Доклад за прозрачност # 23 – Отглеждане JustFreeThemes.com – Как, какво, защо

Доклад за прозрачност # 23 – Отглеждане JustFreeThemes.com – Как, какво, защо

Доклад за прозрачност # 23 – Отглеждане JustFreeThemes.com – Как, какво, защо
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Добре дошли в 23-тото издание на нашия месечен доклад за прозрачност (за декември 2016 г.). В тази серия говоря за моя опит с ръководенето на бизнес в WordPress и неща, свързани с това. Проверете дали искате да видите какво се случва зад завесата в CodeinWP, ThemeIsle и Revive.Social. Кликнете тук, за да видите предишните отчети.


Подобряване на фокуса ми през 2017г

Вероятно не съм първият човек, който чуваш да казва това, но с 2016 г. над време е вероятно да размислим за нещата, които се случват и какво можем да направим, за да ги подобрим през 2017 г..

Все още не съм имал възможност да направя пълен преглед отгоре-надолу за годината (според статистиката), но идентифицирах няколко неща, които искам да променя в начина си на работа. Бихте могли да кажете, че повечето от тях включват моя личен начин на работа, а не толкова корекции в цялата компания. Вярвам обаче, че на сегашния етап на компанията, моето участие и ангажираност са много важни (в края на краищата аз съм тук най-високо платеният човек, така че нека да печеля правилно тази заплата!).

Първо, не мога да кажа, че съм роден лидер. Или поне не се чувствам като такъв. Смятам се за интроверт, но просто бях достатъчно любопитен да не мисля за неудобството и вместо това просто се съсредоточих върху това как мога ефективно да изградя бизнеса си. Това в крайна сметка ме постави в позиция на лидер на компанията, наемам хора и се грижа за общото благо на всички (в екипа). Добре, но защо ви казвам всичко това? Носете с мен; Надявам се, че всичко ще стане ясно само след минута.

Нещо, което разбрах отдавна, е, че имам склонност да избягвам конфликти (дори когато конфликтът може да бъде много необходимото), както и страх от това, което другите могат да кажат или мислят за мен. Предполагам, че всички ние имаме това до известна степен.

Както и да е, тези страхове ме накараха да се страхувам да вземам определени решения, въпреки че може да са добри решения, просто защото се притеснявах какво ще мислят моите служители / партньори / клиенти.

Само да ви дам един пример, когато работех с клиенти, предпочитах повече "агресивен" такива, само за да се избегнат потенциални проблеми. В дългосрочен план това със сигурност е лошо за бизнеса. Друго нещо, към което съм склонен, е да се съсредоточа главно върху нещата, които харесвам да правя спрямо нещата, от които компанията наистина се нуждае в момента.

Това със сигурност е нещо, което искам да подобря през 2017 г. Например, вярвам, че екипът се нуждае от повече насоки в определени аспекти и повече яснота за визията на компанията.

Малко нещо, което вече започнах да правя, е групирането на задачи по партиди въз основа на основната обща цел за всички тях (съжалявам, знам, че това може да не звучи ясно, ако не виждате нашите Redbooth). Също така насърчавам всички да избягват задачите и да имат по-голяма яснота, когато работят върху каквато и да е задача под ръка. Аз също се опитвам да имам същите указания, когато се справям със собствените си неща. Което ме довежда до следващата ми точка:

JustFreeThemes е тук за да остане?

justfreethemes

JustFreeThemes е проект, който стартирахме (или по-скоро поехме) преди точно две години. Винаги съм се отнасял към това като към "странично нещо" (вероятно една от грешките ми). Бих желал да позволя на нещата да се развиват естествено или дори сами по себе си, и след това планирам да вляза, след като сайтът започне да получава някакво сцепление.

Както и да е, в последните дни най-накрая реших да отделя малко време да го разгледам по-задълбочено и да търся различни ъгли и възможности.

Ето моите прозрения (те могат да бъдат полезни, ако работите в собствен бизнес с подобен характер):

Някои предистории: Оригиналното име на сайта беше FreeWPThemes.in. Аз рекламирах една от нашите безплатни теми там и всъщност не си спомням как, но в крайна сметка разговарях с предишния собственик за възможността да придобия сайта. През януари 2015 г. стигнахме до сделката и аз я получих за $ 1000 … така че не много.

Точно от портата, мисля, че започнахме добре. Добавихме маркиране на schema.org към сайта, класиране, оптимизирани заглавия и описания, демо сайтове под iframes и получихме нов домейн за целия сайт – по-общ – JustFreeThemes.com. Mădălin се зае с проекта – управлявайки всичко и се грижи за добавяне на нови теми.

Като страстен по темата като цяло и се чувствах малко разочарован от несъвършенствата на официалната директория на WordPress.org, просто исках да дам на хората място, където да могат да видят надеждни демонстрации на теми, точно както разработчиците възнамеряват да ги видят, вместо да погледнем някои извадкови данни за пример.

Имах планове да направя много повече със сайта и с удоволствие бих отделил допълнително време за него, но като се има предвид състоянието на проекта и неговия потенциал, просто нямаше смисъл да правя нищо повече, докато не получи поне 10x повече трафик.

И така, бързо напред към днес и … не се е променило много. JFT все още е доста малък проект по отношение на приходите (около $ 1000 на месец), но най-накрая разбрах с реалността, че той никога няма да добави нищо, ако не отделя достатъчно време за работа, колкото и малка да е тя.

Така че първият ред на бизнеса е да разберем как хората използват сайта, как може да се разраства или поне да научат какво е необходимо за изграждането на по-добра търсачка за теми.

Що се отнася до трафика, тук е напредъкът на проекта до момента, от деня, в който го получихме, до сега:

justfreethemes GA статистика

Само през последния месец видях 30 000 изтегляния на теми през сайта.

Вземете го със зрънце сол, тъй като моето мнение очевидно е предубедено, но аз виждам JFT като най-добрата алтернатива на репото на WordPress.org в мрежата днес. (Забележка. Не казвам, че това е непременно по-добро от самото репо, но това е най-добрата алтернатива.)

Всеки ден се опитваме да подобрим опита на всеки със сайта, включително и на крайните потребители, и на авторите на темите.

За първите работим върху подобряването на екранните снимки и как представяме темите, подобряваме описанията и предоставяме като цяло по-добри демонстрации (представяме повече видове страници / публикации и т.н.). За последното ние правим възможно темата да е изброена на сайта след около 1 месец безплатно или да платим такса, за да я преместим по-нагоре в списъка и да я получим онлайн след няколко дни (ние все още прегледайте и проверете всичко).

Както и да е, имайки предвид всички анализи, които правих около сайта наскоро (аналитични данни, топлинни карти и т.н.), искам да споделя няколко идеи и заключения с вас за това, което е важно в директория с теми.

Но защо бихте се интересували, нали??

Първо, вярвам, че повечето от тези съвети са приложими и за WordPress.org. Второ, като директен резултат от първия, тези прозрения могат да ви помогнат да направите темата си по-видима в репортажа на WordPress:

 • Скрийншотът е от решаващо значение. От това, което виждам, CTR за темите варират от 0,5% до 5% само въз основа на екрана. С други думи, можете да подобрите CTR на вашата тема с до 1000%, ако просто получите по-добра екранна снимка.
  • Също така, разделете тест на вашите скрийншоти. Вероятно разделете тествайте ги повече, отколкото разделяте тестване на нещо друго. Очевидно екранният екран не трябва да бъде подвеждащ, но трябва да бъде привлекателен.
 • Всяка тема може да се възползва от множество екранни снимки, но по различен начин, отколкото мислите в момента. По принцип нямам предвид въртене на екрани или нещо подобно. Искам да кажа, че в епохата на многоцелеви теми се нуждаем от различни скрийншоти за една и съща тема, базирани единствено на категорията, която потребителят разглежда (ако искаме все още да имаме представителни скрийншоти). Например, една и съща тема трябва да използва различен скрийншот, когато се гледа в категорията за електронна търговия срещу, когато се гледа в бизнес категорията.
 • Темите директории не са Google, страница №2 не е мъртва. В сравнение с други ниши, хората кликват много, когато става въпрос за търсене на перфектната им тема за WordPress. В JFT имаме 20 теми на страница, а 18% от хората все още посещават страница №2. Освен това често виждаме теми на 20-та позиция да получават същите кликвания като темите на 1-ва позиция.
 • Попитахме нашите посетители дали ги интересува, че дадена тема има Lite и Pro версия. 49% от тях не се интересуват.

Изграждане на по-добра търсачка за WP теми

Около 5% от посетителите използват функцията за търсене в JFT. Това не е много, предоставено, но вярвам, че все още бихме могли да се възползваме от по-известна лента за търсене (и WordPress.org също може).

Повечето от търсенията са много общи. Предполагам, че такъв е случаят и с WordPress.org. Нашите най-популярни търсения са портфолио, блог, бизнес, видео, една страница, музика и списание.

Тук трябва да започнете да проследявате тези търсения, за да разберете какво работи и какво не и дали потребителите намират това, което търсят (разбиране на реалното намерение на потребителя зад търсенето).

Наличието на тези данни е първата стъпка към подобряване на всичко, свързано с търсенето. Например, смятам, че ако екипът на WordPress.org беше започнал с подобен подход, наскоро въведените етикети на теми щяха да изглеждат по различен начин (биха били по-приведени в съответствие с очакванията на потребителите).

Както и да е, нещата стават сложни с търсенето като цяло. В края на краищата Google е изграден изцяло на идеята да се намери правилно търсене, така че не бива да го пренебрегваме, дори ако изглежда, че това е само малка част от нашите сайтове.

Търсенето по подразбиране в JFT понастоящем се сортира по уместност, като се взема предвид и датата. Вярвам, че така се извършва и търсенето в WordPress.org. Нека да видим как бихме могли да го подобрим:

 • Премахнете стоп думи от търсачката, като: WordPress, тема, дори отзивчиви.
 • Проследявайте някаква форма на ангажиране в резултат на търсенията.
  • Общият брой на изтеглянията не е толкова подходящ, IMO. Например, може би тема А е страхотна бизнес тема, но ужасна тема за електронна търговия, така че всички показатели за ангажираност трябва да се проследяват на база категория.
 • Уместността на текста е ужасен фактор за класиране при търсене. Например тема с име "Бизнес" не е задължително да бъде най-добрият резултат за хората, които използват "бизнес" като тяхна дума за търсене.

Цялата тайнствена "ангажимент" всъщност е доста проблематично.

Искам да кажа, че проследяването на ангажираността може да бъде трудно.

Например, ако говорим безплатни теми, проследяването на изтеглянията като ангажираност може лесно да се играе (това се случи на WordPress.org), а също така не е истински показател за удовлетвореност. По принцип всичко, което ви казва, е колко добър е маркетингът на дадена тема. Същото е и с ThemeForest, където номерата на продажбите не са краен показател, използването на целия живот или активните инсталации и това вероятно ще измерва Envato с Енвато елементи.

Проследяването само на продажбите като мярка за успех естествено ще насърчи авторите да се съсредоточат върху продажбите, а не върху задържането или дългосрочната удовлетвореност на клиентите, което е грешно. Потребителите могат да разберат, че дадена тема не е толкова голяма след 1 месец реално използване на нея (в производствена настройка), но в действителност не може да я оцени като ниска или да поиска възстановяване на сумата в този момент..

Освен това повечето от традиционните показатели за успех имат чисто количествен характер. Посещения, изтегляния, споделяния и т.н. … докато всички се добавят добре, също така е важно да има качествен показател за успех. За JFT процентът на потребителите, които са изтеглили тема. В момента сме около 20% и искаме тази година да нараснем до 25%.

Вече сме идентифицирали категории, в които съдържанието не е толкова голямо и реализациите са много по-ниски, но, от друга страна, научихме също, че потребителите, извършили търсене, конвертират на 32% … само за да подчертаят стойността на стоката търсачка още веднъж.

Като цяло тук са най-популярните категории на JFT и съответните им конверсии за изтегляне (данни за една седмица):

JFT най-добрите конвертиращи категории

За справка, реализацията на началната страница е 14,55% – нещо, което не можете да видите на екрана.

Нови теми в репо, получават ли шанс да блестят?

Когато стартирате директория с теми, вие също трябва да сте сигурни, че новите теми могат да се справят с доказателствата си. За целта те трябва да бъдат публикувани през определени интервали от време, което може да им даде достатъчни "въздушно време," така да се каже, преди още една нова тема да излезе на живо.

Например, в момента темите в WordPress.org стартират на живо веднага след като бъдат одобрени от администратор. По-добро решение, според мен, би било да добавите всяка ново одобрена тема на опашка, а след това тези нови теми да бъдат разгърнати пред обществеността в размер, да речем, 2 на ден или какъвто и да е обемът. Мотивите са, че 10 теми, публикувани на ден, а след това нищо за следващата седмица, наистина правят пространството прекалено пренаселено за някоя от тези теми, за да привлече достатъчно внимание от посетителите..

Както можете да видите, има доста предизвикателства, за които да се погрижим, но се надяваме, че ще се справим с много от тях през 2017 г. По-доброто и интелигентно вътрешно търсене със сигурност би ни помогнало в JFT и би отворило вратите за нови и по-интересни неща – като JFT плъгин, например.

Плъгин като този може да даде възможност на потребителите да търсят и визуализират безплатни теми направо в таблото за управление на WordPress (95% от нашите потребители казаха, че биха искали това), което, надяваме се, ще насърчи хората да се връщат по-често, за да видят какво е новото.

(Ако има някой тук, който би искал да работи заедно по този въпрос, моля, не се колебайте да ме уведомите. Това трябва да бъде интересен проект REST API.)

Като цяло, има още много неща, които могат да се направят с JFT, за да се превърне в превъзходна директория с теми. Все още разчитаме най-вече на теми, изброени в WordPress.org (които се преглеждат внимателно и по този начин са по-надеждни), но все още не даваме достатъчно заслуга на авторите – няма дори авторски акаунти в сайта. Въпреки това, ние наистина се опитваме да стартираме проекта за успех и да положим повече работа по него през 2017 г..

Това със сигурност е едно голямо учебно преживяване за нас и да се надяваме, че също така е начин да насочим идеи към екипа на WordPress.org, така че и търсенето по подразбиране да стане по-добро. И ето го, ние имаме своето виждане.

Ами другите ни продукти?

Добре, така че може би направих този доклад с 90% JFT центриране. За да го балансирам малко, позволете ми да споделя някои други актуализации, свързани с продукта:

Току-що пуснахме a премиум версия на Feedzy – плъгин, който ви позволява да показвате RSS емисии в своите публикации, страници или персонализирани типове съдържание.

feedzy

Всичко е отзивчиво и мобилно, можете да имате неограничени емисии, да импортирате изображения от емисии, има кеширане на емисии, поддръжка на приспособления, шаблони за емисии и целият изход е готов за партньор. Наистина готино и ни коства много работа. Засега продажбите вървят силно! (Повече за това друг път.)

Продължаваме да експериментираме с пазарите. Току-що пуснахме Движението на MojoMarketplace и Hestia Pro на ThemeForest, Вижте видеото за продукта, между другото:

Продажбите на Hestia Pro са … каквато е думата … ужасно в момента, но безплатната версия работи наистина добре. Като цяло наличието на тема заедно с 5000 други на огромен пазар прави продажбите трудни. Някои хора ме питат дали ситуацията е добра или лоша. Е, аз виждам ThemeForest само като нов канал за дистрибуция, така че всеки брой продажби, които получаваме, си заслужава. Тема за разработване на теми, по принцип няма допълнителни усилия, момчетата от ThemeForest просто ни предоставят страхотен QA принос.

"Zerif Lite обратно в репото!"

… беше първоначалната ми реакция.

Но както се оказа, темата се върна само за 1 ден и по грешка. Опитваме се да работим с TRT от 2-3 месеца, за да направим необходимите корекции и да върнем темата за постоянно, но все още не съм сигурен дали някога ще постигнем консенсус (или поне скоро) , Независимо от това, все още си струва да опитаме, тъй като намерихме обща позиция по отношение на това как да не засегнем съществуващите потребители на теми и все още да отстраним проблемите..

Още една бърза дума за предишния доклад за прозрачност. Както може би знаете, аз пътувах до Куба точно след WCUS да има малко почивка. Като оставим настрана забавните неща, научих също, че CodeinWP.com не работи там, защото е домакин в Google Cloud, предполагам (чувате ли това, Kinsta?). Както и да е, искам да благодаря на екипа, който се включи и сподели своите мнения за доклада и се надявам, че всички сте ги намерили за полезни.

Както винаги, благодаря за четенето и за подкрепата на CodeinWP! Бъдете в течение и получавайте нови отчети, доставяни ви, като се абонирате тук:

Всички редакции и остроумни пренаписвания от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector