Планирахме да не изграждаме нова нова тема отново – Доклад за прозрачност №45

Доклад за прозрачност №45


Добре дошли в 45-ото издание на месечния доклад за прозрачност (за октомври 2018 г.). В тази поредица разглеждам всичко, което се случва в бизнеса, от който може да се интересувате – особено задкулисните неща. Кликнете тук, за да видите предишните отчети.

Ето TOC за следващите:

1. Преди година казах, че няма да създаваме друга нова тема. Просто го направихме. Ето защо

2. Дали скоростта на страницата наистина има значение за SEO? TL; DR: прави

3. Какъв тип съдържание на WordPress да рекламирате във Facebook?

4. Преосмисляне на докладите за прозрачност

1. Преди година казах, че няма да създаваме друга нова тема. Просто го направихме. Ето защо

Докато разглеждах някои от по-популярните доклади за прозрачност на сайта, се натъкнах на това. Това е този, където обсъждах бъдещето на Гутенберг и се опитах да разбера кой е най-добрият път за един магазин за теми, като нашия..

Заключих, че няма да създадем друга нова тема, а вместо това да се съсредоточим върху превръщането на съществуващите теми в имена на домакинствата.

Измина приблизително година и половина от публикуването на доклада … и тъкмо ще пуснем нова тема. Какво дава?

Няколко причини:

а) Прочетох пазара погрешно

За да бъдем по-точни, подцених колко бързо ще поемат създателите на страници, плюс очаквах Гутенберг да има по-бърза обжалване.

И добре, Гутенберг се разраства доста добре, но това все още расте сред тълпата от разработчици и не е много за случайния потребителски пейзаж – създателите на страници все още царят върховно.

В този доклад от преди 1,5 години споменах колко далеч са стигнали създателите на страници по отношение на UX, както и доколко потребителите на създателите на страници обичат леки рамкови теми – като GeneratePress или OceanWP.

В същото време все още мислех, че тези теми ще останат ниша, докато другата "бизнес теми" (нека ги наречем така) ще продължи да доминира на пазара.

Въпреки това, гледайки класациите за популярност днес, темите на рамката растат много по-бързо, отколкото очаквах и вероятно ще заемат първите места по-рано, отколкото по-късно. Разгледайте Горещите 100 на GoDaddy списък, например. Още през януари 2018 г. бяхме на №4 (виж по-долу). До май спаднахме до №13.

горнище отгоре

Първоначално предположих, че ще получим стабилна версия на Гутенберг много по-рано, така че да можем да въртим Hestia в нейната посока – да използваме популярността на темата плюс новата й съвместимост с Гутенберг. Както всички знаем обаче, нещата се движат много по-бавно.

За да намерим решение тук, трябваше или да придобием / изградим силно партньорство със съществуваща установена рамкова тема (което се оказа трудно), или сами да изградим такава тема..

Един от начините беше да адаптирате Hestia и да премахнете много елементи от нея, но това не беше възможно, без да се нарушават съществуващите потребителски сайтове.

Ето защо в крайна сметка решихме да изградим нова тема от нулата.

С това ние също имахме пълна свобода по отношение на това как искаме да подходим към това. Така че направихме въпрос да се фокусираме не само върху създателите на страници като Elementor или Beaver Builder, но и да представим някои нови концепции, които са готови да работят с Гутенберг, след като бъде внедрен в ядрото на WordPress.

б) Уеб разработката също е напреднала, разкривайки нови възможности

Това се връща към това, което правят теми като OceanWP или Astra. Те представиха някои интересни концепции, които също се оказаха популярни сред потребителите, което вероятно ще засили позицията им като цяло.

От своя страна, без нов стандарт като Гутенберг, не бихме могли просто да продължим и да пуснем Bootstrap от Hestia, да въведем нови CSS решения и т.н. По същество не знаехме какво можем да очакваме от Гутенберг и коя модификация би издържала тест на времето.

Направихме а основен рефактор с Hestia, но предният край все още беше труден за миграция, без да нарушава някои потребителски сайтове.

И така, нова тема влиза в картината! Целта с фирн е да се даде възможност на опит, който е възможно най-близък до истинското редактиране отпред – с помощта на Гутенберг.

Радвам се да съобщя, че успяхме да постигнем това и тъкмо ще пуснем тази нова тема! Вече е излязло! Вижте го тук.

Бързо промъкване:

фирн

 • Neve работи с официалния AMP плъгин от кутията – темата AMP изглежда точно като не-AMP мобилната тема.
 • Освен това не използва jQuery, Bootstrap или нещо, което повечето разработчици биха считали за тежко.
 • Най- "Theming" част от Neve се свежда до грижата за общи HTML елементи и блокове – неща като входове, бутони, контейнери, ширина на съдържанието и т.н. Всичко останало може да се управлява чрез създателите на страници.
 • На първия ден ще направим и пакет от стартови дизайнерски сайтове – в момента е създаден в Elementor, но скоро ще бъдат добавени и още версии, направени от Гутенберг.
 • И накрая, ако тук има потребители на Zerif, ще се радвате да знаете, че Neve автоматично импортира съдържанието на вашата първа страница Zerif и го преобразува в страница Elementor, която изглежда точно така.

Така че ние го имаме, нова тема, която е отговорът ни към посоката на тематичния пазар на WordPress с голямата промяна в Гутенберг точно зад ъгъла!

2. Дали скоростта на страницата наистина има значение за SEO?

Знам, че всеки SEO експерт и кучето им казват мантрата за скорост на сайта отново и отново, но дали това има значение по начин, който е забележим?

Лично аз напоследък съм доста обсебен от скоростта на страниците и непрекъснато наблюдавам нещата. Част от това се дължи на нашия нов продукт – Optimole (инструмент за ускоряване на сайта, насочен към изображението). Също така съм умерено затлъстял от наблюдението на нашите трафик номера, както повечето собственици на сайтове.

optimole

Присъединяването към тези две мании ме доведе до интересна находка:

В един момент започнахме да имаме проблеми с това, което беше най-популярната ни публикация. Ние го актуализираме непрекъснато и редовно въртим нещата. Така в една от актуализациите, Карол представи някои доста полезни (от гледна точка на потребителя) картографски графики, включващи времена на зареждане за хостове от различни места по целия свят. Имаше ~ 10 от тези класации.

Въпреки че диаграмите се зареждат от собствените сървъри на Google (базирани на API на Google Chart), изглежда, че има много неща за изтегляне като цяло, че причиняването на сканера понякога е блокирано.

Страницата от време на време влизаше и излиза от кеш на Google. Google все още го класира, само на много по-ниска позиция – вероятно разчита на други начини да виждате съдържанието на страницата (един път дори използвайки AMP версията).

След премахването на тези класации видяхме това:

ръст на трафика

Добре, така че каква е голямата работа, защо проблемът беше труден за идентифициране?

Е, пъти анализите изглеждаха добре. Така че не е като да можем да вдигнем аларма само въз основа на това. Въпреки това, причината е в съдържанието на страницата или нещо подобно.

Единственото, което ни накара да се замислим, беше липсата на "Кеширана" етикет до списъка с Google:

кеширан етикет

Ако не виждате това нещо до списъците си, това означава, че въпреки че страницата е в индекса, нещо не е наред (поне това е нашето заключение сега).

Препоръчвам да използвате инструменти като фар и скоростта на страниците на Google Analytics, за да видите по-подробно най-важните ви страници.

Има много инструменти за мониторинг на сайтове като Pingdom, които могат да направят много повече по отношение на тестване на скоростта и отстраняване на грешки като такива.

Отново в нашия случай проблемът не беше в установяването на първоначалната връзка, а в това колко време отне цялото зареждане на страницата, плюс количеството JavaScript, което беше изпълнено по пътя.

3. Какъв тип съдържание на WordPress да рекламирате във Facebook?

Преди няколко месеца спряхме активно да работим върху нашите реклами във Facebook и вместо това просто пуснахме няколко автоматични реклами. Това беше най-вече неща, боравещи с класически сценарии на магазини като пренасочване на хора, които са гледали нашите продукти, или опити за възстановяване на изоставени колички.

Ние обаче искахме да експериментираме с различен вид автоматични реклами, такива, в които взехме съдържание от нашите RSS емисии в блога и го обслужвахме на хора, посетили нашите сайтове през изминалата седмица.

Целта с това беше да се създаде конфигурация без поддръжка (благодарение на IncreaseMedia за да ни помогне), което беше продуктивно, но и не досадно за потребителите.

Разделихме статиите в две категории:

 • цялото съдържание ✏️
 • важно съдържание ❗

За втората група, въпреки че е по-малка, увеличихме бюджета. Това даде равен шанс на всички публикации в блога.

Facebook е Facebook, той оптимизира нещата и започва да рекламира тези с по-голяма ангажираност по-често и на по-ниска цена.

Какво научихме от това?

Ако сте като мен, винаги искате да предоставите на читателите си точното съдържание, което търсят. Така например, когато видя, че търсенето харесва "най-добрите хостинг компании" станете популярни, разбирам какво иска да знае човек и се опитвам да адресирам техните въпроси в нашето съдържание.

Аз обаче нямам идея какъв тип съдържание ще се интересува от потребителя (който преди това е посещавал нашия блог), тъй като небрежно преглежда Facebook. В края на краищата те не въвеждат никакви ключови думи, затова се състезавам с видеоклипове за котки и новини от Кардашиян, независимо дали ми харесват или не.

Ето защо целият този рекламен експеримент във Фейсбук в обслужването на блог съдържание е толкова интересен за мен. Най-накрая мога да видя какво хората нетърпеливи да прочетат, когато не са готови да решат конкретна задача.

Така че, както се оказва, най-популярните публикации от блога CodeinWP са нашите безплатни колекции от теми. Това, което също работи добре, е нашето "СРЕЩУ" публикации ��, особено тези, които сравняват WordPress с други платформи.

Моето предположение е, че въпреки че хората може да не са в гугъл неща като "WooCommerce срещу Shopify" толкова много, когато видят подобна публикация във Facebook, те са принудени да кликнат върху нея и да видят дали любимата им платформа е дошла отгоре.

Най-популярният пост в това отношение е този:

 • ИНФОГРАФИЧЕН: WooCommerce срещу Magento срещу Shopify

По подобен начин в ThemeIsle имаме това:

След това, статиите с практически въпроси също изглеждат силни; като най-популярните са:

Не съм експерт, що се отнася до рекламите във Facebook, но предполагам, че ключът с неща, каквито правим тук, е да насочим към любопитството на потребителя. Може би BuzzFeed беше прав през цялото време?!

Ако се чудите, ние все още харчим няколко хиляди долара всеки месец за реклами във Facebook. Все още ми е трудно да кажа дали инвестицията наистина си заслужава или не в голямата схема на нещата, все пак …

Идеологически погледнато, не съм много запален по някои неща, които Facebook прави. Но неоспоримото е, че се води голяма борба за вниманието на потребителите и ако по някаква причина откажете да участвате, ще загубите по подразбиране.

В нашия случай, с над 500 статии на различни теми в трезора, искаме да ги изведем пред нашите читатели чрез всички налични канали.

4. Преосмисляне на доклади за прозрачност

Ако сте чели доклада досега, може би сте забелязали, че той е малко по-различен от този от миналия месец.

Не бях напълно доволен от резултатите от миналия месец по отношение на трафика и ангажираността, затова помолих за обратна връзка и реших, че вероятно трябва да се върна към предишния стил на отчетите.

Въпреки че някои хора харесват личните прозрения, това не е основната причина да четете тези доклади. Практическите прозрения и уроци имат много по-голяма стойност, така че върху това ще се съсредоточа повече.

Докато разглеждате предишните доклади, изглежда, че най-популярните са били или изградени около някаква драма (като окачването на Zerif), или около уникално разбиране, което споделих. Така че ще приема това присърце и ще ви дам още малко от това в следващите доклади (не драма, прозрения)!

Ще се радвам да чуя вашето мнение относно доклада за този месец!

Добре, това е всичко, което имам за теб този месец. Благодаря за четенето и за подкрепата ни! Бъдете в течение и получавайте нови отчети, доставяни ви, като се абонирате тук:

Всички редакции и остроумни пренаписвания от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map