Доклад за прозрачност # 19 – Нашата най-популярна безплатна тема (Zerif Lite), спряна от WordPress.org

Доклад за прозрачност # 19 – Нашата най-популярна безплатна тема (Zerif Lite), спряна от WordPress.org

Доклад за прозрачност # 19 – Нашата най-популярна безплатна тема (Zerif Lite), спряна от WordPress.org
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Добре дошли в 19-ото издание на нашия месечник доклад за прозрачност (за август 2016 г.). В тази серия обхващам различни аспекти на управлението на WordPress бизнес, обсъждаме нашите собствени стратегии и планове, както и борбите и трудностите. Накратко, тук можете да разберете какво се случва зад завесите в ThemeIsle и CodeinWP. Кликнете тук, за да видите предишните отчети.


Мисля, че се нуждаем от TOC за този:

 • Защо трябва да се интересувате от тематичната директория на WordPress.org
 • Zerif Lite е спрян от репото
 • При изграждането на теми за WordPress.org, получаването им одобрени и след това забранени
 • Възможни решения и подобрения в процеса на преглед
 • Какво следва за потребителите на Zerif Lite, публикуване на спирането на WordPress.org
 • Защо трябва да се свържете с нас, ако сте потребител на Zerif Lite
 • Какво следва за нас, в бизнес отношение

Защо трябва да се интересувате от тематичната директория на WordPress.org

Много ме интересува опитът, който потребителите получават, когато посетят темата на WordPress.org. В крайна сметка качеството на това преживяване е движещата сила за всички WordPress.

В известен смисъл, крайният потребител не се интересува от самия софтуер. Те се интересуват от това как се представя и главно от всичко как изглеждат техните сайтове.

Съвсем естествено темите, налични в официалната директория, ще бъдат отправна точка за повечето нови потребители, които идват в WordPress за първи път. Въпреки че премиум пазарите и тематичните магазини са дали своя отпечатък върху пейзажа, те все още – според мен – са второстепенно място, ако някой има нужда от тема.

Честно казано, за почти всички пътят е:

 • Нуждаете се от тема > отидете на WordPress.org > няма нищо там? > отидете в Google > отидете на пазар

По този път, WordPress.org и предлаганите теми са ключови.

Ако темите станат твърде враждебни към крайните потребители – потребители, които не са разработчици, дори няма да им пука да проверяват алтернативни хранилища за теми … те просто ще оставят WordPress като платформа. И отидете на Squarespace или какво ли още не.

Поради тази причина отново е важно това, което е в темата на репортажа на WordPress.org. И това е ключът към всичките ни кариери в бизнеса с WordPress. Без значение дали създавате безплатни теми, платени теми, хоствани от WordPress.org, теми на ThemeForest или теми, продавани от независим магазин; WordPress.org е изключително важен етап от пътя на потребителя ви към откриването Вие.

Но въпреки стойността си, връзката ви с WordPress.org може да бъде мразена от любов …

Трябва да бъда честен с вас … нещата не ни бяха лесни по отношение на официалното хранилище за теми.

Както може или не може да знаете, Zerif Lite е нашата най-популярна безплатна тема с над 200 000 активни инсталации, а също така беше и основата в списъка на най-популярните теми на WordPress.org.

инсталира zerif lite

С течение на годините темата е била разпозната от крайните потребители и е била вдъхновение за други разработчици при изграждането на техните теми.

Но Zerif Lite също причинява някои неудобства на екипа за преглед на темите в WordPress.org. Накратко, темата е изправена пред възможно спиране от директорията и му бяха дадени две седмици, за да коригира всичките си предполагаеми проблеми.

Това беше преди две седмици.

Към този текст, 14 септември, Zerif Lite наистина е спрян, и вече не сте в състояние да го получите чрез WordPress.org. Отивайки на https://wordpress.org/themes/zerif-lite/ ви дава това:

zerif lite липсва

Две неща, преди да продължа с темата:

 • Нямам намерение да превръщам това в публична драматична публикация. Това е повече за това как можем да избегнем тези ситуации в бъдеще и как други разработчици да подхождат към подобни проблеми, ако някога се натъкнат на тях.
 • Няма да говоря за отделните подробности относно проблема или нещо подобно "как сме прави и те грешат." Това не е целта. Имаме своите права и грешки от двете страни и не мисля, че би било всичко толкова готино, ако просто излях нашите оплаквания тук с надеждата да се обърне общността на наша страна.

И така, както споменах в началото, тъй като ми пука много за опита, който потребителите получават, когато посещават темите repo, бих искал да използвам тази възможност да говоря за проблемите със самата среда и да обсъдим възможните начини на подобряването му.

(За тези от вас, които се интересуват от изданието Zerif Lite, можете просто да прескочите тук – официалния билет в WordPress.org.)

При изграждането на теми за WordPress.org, получаването им одобрени и след това забранени

От гледна точка на разработчика, изграждането на * нова * тема – с акцент върху * нова * – и след това включването й в репортажа на WordPress.org е повече или по-малко лесен процес. (Моля, почакайте ме.)

Искам да кажа, че има правила, които трябва да спазвате, и ако ги спазвате достатъчно добре, ще бъдете приети. Не говоря за сложността или полезността на тези правила. Става въпрос само за факта, че определени правила трябва да бъде следва, ако искате да бъдете включени.

И това е добре.

Но с течение на времето, когато правилата се променят – въвеждат се нови указания, се премахват стари указания и т.н. – може да се окажете в трудна ситуация.

Настоящият репо пейзаж на WordPress.org е разделен на две части, повече или по-малко:

 • Когато бъде изпратена нова тема, тя се преразглежда и ако е в съответствие с указанията, тя влиза в интернет.
 • Но процесът не е толкова лесен за съществуващите теми. Всяка съществуваща тема може по всяко време да бъде привлечена от вниманието на екипа за преглед като несъвместима с най-новия набор от насоки.

Последното най-вероятно ще се случи, когато авторите на други нови теми започнат да задават въпроси, и то с право, "Защо моята тема не може да направи Thing X, но тази стара тема тук може?"

В този момент може да бъдете помолени да актуализирате темата си, така че да се придържа към най-актуалните правила, което изглежда разумно. Но от тук започват и проблемите (могат).

Първо, нека да направим едно нещо направо. Ако някакви промени, за които се иска да направите, в крайна сметка водят до по-добър цялостен продукт, тогава всичко това не е проблем. Вие просто получавате някой от екипа за преглед на темата, който извършва изследователската работа за вас, и посочвате как точно можете да подобрите темата си. Страхотен!

Истинските проблеми започват, когато промените, наложени на вас, не са непременно добри за крайния потребител.

Защо това някога ще се случи?

Това е малко сложно, но се надявам да обясня какво имам предвид:

Като начало, имайте предвид, че всяка тема, приета преди това в репо, е била 100% в съответствие с правилата към момента на одобрение. Така че не говорим за ситуация, в която дадена тема отказва да сътрудничи напълно.

Сега относно самите правила:

Не искам да твърдя, че настоящите правила за темите са по-лоши, отколкото са били, или обратното. Правилата са правила. По същество изграждането на нов продукт според "Правила А" или "Правила Б" е подобно по природа. Просто трябва да следвате определени стъпки. Историята обаче е съвсем различна при преминаване от "Правила А" да се "Правила Б."

Ето нещото; като разработчик на теми може да се окажете в ситуация, в която вашата тема е напълно удобна за потребителя и е напълно добре с правилата по времето, когато е била подадена. Тогава … се въвеждат нови правила и те също изглеждат разумни. Обаче точно там, точно там по средата, лежи самият преход.

И самият този преход рядко е удобен за потребителя.

Всичко се свежда до това, че ако бъдете помолени да премахнете голяма част от функционалността на вашата тема, за да бъдете съобразени с новите правила, какво мислите, че се случва с настоящите потребители на темата, когато направите този ход?

Да, прав си, сайтовете им спират да работят! Или може би не спират да работят, но те губят функционалността, която им беше казано, че ще получат още при първо инсталиране на темата.

По същество им обещахте, че всяка актуализация ще направи опита им още по-добър, но въпреки това правите нещо точно обратното. В екстремен сценарий може да направите темата безполезна.

Само да ви дам пример, за да обясните какво имам предвид. Едно от нещата, които бяха помолени да променим с Zerif Lite, е използването "изкуствени типове по поръчка." По принцип става въпрос за използването на онези малки персонализирани блокове със съдържание, които се появяват на началната страница на темата, за да се представят неща като информация за екипа, за блок, препоръки и т.н. Пример:

екип

Тези се използват само на началната страница и никъде другаде. Съгласно действащите правила, ние трябваше да зададем истински персонализирани типове публикации за тях. Този вид има смисъл, ако създавате нова тема, но промяната на тази в съществуваща тема означава, че който в момента я използва, ще забърка сайта си. И в нашия случай това означава 300 000+ души (включително детските теми).

Така че в зависимост от това какви промени искате да извършите, ситуацията може да бъде наистина трудна, това е основно чукът или наковалнята:

 • От една страна, ако не направите промените, ще бъдете забранени от репото.
 • Ако направите промените, оставате в репо, но обърквате сайтовете на текущите си потребители.

Което е по-лошо?

Нека ви кажа как виждам това от собствената си гледна точка.

Аз съм – ние сме – всичко за изграждането на продукти, които следват принципите на "потребител първо." Искаме нашите неща да са полезни, полезни и надеждни. Ако ни бъде предложена промяна, която ще подобри преживяването на всички, ние сме всички за това!

Но ако промените могат да доведат до затрудняване експоненциално живота на нашите потребители, тогава не можем да направим тази стъпка и да се чувстваме добре в това. Бихме предали нашите потребители и клиентска база.

В крайна сметка завършването с по-лош продукт / опит не е нещо, което ни интересува много. Според мен, прекъсването на текущото потребителско изживяване просто не си заслужава и докато не намерим начин да запазим това потребителско изпитване непокътнато – и по начин, по който екипът за преглед е готин (досега нашите предложения не са получени добре) – ще трябва да останем спрени от репото.

Със сигурност това ще намали много приходите ни. За цялата компания, оценявам вероятно около 50% намаление на продажбите след спиране на WordPress.org repo.

Това със сигурност би изисквало доста оптимизация, но се радваме, че сме в състояние да можем да си позволим да направим само това, което е най-доброто за нашите клиенти и нас – компанията – в дългосрочен план..

Решенията

Ситуацията не е лесна и не само за нас, но и за други разработчици на теми, които са се сблъсквали с подобни проблеми в миналото или са изправени пред тях в момента..

Имам няколко предложения, които могат да бъдат основа за обсъждане, когато търсим жизнеспособни решения:

1. Не прави правилата със задна дата

Не вярвам, че всяка една тема трябва да се третира по различен начин въз основа на нейната репутация, популярност или какво ли още не. Но в същото време също не вярвам, че някакви правила или закони трябва да имат обратно действие.

По правило законът не е със задна дата; тя засяга само бъдещата дейност, тоест това, което ще се извърши след влизането на закона в сила.

Наличието на подобни правила в директорията със сигурност би помогнало. И това би било съвсем просто:

 • Ако темата ви беше приета в директорията и се установи, че е в съответствие с тогавашните правила, тогава е добре да останете такива, каквито са.
 • Само ако искате да изпратите актуализация, която надхвърля критичните корекции на грешки, трябва да я приведете в съответствие с най-новите правила.

2. Въвеждане на минимални изисквания

Репостите работят за автоматизация. Просто имаме твърде много теми и плъгини, изпращани на всяка седмица, така че извършването на човешки преглед за всяка добавка е твърде отнемащо време, а също така вероятно оставя много място за надзор.

Така че един път, който можем да предприемем с автоматизацията, е просто да приемем всяка сигурна и безопасна тема в директорията и след това да имаме по-добър алгоритъм за търсене (какво прави репо-плъгинът), който първо да показва най-доброто съвпадение (въз основа на различни фактори).

Вярвам, че това е едновременно най-лесното и най-доброто нещо, което можем да направим.

В подобен сценарий разработчиците имат повече свобода и могат да експериментират с различни необичайни решения. Вижте този цитат:

Коментар на Мат

Или този; също Matt Mullenweg:

Имаме много твърди и строги правила, предназначени да "защитавам" потребители, като около CPTs и други, но някой би могъл да вземе информирано решение за търговия с бъдеща потенциална преносимост за текуща форма или функционалност. би било напълно рационално решение да се вземе.

Например, Amazon се възползва от механизма им за търсене до макс. По принцип това е свободна пазарна икономика. Добрите продукти получават добри отзиви, така че те излизат по-високо в резултатите от търсенето. Лошите продукти се заравят. Регулира го общността на купувачите.

Наличието на нещо подобно за търсене на теми в WordPress.org би било страхотно!

3. Разрешаване на борда на борда

Темите понякога са изключително сложни парчета софтуер и очакват потребителят просто да щракне върху "активирате" бутон и след това да се направи с всичко, което се нуждае от тяхното внимание е просто луд.

Възможността за включване на нови потребители е от ключово значение да им помогнете да конфигурират новата си тема, а също и да научите как да получите всички нейни предимства. Това може да ни помогне да предложим страхотно "изглеждат като демонстрацията" опит, като същевременно се фокусира върху това, което е полезно за потребителите в същото време.

4. Имате по-добър преглед

Това може би не е 100% свързано с разглеждания проблем, но вярвам, че е от решаващо значение за цялостната използваемост на репортажа в WordPress.org.

Просто казано, настоящият преглед е безполезен.

Неговата безполезност е свързана с това, че визуализацията не изглежда като екранната тема на темата.

Това просто трябва да бъде по-добре. Авторите на теми трябва да могат да настроят визуализатора, за да покажат наистина оптимизирана демонстрация – нещо, което всъщност дава на потребителя добър преглед на това, което темата може да предложи.

Какво следва за потребителите на Zerif Lite, публикуване на спирането на WordPress.org

Няколко важни неща:

(а) Все още обичаме темата и ще я поддържаме жива

Ей, Zerif се превърна в една от първите 5 най-популярни теми на WordPress.org. Страхотно е! И ние все още вярваме в него от все сърце.

Това означава, че все пак ще продължим да работим по него и да го направим още по-добър.

(b) Все още можете да изтеглите Zerif Lite

Просто отидете на нашия сайт и вземете Zerif Lite оттам (не се изисква включване).

zerif lite

(в) Все още можете да получите подкрепа

Можете да посетите Основна секция за поддръжка тук. Там можете да намерите нашите подробни ръководства за документация, често задавани въпроси, както и начин да се свържете с нас.

За да получите приоритетна поддръжка, помислете присъединявайки се към нашия тематичен клуб (Премия).

(г) Свържете се с нас, ако сте изтеглили Zerif Lite чрез WordPress.org

Ето ядрото на проблема: Ако качим тема в WordPress.org, няма как да добавим скрипт за актуализация към пакета. Това означава, че ако искаме да доставяме актуализации по всяко време в бъдеще, ние сме принудени да поддържаме тази тема в WordPress.org.

В нашия случай, тъй като темата се преустановява поради промяната на правилата (без разумен начин да се поправят нещата), над 300 000 потребители са изложени на риск поради използване на тема, която не може да бъде актуализирана.

Още по-лошото е, че не знаем кои са тези хора, така че не можем да общуваме с тях. По принцип, те не са "нашите потребители" вече, въпреки че все още се появяваме като разработчици на темата.

Например, ако ни докладва проблем със сигурността, ние не можем да направим нищо, но все пак ще бъдем обвинени. Това изглежда е доста голямо нещо.

И така в крайна сметка, посегнете към нас ако сте потребител на Zerif Lite Нека пазим темата си сигурна и защитена.

Update. Най-простият начин да актуализирате своето копие на Zerif Lite е да изтеглите този нов наш плъгин. Всичко, което трябва да направите, е да го инсталирате и активирате. Вашите актуализации на Zerif Lite ще станат автоматично от този момент нататък.

(д) Какво следва за нас, по отношение на бизнеса

Както споменах по-рано, оценявам вероятно около 50% намаление на продажбите в резултат на това.

Очевидно трябва да намалим нещата и да оптимизираме. Ето какво ще правим в близко бъдеще:

Намалете разходите

 • Отменете абонаментите за софтуер, които не използваме толкова често или честно казано не ни трябват (извинете, Mixpanel).
 • Засега спрете да правите спонсорство (по-малко WordCamps, pods.io и т.н.) … По същество по-малко потребители означават по-малко поддръжка, което ще позволи на някои членове на поддръжката да работят в развитието на бизнеса, което са перфектно способни да правят..
 • Намалете някои оферти за AdWords и се съсредоточете повече върху ефективността, отколкото да достигнете. Същото важи и за пренасочването на реклами.

Посетете до нашата общност

 • Информирайте колкото се може повече потребители и ги ръководете в процеса на актуализиране на темата им.
 • Информирайте популярните източници на новини в общността.
 • Информирайте блогъри и производители на съдържание, които са се свързвали с нас в миналото, за да редактират / актуализират своите статии.
 • Насочете всички към страницата на темата в ThemeIsle.com, където могат да го изтеглят без имейл адрес.

Продължете с повишено внимание

Трябва да изчакаме 48 часа или повече, за да видим как общността реагира на цялото това нещо, а също и колко ефективни сме в достигането на нашите настоящи потребители.

Пускаме друга публикация в блога ThemeIsle, обясняваме ситуацията на нашите потребители и ги инструктираме какво да правят напред. Ще изпратим имейл на всички и ще направим много ремаркетинг, за да запознаем хората с новата версия на темата.

В дългосрочен план ще трябва да изчакаме малко и да видим къде сме, колко лоши / добре вървят нещата и да работим от там. Нищо, което не можем да направим.

В крайна сметка се надявам, че като направим нашите точки тук, можем да помогнем да променим нещата към по-добро, както и да помогнем на други автори на теми, които може би са изправени пред подобни проблеми.

Надявам се също, че в крайна сметка ще успеем да вкараме темата в репо и по-важното е, че нашите потребители няма да страдат твърде много междувременно.

Както винаги, благодаря за четенето и за подкрепата на CodeinWP! Бъдете в течение и получавайте нови отчети, доставяни ви, като се абонирате тук:

Всички редакции и остроумни пренаписвания от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector