WordPress Blog SEO – Къде да започнете, ако сте начинаещ

Когато става въпрос за стартиране на блог, просто не можете да пропуснете оптимизацията на търсачките (SEO). С други думи, SEO за блог на WordPress е от решаващо значение, ако някога искате хората да открият вашия блог.


Но не се притеснявайте – не е толкова сложно, колкото може би си мислите. Бързо ще обхванем основните положения, за да можете да започнете блогове на десния крак.
Това е глава 9 на по-голямо ръководство на как да започнем успешен блог.

По-конкретно, ще говорим за:

 • Research Изследване на ключови думи
 • �� На страницата SEO
 • �� Мобилно SEO
 • Architecture Архитектура на сайта
 • �� Изграждане на връзки

Изследване на ключови думи – ключът към блога на WordPress SEO ��‍��

Всяка страница и публикация във вашия блог трябва да имат насочена ключова дума. Всеки един!

Но как да разберете каква ключова дума да насочите?

Най-лесният начин е този, за който говорихме в една от предишните глави – просто започнете с вашата конкуренция.

Намерете техните най-ефективни публикации, като включите URL адреса им BuzzSumo, след това вземете URL адреса на горната им публикация и го включете Google Планировчик на ключови думи (GKP), за да видите за какви ключови думи се класират.

Изследване на ключови думи с Google Планировчик на ключови думи - първият елемент на SEO блог на WordPress

Ако видите добри, откраднете ги!

�� СЪВЕТ ЗА ПРО: Най- "конкуренция" ред в GKP се отнася за платена реклама, а не за органично класиране, така че не се притеснявайте за това, когато избирате ключова дума.

 • Можете да разгледате това ръководство за повече помощ при намирането на доказана тема и добри ключови думи за вашия SEO WordPress блог.

На страница SEO: бързо & мръсен преглед ��

На страницата SEO е практиката да включвате ключовата си дума (и LSI ключови думи – думи или фрази, които са семантично свързани помежду си) на стратегически места на страницата ви. Важно е да кажете на Google за какво е вашето съдържание.

По-конкретно, трябва да включите основната си ключова дума в:

 • Заглавието на страницата
 • URL адресът на страницата
 • Поне една подпозиция (H2 или H3) на страницата
 • Поне поне един текст в алт текста
 • Мета заглавието
 • Мета описанието
 • Съдържанието на тялото (шепа пъти)

Така например, ако се насочвате "SEO съвети" като основна ключова дума, страницата ви ще бъде оптимизирана така:

Пример (а)

 • Заглавие: "5 SEO съвети да разширите класирането си (бързо!)"
 • URL адрес: vašite.com/SEO-съвети
 • Н2: The SEO съвети Това всъщност има значение
 • Текст на изображението alt: "SEO съвети за начинаещи"
 • Мета заглавие: "5 SEO съвети да разширите класирането си (бързо!)"
 • Мета Описание: "Търся SEO съвети? Тези 5 тактики ни помогнаха да преминем от 0 до 1000 дневни посетители за по-малко от 6 месеца!"
 • И разбира се в съдържанието, което ще използвате "SEO съвети" няколко пъти. Препоръчвам ви поне 3-5 на 1000 думи, но не прекалявайте, защото Google ще ви санкционира за пълнеж с ключови думи.

Звучи като много за запомняне, нали?

Именно там идва приставката Yoast SEO! Най-доброто цялостно решение за SEO блог на WordPress (а също и един от плъгините, които препоръчахме като задължително в по-ранна глава).

Yoast ви напомня да поставите ключовата си дума на правилните места и ви предупреждава, ако правите нещо нередно. Така че просто се уверете, че ще получите "всички зелени светлини" от Йоаст, преди да публикувате нещо!

Точно под основния ви съдържателен блок – когато редактирате публикация – е мястото, където ще намерите блока Yoast, а вътре в него трябва да потърсите одобрението на всемогъщите зелени светлини �� (пример по-долу).


Йоаст SEO Йоаст SEO

Автор (и): Екип Йоаст

Текуща версия: 14.2

Последна актуализация: 26 май 2020 г.

wordpress-seo.14.2.zip


98% Ratings


5,000,000 + инсталирания


WP 5.3 + Изисква

Йоаст SEO показатели

И наистина имам предвид всичко от онези зелени светлини. Например, редакторът тук на CodeinWP никога няма да одобри публикация, докато не стане изцяло зелено. Знам, че понякога е трудно да се постигне това въз основа на ключовата ви дума, но тя наистина се отплаща в дългосрочен план.

 • Разгледайте това ръководство, за да научите повече за това как да разберете какво е вашето SEO оптимизиране на страницата.

Мобилно SEO – задължителният елемент през 2019 г. ��

Изгледите от мобилни устройства представляват повече от 50% от всички посещения на уебсайтове в момента (и това е така от 2014 г.). Добавете към това, 60% + от мобилните посетители ще напуснат вашия сайт, ако имат смущаващо преживяване при сърфиране.

Когато мислите за това, има пълен смисъл. Всички и кучето им имат смартфон сега и те ги използват за почти всички цели в мрежата.

Mobiles е мястото, където отиваме да видим Facebook, гледаме видео в YouTube, проверяваме имейл, всичко.

Ето защо е важно да се уверите, че уеб страниците ви изглеждат добре на мобилни устройства. Две причини за това:

 1. страница, подходяща за мобилни устройства, означава, че ще бъде по-лесно вашите читатели да консумират съдържанието, което публикувате,
 2. Google сега активно наказва уебсайтове, които не са достатъчно удобни за мобилни устройства; или дори повече от това Google използва първо индексиране за мобилни устройства, което означава, че изгледът за мобилни устройства решава колко високо ще се класира страницата ви в Google.

Ето какво можете да направите с тази информация и как да се уверите, че целият ви уебсайт, както и отделните ви публикации и страници са удобни за мобилни устройства:

(a) Използвайте инструмента за приятелство на Google за мобилни устройства

мобилен приятелски тест
Google направи своя публичен инструмент публичен, така че всеки уеб администратор може да провери колко оптимизирани са мобилните уеб страници. Можете да получите достъп до инструмента тук.

За да го използвате, просто въведете URL адреса на страницата, която искате да проверите.

Добра практика е да тествате няколко типа страници на вашия сайт:

 • началната ви страница
 • стандартна страница в блога – всяка стандартна страница, вградена в секцията Страници на таблото за управление на WordPress
 • стандартна публикация в блога
 • всяка персонализирана или по друг начин нестандартна страница или публикация – тествайте всяка публикация и страница, които имат персонализирани дизайни или използват шаблони за персонализирани страници

Извършването на всичко по-горе ви дава добър преглед на ситуацията.

Ако някой от тези тестове върне отрицателен резултат, трябва да проучите още няколко и да следвате съветите на Google как да отстраните проблемите.

Ето как трябва да изглежда тестът, когато всичко е наред:

мобилен тест ок

(b) Използвайте мобилна оптимизирана тема

Тъй като WordPress е напълно модулна платформа, така да се каже, това означава, че можете да обменяте вашите теми винаги, когато сметнете за добре. По този начин можете да използвате тази възможност, за да се уверите, че вашата тема работи добре и на мобилни устройства.

Ето как да направите това:

 • тествайте темата си, като използвате теста на Google за мобилни устройства, описан по-горе,
 • подражавайте на различни устройства в браузъра Chrome и вижте дали съдържанието все още изглежда правилно.

За да подражавате на различни устройства в Chrome, стартирайте инструментите за разработчици, като натиснете Cmd + Opt + i (Mac) или Ctrl + Shift + i (Win). Ще видите нов панел на екрана. Кликнете върху "приспособление" бутон:

инструменти за разработка

След като направите това, ще имате възможност да изберете конкретно устройство, което искате да подражавате.

Обновете страницата, след като направите избор.
устройство за избор

Превъртете нагоре и надолу по екрана, за да се уверите, че всичко е в ред. Можете също да превключите на други устройства и да повторите.
визуализация на устройството

Ако има някакви съществени проблеми, най-вероятно няма да можете да ги отстраните по пряк начин. В този момент е по-добре просто да превключите темата си към нещо, което е оптимизирано за мобилни устройства от първото движение.

(c) Преминаване към AMP

AMP означава Ускорени мобилни страници и това е проект с отворен код, който се описва като:

"Проектът за ускорени мобилни страници (AMP) е инициатива с отворен код, която въплъщава визията, че издателите могат да създават оптимизирано за мобилно съдържание веднъж и да го натоварят незабавно навсякъде."

На практика AMP е технология, която кара страниците ви да се зареждат светкавично, когато се гледат от човек на мобилен телефон.

Добрата новина е, че всъщност не е нужно да разбирате как става това под капака, за да получите ползите. AMP може да бъде активиран в WordPress чрез приставка, наречена AMP за WP.


AMP за WP - Ускорени мобилни страници AMP за WP – Ускорени мобилни страници

Автор (и): Ахмед Калуди, Мохамед Калуди

Текуща версия: 1.0.52

Последна актуализация: 28 май 2020 г.

accelerated-mobile-pages.1.0.52.zip


88% Ratings


100 000 + инсталирания


WP 3.0 + Изисква

С него можете да персонализирате как вашият блог борави с AMP страници и дори да изградите персонализирани структури, одобрени от AMP, за вашите публикации, страници и начална страница.

С тези три елемента се погрижи – тестване за оптимизация на мобилни устройства, добра тема, използване на AMP – по принцип сте готови да приветствате всички мобилни посетители, които биха могли да се интересуват от вашето съдържание. Наличието на това ниво на мобилна оптимизация също ще има огромно влияние върху цялостното SEO оптимизиране на вашия сайт.

Архитектура на сайта: структурирайте сайта си за читатели и Google ��

Начинът, по който е настроен вашият сайт, влияе върху това колко лесно потребителите (и ботовете на Google за сканери) могат да го навигират.

Има две златни правила за архитектурата на сайта по отношение на SEO на WordPress блог:

 1. Всяка страница трябва да бъде в рамките на три кликвания на всяка друга страница.
 2. Вашият сайт трябва да е прост и мащабируем.

Повече за тези по-късно. Първо и пример за архитектурата на BAD сайт (всеки блок е една подстраница):

Лоша SEO архитектура на сайтове

Той нарушава и двете правила. Необходими са пет кликвания, за да стигнете до съдържанието (отидете от върха до долу вляво), и не е мащабируемо.

Това не само е лошо за навигация, но и вреди на класацията ви за търсене. Ето защо:

Обикновено началната ви страница е най-авторитетната страница на вашия сайт. Вътрешните връзки от една страница на вашия сайт към друга преминават част от това "връзка сок" или "власт" от една страница на друга. Преди се наричаше PageRank, но Google вече не използва този термин.

Визуално работи така:

Вътрешно свързване на SEO

Така че, ако погребате публикациите си дълбоко в сайта си, губите авторитета от началната си страница. Ето още едно визуално:

Обясняване на Pagerank

Така че публикациите в блога ви губят от този орган за връзка.

Вместо това настройте сайта си така:

Правилна архитектура на сайта

Вашите страници са свързани заедно като мрежа. Тези вътрешни връзки помагат на Google да обходи всички ваши страници ефективно, като същевременно помага на потребителите да обиколят вашия сайт. Той също така се разпространява около правомощията на вашия сайт, като помага на цялото ви класиране на съдържанието = това е доброто WordPress блог SEO.

Как да започнете с изграждането на връзки ��

Точно както вътрешните връзки от една от страниците ви към друга прехвърлят властта, така и връзките от уебсайтове на други хора към вашите.

Всъщност връзките от друг уебсайт към вашия са много по-важни за класирането на уебсайта ви в Google, отколкото вътрешните връзки. Помислете за връзки като гласове за Google. Колкото повече гласове има вашият уебсайт, толкова по-голям шанс има той да се класира високо.

Вие обаче не искате просто връзки към началната си страница. Въпреки че те помагат, най-важното е връзките директно към отделните публикации в блога, които се опитвате да класирате.

Матю Барби, директор на HubSpot, изнесе проучване на техния сайт и откриха, че страници с повече връзки получават далеч по-органичен трафик от търсене, отколкото страници с по-малко връзки.

Дори бих рискувал да кажа нещо подобно:

връзки се равняват на трафик

Така че го получавате – връзките са важни. Но как ги получаваш?

Ако започвах от нулата, без връзки в чисто нова ниша, бих започнете с изграждането на връзки с влиянието в бранша.

Тези взаимоотношения не само ще доведат до връзки, но и могат да доведат до партньорства, да помогнат за споделяне на съдържанието ви и натоварвания.

За да намерите тези влиятели, започнете с Google. Просто започнете да търсите теми, които ви интересуват. Най-добрите резултати обикновено са влиятелни.

Как да намерите влияещи

Съберете заедно списък от 10-20 от тези хора. Следвайте ги в социалните медии, споделяйте тяхното съдържание и коментирайте в техните блогове. Направете всички неща, които желаете, хората биха направили за вас.

След това се свържете с тях и ги попитайте за отзивите им за вашето съдържание. Бъдете истински в това – говорете как сте ги намерили, какво харесвате в техния блог или какво се възхищавате от тях. Колкото по-истински сте, толкова по-големи са шансовете ви за получаване на отговор.

След като станете по-добри от познати с тях, попитайте ги направо дали те ще споменат съдържанието ви в блога си. Уверете се, че е ценно за техните читатели и вероятно ще се радват да помогнат.

�� Допълнително четене

 • Изграждане на връзки за SEO от Брайън Дийн. Брайън е един от най-уважаваните експерти в областта на изграждането на връзки и със сигурност знае за какво говори.
 • Разделът, който обхваща оптимизацията на страницата в нашето практическо ръководство за SEO.

И това е всичко, което има за него! Вече знаете повече за SEO на блога на WordPress от 80% от блогърите там. Подайте си потупване по гърба!

Имайки предвид всичко казано, осъзнавам, че някои от това може да звучи може би твърде просто и твърде удобно. Тук не изглежда никакъв секретен сос, нали?

Е, няма магически трик, който да е сигурен "скъсайте SEO," за жалост. SEO най-вече е да правиш много малки неща и да ги правиш редовно. Наистина става въпрос за показване и вършене на действителната работа, а не за надежда да се натъкнете на следващата техника на убиец.

По този начин изградихме позицията на този блог в нишата на WordPress. Свързахме се в мрежа с хора, коментирахме, посегнахме към тях няколко пъти, сприятелихме се и т.н. Това с времето ни позволи да получим връзки и по този начин да подобрим класирането на нашите търсачки.

Ще поговорим още за това в следващата глава, за която става дума ефективна промоция в блога, виж това:

Глава 10: Как да популяризирате своя блог

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map