Πώς να χρησιμοποιήσετε τον νέο επεξεργαστή μπλοκ WordPress – Ο οδηγός σας για το WordPress Gutenberg

Από την κυκλοφορία του WordPress 5.0 στις 6 Δεκεμβρίου 2018, το WordPress διαθέτει ένα νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας περιεχομένου. Κάλεσε το πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress Gutenberg ενώ ήταν σε εξέλιξη, "Γκούτενμπεργκ" είναι τώρα μόνο το "Πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress" ή "πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ" αν θέλετε να είστε πιο συγκεκριμένοι.


Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ φέρνει μαζί του μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη δημιουργία περιεχομένου με τη μορφή μπλοκ (εξ ου και το όνομα…). Και σε αυτήν την ανάρτηση, θα μάθετε ακριβώς πώς να χρησιμοποιείτε αυτά τα μπλοκ και τις άλλες λειτουργίες του νέου επεξεργαστή, για να δημιουργήσετε περιεχόμενο στον ιστότοπό σας στο WordPress.

Είτε έχετε ενημερώσει τον ιστότοπό σας στο WordPress 5.0 είτε όχι, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg για τη δημιουργία περιεχομένου και διατάξεις στον ιστότοπό σας.

Οδηγός WordPress Gutenberg

Contents

Τι είναι το Gutenberg?

Το Gutenberg είναι το όνομα του έργου για το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress, το οποίο αντικατέστησε το πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress TinyMCE ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress στο WordPress 5.0.

Ενώ ο Gutenberg ήταν το επίσημο όνομα, ενώ ο συντάκτης ήταν υπό ανάπτυξη, είναι τώρα ακριβώς "το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress" ή "ο επεξεργαστής WordPress" επειδή είναι επίσημα μέρος του βασικού λογισμικού. Ως εκ τούτου, συχνά θα με βλέπετε να το αναφέρομαι ως "πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ" σε αυτήν την ανάρτηση, αντί "Γκούτενμπεργκ".

Ως γρήγορη ανανέωση, εδώ έμοιαζε ο παλιός επεξεργαστής WordPress TinyMCE. Αυτός ο συντάκτης ονομάζεται τώρα το κλασικός συντάκτης:

αρχικός επεξεργαστής wordym tinymce

Και πώς μοιάζουν τα πράγματα στο νέο WordPress πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, AKA Gutenberg:

Πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress Gutenberg

Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από μια αισθητική ενημέρωση. Ο Gutenberg αλλάζει εντελώς την εμπειρία επεξεργασίας μεταβαίνοντας σε μια προσέγγιση βάσει περιεχομένου για περιεχόμενο (περισσότερα σχετικά με το τι ακριβώς είναι τα μπλοκ σε ένα δευτερόλεπτο!).

Ενώ η τρέχουσα εστίαση είναι στη δημιουργία περιεχομένου, ο τελικός στόχος είναι να έχουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg "προχωρήστε πέρα ​​από την ανάρτηση σε πρότυπα σελίδας και τελικά, πλήρη προσαρμογή ιστότοπου."

Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρο τον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων σελίδων προορισμού και άλλου σημαντικού περιεχομένου.

Είναι ο Gutenberg μέρος του WordPress?

Το Gutenberg κυκλοφόρησε επίσημα ως μέρος του WordPress 5.0 στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Εάν έχετε ενημερώσει τον ιστότοπό σας σε WordPress 5.0, θα πρέπει τώρα να βλέπετε το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας αποκλεισμού από προεπιλογή.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της κυκλοφορίας, ορισμένοι διαχειριζόμενοι κεντρικοί υπολογιστές του WordPress επέλεξαν να μην ενημερώσουν τους ιστότοπους των ανθρώπων αμέσως. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει πιθανότητα ο ιστότοπός σας να μην εκτελεί ακόμα το WordPress 5.0. Σε αυτήν την περίπτωση, εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να ενημερώσετε ή όχι (αν και δεν πρέπει να περιμένετε πολύ καιρό για λόγους απόδοσης και ασφάλειας).

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα επεξεργασίας του WordPress Gutenberg

Πριν από ένα δευτερόλεπτο, σας είπα ότι ο Gutenberg είναι συντάκτης που βασίζεται σε μπλοκ. Ήταν κάπως αγενές να σας αφήσω να κρεμάσετε γιατί, αν σας αρέσουν οι περισσότεροι, ίσως να μην γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό.

Ακολουθεί η επεξεργασία 101 με βάση το μπλοκ:

Ουσιαστικά, ο Gutenberg αντικαθιστά το πεδίο μονής επεξεργασίας του τρέχοντος επεξεργαστή WordPress TinyMCE με πολλά άτομα "μπλοκ".

Αυτά τα μπλοκ σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε πιο περίπλοκα σχέδια από αυτά που επιτρέπονται στον παλιό κλασικό επεξεργαστή WordPress.

Λοιπόν, τι είναι ένα μπλοκ?

Λοιπόν, ένα μπλοκ μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε μπλοκ για:

 • Κανονικό κείμενο
 • Εικόνες
 • Ενσωματώσεις βίντεο
 • Κουμπιά
 • Widgets (ναι, αυτά τα ίδια widget που χρησιμοποιείτε στην πλευρική σας γραμμή)
 • Πίνακες
 • Και τα λοιπά.

Και αυτό που είναι τακτοποιημένο είναι ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μπλοκ τρίτων μερών στα οποία έχετε πρόσβαση μέσω προσθηκών για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.

Κάθε μπλοκ είναι η δική του οντότητα που μπορείτε να χειριστείτε σε ατομική βάση. Για παράδειγμα, εδώ είναι μια γρήγορη ανάρτηση Gutenberg που περιέχει τρία μπλοκ:

 • 2 μπλοκ κειμένου
 • 1 μπλοκ εικόνας

Παρακολουθήστε πόσο εύκολα μπορώ να αναδιατάξω αυτά τα μπλοκ με τη μεταφορά και απόθεση:

Μεταφορά και απόθεση του Gutenberg

Και επειδή κάθε μπλοκ είναι "ξεχωριστός", Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πράγματα όπως προσαρμοσμένα φόντα μόνο για συγκεκριμένα μπλοκ.

Σε γενικές γραμμές, σας δίνει περισσότερη ευελιξία και σε βάθος έλεγχο.

Έτσι, ο Gutenberg είναι ένας δημιουργός σελίδων, σωστά?

Εχ, όχι αρκετά. Τουλάχιστον όχι στην τρέχουσα μορφή του.

Το Gutenberg θα το κάνει πολύ πιο εύκολο να διαμορφώσει κανονικό περιεχόμενο όπως δημοσιεύσεις ιστολογίου ή τυπικές σελίδες, αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο 1: 1 για τους δημιουργούς σελίδων στην τρέχουσα μορφή του.

Ακριβώς σε επίπεδο επιφάνειας, ο Gutenberg δεν διαθέτει ήδη δύο βασικά πράγματα:

 • Ευέλικτες στήλες, αν και υπάρχει ένας βασικός αποκλεισμός στηλών και ορισμένοι προγραμματιστές τρίτων έχουν δημιουργήσει ενδιαφέροντα μπλοκ.
 • Πραγματική μεταφορά και απόθεση – η νεότερη έκδοση του Gutenberg σάς επιτρέπει να αναδιατάξετε μπλοκ με μεταφορά και απόθεση, αλλά εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερη μορφή όπως οι περισσότεροι δημιουργοί σελίδων.

Με αυτά τα λόγια, ο επεξεργαστής μπλοκ Gutenberg είναι έτοιμος να εξαλείψει την ανάγκη για περισσότερους δημιουργούς σελίδων "πρότυπο" περιεχόμενο, και δημιουργεί επίσης μια ενιαία μέθοδο για τη δημιουργία περισσότερων σύνθετη θέση διατάξεις στο WordPress.

Αλλά όταν πρόκειται για την οικοδόμηση περισσότερων σύνθετες σελίδες, σαν μια σελίδα προορισμού, πιθανότατα θα εκτιμήσετε τη μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρουν οι δημιουργοί σελίδων (τουλάχιστον κατά την αρχική κυκλοφορία του Gutenberg).

Για παράδειγμα, στη σύγκριση μεταξύ Elementor vs Divi Builder εναντίον Beaver Builder, μπορείτε να δείτε πώς οι κορυφαίοι δημιουργοί σελίδων προσφέρουν πράγματα όπως:

 • Επεξεργασία μεταφοράς και απόθεσης ελεύθερης μορφής
 • Αληθινή υποστήριξη πολλαπλών στηλών, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε οποιονδήποτε αριθμό στηλών για να μεταφέρετε μεμονωμένα στοιχεία
 • Τόνοι προ-κατασκευασμένων προτύπων
 • Προηγμένες επιλογές στυλ, με σημεία για προσαρμοσμένα περιθώρια / επένδυση και πολλά άλλα
 • Αποκριτικές ρυθμίσεις σχεδίασης

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ μπορεί να φτάσει εκεί κάποια μέρα. Αλλά τουλάχιστον στην αρχική του μορφή κυκλοφορίας, οι δημιουργοί σελίδων θα σας προσφέρουν ακόμα την ευελιξία να σχεδιάσετε πιο περίπλοκες αυτόνομες σελίδες.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ; Μπορείτε να διατηρήσετε τον προηγούμενο επεξεργαστή WordPress?

Οχι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ και Ναί, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον προηγούμενο επεξεργαστή WordPress. Για να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg και να επιστρέψετε τον ιστότοπό σας στον κλασικό επεξεργαστή μετά την αναβάθμιση σε WordPress 5.0, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επίσημο Κλασικό πρόγραμμα επεξεργασίας συνδέω.

Διαβάστε τον οδηγό μας πώς να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg να μάθω περισσότερα.

Χρειάζεστε ένα ειδικό θέμα για να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg?

Επειδή είναι πλέον ο προεπιλεγμένος επεξεργαστής WordPress, ο επεξεργαστής μπλοκ έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με οποιοδήποτε θέμα WordPress. Ωστόσο, η επιλογή ενός θέματος που προσφέρει συγκεκριμένα τη συμβατότητα του Gutenberg θα προσφέρει μερικά πολύ πραγματικά οφέλη.

Πρώτον, τα θέματα μπορούν να προσφέρουν ενσωματωμένο στυλ για όλα αυτά τα νέα μπλοκ. Ακόμα καλύτερα, τα θέματα μπορούν πραγματικά να φορτώσουν αυτά τα στυλ μέσα στον επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε το πραγματικό στυλ για τα μπλοκ σας καθώς δημιουργείτε το περιεχόμενό σας για μια καλύτερη εμπειρία WYSIWYG (δείτε μια βασική έκδοση αυτού σε δράση εδώ)

Τα θέματα του Gutenberg θα μπορούν επίσης να προσφέρουν προκατασκευασμένα πρότυπα που αποτελούνται από διάφορα μπλοκ, ώστε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδέσετε το περιεχόμενό σας στα υπάρχοντα μπλοκ και να πατήσετε Δημοσιεύω.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά άλλα μικρά οφέλη, όπως ευθυγραμμίσεις εικόνας πλήρους πλάτους. Έτσι – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέμα θέλετε, αλλά αξίζει να κάνετε διπλό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι ο προγραμματιστής του θέματος σας σχεδιάζει να προσθέσει υποστήριξη.

Εάν θέλετε απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα θέμα για δοκιμή, όλα αυτά τα θέματα έχουν υποστήριξη για το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ:

 • Νέβ – Το Neve είναι το νέο μας θέμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να συνεργαστεί με το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg.
 • Ζάκρα – μια ωραία ελαφριά επιλογή από το ThemeGrill.
 • Hestia Lite – ένα ευέλικτο θέμα που ακολουθεί τις αρχές σχεδιασμού υλικών.

Για περισσότερες επιλογές, δείτε τη συλλογή μας με τα καλύτερα θέματα WordPress συμβατά με το Gutenberg.

Δημιουργήστε την πρώτη σας διάταξη με τον επεξεργαστή μπλοκ Gutenberg WordPress

Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε το WordPress 5.0 και το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Παρακάτω, θα σας δείξω πώς να χρησιμοποιήσετε πραγματικά το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress Gutenberg για να δημιουργήσετε μια πλήρη διάταξη σελίδας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε στο έπακρο το WordPress 5.0 και το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας.

Μια γρήγορη περιήγηση στη διεπαφή του προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ WordPress

Πριν ξεκινήσετε να προσθέτετε ορισμένα μπλοκ, ας ρίξουμε μια γρήγορη αναδρομή στα στοιχεία της κύριας διεπαφής προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ:

Η διεπαφή προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ gutenberg

 • (ΕΝΑ) – σας επιτρέπει να προσθέσετε νέα μπλοκ.
 • (ΣΙ) – κουμπιά αναίρεσης / επανάληψης
 • (ΝΤΟ) – σας δίνει πρόσβαση σε ρυθμίσεις εγγράφων, καλύπτοντας πράγματα όπως κατηγορίες & ετικέτες, επιλεγμένες εικόνες κ.λπ. Αυτό είναι παρόμοιο με την τρέχουσα πλευρική γραμμή του προγράμματος επεξεργασίας WordPress
 • (ΡΕ) – όταν έχετε επιλέξει ένα μεμονωμένο μπλοκ, αυτό σας δίνει πρόσβαση σε ρυθμίσεις που είναι συγκεκριμένες για αυτό το μπλοκ
 • (ΜΙ) – σας επιτρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια ζωντανή προεπισκόπηση της ανάρτησής σας ή να δημοσιεύσετε / ενημερώσετε την ανάρτησή σας
 • (ΦΑ) – μόλις προσθέσετε κάποια μπλοκ, εδώ θα εργαστείτε πραγματικά με το περιεχόμενο της ανάρτησής σας

Προσθήκη νέων μπλοκ

Όπως ανέφερα στην εισαγωγή, θα χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό "μπλοκ" για να δημιουργήσετε τις διατάξεις σας με το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας.

Για να προσθέσετε ένα νέο μπλοκ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο +Συν εικονίδιο και επιλέξτε τον τύπο περιεχομένου που θέλετε να προσθέσετε:

προσθέτοντας ένα νέο μπλοκ

Στο παραπάνω παράδειγμα, σας έδειξα πώς να προσθέσετε ένα βασικό τμήμα παραγράφων. Αλλά ο Gutenberg περιλαμβάνει πραγματικά έναν τόνο διαφορετικών τεμαχίων, χωρισμένοι σε διαφορετικά τμήματα:

τύποι μπλοκ

Στην κορυφή, βλέπετε μια λίστα με το δικό σας Περισσότερο χρησιμοποιημένο μπλοκ. Αλλά αν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα δείτε επίσης ενότητες για Κοινά μπλοκ, Μορφοποίηση, Στοιχεία διάταξης, Widget και ενσωματώσεις:

τύποι μπλοκ

 • Ενσωματωμένα στοιχεία – περιέχει μόνο ένα μπλοκ για μια ενσωματωμένη εικόνα.
 • Κοινά μπλοκ – περιέχει βασικά δομικά στοιχεία όπως εικόνες, παραγράφους (κανονικό κείμενο), επικεφαλίδες, εισαγωγικά κ.λπ..
 • Μορφοποίηση – σας επιτρέπει να προσθέσετε περισσότερο μορφοποιημένο περιεχόμενο, όπως εισαγωγικά, πίνακες ή τον κλασικό επεξεργαστή κειμένου WordPress
 • Στοιχεία διάταξης– σας επιτρέπει να χωρίσετε το κείμενο σε δύο στήλες, να συμπεριλάβετε κουμπιά, διαχωριστικά ή το "Περισσότερο" ετικέτα
 • Widgets – σας επιτρέπει να προσθέσετε σύντομους κωδικούς, τελευταίες δημοσιεύσεις ή κατηγορίες. Είναι ακόμη δυνατό να εμφανίζονται widgets πλευρικής γραμμής απευθείας στο Gutenberg.
 • Ενσωματώσεις – θα σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε περιεχόμενο από εξωτερικές πηγές όπως το Twitter, το YouTube, το Facebook, το Instagram και άλλα.
 • Επαναχρησιμοποιήσιμο – μόλις καταλάβετε τα πράγματα, μπορείτε να αποθηκεύσετε ομάδες μπλοκ ως επαναχρησιμοποιήσιμα πρότυπα και να τα εμφανίσετε εδώ. Αυτή η περιοχή δεν θα εμφανιστεί έως ότου αποθηκεύσετε το πρώτο σας επαναχρησιμοποιήσιμο πρότυπο, το οποίο θα σας δείξουμε πώς να κάνετε αργότερα σε αυτήν την ανάρτηση.

Δημιουργία βασικής διάταξης με τον Gutenberg

Ας ξεκινήσουμε απλό. Ας πούμε ότι θέλετε απλώς να δημιουργήσετε μια βασική διάταξη ανάρτησης ιστολογίου που περιλαμβάνει:

 • Κανονικό κείμενο
 • Μια εικόνα
 • Ένα απόσπασμα
 • Ένα ενσωματωμένο βίντεο YouTube

Δείτε πώς θα το κάνατε με το Gutenberg:

Αρχικά, θα γράφατε ολόκληρη την ανάρτησή σας στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Ή, αν σας αρέσουν και προτιμάτε γράψτε στα Έγγραφα Google, μπορείτε να τα επικολλήσετε όλα και στη συνέχεια το Gutenberg θα το μετατρέψει αυτόματα σε μπλοκ.

Προσθήκη μπλοκ χωρίς κείμενο

Τώρα που το περιεχόμενό σας χωρίζεται σε μπλοκ, μπορείτε να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού στο σημείο όπου θέλετε να εισαγάγετε την πρώτη σας εικόνα και να κάνετε κλικ στο συν εικόνισμα. Αυτό θα δημιουργήσει ένα διάλειμμα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο συν εικονίδιο ξανά για να εισαγάγετε το μπλοκ εικόνας:

μπλοκ εικόνας

Αυτό θα σας επιτρέψει να εισαγάγετε ένα μπλοκ εικόνας, από το οποίο μπορείτε να ανεβάσετε ή να επιλέξετε εικόνες με παρόμοιο τρόπο με τον τρέχοντα επεξεργαστή WordPress:

εισαγωγή εικόνας

Μόλις επιλέξετε την εικόνα σας, θα πρέπει να τη δείτε εκεί στη διάταξη της σελίδας σας:

ενσωματωμένη εικόνα

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το σημείο όπου θέλετε να εισαγάγετε το απόσπασμα έλξης και χρησιμοποιήστε την ίδια προσέγγιση για να εισαγάγετε ένα άλλο μπλοκ. Μπορείτε είτε να αναζητήσετε "παραθέτω, αναφορά" ή πηγαίνετε στο Κοινά μπλοκ Ενότητα:

εισαγάγετε απόσπασμα

Στη συνέχεια, θα δείτε το νέο σας μπλοκ προσφορών. Για να δημιουργήσετε την προσφορά σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο μπλοκ και να πληκτρολογήσετε:

εισάγετε προσφορά

Για να εισαγάγετε ένα βίντεο YouTube, μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο YouTube μπλοκ από το Ενσωματώσεις αυτί. Για να εισαγάγετε ένα βίντεο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL και να κάνετε κλικ Ενθέτω:

μπλοκ youtube

Προαιρετικό – δημιουργία διαφορετικών στηλών

Θέλετε να γίνετε ακόμα πιο δημιουργικοί; Το Gutenberg περιλαμβάνει τώρα μια λειτουργία πειραματικών στηλών που σας επιτρέπει να δημιουργείτε γρήγορα πολλές στήλες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το Στήλες (Beta) μπλοκ από το Στοιχεία διάταξης Ενότητα. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισαγάγετε άλλα μπλοκ μέσα του:

Στήλες Gutenberg

Μόλις τελειώσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο Δημοσιεύω κουμπί:

δημοσίευση ανάρτησης

Και θα έχετε τη μορφοποιημένη ανάρτηση ιστολογίου σας στη διεπαφή.

Πώς να προσαρμόσετε μεμονωμένα μπλοκ

Επειδή ο επεξεργαστής WordPress Gutenberg περιλαμβάνει έναν τόνο διαφορετικών μπλοκ, δεν μπορώ να σας δείξω πώς να χρησιμοποιείτε κάθε μεμονωμένο μπλοκ.

Αλλά μπορώ να σας δώσω ένα βασικό πλαίσιο που ισχύει για όλα τα μπλοκ.

Βασικά, ελέγχετε το περιεχόμενο στο πραγματικό σώμα του συντάκτη:

επεξεργασία ενός μπλοκ

Για βασικό στυλ και ευθυγράμμιση κειμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή μενού που εμφανίζεται όταν τοποθετείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω από ένα μπλοκ:

στιλ μπλοκ

Και για πιο προχωρημένο στυλ, συνήθως θα διαμορφώνετε το μπλοκ στο ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ καρτέλα ρυθμίσεων.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν την καρτέλα, επιλέξτε το μπλοκ που θέλετε να επεξεργαστείτε και περιηγηθείτε στο ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ αυτί:

προσαρμογή ενός μπλοκ

Πώς να αναδιατάξετε μεμονωμένα μπλοκ

Για να αναδιατάξετε τα μπλοκ, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Πάνω ή Κάτω βέλος όταν αιωρείται πάνω από ένα μπλοκ για να μετακινήσετε το μπλοκ σε αυτήν την αντίστοιχη κατεύθυνση:

μετακινήστε μπλοκ gutenberg

Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε μπλοκ. Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία μεταφοράς και απόθεσης, θα πρέπει να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το έξι κουκκίδες ανάμεσα στα πάνω και κάτω βέλη

Μεταφορά και απόθεση του Gutenberg

Συνδυάζοντας τα όλα μαζί

Μόλις ακολουθήσετε τη ροή του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα με το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, είναι αρκετά ανώδυνο και διαισθητικό.

Αρχικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιους αυξανόμενους πόνους και να αγωνιστείτε να εκτελέσετε βασικές ενέργειες που έχετε λάβει ως δεδομένη.

Αλλά μόλις καταλάβετε τα πράγματα – θα πρέπει να ταξιδεύετε μέσω διατάξεων κτιρίων. Και με τα πιο προηγμένα μπλοκ που διαθέτει το Gutenberg, θα έχετε μεγαλύτερη ευελιξία από το TinyMCE WordPress Editor.

Μερικά τακτοποιημένα, αλλά πιο εξελιγμένα κόλπα Gutenberg

Καθώς εξοικειώνεστε με τον επεξεργαστή μπλοκ WordPress Gutenberg, ίσως βρείτε μερικά από αυτά τα κόλπα να εξοικονομήσετε χρόνο.

Γρήγορη δημιουργία ενός νέου μπλοκ με πληκτρολόγηση

Πάνω, σας έδειξα πώς να δημιουργήσετε μπλοκ χρησιμοποιώντας το κουμπί εισαγωγής. Αλλά για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε μπλοκ πληκτρολογώντας απλώς αυτήν τη σύνταξη:

/ BLOCK-ΟΝΟΜΑ

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο αυτόματης πρότασης για να σας βοηθήσει να βρείτε το σχετικό μπλοκ.

Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μπλοκ εικόνας μόνο με το πληκτρολόγιό σας:

Αρκετά βολικό και μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου!

συντόμευση μπλοκ

Επεξεργαστείτε τον πηγαίο κώδικα απευθείας

Σε οποιοδήποτε σημείο, μπορείτε να επεξεργαστείτε τον πηγαίο κώδικα για ολόκληρη την ανάρτησή σας κάνοντας κλικ στο τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και επιλέγοντας Πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα:

κωδικός επεξεργασίας στο gutenberg

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία πλήρους οθόνης, σταθερή γραμμή εργαλείων κ.λπ..

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ περιλαμβάνει μερικούς διαφορετικούς τρόπους που σας επιτρέπουν να αλλάξετε την εμπειρία επεξεργασίας. Μπορείς:

 • Προσθέστε μια σταθερή γραμμή εργαλείων όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας TinyMCE
 • Πηγαίνετε σε πλήρη οθόνη
 • Βάλτε ένα "κέντρο προσοχής" στο ενεργό μπλοκ

Για να τα χρησιμοποιήσετε "Προβολές", Κάνε κλικ στο τρεις κουκκίδες εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία.

Οι απόψεις του Gutenberg

Χρησιμοποιήστε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου Gutenberg για εξοικονόμηση χρόνου

Πέρα από τις τυπικές συντομεύσεις μορφοποίησης, ο επεξεργαστής μπλοκ διαθέτει έναν αριθμό αποκλειστικών συντομεύσεων πληκτρολογίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

 • Εισαγάγετε νέα μπλοκ πάνω ή κάτω από το επιλεγμένο μπλοκ
 • Διαγράψτε ένα μπλοκ
 • Αντιγράψτε ένα μπλοκ
 • Και τα λοιπά.

Για να ανοίξετε την πλήρη λίστα των συντομεύσεων πληκτρολογίου, χρησιμοποιήστε το Shift + Alt + H συντομότερος τρόπος.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Gutenberg

Δημιουργήστε επαναχρησιμοποιήσιμα πρότυπα μπλοκ

Εάν έχετε μια συγκεκριμένη συλλογή / διάταξη μπλοκ που πρέπει να επαναχρησιμοποιήσετε σε πολλά σημεία, μπορείτε να αποθηκεύσετε μια ομάδα μπλοκ ως επαναχρησιμοποιήσιμο πρότυπο. Θα μπορείτε να ονομάσετε το πρότυπό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να το εισαγάγετε όπως θα κάνατε ένα κανονικό μπλοκ.

Για να δημιουργήσετε το πρότυπό σας:

 • Επιλέξτε τα μπλοκ που θέλετε να συμπεριλάβετε
 • Κάντε κλικ στο τρεις κουκκίδες εικόνισμα
 • Επιλέγω Προσθήκη σε επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ

Πρότυπα επαναχρησιμοποιήσιμων μπλοκ Gutenberg

Επεξεργαστείτε επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο αποκλεισμού

Πέρα από την εύκολη εισαγωγή γρήγορα μορφοποιημένου περιεχομένου, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ σάς επιτρέπουν επίσης να ενημερώσετε γρήγορα όλες τις εμφανίσεις αυτού του επαναχρησιμοποιήσιμου μπλοκ.

Δηλαδή, μόλις επεξεργαστείτε το επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο αποκλεισμού, κάθε ανάρτηση που χρησιμοποιεί αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο μπλοκ θα λαμβάνει επίσης το νέο περιεχόμενο.

Για να επεξεργαστείτε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπλοκ, μεταβείτε στο Επαναχρησιμοποιήσιμο ενότητα στο μπλοκ inserter και κάντε κλικ στο Διαχειριστείτε όλα τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ κουμπί. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση yoursite.com/wp-admin/edit.php?post_type=wp_block (φροντίστε να αντικαταστήσετε το yoursite.com με την πραγματική σας διεύθυνση URL).

Επεξεργαστείτε επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ WordPress

Επεκτείνετε το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ με προσθήκες

Αν θέλετε να γίνετε φανταχτερός, μπορείτε τώρα να βρείτε πολλά πρόσθετα επέκτασης Gutenberg που προσθέτουν τα δικά τους μπλοκ.

Μπλοκ ενυδρίδων είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσετε. Σας δίνει επιπλέον μπλοκ για πράγματα όπως τιμολόγηση, μαρτυρίες, Χάρτες Google, εικονίδια κοινής χρήσης, "κάντε κλικ για να κάνετε tweet" κουμπιά και άλλα.


Gutenberg Blocks and Template Library by Otter Gutenberg Blocks and Template Library by Otter

Συγγραφέας: Θέμα

Τρέχουσα έκδοση: 1.5.4

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαΐου 2020

otter-blocks.zip


98% βαθμολογίες


60.000 + Εγκαταστάσεις


Απαιτείται WP 5.2 +

Ελέγξτε την ακαταστασία με το Block Manager

Ο νέος επεξεργαστής προσθέτει πολλά μπλοκ, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτά τα πρόσθετα μπλοκ που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο γεμάτα και να σας επιβραδύνουν. Εάν υπάρχουν κάποια μπλοκ που δεν σκοπεύετε ποτέ να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Διαχείριση μπλοκ για να τα απενεργοποιήσετε.

Για να χρησιμοποιήσετε το Block Manager:

 • Κάντε κλικ στο τρεις κουκκίδες εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία
 • Επιλέγω Διαχείριση μπλοκ
 • Χρησιμοποιήστε τα πλαίσια ελέγχου για να απενεργοποιήσετε τα μπλοκ, όπως απαιτείται

Διαχειριστής αποκλεισμού WordPress

Χρησιμοποιήστε το Block Navigation για γρήγορη πλοήγηση σε περιεχόμενο

Για μεγάλο περιεχόμενο ή περιεχόμενο όπου χρησιμοποιείτε πολλά ένθετα μπλοκ, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε γρήγορα το μπλοκ που αναζητάτε.

Για βοήθεια, το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ περιλαμβάνει ένα Αποκλεισμός πλοήγησης εργαλείο, το οποίο μπορείτε να ανοίξετε κάνοντας κλικ στη γραμμή εργαλείων ή χρησιμοποιώντας το Shift + Alt + O συντόμευση πληκτρολογίου.

Εάν βρίσκεστε μέσα σε ένα ένθετο μπλοκ (όπως στήλες), το Αποκλεισμός πλοήγησης εργαλείο θα εμφανίσει όλα τα ένθετα μπλοκ. Για να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μπλοκ, μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό στη λίστα.

Αποκλεισμός λειτουργίας πλοήγησης

Εναλλαγή μεταξύ λειτουργιών επεξεργασίας και επιλογής

Με το WordPress 5.4, έχετε πρόσβαση σε δύο διαφορετικούς τρόπους, τους οποίους μπορείτε να κάνετε εναλλαγή χρησιμοποιώντας την επάνω γραμμή εργαλείων:

 • Επεξεργασία – αυτό θα δουλεύεις τις περισσότερες φορές. Σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο όλων των μπλοκ σας. Αυτή είναι η προεπιλεγμένη λειτουργία επεξεργασίας.
 • Επιλέγω – αυτό διευκολύνει την επιλογή συγκεκριμένων μπλοκ, ειδικά όταν εργάζεστε με ένθετα μπλοκ (π.χ. μπλοκ μέσα σε μια στήλη). Μόλις κάνετε κλικ σε ένα μπλοκ, θα επιστρέψετε αυτόματα στο Επεξεργασία τρόπος.

Επιλογή προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ WordPress

Πειραματιστείτε με νέες δυνατότητες επεξεργασίας μπλοκ

Από τότε που το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ συγχωνεύτηκε στον πυρήνα, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο εκδόσεις του προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ:

 1. Η εγγενής έκδοση του βασικού λογισμικού WordPress (αυτό είναι πιθανό αυτό που χρησιμοποιείτε)
 2. Η προσθήκη Gutenberg

Η έκδοση του Gutenberg plugin είναι βασικά μια δοκιμαστική βάση για τον βασικό επεξεργαστή. Η έκδοση προσθήκης περιέχει νέες δυνατότητες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Τελικά, αυτά τα χαρακτηριστικά θα συγχωνευτούν στον πυρήνα. Αλλά αν θέλετε να παίξετε μαζί τους νωρίς, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε το πρόσθετο Gutenberg από το WordPress.org.


Γκούτενμπεργκ Γκούτενμπεργκ

Συγγραφέας (ες): Ομάδα Gutenberg

Τρέχουσα έκδοση: 8.2.1

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαΐου 2020

gutenberg.8.2.1.zip


Βαθμολογίες 40%


200.000 + Εγκαταστάσεις


5.3.0 Απαιτείται

Τι συμβαίνει σε όλο το παλιό σας περιεχόμενο?

Προτού ολοκληρώσω τα πράγματα, επιτρέψτε μου να καλύψω γρήγορα τι θα συμβεί σε όλο το παλιό σας περιεχόμενο μόλις ενημερώσετε στο WordPress 5.0 (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη).

Μην ανησυχείτε – δεν θα εξαφανιστεί! Αλλά η εμπειρία είναι λίγο διαφορετική:

Όταν ενημερώνετε τον ιστότοπό σας σε WordPress 5.0 και έχετε ήδη δημιουργήσει περιεχόμενο με τον αρχικό επεξεργαστή TinyMCE, το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ θα βάλει όλο το παλιό σας περιεχόμενο σε ένα Κλασικό μπλοκ. Αυτό το κλασικό μπλοκ είναι βασικά το πρόγραμμα επεξεργασίας TinyMCE… αλλά είναι ενσωματωμένο στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ.

Κλασικό μπλοκ Gutenberg

Για να εργαστείτε με το παλιό σας περιεχόμενο, μπορείτε είτε:

 • Αφήστε το στο κλασικό μπλοκ και επεξεργαστείτε το όπως θα κάνατε με τον παλιό επεξεργαστή WordPress
 • Χρησιμοποιήστε το τρεις κουκκίδες εικονίδιο και επιλέξτε Μετατροπή σε μπλοκ. Αυτό θα σπάσει τα πάντα σε μεμονωμένα τμήματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να εργαστείτε με το περιεχόμενό σας σαν να το δημιουργήσατε αρχικά με το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg.

Μετατροπή σε μπλοκ

Τι ακολουθεί για το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg?

Ενώ το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ είναι πλέον επίσημα μέρος του πυρήνα (χάρη στην έκδοση του WordPress 5.0), η ομάδα του WordPress απέχει πολύ από το έργο Gutenberg.

Επί του παρόντος, η βασική ομάδα εργάζεται για να αντικαταστήσει το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ widgets WordPress, καθώς και να σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μενού πλοήγησης με μπλοκ.

Παρόλο που αυτές οι λειτουργίες δεν είναι ακόμη εδώ, είναι έτοιμοι. Για αυτόν τον λόγο, θα πληρώσει για να αρχίσει να μαθαίνει τη διεπαφή προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ ASAP!

Για τους περισσότερους περιστασιακούς χρήστες, μετά από κάποιους αυξανόμενους πόνους, θα προσφέρει μια πιο ευέλικτη εμπειρία δημιουργίας περιεχομένου.

Οι μη προγραμματιστές θα μπορούν να δημιουργούν διαισθητικά πιο περίπλοκες διατάξεις με επιπλέον στοιχεία όπως κουμπιά, ενσωματώσεις περιεχομένου και πολλά άλλα. Και αυτό, ελπίζουμε, θα βοηθήσει το WordPress να συνεχίσει να μεγαλώνει.

Τώρα, θα θέλαμε να σας ακούσουμε. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς έχετε έντονες σκέψεις για το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg – οπότε ενημερώστε μας για αυτό στα σχόλια!

Μην ξεχάσετε να συμμετάσχετε στο μάθημα συντριβής για την επιτάχυνση του ιστότοπού σας στο WordPress. Με μερικές απλές επιδιορθώσεις, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο φόρτωσής σας ακόμη και κατά 50-80%:

Διάταξη, παρουσίαση και επεξεργασία από τον Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map