10 най-ценни умения за работа в мрежа за всеки професионалист

10 най-ценни умения за работа в мрежа за всеки професионалист

10 най-ценни умения за работа в мрежа за всеки професионалист
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Най-добрите кариери са изградени около най-добрите мрежи. Страхотните връзки могат да ви осигурят възможности за обучение, възможности за промоция, работни места и други. Грешните връзки, от друга страна, могат да доведат до кариерата ви до нивото им на посредственост. Това е от съществено значение да развиете силни мрежови умения, така че да можете да изградите правилната мрежа за вашата кариера.


В това ръководство ще изследваме най-важните умения за работа в мрежа за успешна кариера. Ще разгледаме и как можете да развиете всяко от тези умения. Ако имате нужда от практични указания стъпка по стъпка, вие сте на правилното място!

Мрежови умения за всеки професионалист

Основни умения за работа в мрежа за всеки професионалист:

1. Фокус върху изграждането на истински, дългосрочни приятелства

Първото нещо, което трябва да направите, е да насочите мисленето си, за да се съсредоточите върху хората, а не върху възможностите. Хората могат да разберат кога се обръщате към тях само за ваша лична изгода. Може да получите конкретното нещо, което сте искали, но те ще запомнят вашата егоцентричност и е по-малко вероятно да ви предадат бъдещи възможности.

Има две ключови стратегии, които можете да използвате за развитието на този начин на мислене:

Живей за момента. Когато сте на събитие в мрежа, се съсредоточете върху пълно присъствие. Ако се хванете да мислите за бъдещи възможности, забележете мисълта, след това я освободете и преместете фокуса си към това, което се случва около вас. Практикувайте да правите това в ежедневния си живот, така че да е по-лесно по време на събития в мрежа. Можете също да станете по-добри в това, като развиете внимателна медитация практика.

Създайте възможности за обучение за хора извън работа. Попитайте хората за техните семейства, домовете им, техните хобита. Хората обичат да говорят за себе си, а експертите обичат да говорят за неща, различни от тяхната професионална експертиза. Когато научите повече за тях, също така ще бъде по-лесно да видите хората като повече от възможностите, които предоставят – и това е, когато създавате пространство за смислени връзки.

2. Активно слушане

Активното слушане е актът на пълна концентрация върху това, което казва друг човек. Това ви помага да запазите информация и да участвате пълноценно в сложни дискусии. Активното слушане също показва на хората, че цените техните мнения и опит.

Ключът тук е да практикувайте активно слушане през цялото време, а не само по време на разговори за работа. Обърнете същото внимание на историите на хората за техния личен живот, както и на техните професионални прозрения.

Това им показва, че ги виждате като хора, а не възможности. Можете също така да научите нещо интересно или да намерите споделени интереси, които могат да послужат за задълбочаване на отношенията ви.

Умения за работа в мрежа: слушайте

Практиката на активно слушане може да се раздели на пет стъпки:

 • Обърни внимание. Погледнете директно към говорителя, освободете разсейващи мисли, обърнете внимание на езика на тялото и се съпротивлявайте на импулса, за да подготвите отговора си, докато другият човек все още говори.
 • Покажете, че слушате. Познайте другия човек с кимане, изражение на лицето и случайни "да" или "Хм нали".
 • Предоставете обратна връзка. Размислете какво е казал човекът и обобщете какво смятате, че има предвид.
 • Отлагане на преценката. Съзнателно отблъсквайте вашите предположения по подразбиране. Изчакайте, докато другият човек приключи да говори, преди да прецените. Не прекъсвайте с опровержения.
 • Отговорете по подходящ начин. Бъдете честни, уважителни и отворени.

3. Способността да рамкирате нещата по положителен начин

Езикът е огромен влияние върху това как виждаме света. Следователно, разбира се, езикът, който използвате, ще повлияе на начина, по който хората ви възприемат. Ако постоянно използвате отрицателни думи и фрази, хората ще мислят за вас като за отрицателен, вероятно дори и за дееспособен човек. От друга страна, ако използвате позитивен език, хората ще ви видят като позитивен човек, винаги готов да се справи с нови предизвикателства.

Използването на позитивен език е особено важно в текстовата комуникация, където нямате език на тялото, за да споделите емоциите. Например, разгледайте тези две изречения:

"Наскоро открих работата ви в сферата на WordPress и пиша, за да ви поканя да участвате в интервю в моя подкаст."

"Аз съм голям почитател на работата ви и бих се радвал да ви присъствам в моя подкаст, за да обсъждате WordPress."

И двете тези изречения предават вашите намерения, но само второто наистина предава вашия ентусиазъм. И този ентусиазъм е това, което кара хората да искат да реагират. Когато е възможно, използвайте изключително позитивен език, за да покажете този ентусиазъм.

4. Способността да се съсредоточите върху нуждите на другите преди вашите собствени

Мрежови умения: фокусирайте се върху нуждите на другите

Един от най-ефективните начини за изграждане на силни връзки е да направите нещо значимо за хората, с които искате да се свържете. Това изисква да стъпите извън себе си и да се съсредоточите върху това, от което се нуждае другият човек.

И така, как можете да разберете от какво се нуждае някой друг, дори преди да ги срещнете? Използвайте една от следните стратегии:

Обърни внимание. Следете човека в Instagram и Facebook. Абонирайте се за техния блог, подкаст или YouTube канал. Когато влиятелните хора се нуждаят от нещо, те често се обръщат първо към тези канали с надеждата да посрещнат нуждите си от някой в ​​своята фен база. Това може да ви осигури перфектната възможност да посегнете с предложение.

изследване. Има ли нещо, което този човек винаги е искал да направи или вижда, че можете да им помогнете? Често ли правят определен тип сътрудничество? Има ли някакъв начин да им помогнете да подобрят присъствието си онлайн? Нещо, което можете да направите за техния бизнес?

Помнете тяхната човечност. Всеки има еднакви основни нужди. Храна, вода, сън, социализация. Потърсете начини да помогнете на хората да посрещнат тези нужди. Това е особено мощно при физически събития, където можете да предложите на човек да пие напитка или да им донесете закуски.

5. Увереност

Увереността може да се възползва от всяка област от живота ви, но има особено силно въздействие върху вашите усилия в мрежата. Ако предлагате нещо на някого, трябва да демонстрирате увереност в способността си да осигурите това нещо. Дори ако всичко, което правите, се представяте, хората искат да видят, че сте уверени в това кой сте и какво правите.

За съжаление, за много от нас увереността е и едно от най-трудните умения за работа в мрежа. Това може да се дължи на борби синдром на самозванеца или неспособност да забравим, когато колеги или предишни работодатели са ни напуснали. Можете обаче, изграждат увереност чрез умишленото използване на тези стратегии:

Използвайте утвърждения. Това са положителни фрази за себе си, като напр "Добър съм в работата си". Можете да ги кажете на глас или да ги запишете. Повтаряйте своите утвърждения всеки ден, сутрин или преди лягане.

Грижете се за физическия си външен вид. Дори когато работите от вкъщи, отделете време за душ, измийте косата си и носете нещо професионално. Искате да можете да се погледнете в огледалото и да кажете "сега има някой, който е готов да свърши чудесна работа!"

6. Способността да се справя добре с обратната връзка и отхвърлянето

Това може да се счита за аспект на доверие, но е достатъчно важно да се обсъжда самостоятелно. Отрицателната обратна връзка и отхвърлянето са неизбежни странични ефекти от това да се поставите там. Трябва да можете да отговорите професионално и да преминете към следващата възможност.

Това умение не може да се научи от учебник или публикация в блог, но има някои неща, които можете да направите, за да улесните справянето с обратна връзка и отхвърляне:

Подгответе стандартен отговор. Създайте фраза за запаси, като "Благодаря, че забелязахте, ще разгледам вашите точки в бъдеще". След това можете да се обърнете към тази фраза по всяко време, когато обратната връзка или отхвърлянето ви оставя да се почувствате замъглени. Това ви позволява да реагирате професионално, дори ако коментарът наранява емоционално.

Умения за работа в мрежа: да се справят добре с обратната връзка

Отделете се от работата си. Много хора попадат в капана на мисълта, че тяхната производителност и тяхната стойност са едно и също нещо. За да можете да приемете професионално отхвърляне, трябва да създадете известна раздяла между себе си и работата си. Това може да стане чрез налагане на строги граници между работата и домашния ви живот и преследване на творчески хобита извън работата.

7. Постоянство

Мрежите трябва да са постоянна част от живота ви, а не нещо, което правите само когато активно търсите професионални възможности. Всъщност фокусът ви трябва да е върху изграждането на мрежа, преди да имате нужда от професионална възможност.

Добрата новина е, че в почти всяка индустрия има редовни събития за професионалисти. Най-добрите събития често се провеждат лично, но има и много събития, които се провеждат онлайн. Намерете две или три събития, на които можете да присъствате всеки месец, и ги направете постоянни дати във вашия календар.

Друг добър начин за изграждане на мрежи във вашия график е да се блокира известно време всяка седмица за посещение в социалните медии. Ключът тук е това трябва да използвате това време в социалните медии, за да достигнете до конкретни хора. Коментирайте публикациите им, споделяйте тяхното съдържание, може би дори им изпратете лично съобщение, за да питат за нещо, което са създали. Ограничете се в тези взаимодействия, за да не губите време.

И накрая, вие искате да сте сигурни, че сте отделили време за укрепване на старите връзки. Веднъж месечно или дори веднъж седмично се събирайте с колеги на конферентен разговор или на обяд. Достигнете да кажете честит рожден ден или да пожелаете хора по празниците. Напомнете на хората, че съществувате.

8. Умения за интервю

Мрежови умения: умения за интервюиране

Уменията за интервю са страхотни умения за работа в мрежа по две причини. Първо, серия от интервюта е чудесен начин да разширите мрежата си. Второ, много умения за интервю могат да бъдат полезни във всяка социална ситуация, а не само по време на интервюта. Например умението за активно слушане е от съществено значение за провеждането на добри интервюта, а също така е и едно от най-добрите умения за работа в мрежа, които можете да развиете.

Някои други умения за интервю, които се удвояват като умения за работа в мрежа, са:

 • Способността за задълбочено изследване на интервюта с теми
 • Управление на езика на тялото
 • Професионални модели на говорене

Най-добрият начин да развиете тези умения е да практикувате. Пуснете поредица от интервюта в блог, подкаст или YouTube канал. Започнете с хора, които вече познавате, за да изградите увереност, след което посегнете на хора, на които се възхищавате.

9. Етикет на имейл

Независимо от това как се срещате с хората в мрежата си, комуникациите в крайна сметка ще се превърнат в имейл. Искате да сте сигурни, че вашите имейли изглеждат професионално и да изразявате всякаква информация, която споделяте, по правилния начин.

Етикетът на имейлите варира от различните индустрии до следващите, но има някои основни правила, които винаги трябва да спазвате:

 • Използвайте ясен и пряк предмет
 • Използвайте професионален имейл адрес
 • Използвайте позитивен, професионален език
 • Прочетете всичко
 • Ако не сте сигурни в точното значение на дадена дума, потърсете я, преди да я включите
 • Съпротивлявайте се на желанието да използвате емоджи
 • Използвайте само "Отговори на всички" ако е абсолютно необходимо
 • Използвайте BCC, за да защитите поверителността на другите, когато е подходящо
 • Споменайте всички прикачени файлове и целта на тези прикачени файлове в основната част на имейла

Освен това искате да оставите вашите връзки да зададат тона на вашите комуникации. Ако колегата използва по-малко официална реч в отговорите си, имате възможност да използвате и по-малко официален език.

10. Солидна стъпка на асансьора

Стълбата на асансьора е кратка стъпка, която бихте могли да доставите във времето, необходимо за споделяне на асансьор с някого. С други думи, това е едно или две изречения, които можете да използвате, за да заинтересувате хората от това, което правите.

Ключът към писането на добра стъпка на асансьора е да се съсредоточите върху емоционалното ядро ​​на това, което правите, а не върху функционалните детайли. Можете да видите как става това, когато сравните тези потенциални парцели за моя бизнес на свободна практика:

"Аз съм писател и консултант по SEO на свободна практика, който е специализиран в работата с блогове, базирани на WordPress."

"Пиша съдържание, което се класира добре в Google и превръща читателите в клиенти."

Умения за работа в мрежа: стъпка на асансьора

Втората стъпка не споменава нищо за WordPress или консултации, но дава по-високо ниво на увереност в работата ми. Тази стъпка също напомня на хората защо имат нужда от SEO писател: да подобрят класирането на уебсайта си в Google. И тя е по-къса от първата стъпка, което улеснява доставянето в бърза посока.

Вашата стъпка на асансьора е нещо, което ще се развива с течение на времето. Експериментирайте с различни фрази и поискайте отзиви за вашия терен от надеждни колеги. Подобно на повечето умения за работа в мрежа, които обсъждахме, винаги има място да подобрите стъпката на асансьора.

Заключителни мисли

Мрежата може да бъде обезсърчаваща, но не е необходимо да е трудно. Можете да го направите много по-лесно, като развиете следните умения за работа в мрежа:

 • Фокус върху истински, дългосрочни отношения
 • ✅ Активно слушане
 • ✅ Способността за рамкиране на нещата по положителен начин
 • ✅ Способността да се съсредоточите върху нуждите на другите преди вашите собствени
 • ✅ увереност
 • ✅ Способността да се справя добре с обратната връзка и отхвърлянето
 • ✅ Постоянство
 • Skills Умения за интервю
 • ✅ Етикет на имейл
 • ✅ Солидна стъпка на асансьор

С тези умения за работа в мрежа вие сте сигурни, че изграждате вида на мрежата, която от своя страна ще ви помогне да изградите страхотна кариера!

Какво е умението за работа в мрежа, което е ключово във вашето портфолио? Чувствайте се свободни да споделяте в коментарите по-долу.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление, представяне и редактиране от Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector