5 от най-добрите стратегии за придобиване на клиенти за вашия сайт WordPress

5 от най-добрите стратегии за придобиване на клиенти за вашия сайт WordPress

5 от най-добрите стратегии за придобиване на клиенти за вашия сайт WordPress
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Ако продавате продукти или услуги от вашия сайт WordPress, привличането на нови клиенти ще бъде приоритет номер едно. Има толкова много техники, които можете да използвате, обаче, че може да бъде лесно да се изгубите сред всички възможности. Плюс това може да бъде трудно да се реши дали да се съсредоточим върху една стратегия за придобиване на клиенти или да преследваме повече от тях едновременно.


Макар че обикновено е умно да привличате клиенти, използващи няколко канала, също така ще искате да изберете тези канали внимателно. За щастие има много стратегии, от които можете да изберете и много от тях могат лесно да бъдат интегрирани или управлявани от вашия уебсайт. Познаването кои техники вероятно ще донесат най-добри резултати ще ви помогне да разработите по-силен маркетингов и съдържателен план.

В това ръководство ще ви представим пет от най-добрите начини да добиете нови поглед върху продуктите или услугите на вашия сайт. За всяка стратегия за придобиване на клиенти ще обсъдим защо тя е ценна, ще обясним как работи и ще предложим няколко съвета за започване на работа. Нека да разгледаме!
най-добрата стратегия за придобиване на клиенти

1. Дайте безплатно съдържание

Не е тайна, че хората харесват неща, които са безплатни. Всъщност, когато нещо е безплатно, то има уникално мотивиращ ефект – които можете да използвате за изграждане на репутация за вашия бизнес и предложения.

Въпреки че може да ви звучи противоположно, наистина давате на потенциалните си клиенти безплатен подарък може да увеличи шанса че ще направят покупка. Освен привличането на „безплатно“, той им предлага да опитат какво можете да осигурите, без да се изисква ангажимент.

В допълнение, тази стратегия за придобиване на клиенти се възползва от психологически ефект известен като „реципрочност“. Казано по-просто, когато давате на хората нещо безплатно, те ще се чувстват по-задължени да направят нещо за вас в замяна. Това означава, че е по-вероятно да прегледат по-внимателно продуктите или услугите ви и да се чувстват склонни да купуват от вас, а не от вашите конкуренти.

Разбира се, ако управлявате бизнеса си предимно онлайн, раздаването на безплатни физически вещи може да бъде неудобно. Има обаче много други неща, които можете да предложите на посетителите на уебсайта си. Само няколко опции включват:

 • Създаване на блог с редовни безплатни статии, предоставяне на информация по теми, интересуващи вашата аудитория, а след това споделяне на тези статии по имейл с вашите клиенти.
 • PDF файлове за изтегляне или електронни книги.
 • Интервюта с експерти от индустрията.
 • Кратки видео класове или курсове.
 • Подкасти или уебинари.
 • Безплатни консултации или изпитания.

Ако наистина искате да се възползвате максимално от свободното си съдържание, можете също така да подканите посетителите да предоставят своите имейл адреси. Това не само ще ви позволи да им изпратите директно съдържанието (ако е уместно), но и ще ви предостави директна линия за контакт. Насочването на тези клиенти към последващи съобщения няколко дни след получаване на безплатно съдържание е отличен начин да се задържите на радара си и да се възползвате от чувствата си за взаимност.

2. Попитайте настоящите клиенти за реферали

Когато обмисляте маркетинговия си подход, важно е да запомните, че настоящите ви клиенти са много повече от източник на приходи. Те също са ценен ресурс, който можете да използвате, за да развиете бизнеса си. Следващата стратегия за придобиване на клиенти прави точно това, като използва клиентите, които вече трябва да доведете до нови клиенти.

Това е добре документиран факт хората са по-вероятни да закупите нещо, което им е препоръчано от приятел или друга връзка. Това означава, че ако можете да накарате настоящите си клиенти да предложат вашия бизнес за техните контакти, имате по-голям шанс да свържете нови перспективи, отколкото ако те за първи път се срещнат с вас чрез вашия уебсайт или традиционна реклама.

Има няколко начина за предоставяне на това „социално доказателство“. Например, можете да поискате препоръки и след това да ги представите на вашия сайт. Още по-добрият подход е да насърчите съществуващите клиенти да насочват своите приятели и контакти директно към вас.
свидетелски примерПримерен пример

В зависимост от вида продукти или услуги, които предлагате, може да има смисъл да създадете пълна програма за реферали за тази цел. Но това не винаги се изисква. Понякога само приятелски имейл, който пита вашите клиенти за препоръки, ще бъде достатъчен.

Ако искате да създадете реферална програма, обаче, не е необходимо да е сложна, но ще искате да предложите нещо в замяна на всеки посочен човек, който стане нов клиент. Някои примери включват:

 • Предлагайки малка награда
 • Предоставяне на отстъпка или талон
 • Комбиниране на това с предишната стратегия и раздаване на безплатно съдържание в замяна на реферали

Не забравяйте да възнаграждавате клиентите само за реферали, които водят до някакъв вид продажба или регистрация, и изяснете тази част от споразумението. По този начин вие предотвратявате просто спам реферали. Вместо това ще ги насърчите да предлагат вашия бизнес на връзки, които всъщност могат да се интересуват.

След това просто трябва да извадите думата за вашата реферална програма. Ако имате имейл списък, можете да изпратите съобщение до съществуващите клиенти. В този момент можете да ги насочите към специален раздел или страница на вашия уебсайт, като очертаете всички необходими подробности.

3. Създайте съдържание, насочено към начинаещи

Една от най-важните концепции, когато става въпрос за маркетинг, е „пътуване с клиенти“ (IMG източник):

Карта на пътуването на клиента.

Въпреки че това е сложна тема, общата идея е, че трябва да срещнете потенциални клиенти, където и да се намират в момента. Нещо повече, трябва да предоставите съдържание или съобщения, за да съответствате на техните развиващи се нужди и знания.

Придобиването на нови клиенти включва намирането на такива в самото начало на техните пътувания. Това е моментът, в който те не знаят почти нищо за вашата компания и продуктите или услугите, които предлагате. Всъщност в този момент те може да не знаят много за вашата ниша или индустрия като цяло.

Например, помислете за някой, който търси да създаде уебсайт за първи път, който трябва да закупи хостинг план. Има голям шанс да имат само неясна представа за това какво представлява хостингът на уебсайтове, още по-малко как работи и всички различни опции и фактори, свързани с това.

Това означава, че вместо веднага да търсят конкретен план или доставчик, те вероятно ще започнат с някои по-общи изследвания. Те ще започнат да търсят информация за основите на уеб хостинга и различните видове планове, които са на разположение.

Ако сте хостинг компания, това е идеалното място да привлечете вниманието на нов клиент. Създавайки съдържание, което изследва тези основни въпроси, можете да постигнете редица неща:

 • Изпълнявате текущите нужди на потенциалния клиент.
 • Помагате им да започнат пътуването си с клиенти и избягвайте да се обезкуражавате или обърквате веднага.
 • Ще демонстрирате своите знания и опит, което може да изгради доверие.
 • След като отговорите на непосредствените въпроси на потенциалния клиент, можете да ги насочите към уебсайта си, продуктите или услугите си, базата знания или където и да е друго, което искате да продължат следващото.

С други думи, макар че е важно да предоставяте информация и ресурси за съществуващи и знаещи клиенти, е също толкова важно да предлагате удобно за начинаещи съдържание. За да следвате тази стратегия за придобиване на клиенти, просто трябва да се поставите в обувки за начинаещи (или още по-добре, да ги попитате директно). Обмислете най-належащите въпроси, които ще имат, заедно с основната информация, която им е необходима, за да вземат решение за покупка.

След това разработете ресурси, за да отговорите на тези въпроси. За това можете да използвате статии от базата знания или публикации в блогове направо на вашия уебсайт. Просто не забравяйте да съхранявате всеки един кратък и точен и да пишете по начин, който е достъпен и не предполага предварително съществуващи знания, без да се покровителствате. Съсредоточете се върху помощта на читателя, а не върху промоцията. В същото време включете връзки, за да ги насочите към повече от съдържанието си, за да ги държите „на куката“.

4. Насочете точките на болка на потенциалните клиенти

Предишната стратегия за придобиване на клиенти беше свързана с предоставянето на вида информация, която перспективата търси в началото на своето пътуване. Въпреки че това е важно, не е всичко, което искате да вземете предвид. Също така е важно от какво се нуждае потенциалният клиент и как съответства на това, което предлагате.

Може да сте се сблъскали с термина „болкови точки“ и преди. С две думи, това се отнася до нужда или проблем, който човек има. Това е полезна маркетингова концепция, тъй като голяма част от разбирането на вашата аудитория включва да разбере какви болкови точки имат и как те могат да бъдат решени с вашите продукти или услуги.

Робърт Абела от WP White Security обобщи значението на болковите точки по този начин:

Робърт
"За мен насочването към точките за болка на потенциалните клиенти е по-важно от изтъкването на функциите на приставката, особено когато се продава нещо, което все още не е основно.

Например, ако кажа на перспективите, че моят плъгин предлага най-добро покритие и най-всеобхватен дневник на дейностите, те не могат да видят как това ще им помогне. Но ако им обясня, че когато водят запис на случващото се на сайта им, те могат да облекчат отстраняването на неизправности, защото могат да погледнат назад към случилото се, вместо да правят догадки, тогава те са закачени.

Покажете перспективата как вашият продукт улеснява работата им, а не колко е фантазия."Робърт Абела

Разбираемо, изследванията са ключови за оттеглянето на тази стратегия за придобиване на клиенти. Ако още не сте, това е перфектен момент за провеждане на някои изследвания на аудиторията и разработване на целеви потребителски профил. Целейте да разберете всичко, което можете за потенциалните си клиенти. Кои са те, какво правят и защо търсят продукти или услуги като вашата?

Ако можете, ще искате да опитате и да проведете някои изследвания от първа ръка. Посетете до съществуващите клиенти и попитайте какво трябва да решават вашите предложения в тяхната работа или ежедневие. Ако имате библиотека с препоръки, те също могат да предоставят решаващи съвети.

Важното е да не се фокусирате върху това, което смятате за ползите от вашите продукти или услуги. Важното е само това, което реалните клиенти намират ценни за тях. След като знаете кои точки на болка решават вашите предложения, всичко, което трябва да направите, е да ги включите във вашите съобщения при всяка възможност. Това е особено важно на вашия уебсайт – всеки списък на услугите, предимствата или характеристиките трябва да се съсредоточат върху точките на болка, които водят на първо място.

5. Използвайте социалните медии

Не на последно място, но не на последно място, ще ви е трудно да привлечете широк кръг от потенциални клиенти, ако го направите само чрез уебсайта си.

Жизненоважно е да разпространявате съобщението си доколкото е възможно – и социалните медии са идеалният начин да го направите.
Публикация във Facebook от AirbnbПубликация във Facebook от Airbnb

Тук обаче споменаваме тази стратегия за придобиване на клиенти, тъй като също е важно да не провеждате маркетинга си в социалните медии като отделно начинание. Вместо това ще искате да използвате уебсайта си като централен „хъб“ и да насочвате всички заинтересовани страни по неговия начин. С други думи, ще трябва интегрирайте своя сайт и социални медии платформи възможно най-пълно.

Има много начини да направите това. За да започнете, ето няколко от най-добрите методи:

 • Проучете вашата аудитория на всяка платформа. Всеки сайт за социални медии е уникален и потенциалните клиенти на всеки от тях вероятно имат различни интереси и нужди. Следователно, те ще се възползват от специално проектирано съдържание.
 • Създайте уникални целеви страници за посетители от всяка социална медийна платформа, към която се насочвате. След това включете в съдържанието си връзки, които изпращат посетители на правилните страници. Това е отличен начин да персонализирате опита си и да привлечете вниманието им.
 • Споделете съдържанието на вашия WordPress сайт чрез социални медии. Това ви позволява да получавате двойно задължение от публикациите си в блогове или новини. Плюс това води всеки, който вижда публикациите ви в социалните медии веднага до вашия сайт. Можете да направите това лесно с помощта на плъгин като Съживете стария пост и дори Jetpack автоматично да туитва най-новите публикации.

Разбира се, можете също да комбинирате социалните медии със спомената по-рано стратегия за придобиване на клиенти. Например, можете да споделяте публикации, които насърчават хората да посещават вашия сайт, за да получат безплатни. Като алтернатива можете да публикувате своето фокусирано за начинаещи съдържание в платформи, където потенциалните клиенти е малко вероятно да знаят много за вашия бизнес. Що се отнася до социалните медии, възможностите са почти безкрайни.

Коя е най-добрата стратегия за придобиване на клиенти?

Почти всеки процъфтяващ бизнес разчита постоянно да привлича нови клиенти. Обаче водещите няма да се появяват на въздух. Ще е необходимо да работите усилено, за да привлечете вниманието им и да ги заинтересувате от това, което предлагате.

За да подобрите шансовете си, всяка стратегия за привличане на клиенти, която сме въвели, си струва да се обмисли:

 1. Предоставяне на безплатно съдържание
 2. Попитайте настоящите клиенти за реферали
 3. Създаване на съдържание, насочено към начинаещи
 4. Насочване на болките на потенциалните клиенти
 5. Използване на социалните медии

Имате ли въпроси как да разработите ефективна стратегия за привличане на клиенти за вашия бизнес? Попитайте в секцията за коментари по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector