Доклад за прозрачност №28 – относно лидерството, предизвикателствата в WordPress.org и новите партньорства

Доклад за прозрачност №28 – относно лидерството, предизвикателствата в WordPress.org и новите партньорства

Доклад за прозрачност №28 – относно лидерството, предизвикателствата в WordPress.org и новите партньорства
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Добре дошли в 28-ото издание на месечния доклад за прозрачност (за май 2017 г.). Това е поредица, в която правя всичко възможно да обсъдя всички текущи ситуации, които бяха в центъра на вниманието ни миналия месец, плюс всичко останало, което е интересно от бизнес гледна точка. Кликнете тук, за да видите предишните отчети.


Нещо, което споделих в един от предишните доклади, беше как планирахме да поканим автори на трети страни да предложат някои от техните теми чрез нашата директория в ThemeIsle.com. Е, случва се!

Но този месечен отчет не е само за това. Всъщност се случва много повече и се надявам да стигна до всичко това в този доклад. Чувствайте се свободни да скочите наоколо, въпреки че:

Теми на трети страни в директорията ThemeIsle | Има ли място за алтернатива на Jetpack? | Общност и екипът за преглед на темите (TRT) | Слушайте по-малко, по-малко се грижете, но повече

Теми на трети страни в директорията ThemeIsle

Ето текущото състояние на събитията с нашата тематична програма за партньорство (може да го наречете така, предполагам):

Току-що сме имали своето меко изстрелване на цялата инициатива на 20 юни тази година, която беше, ако погледнете календара, само два дни преди публикуването на този доклад.

В тази уводна фаза, започваме с 4 страхотни теми от 2 известни тематични магазина: ProteusThemes и Анариел Дизайн.

Подъл поглед на темите:

Тема 2Тема на MedicPress

MedicPress от ProteusThemes

Тема 3Тема на Диди

Диди от Анариел Дизайн

Тема 4Тема за Майша

Maisha от Анариел Дизайн

Ето какви са настоящите ни планове за програмата за партньорство като цяло – нашата пътна карта:

 1. Започнете с 4 теми. Проверете ✅. Добавете темите в нашата директория, изпратете имейли на клиентите, за да ги уведомите, че по пътя има нови неща (без да се изисква допълнително плащане) и след това вижте какво мислят хората за темите.
 2. Уверете се, че всичко върви добре и че можем да подкрепим новите теми без по-големи препятствия (забележка на сайта; да, ние предлагаме поддръжка по тези теми на трети страни също).
 3. След месец или повече, разширете с още 4 теми от същите магазини за теми.
 4. Изчакайте още 3 месеца и след това преценете как вървят нещата.
 5. Започнете да съставяте план за изцяло изграждане на уебсайта около тази концепция изцяло.
 6. Вземете още 2 партньора на борда и още 6-8 теми.

Въпреки че този план може да звучи като много специфичен, както обикновено с тези неща, със сигурност ще ощипваме и коригираме, докато вървим напред. Засега съм много доволен от нашите първи партньори и от качеството на темите, които ни донесоха. Знам, че нашите потребители ще ги обичат, особено в нишовите пазари, за които са предназначени тези теми.

В крайна сметка нашата цел е да създайте ръчно подбрана колекция от максимум 50 теми, всички идват от най-добрите автори на теми (качествено, не е задължително) "връх" по отношение на настоящата популярност, така че не се колебайте да се свържете с нас). Макар и в същото време нашият вътрешен екип вероятно ще се съсредоточи върху една или две водещи теми – по-общи / многоцелеви по природа – докато нишата на уравнението ще се обслужва от нашите партньори – други автори на теми.

"Но чакайте, има още!" (както казват в маркетинга)

Така че малко да променим посоката си с теми е само едно парче от пъзела. Другото, огромно парче, е нещо съвсем различно:

Има ли място за алтернатива на Jetpack?

Накратко, мислим да лансираме нещо като по-отворена алтернатива на Jetpack.

Историята с това започва през трудните времена със забрана на Zerif Lite от репо. Едно от изискванията тогава беше да се премести част от функционалността на темата в отделен придружаващ плъгин и по този начин темата да бъде просто тема, докато всичко останало – цялата добавена функционалност – ще се управлява чрез плъгин.

Ние създадохме такъв плъгин и го нарекохме ThemeIsle Companion. Целта му е била да добави всички липсващи парчета обратно към Zerif Lite (и по-късно към Хестия също).

Докато го развивахме, разбрахме, че хората, които използват други теми, а не само нашата, могат да се възползват и от такъв плъгин. Например, плъгинът добавя някои джаджи за съдържание, първоначално използвани на началната страница на Zerif. Джаджи за неща като: препоръки, членове на екипа, вашите "фокус" или мисия, списък на клиентите. Ако тези елементи са достатъчно универсални, те могат да бъдат доста полезни и в други теми.

Това е мястото, където новият ни плъгин влиза в игра. Това е реконструирана версия на ThemeIsle Companion, повече функции, повече модули, по-добра архитектура. Като цяло бихте могли да го наречете по-отворена алтернатива на Jetpack. Сега, когато казвам "новата ни приставка влиза в игра," всъщност още не е готов По пътя си.

Преди да отхвърлите изцяло идеята за алтернативата на Jetpack, позволете ми да ви покажа какво точно искаме да направим с този плъгин:

Първо, целта е да подобрите вашата самостоятелно хоствана WordPress инсталация с пакет от малки инструменти и ъпгрейди, които могат лесно да се активират една по една. И "един по един" е ключовата дума тук – така че приставката да не разцъфти системата ви, а вместо това ви дава само това, което всъщност се нуждаете.

Ето част от това, което се предлага в приставката:

 • основни бутони за споделяне на социални медии,
 • Elementor модули и шаблони,
 • Модули и шаблони на Beaver Builder,
 • Модули и шаблони на Гутенберг,
 • елементи на персонализирано меню (което ви позволява да добавяте неща като икони на колички, търсене и т.н.),
 • интеграция с GPL-съвместими стокови изображения от MyStock.Photos,
 • оптимизация на изображението,
 • SMTP интеграция,
 • сигурност,
 • кеширане,
 • абонаментни модули.

Това може да изглежда много, но всеки модул ще бъде повече или по-малко самостоятелно нещо. Това означава, че приставката няма да забави сайта поради импортиране на всичко наведнъж, но вместо това ще ви даде възможност да активирате всичко, от което се нуждаете конкретно.

Също така не се стремим даден модул да бъде най-пълният по рода си на пазара. Нека вземем кеширане като пример, когато предлагаме модули да се активират, ще открием всякакви други кеширащи решения, които вече се изпълняват при инсталирането на потребителя, особено ако има пълноценни алтернативи. И ако има, няма да активираме нашия собствен кеширащ модул. Например, всеки, който е активирал WP Rocket, вероятно дори няма да види нашия кеширащ модул, споменат в списъка.

Крайната цел е да се осигури просто, самостоятелно хоствано решение за подобряване на сайта, което се справя с множество области. По този начин потребителят не трябва да преминава през 10 други приставки и да се справя с понякога много сложни конфигурационни страници за иначе основна функционалност.

Например сигурността е добър пример тук. Нашият модул може да добавя само неща като ограничаване на опитите за влизане и защита от captcha. Да, не е много, но от друга страна, не всеки има нужда от решение като Wordfence, нито иска да се справи с всички конфигурации.

В същото време, за да предпазим приставката да не се раздуе, ние ще направим нещата възможно най-модулни и, както казах, ще ги заредим само когато са необходими. Например, ако не използвате Elementor на сайта си, всичко, свързано с Elementor, няма дори да е достъпно, нито да се показва на таблото за управление.

Отново това не е нещо, което вероятно ще се случи утре. Работим по това. Началната точка е усъвършенстването на структурата, така че тя да работи с нашите собствени теми безупречно, а след това бавно да се разширява.

Общност и екипът за преглед на темите (TRT)

Може би сте забелязали, че докладът малко закъснява този месец. Две причини за това. Първо, целият екип беше далеч за WordCamp Europe и освен това, аз присъствах и на срещата на върха на WordPress Community, която се случи няколко дни преди WCEU.

Като цяло съм наистина щастлив, че имах тази възможност, трябва да кажа, и оценявам времето, което прекарах с Улрих, Каролина и Сакин от TRT, както и с Мика, а също и с Ото, който работи по репото на WordPress.org + като част от екипа на плъгините.

Накратко, само за да обобщя общите си изводи, усещам, че има голяма пропаст в комуникацията между авторите на теми, TRT и дори другите екипи, работещи върху други аспекти от цялостното преживяване в WordPress.org.

Някои наблюдения:

Доколкото мога да разбера, TRT всъщност не може да постигне много по отношение на това, което виждаме, когато отидем на страницата с теми в WordPress.org. Докато TRT е отговорен за това, което го прави, дава обратна връзка, слуша потребителите и т.н., екипът, който всъщност отговаря за това, което се показва на страниците на WordPress.org, е екипът на Meta.

Честно казано, това за мен няма много смисъл. Той въвежда в картината съвсем друго ниво на сложност. Искам да кажа, има два екипа и множество хора, които съвместно влияят върху начина, по който работи директорията на теми WordPress.org. Трудно е да се насърчава всякакъв вид лидерство в подобен сценарий и това всъщност може да е най-големият проблем.

Ако имаше само един човек, отговарящ за "пълен опит с теми" тогава могат да бъдат избегнати много трудни времена или непопулярни развития. Липсата на някой, който може да вземе решение, "добре, това е, което правим" може да има огромно влияние и особено в среда, в която стотици хора се опитват да дадат своя принос, като всички преследват своите индивидуални цели.

На повечето отбори, наред с TRT, липсва лидерство като цяло – човек, който наистина отговаря. В същото време обаче избирането на човек като този може да бъде предизвикателство. Първо, от моя гледна точка, този човек не може да бъде доброволец. Воденето на екип или компания не е лесно и изисква много време. За това вероятно ще трябва да е платена позиция.

Обаче сега влизаме в размитата част. Някои хора, които отговарят за различни области на WordPress.org, са служители на Automattic, някои работят за различни компании, които ги спонсорират, а след това някои всъщност доброволно участват в свободното си време.

Лично за мен би било полезно да знам дали човек е сътрудник на пълен работен ден или доброволец, само за да мога да изравня очакванията си. Искам да кажа, не очаквам доброволците дори да отговарят на билети или да отговарят на съобщения. В крайна сметка това е свободното им време.

Спонсорирането на сътрудник също е интересна концепция, а също и нещо, което би било готино да видите някъде в профила на човека. Това със сигурност има смисъл за търговските компании, които искат да върнат на общността да спонсорира даден сътрудник – или делегират някой от своите служители да работят с WordPress, или да наемат нов наем. Въпреки че знам, че има такива сътрудници в общността, в момента всичко се случва основно зад завесите и никога не можеш да знаеш кой е кой.

Така че всичко е по отношение на лидерството, но нека се върнем за момент в директорията с теми на WordPress.org.

Както споменах, екипът на Meta е мястото, където трябва да се насочите, ако искате да промените нещо за това как изглеждат нещата в директорията. Но … е доста трудно да вляза, или може би просто не можах да намеря начин …

Първоначално смятах, че каналът Slack #meta е мястото, където нещата се случват за екипа на Meta. Не изглежда така. Очевидно това е просто място за всички несвързани (ака. "мета") проблеми, които не се вписват никъде другаде.

Ето моето първоначално проучване от преди около две години:

#meta канал на Slack

Както виждате, без отговор. Явно не е точното място. И наръчникът е също не е полезно. Единствената полезна информация, която мога да намеря, е страница на екипа, и на списък на текущите проекти (интересно чети).

В крайна сметка имам възможност да говоря с Ото за това по време на WCEU. Той ме посочи в посока, която може да работи + ме насърчи да започна да работя по въпросите, които смятам за най-важни. Предполагам обаче, че не всеки може да ходи на събития и да говори лично с членове на различни екипи на WordPress, така че наличието на страница / ресурс за това как да допринасят и всъщност насърчават хората да го правят, трябва да помогне много.

Като цяло мисля, че TRT върши наистина добра работа предвид средата, в която се намират. Вкарват хората и след това им помагат да разберат как работи всичко с теми в екосистемата на WordPress.

Слушайте по-малко, по-малко се грижете, но повече

Това може да ви звучи странно, но ме чуйте, моля.

С възхода на Slack и директните инструменти за комуникация в света на уеб разработчиците като цяло, всеки може да изрази всичко, което ги притеснява тази секунда.

 • Темата ви бе спряна? Отидете при Слак и се оплачете.
 • Някой копира вашата иначе GPL (!) Приставка? Напред и ги срамувай.
 • Темата ви остава на опашката твърде дълго? Отидете в Slack и се уверете, че всички знаят.
 • Темата отхвърлена? Същото нещо.
 • Бих могъл да продължа. ��

Това, което разбирам е, че има много шум навън. Може би този шум е валиден при определени сценарии, но вероятно не е в 100% от тях. Не казвам, че авторите не трябва да изразяват гласа си и особено, ако чувстват, че се възползват от тях. В същото време основната цел за сътрудничество за всички нас в екосистемата WordPress е (1) за да сте сигурни, че се приемат само най-добрите теми и чак тогава (2) че всеки член на общността участва 100% доволен от този резултат.

Това, което се опитвам да кажа е, че когато работите върху нещо, може би не трябва да вземате под внимание всяко мнение, само защото е силно. Просто "правя." В края на деня все още няма да имаме нищо, ако всички се занимават "слушане" и "грижовна" за това, което са им казали други хора. Първото нещо е винаги "правя." Никакво слушане няма да подобри живота ви (или компания или продукти), ако всъщност не сте "правя" нищо за него.

Като автори на теми твърде често виждаме рецензенти само като човек, който активно ни пречи да получим нашата тема онлайн. Нас срещу тях. Така ли е? Макар че всъщност изобщо не е така. Тематичните рецензенти са също толкова важни от работата, колкото и авторите на теми.

Но това върви и обратното. Само като говоря от моя личен опит, когато Zerif Lite беше спрян, почувствах, че авторите на теми често се възприемат като не добри хора като цяло – хора, които искат просто да играят на системата за печалба.

Това е отличен пример за липса на комуникация и прозрачност. В края на деня и двете страни на уравнението имат важни задачи и никой няма лоши намерения. Тук трябва да се намери средно място. За да се случи това обаче, считам, че имаме нужда от търговски предприятия, поканени в общността и представени повече. Например, на срещата на върха в Общността, освен Йоаст, не съм срещал нито един друг голям автор на плъгини.

Цялото това нещо се връща към идеите за кодекса на поведение и всеобхватност, с които общността на WordPress иска да бъде известна. В момента обаче изглежда, че не работи навсякъде.

Искам да кажа, че светът на WordPress е огромен и всеки член на общността е различен. Тези разлики обаче не се свеждат само до вашия цвят на кожата, сексуална ориентация, културни различия и т.н. Това става много по-дълбоко. Повече или по-малко всеки от нас прави всичко по различен начин. И тези различия абсолютно трябва да се спазват.

Например, Мат Мълленвег има своя уникален начин да отговаря на трудни въпроси, обикновено като обикаля темата, докато все още свързва нещата обратно към основния аспект. Някои хора не харесват това. Аз съм един от тях. Обичам да разказвам такива неща, каквито са и направо, дори някои хора да не харесват това.

Но в края на деня, това не означава, че съм вдясно, а те са погрешно. Не, просто сме различни. Това е многообразието. И все пак всички ние преследваме една и съща цел – да подобрим екосистемата на WordPress и наистина – наистина! – по-приобщаващо. Така че нека приемем това.

Добре, това е всичко, което имам за теб този месец. Както винаги, благодаря за четенето и за подкрепата ни! Бъдете в течение и получавайте нови отчети, доставяни ви, като се абонирате тук:

Всички редакции и остроумни пренаписвания от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector