://www.job-hunt.org/guides/DPD_Online-Reputation-Research_overview.pdf
[11] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01449290500330448
[12] http://blogs.denverpost.com/tech/2012/10/12/adults-google-results/6712/
[13] https://www.scientificamerican.com/article/the-secrets-of-storytelling/
[14] https://www.onespot.com/resources/the-science-of-storytelling-infographic/
[15] https://womensleadership.stanford.edu/stories
[16] https://www.slideshare.net/Headstream/the-power-of-brand-storytelling

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector