Ποιο είναι το κορυφαίο LMS WordPress; LearnDash εναντίον LifterLMS vs LearnPress

Ποιο είναι το κορυφαίο LMS WordPress; LearnDash εναντίον LifterLMS vs LearnPress

Ποιο είναι το κορυφαίο LMS WordPress; LearnDash εναντίον LifterLMS vs LearnPress
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Αν θέλετε να δημιουργήσετε και να πουλήσετε διαδικτυακά μαθήματα, τότε χρειάζεστε ένα αποτελεσματικό WordPress LMS (σύστημα διαχείρισης εκμάθησης) για να σας βοηθήσει. Ένα ισχυρό πρόσθετο LMS θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ποικίλα και ενθαρρυντικά μαθήματα, τα οποία θα ενημερώνουν τους μαθητές σας και θα προσφέρουν αξία για τα χρήματα.


Είναι σημαντικό ότι ένα ισχυρό WordPress LMS θα σας επιτρέψει επίσης να διαχειριστείτε τα διαδικτυακά μαθήματα και τους χρήστες σας, να λαμβάνετε πληρωμές, να παρακολουθείτε και να ανταμείβετε την πρόοδο των μαθημάτων και να προωθείτε μια διαδικτυακή κοινότητα. Λοιπόν, ποια προσθήκη LMS πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το έργο σας?

Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε το LearnDash εναντίον LifterLMS εναντίον LearnPress το ένα το άλλο για να δούμε πώς συγκρίνονται οι δυνατότητές τους, η εμπειρία χρήστη και η τιμολόγηση. Και οι τρεις λύσεις είναι εξαιρετικές επιλογές. Ωστόσο, ένα από αυτά πιθανότατα θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια από αυτά τα εργαλεία είναι για εσάς.

LearnDash εναντίον LifterLMS vs LearnPress

Ποιο είναι το κορυφαίο LMS του WordPress; Συγκρίθηκαν τρεις επιλογές…

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο πώς συγκρίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των τριών προσθηκών WordPress LMS:

χαρακτηριστικό
Μάθετε Dash
LifterLMS
LearnPress
Εργαλείο δημιουργίας μαθημάτων μεταφοράς και απόθεσης
Ευέλικτες επιλογές μαθημάτων – μαθήματα, κουίζ, φόρουμ
Επιλογές ιστότοπου μέλους
Λεπτομερείς επιλογές αξιολόγησης και βαθμολόγησης
Επιλογές δημιουργίας εσόδων
Αναλυτικά στοιχεία ιστότοπου
Δωρεάν πακέτο

Τώρα ας δούμε ακριβώς τι προσφέρει κάθε μία από αυτές τις προσθήκες WordPress LMS:

Μάθετε Dash

WordPress LMS - LearnDash

Μάθετε Dash είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές και πλούσιο σε χαρακτηριστικά WordPress LMS. Οι πελάτες τους αποτελούνται από εταιρείες Fortune 500, πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δημιουργούν και πωλούν διαδικτυακά μαθήματα.

Χρησιμοποιώντας το LearnDash, μπορείτε εύκολα να σχεδιάσετε και να πουλήσετε διασκεδαστικά, ενημερωτικά και ποικίλα μαθήματα. Αυτή η πλατφόρμα έρχεται γεμάτη με επιλογές, επιτρέποντάς σας να ενσωματώσετε κουίζ, εργασίες, φόρουμ, πιστοποιητικά, σήματα και πολλά άλλα σε κάθε μάθημα, διασφαλίζοντας ότι οι μαθητές σας παραμένουν αφοσιωμένοι στο περιεχόμενό σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις κορυφαίες δυνατότητες του LearnDash…

�� Κορυφαίες δυνατότητες του LearnDash

Το LearnDash έχει πάρα πολλές δυνατότητες για να τα αναφέρει όλα, οπότε μόλις επιλέξαμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές…

 • Ισχυρό πρόγραμμα δημιουργίας μαθημάτων – Το φιλικό προς το χρήστη πρόγραμμα δημιουργίας μαθημάτων σάς επιτρέπει να δημιουργείτε γρήγορα ελκυστικά και ενδιαφέροντα μαθήματα για τους μαθητές σας.
 • Ευέλικτες επιλογές μαθημάτων – Δημιουργήστε τα μαθήματά σας με τρόπο που να ταιριάζει στη θέση σας και στο κοινό σας. Τροφοδοτήστε στάγδην το περιεχόμενο του μαθήματός σας σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που έχετε ορίσει, ορίστε προϋποθέσεις για να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα με μια σειρά, προσθέστε δυναμικά φόρουμ όπου οι χρήστες σας μπορούν να συζητήσουν ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, να ανταμείψουν τους μαθητές σας με πόντους, σήματα και πιστοποιητικά, και πολλά άλλα.
 • Προφίλ χρηστών – Ρυθμίστε προφίλ χρήστη front-end έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα τα μαθήματά τους, να έχουν πρόσβαση στο υλικό των μαθημάτων, να βλέπουν την πρόοδό τους και να εκτυπώνουν τα πιστοποιητικά τους, για να αναφέρουν μερικές επιλογές.
 • Διαχείριση εργασιών – Δημιουργήστε μαθήματα όπου πρέπει να υποβληθούν εργασίες. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να εγκριθούν αυτόματα ή να αξιολογηθούν χειροκίνητα. Μπορείτε επίσης να γράψετε ιδιωτικά σχόλια σε υποβαλλόμενες εργασίες που μόνο ο μεμονωμένος εκπαιδευόμενος θα δει.
 • Επιλογές δημιουργίας εσόδων – Χρησιμοποιώντας το LearnDash, μπορείτε να χρεώσετε τους μαθητές με εφάπαξ χρέωση ή μηνιαία συνδρομή για πρόσβαση στα μαθήματά σας. Μπορείτε να πουλήσετε μαθήματα μεμονωμένα ή να δημιουργήσετε πακέτα μαθημάτων και υπάρχει μια ενοποίηση WooCommerce η οποία, μεταξύ άλλων επιλογών, θα σας επιτρέψει να προσθέσετε ένα καλάθι αγορών στον ιστότοπό σας. Έχετε επίσης πλήρη έλεγχο της στρατηγικής τιμολόγησης και μπορείτε να ενσωματώσετε το PayPal, το Stripe και το 2Checkout, για να λάβετε πληρωμές στον ιστότοπό σας.
 • Λεπτομερείς αναφορές – Το LearnDash συντάσσει αναφορές τόσο για τους μαθητές όσο και για τα μαθήματά σας. Μπορείτε να δείτε την πρόοδο των μαθητών, τα αποτελέσματά τους από δοκιμές και κουίζ, το χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες σε κάθε μάθημα και πολλά άλλα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το LearnDash διαθέτει μια σειρά από εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό που βοηθά συγκεκριμένα αυτό το LMS WordPress να ξεχωρίζει από το πλήθος – γιατί πρέπει να το επιλέξετε πάνω από το LifterLMS και το LearnPress?

�� Γιατί επιλέξτε LearnDash εναντίον LifterLMS vs LearnPress?

Παρόλο που δεν έχουμε ακόμη συζητήσει το LifterLMS και το LearnPress, υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάσουν για να επιλέξετε το LearnDash ως το WordPress LMS plugin για το έργο eLearning.

 • Όλα περιλαμβάνονται στην τιμή – Μόλις αγοράσετε το LearnDash, θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητές τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον στο μέλλον για να αποκτήσετε την προηγμένη λειτουργικότητα που χρειάζεστε. Συγκριτικά, αν επιλέξετε το LifterLMS, παρόλο που το αρχικό πυρήνα plugin είναι δωρεάν, εάν θέλετε ένα παρόμοιο πρότυπο υψηλών προδιαγραφών, η αγορά των πρόσθετων premium θα είναι πραγματικά πιο ακριβή μακροπρόθεσμα. Και παρόλο που το LearnPress είναι πολύ φθηνότερο, δεν θα βρείτε το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας.
 • Επαγγελματίας – Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια μεγάλη επαγγελματική πλατφόρμα eLearning, τότε, το LearnDash είναι το ξεχωριστό πρόσθετο LMS. Το LearnDash έχει δημιουργηθεί για να καλύψει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, καθώς η εντυπωσιακή λίστα των τρεχόντων πελατών τους. Παρέχει επίσης μια σειρά επαγγελματικών δυνατοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επωνυμίας της πλατφόρμας LearnDash eLearning, ενοποίησης με μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων και υπηρεσιών και πολλά άλλα.

Τιμή: Το LearnDash δεν έρχεται φθηνό, με τιμές που ξεκινούν από 159 $ ετησίως για μια άδεια ιστότοπου.

�� Μεταβείτε στο LearnDash ��

LifterLMS

WordPress LMS - LifterLMS

LifterLMS είναι ένα άλλο ισχυρό WordPress LMS που αξίζει να εξεταστεί αν θέλετε να δημιουργήσετε διαδικτυακά μαθήματα.

Αυτή η προσθήκη είναι μια ολοκληρωμένη λύση συμμετοχής και λειτουργεί μετατρέποντας τον ιστότοπό σας σε ιστότοπο συνδρομής, όπου οι μαθητές σας μπορούν στη συνέχεια να συνδεθούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα μαθήματά τους. Μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές επιλογές συμμετοχής, επιτρέποντας σε ορισμένα μέλη την πρόσβαση σε διαφορετικά μαθήματα και περιοχές του ιστότοπού σας.

Το βασικό πρόσθετο LifterLMS διατίθεται δωρεάν, με ενσωματωμένη υποστήριξη PayPal. Επομένως, αυτό το πρόσθετο είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν προϋπολογισμό.

Ωστόσο, πολλές από τις δυνατότητες που θα συζητήσουμε στη συνέχεια πρέπει να αγοραστούν ως πρόσθετα. Επομένως, αν ψάχνετε για προηγμένη λειτουργικότητα, μεταχειριστείτε το LifterLMS ως προϊόν premium.

�� Κορυφαίες δυνατότητες του LifterLMS

Ας μάθουμε λοιπόν για αυτές τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το LifterLMS…

 • Επιλογές ιστότοπου μέλους – Το LifterLMS σας επιτρέπει να δημιουργήσετε απεριόριστο αριθμό συνδρομών για να περιορίσετε ή να επιτρέψετε την πρόσβαση στα μαθήματα, τις σελίδες, τις αναρτήσεις, τα φόρουμ και άλλο περιεχόμενο.
 • Εργαλείο δημιουργίας μαθημάτων μεταφοράς και απόθεσης – Με το πρόγραμμα δημιουργίας μαθημάτων LifterLMS μπορείτε εύκολα να σχεδιάσετε μαθήματα πολλαπλών επιπέδων, όλα με απλή λειτουργία μεταφοράς και απόθεσης.
 • Επιλογές μαθήματος – Δημιουργήστε κουίζ, προσθέστε μια επιλογή πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, εικόνων και ήχου, περιεχόμενο μαθήματος στάγδην τροφοδοσίας βάσει χρονοδιαγράμματος και πολλά άλλα.
 • Πίνακας ελέγχου μαθητή – Ρυθμίστε λογαριασμούς χρηστών για καθέναν από τους μαθητές σας, δίνοντας σε κάθε άτομο πρόσβαση στον δικό του πίνακα ελέγχου front-end. Εδώ μπορούν να δουν, να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν τα μαθήματά τους.
 • Δημιουργήστε έσοδα από τον ιστότοπό σας – Το LifterLMS παρέχει πολλούς τρόπους για τη δημιουργία εσόδων. Ενσωματώστε τον ιστότοπό σας με πολλούς παρόχους πληρωμών, όπως PayPal (ενσωματωμένο), Stripe, Authorize.Net και WooCommerce. Μπορείτε να χρεώσετε εφάπαξ πληρωμές για πρόσβαση σε μαθήματα, να δημιουργήσετε απεριόριστο αριθμό προγραμμάτων συμμετοχής και να ορίσετε την τιμολόγηση, να χρεώσετε μηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές, να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα συνεργατών και πολλά άλλα.
 • Ενσωματώστε με τον πάροχο μάρκετινγκ email σας – Συνδέστε το LMS στο MailChimp, το ConvertKit και άλλα, βοηθώντας στη δημιουργία της λίστας αλληλογραφίας σας και συνδεθείτε με τους μαθητές σας.

Τώρα έχετε μια σαφή ιδέα για το τι προσφέρει το LifterLMS. Αλλά προτού προχωρήσουμε στη συζήτηση του LearnPress, ας διευκρινίσουμε πρώτα γιατί πρέπει να επιλέξετε το LifterLMS. Τι έχει αυτό το πρόσθετο που δεν έχουν τα άλλα δύο?

�� Γιατί να επιλέξετε LifterLMS vs LearnDash vs LearnPress?

Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του LifterLMS περιλαμβάνουν υποστήριξη και επεκτασιμότητα. Ας μάθουμε περισσότερα για αυτό…

 • Υποστήριξη – Το LifterLMS παρέχει μια εκτεταμένη και καλά οργανωμένη βάση γνώσεων. Περιλαμβάνει λεπτομερή τεκμηρίωση, δωρεάν εκπαίδευση και μαθήματα επίδειξης, φόρουμ και άλλα. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με ειδικούς αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών μέσω email ή τηλεφώνου. Έτσι, για όσους θέλουν την ηρεμία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης, τότε μην ψάχνετε περισσότερο από το LifterLMS.
 • Επεκτασιμότητα – Σε σύγκριση με το LearnDash και το LearnPress, το LifterLMS είναι η πιο επεκτάσιμη λύση. Ιδανικό για όσους ξεκινούν μικρά αλλά θέλουν να αναπτυχθούν γρήγορα, μπορείτε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας eLearning δωρεάν, αλλά στη συνέχεια να αναβαθμίσετε τη λειτουργικότητα του πρόσθετου με πρόσθετα καθώς τα έσοδά σας αυξάνονται, για να δημιουργήσετε τελικά μια ισχυρή πλατφόρμα eLearning.

Τιμολόγηση: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το βασικό πρόσθετο LifterLMS είναι δωρεάν. Τα πρόσθετα μπορούν στη συνέχεια να αγοραστούν μεμονωμένα για 99 $ ετησίως. Ή μπορείτε να επιλέξετε από δύο διαφορετικά πακέτα πρόσθετων, ξεκινώντας από 299 $ ετησίως.

�� Μεταβείτε στο LifterLMS ��

LearnPress

WordPress LMS - LearnPress

LearnPress είναι ένα δωρεάν WordPress LMS και παρόλο που προσφέρει εξαιρετικές επεκτάσεις, αυτά είναι πολύ φθηνότερα από τα πρόσθετα LifterLMS. Επομένως, εάν εργάζεστε σε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, αυτό είναι το WordPress LMS plugin για εσάς.

Παρόλο που είναι δωρεάν, το LearnPress εξακολουθεί να περιλαμβάνει μια σειρά χρήσιμων λειτουργιών και λειτουργιών. Για κάθε μάθημα που δημιουργείτε, μπορείτε να προσθέσετε μαθήματα και κουίζ, να ορίσετε προϋποθέσεις και πολλά άλλα. Όλα τα μαθήματα σχεδιάζονται και διαχειρίζονται στον πίνακα ελέγχου του WordPress, χρησιμοποιώντας τη φιλική προς το χρήστη διεπαφή LearnPress.

Μπορούν επίσης να εγκατασταθούν δωρεάν και premium πρόσθετα. Αυτά μπορούν να προσθέσουν λειτουργίες όπως περιεχόμενο στάγδην σίτισης, πιστοποιητικά για μαθητές και διαδικτυακές πληρωμές, για να αναφέρουμε μερικές επιλογές.

Ας μάθουμε περισσότερα…

�� Κορυφαίες δυνατότητες του LearnPress

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά είναι ένας συνδυασμός δωρεάν ενσωματωμένων στοιχείων, καθώς και δωρεάν και premium πρόσθετα…

 • Συμβατότητα – Το LearnPress λειτουργεί με οποιοδήποτε θέμα WordPress και υποστηρίζει WordPress Multisite.
 • Ενσωμάτωση πύλης πληρωμής – Μόλις δημιουργηθούν, τα μαθήματα μπορούν να πωληθούν στον ιστότοπό σας. Το LearnPress υποστηρίζει πολλές πύλες πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των PayPal, Stripe και WooCommerce.
 • Περιεχόμενο στάγδην – Απελευθερώστε το κομμάτι κομμάτι, περιορίζοντας την πρόσβαση των μαθητών σε μαθήματα με βάση την πρόοδο ή το χρόνο.
 • Φόρουμ – Το LearnPress παρέχει υποστήριξη BuddyPress. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε φόρουμ στον ιστότοπό σας όπου οι μαθητές μπορούν να συζητήσουν μαζί θέματα.
 • Εργαλείο δημιουργίας πιστοποιητικών μεταφοράς και απόθεσης – Διαθέσιμο μέσω ενός premium πρόσθετου, το πρόγραμμα δημιουργίας πιστοποιητικών μεταφοράς και απόθεσης θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε πιστοποιητικά για τους μαθητές σας.
 • Ιστότοπος μέλους – Το LearnPress ενσωματώνεται στο Paid Memberships Pro, ώστε να μπορείτε να μετατρέψετε τον ιστότοπό σας σε έναν ισχυρό ιστότοπο συνδρομής eLearning.

�� Γιατί επιλέξτε LearnPress εναντίον LearnDash εναντίον LifterLMS?

Όπως μπορείτε να δείτε, αν και το μεγαλύτερο μέρος του τι προσφέρει το LearnPress είναι δωρεάν, εξακολουθεί να παρέχει ορισμένες δυνατότητες προηγμένης τεχνολογίας. Αλλά γιατί θα επιλέγατε το LearnPress από το LearnDash και το LifterLMS?

 • Τιμή – Ένα βασικό πλεονέκτημα του LearnPress σε σχέση με το LifterLMS και το LearnDash είναι η τιμή. Εάν έχετε έναν προϋπολογισμό, θέλετε να προσφέρετε δωρεάν μαθήματα ή θέλετε να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας eLearning σε μικρή κλίμακα, τότε το LearnPress μπορεί να είναι για εσάς. Προσφέρει όλες τις βασικές δυνατότητες που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε επιτυχημένα διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης, παρέχει κάποια προηγμένη επιπλέον λειτουργικότητα, εάν προκύψει ανάγκη.
 • Απλότητα – Τόσο το LearnDash όσο και το LifterLMS διαθέτουν εκτεταμένες δυνατότητες, κάτι που είναι ιδανικό για πολλά έργα. Ωστόσο, αυτή η ευρεία ποικιλία χαρακτηριστικών μπορεί, στην πραγματικότητα, να φαίνεται πολύ τρομακτική για ορισμένους. Ειδικά αν δεν έχετε τις δεξιότητες ή την εμπειρία σχεδιασμού για να τις κατανοήσετε ή να τις χρησιμοποιήσετε. Αν ψάχνετε για ένα πιο απλοϊκό εργαλείο, που δεν θα σας κατακλύσει από το ξεκίνημα, προτείνουμε το LearnPress.

Τιμολόγηση: Ο πυρήνας LearnPress είναι δωρεάν και το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των πρόσθετων. Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα premium πρόσθετο, Αυτά γενικά κοστίζουν μεταξύ 19,99 $ – 39,99 $ (πρόκειται για μια εφάπαξ πληρωμή με πρόσβαση σε ενημερώσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής).

�� Μεταβείτε στο LearnPress ��

Ποιο είναι το σωστό LMS WordPress για το έργο σας?

Όλες οι παραπάνω προσθήκες είναι αποτελεσματικές επιλογές. Έτσι, όποιο από τα δύο επιλέγετε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακά διαδικτυακά μαθήματα που μπορούν να προσελκύσουν τους μαθητές σας και να δημιουργήσουν έσοδα.

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας:

 • LearnPress – ιδανικό για ένα έργο δοκιμών DIY στο eLearning ή σε μια μικρή λειτουργία. Παίρνετε τις βασικές δυνατότητες δωρεάν. ��
 • LifterLMS – ιδανικό για εξελιγμένες πλατφόρμες eLearning που είναι έτοιμες για ανάπτυξη. Διαλέξτε αυτό αν θέλετε να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα εκμάθησης, αλλά θέλετε επίσης να είστε σε θέση να αναπτυχθείτε με την πάροδο του χρόνου. ��️
 • Μάθετε Dash – ιδανικό για μια επαγγελματική πλατφόρμα eLearning. ��️

Όταν επιλέγετε μια προσθήκη WordPress LMS, σκεφτείτε προσεκτικά τις ανάγκες του έργου σας. Πρέπει να λάβετε υπόψη το περιεχόμενο, το κοινό και τον προϋπολογισμό σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε το πρόσθετο που ταιριάζει καλύτερα με αυτά τα κριτήρια.

Ποια προσθήκη WordPress LMS θα επιλέξετε; Παρακαλώ μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα παρακάτω σχόλια…

Μην ξεχάσετε να συμμετάσχετε στο μάθημα συντριβής για την επιτάχυνση του ιστότοπού σας στο WordPress. Με μερικές απλές επιδιορθώσεις, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο φόρτωσής σας ακόμη και κατά 50-80%:

Διάταξη, παρουσίαση και επεξεργασία από τον Karol K.

* Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ σε έναν από τους συνδέσμους προϊόντων και στη συνέχεια αγοράσετε το προϊόν, θα λάβουμε προμήθεια. Μην ανησυχείτε, ωστόσο, θα πληρώσετε το κανονικό ποσό, οπότε δεν υπάρχει κόστος από την πλευρά σας.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector