Τι είναι το Gatsby; Είναι ανταγωνιστής WordPress;

Τι είναι το Gatsby


Με τόσες πολλές επιλογές για τη δημιουργία ενός ιστότοπου ή ιστολογίου το 2020, υπάρχει αυτό το νέο πράγμα που ονομάζεται Gatsby – ο νεότερος παίκτης του παιχνιδιού που μπορεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα κλασικά μονοπάτια του WordPress, του Joomla και των πολλών. Ή μήπως είναι? Τι είναι το Gatsby; Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε έναν ιστότοπο στο Gatsby; Πώς συγκρίνεται το Gatsby με το WordPress; Αυτές είναι πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν.

Αυτός είναι ένας βήμα προς βήμα οδηγός για να ξεκινήσετε με το Gatsby συν πώς συγκρίνεται με το WordPress. Μέχρι το τέλος αυτής της ανάρτησης, θα πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε εάν το Gatsby ταιριάζει στις ανάγκες του ιστότοπού σας.

Τι είναι το Gatsby?

Γκάτσμπι

Η απλούστερη απάντηση στο "τι είναι το Gatsby" η ερώτηση είναι αυτή: Γκάτσμπι (γνωστός και ως. GatsbyJS) είναι μια στατική γεννήτρια τοποθεσίας που βασίζεται στο ReactJS.

Στον απλούστερο ορισμό του, ένας στατικός ιστότοπος είναι μια ομάδα σελίδων HTML, η οποία δεν αντλεί δεδομένα από μια βάση δεδομένων όταν ένας επισκέπτης το επισκέπτεται. Έτσι, ένας στατικός ιστότοπος φαίνεται ο ίδιος για κάθε επισκέπτη. Οι στατικοί ιστότοποι φορτώνουν επίσης πιο γρήγορα, καθώς ο διακομιστής στέλνει την ίδια απάντηση σε κάθε επισκέπτη. Ωστόσο, δεν μπορείτε να προσαρμόσετε το περιεχόμενο για τους επισκέπτες.

Από την άλλη πλευρά, ένας ιστότοπος που φιλοξενείται με WordPress είναι δυναμικός, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενο που εμφανίζεται εξαρτάται από τον επισκέπτη. Ο διακομιστής αναλύει κάθε αίτημα και αποφασίζει πώς να ανταποκριθεί.

�� Η ιδέα ενός "στατικός ιστότοπος WordPress" είναι κάτι που διερευνήσαμε σε μία από τις προηγούμενες δημοσιεύσεις σε αυτό το ιστολόγιο – γνωστός και ως. Ακέφαλο WordPress. Το Gatsby είναι μια άλλη τεχνολογία που καθιστά δυνατή τη στατική WordPress ή μια στατική εναλλακτική λύση στο WordPress.

Ξεκινώντας με το Gatsby

Εντάξει, τώρα που γνωρίζουμε τι είναι το Gatsby, ας μάθουμε πώς να ξεκινήσουμε καλύτερα με αυτό:

Το Gatsby είναι φτιαγμένο με το React, οπότε είναι απαραίτητη η γνώση της JavaScript και των πλαισίων της για να μπορέσετε πραγματικά να φτάσετε στο έδαφος. Εδώ είναι ένα σεμινάριο για το JavaScript για έναν προγραμματιστή WordPress.

Πριν δημιουργήσετε την έκδοση ανάπτυξης του ιστότοπού σας στο Gatsby, το πρώτο βήμα είναι να προετοιμάσετε το σύστημά σας για την εγκατάσταση του Gatsby. Δεδομένου ότι το Gatsby είναι κατασκευασμένο με το React, η διαχείριση πακέτων γίνεται μέσω npm, το οποίο αποτελεί μέρος οποιασδήποτε εγκατάστασης NodeJS.

Εάν το μηχάνημά σας ανάπτυξης εκτελείται σε Windows ή MacOS, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα προγράμματα εγκατάστασης στη σελίδα λήψης NodeJS. Σε περιβάλλον Linux, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης πακέτων όπως το yum ή το apt για να το εγκαταστήσετε.

sudo apt ενημέρωση
sudo apt εγκατάσταση nodejs npm

Επιπλέον, το Gatsby απαιτεί να εγκαταστήσετε το Git, ένα εργαλείο ελέγχου έκδοσης, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ιστότοπου ανάπτυξης. Προχωρήστε στο σελίδα λήψης του git για να λάβετε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Σημειώστε ότι εάν χρησιμοποιείτε ήδη έναν πράκτορα GUI για το Git, όπως το GitHub Desktop ή το SourceTree, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε το Git ξεχωριστά για να το χρησιμοποιήσετε ως εντολή στο τερματικό.

Με τις απαιτήσεις εγκατεστημένες, είστε τελικά έτοιμοι να εγκαταστήσετε το Gatsby! Εδώ είναι ένας γρήγορος οδηγός εκκίνησης από την τεκμηρίωση του Gatsby.

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών NodeJS που παρέχεται ως μέρος της εφαρμογής στα Windows, την οποία μπορείτε να εκτελέσετε από το μενού εκκίνησης. Σε ένα σύστημα που βασίζεται σε Unix όπως Linux ή MacOS, μπορείτε να πληκτρολογήσετε την εντολή nodejs στο τερματικό για να ξεκινήσετε τη γραμμή εντολών NodeJS. Για να εγκαταστήσετε το GatsbyJS, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα εγκατάστασης npm. Η επιλογή -g καθιστά το πακέτο διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες του συστήματός σας.

npm εγκατάσταση -g gatsby-cli

Ο εγκαταστάτης φροντίζει για όλες τις εξαρτήσεις για το πακέτο. Μόλις η εγκατάσταση είναι επιτυχής, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τον πρώτο σας ιστότοπο GatsbyJS.

Δημιουργήστε τον πρώτο σας ιστότοπο Gatsby

Για να δημιουργήσετε μια τοποθεσία Gatsby, πρέπει να εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών NodeJS.

gatsby νέο my-site

Αυτό είναι το βήμα που απαιτεί το Git. Όταν δημιουργείτε μια νέα παρουσία Gatsby, κλωνοποιεί δεδομένα από το προεπιλεγμένο θέμα εκκίνησης του Gatsby και το αποθηκεύει σε έναν κατάλογο my-site. Στην επόμενη ενότητα θα συζητήσουμε θέματα εκκίνησης του Gatsby.

Για να κάνετε προεπισκόπηση της έκδοσης ανάπτυξης του ιστότοπου, αλλάξτε τον ενεργό κατάλογο στον κατάλογο my-site που δημιουργήθηκε πρόσφατα και εκτελέστε τον διακομιστή ανάπτυξης.

cd my-site
Gatsby αναπτύσσεται

Όταν λάβετε ένα μήνυμα επιτυχίας, μεταβείτε στη διεύθυνση http: // localhost: 8000 για να ελέγξετε την τρέχουσα έκδοση του ιστότοπού σας. Πιθανότατα θα μοιάζει κάπως έτσι:

Πρώτος ιστότοπος

Πριν πραγματοποιήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στο περιεχόμενο, ας προχωρήσουμε στη διαδικασία δημιουργίας μιας παραγωγής για τον ιστότοπο. Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία στατικών σελίδων για τον ιστότοπό σας, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή:

gatsby build

Θα παρατηρήσετε ότι τα στατικά αρχεία δημιουργούνται σε δημόσιο κατάλογο στο my-site. Για να ξεκινήσετε έναν τοπικό διακομιστή HTML για να εμφανιστεί ο ιστότοπός σας σε μια στατική, έτοιμη για παραγωγή μορφή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή. Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή build πριν εκτελέσετε την υπηρεσία.

σερβίρει gatsby

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα επιτυχίας, μπορείτε να μεταβείτε στη διεύθυνση http: // localhost: 9000 για να ελέγξετε τη στατική έκδοση του πρόσφατα δημιουργημένου ιστότοπού σας.

Ορεκτικά και θέματα Gatsby

Όταν εγκαταστήσατε τον κενό ιστότοπό σας στο Gatsby, κλωνοποίησε το προεπιλεγμένο πρότυπο εκκίνησης από το GitHub. Οι εκκινητές είναι πλήρως λειτουργικοί ιστότοποι Gatsby που μπορούν να κλωνοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν μέσω του Gatsby CLI. Μπορείτε να σκεφτείτε έναν εκκινητή σαν ένα αρχικό πρότυπο για να δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας. Η κοινότητα GatsbyJS έχει δημιουργήσει πολλούς εκκινητές έχοντας κατά νου διάφορες ανάγκες όπως blogging, ηλεκτρονικό εμπόριο και τεκμηρίωση.

Ο Gatsby διατηρεί μια αρχική βιβλιοθήκη για την τεκμηρίωση όλων των εκκινητών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Από τον Απρίλιο του 2019, υπάρχει μια επιλογή από πάνω από 150 ορεκτικά!

εκκινητές gatsby

Ενώ οι αρχάριοι παρέχουν μια εξαιρετική πλατφόρμα για τους χρήστες να χτίσουν έναν ιστότοπο σε σχεδόν χρόνο, δεν είναι πραγματικά μια εξαιρετική ιδέα στα πιο σοβαρά σενάρια ανάπτυξης. Ο πρωταρχικός λόγος για αυτό είναι η αδυναμία ενημέρωσης των εκκινητών με την πάροδο του χρόνου.

Στα τέλη του 2018, ο Gatsby εισήγαγε την έννοια των θεμάτων. Επέτρεψε τη χρήση του αρχείου gatsby-config.js για τη δημιουργία ενός επαναχρησιμοποιήσιμου θέματος. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στο τι είναι το Gatsby και τι είναι ικανό, ειδικά σε σύγκριση με το WordPress.

Υπάρχει μια κοινότητα προγραμματιστών για θέματα Gatsby, ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά για να φτάσουμε σε θέματα έτοιμα για παραγωγή – κάτι που δεν είναι καθόλου πρόβλημα με το WordPress.

Μετεγκατάσταση στο Gatsby

Ο ευκολότερος τρόπος για να απορροφήσετε δημοσιεύσεις στο Gastby είναι μέσω του Markdown. Ανεξάρτητα από το ιστολόγιο που μπορεί να έχετε, πρέπει να εξαγάγετε τα αποτελέσματά σας στη μορφή Markdown για να μεταφέρετε τα πάντα στο Gatsby.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότερες πλατφόρμες ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένου του WordPress δεν προσφέρουν εξαγωγές Markdown στο κουτί, οπότε θα πρέπει πρώτα να εξάγετε το περιεχόμενό σας σε HTML ή XML και μόνο μετά να τα μετατρέπετε σε Markdown. Μόλις οι σελίδες Markdown είναι έτοιμες, δείτε εδώ έναν οδηγό για την προσθήκη μιας λίστας αναρτήσεων Markdown στο Gatsby.

Εάν έχετε εγκατεστημένο το WordPress και το Gatsby στον υπολογιστή σας, ίσως θελήσετε να εξερευνήσετε το πακέτο gatsby-wordpress-migrate στις npm. Η σελίδα του πακέτου περιέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετεγκαταστήστε από το WordPress.

Επιπλέον, η μετεγκατάσταση από μια πρόσφατη έκδοση του WordPress μπορεί να είναι ευκολότερη με τη βοήθεια του WordPress REST API. Εδώ είναι ένας αναλυτικός οδηγός για πώς να χρησιμοποιήσετε το GraphQL και το WordPress Rest API για να λαμβάνετε αναρτήσεις από το blog σας στο WordPress στο Gatsby.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Gatsby

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση του Gatsby, το οποίο μπορεί να προσελκύσει πιθανούς χρήστες. Ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε με το Gatsby είναι ουσιαστικά μια εφαρμογή μιας σελίδας. Αυτό σημαίνει ότι το κλικ σε έναν εσωτερικό σύνδεσμο δεν δημιουργεί την ανάγκη φόρτωσης ενός εντελώς νέου πόρου, ο οποίος με τη σειρά του εξοικονομεί πολλά αιτήματα HTTP. Στο WordPress, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας έχει βελτιστοποιηθεί για ταχύτητα ή ότι οι εικόνες σας είναι επίσης βελτιστοποιημένες.

Στο Gatsby, για παράδειγμα, η βελτιστοποίηση εικόνας είναι αυτόματη. Για αρχάριους, το Gatsby αφαιρεί όλα τα μεταδεδομένα από εικόνες, αλλάζει το μέγεθος και τα συμπιέζει, και εφαρμόζει επίσης τεμπέλης φόρτωση Στο WordPress, προτείνουμε τη χρήση μιας υπηρεσίας όπως Optimole για βελτιστοποίηση εικόνας.

Επιπλέον, ο Gatsby κάνει και άλλες εργασίες όπως ομαδοποίηση και ελαχιστοποίηση πόρων στον ιστότοπό σας πριν τους εξυπηρετήσετε. Τέλος, καθώς ο ιστότοπος είναι στατικός, κάθε ενημέρωση αντικατοπτρίζεται στην έκδοση παραγωγής μόλις φτάσει μια ώθηση.

Συνολικά, οι στατικοί ιστότοποι είναι επίσης πιο ασφαλείς, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει που μπορεί να εισβάλει ένας εισβολέας – εκτός από το να σπάσει τον ίδιο τον διακομιστή. Με το WordPress, ο καθένας αποκτά πρόσβαση σε βασικά αρχεία PHP που μπορεί να είναι ευάλωτα σε πολλές διαφορετικές επιθέσεις. Με πολλούς ιστότοπους WordPress που χρησιμοποιούν περισσότερα από 20 πρόσθετα ταυτόχρονα, υπάρχει μια λογική πιθανότητα ένα από αυτά τα πρόσθετα να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως πύλη για να εισέλθει στον ιστότοπό σας. Όπως δεν συνέβη πολύ καιρό πριν με την προσθήκη P3.

Gatsby εναντίον WordPress

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ του Gatsby και του WordPress – το ένα είναι ένα στατικό πρόγραμμα δημιουργίας ιστότοπων και το άλλο είναι ένα πλήρης δυναμική μηχανή ιστότοπου και CMS, αλλά ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά σε μεμονωμένες πτυχές του καθενός:

Η ευκολία δημιουργίας ενός νέου ιστότοπου με το Gatsby vs WordPress

Σε σύγκριση με το WordPress, θα έλεγα ότι η εγκατάσταση του Gatsby απαιτεί παρόμοιο επίπεδο δεξιοτήτων. Στο WordPress, χρειάζεστε έναν διακομιστή ιστού (Apache), PHP και μια βάση δεδομένων εγκατεστημένη για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το WordPress.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν συζητάμε για την εγκατάσταση του WordPress για αναπτυξιακούς σκοπούς – κάτι που πιθανότατα θα χρειαστεί εγκαταστήστε το WordPress με το χέρι και να μην επωφεληθείτε από την έτοιμη εγκατάσταση WordPress του κεντρικού υπολογιστή σας.

Η ευκολία δημιουργίας ενός κενού ιστότοπου με το Gatsby έναντι του WordPress

Όσον αφορά το τι είναι το Gatsby, σε σύγκριση με το WordPress, η δημιουργία ενός κενού ιστότοπου με το Gatsby είναι λίγο πιο δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τη χρήση του τερματικού.

Στο WordPress, έχετε έναν ωραίο οδηγό εγκατάστασης που σας οδηγεί όμορφα στα βήματα και το μόνο που έχετε να κάνετε με το χέρι είναι να προετοιμάσετε μια βάση δεδομένων.

Πώς συγκρίνονται τα θέματα Gatsby με το WordPress ’?

Δεδομένης της ωριμότητας του έργου WordPress, υπάρχει μια τεράστια συλλογή θεμάτων WordPress για να διαλέξετε. Εάν μεταβείτε στο Gatsby, οι επιλογές σας είναι πολύ περιορισμένες, εκτός εάν θέλετε να αναπτύξετε ένα θέμα από το μηδέν.

Για να μην αναφέρουμε, η εγκατάσταση και η εναλλαγή θεμάτων στο WordPress είναι εξαιρετικά απλή και η προσαρμογή τους δεν είναι ούτε πολύ πιο δύσκολη, ακόμα κι αν έχετε απολύτως μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού.

Συνολικά, στο τμήμα θεμάτων, δεν υπάρχει διαγωνισμός. Το WordPress κυριαρχεί.

συμπέρασμα

Εντάξει, ελπίζω να βρείτε την απάντησή σας στο "τι είναι το Gatsby?" ερώτηση εδώ. Συνολικά, το Gatsby παρουσιάζει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν κουραστεί από το WordPress ή απλά θέλουν να δοκιμάσουν τι άλλο υπάρχει εκεί έξω.

Ενώ το WordPress είναι ο ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά τη δημοτικότητα, την κοινότητα, την ευκολία χρήσης και τη συνολική λειτουργικότητα ολόκληρης της πλατφόρμας, το Gatsby στη μητρική του μορφή παρέχει επίσης μερικές εξαιρετικές δυνατότητες.

Αυτό το έργο είναι ακόμη πολύ νεαρό και προσθέτει νέα χαρακτηριστικά τακτικά. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα καλούδια στο Gatsby, πρέπει να νιώθεις άνετα γύρω από το JavaScript και το React, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθέτηση του Gatsby από τη μεγαλύτερη κοινότητα.

Μην ξεχάσετε να συμμετάσχετε στο μάθημα συντριβής για την επιτάχυνση του ιστότοπού σας στο WordPress. Με μερικές απλές επιδιορθώσεις, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο φόρτωσής σας ακόμη και κατά 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map