Настройка на блог – основните настройки, от които се нуждае всеки блог

Добре – значи вие сте доста далеч напред в този процес на създаване на блог. Имате име на домейн, хостинг, WordPress инсталиран, дори тема и някои плъгини.


И така … какво следва?

Ето основните настройки, от които се нуждае всеки блог. Погрижете се за тези, докато се подготвяте за деня на старта:
Това е глава 5 на по-голямо ръководство на как да започнем успешен блог.

Настройка на блог в 10 стъпки:

1. Изберете вашата постоянна връзка

Постоянните връзки определят структурата на URL адресите на вашия сайт, което е важно както да помогнете на вашия блог да се класира по-високо в Google, така и да направите уебсайта си по-удобен за хората.

 • Как да зададете перманентни връзки: Отиди до Настройки → Препратки в таблото за управление на WordPress
 • Коя е най-добрата структура за постоянна връзка? Избор на Име на публикацията перманентната структура е почти винаги най-добрият вариант, освен ако нямате конкретна причина, че трябва да използвате някоя от другите.

Прочетете тази публикация, за да научите повече за перманентните връзки

Настройване на блог: настройка за постоянна връзка с име на публикация

2. Уверете се, че вашият блог е публичен

WordPress включва настройка, която го прави така, че търсачките да не индексират вашия блог (the "Noindex" маркер). Въпреки че тази настройка трябва да бъде изключена по подразбиране, тъй като е толкова важна при създаването на блог (а може и да сте го включили, докато изграждате вашия сайт и сте забравили за него), винаги трябва да проверявате дали вашият блог е публичен, когато вие сте готови да стартирате.

Да – може да изглежда глупаво – но бях свидетел на стартиране на сто милиона долара, което да прокара новия си дизайн на сайта на живо "Noindex" етикет върху него. Опитвах се да направя някои проучвания на компанията преди интервю и изгледах името, но не видях сайта им. Проверих изходния код и видях етикета noindex. Достатъчно е да се каже, че може да се случи на всеки – толкова по-безопасно, отколкото съжалявам!

 • Как да направите своя блог публичен: Отиди до Настройки → Четене и се уверете, че кутията за Окуражавайте търсещите машини … е отметнато.

видимост

3. Конфигурирайте основните настройки в WordPress Customizer

WordPress Customizer ви позволява бързо да конфигурирате редица малки настройки за вашия блог.

Ето какво да се уверите, че правите:

 • Задайте си Заглавие на сайта и Лозунгът в Идентичност на сайта раздел.
 • Добавете фавикон в Идентичност на сайта раздел.
 • Разгледайте специфичните за темата настройки.

Прочетете тази публикация за повече информация как да използвате WordPress Customizer.

4. Създайте меню за навигация

А Меню ви позволява да контролирате връзките, които се появяват в основните области за навигация на вашия сайт.

 • Защо е важно: Докато всъщност не създадете меню, зоната за навигация за вашата тема ще бъде празна – това не е страхотно изживяване за вашите посетители! Вашият сайт става много по-използваем с a полезна структура за навигация.
 • Как да създадете меню: Отидете на Външен вид → Менюта или използвайте WordPress Customizer.

5. Настройте джаджи на страничната лента и / или долен колонтитул

Виджетите ви позволяват да добавяте съдържание към всяка област на джаджи във вашия блог. Обикновено това означава страничната лента на вашия блог, но много теми също ви позволяват да използвате джаджи в долния си колонтитул, както и потенциално други области.

Виджетите не само ви позволяват да предоставяте полезна информация, но и ви помагат да избегнете странни празни пространства във вашата тема. И дори можете да намерите плъгини, които добавят допълнителни приспособления.

 • Как да добавите приспособления: Отидете на Външен вид → Джаджи или използвайте WordPress Customizer.

джаджи

6. Създайте резервен график

В предишния раздел ви казахме, че UpdraftPlus е задължителен плъгин. След като сте го инсталирали, време е всъщност да зададете своя резервен график, който е важен елемент от настройването на блога!

 • Колко често трябва да архивирате? Това зависи от това колко сте активни. Ако планирате да публикувате нова публикация веднъж седмично, вероятно можете да архивирате седмично. Но ако планирате да публикувате нова публикация всеки ден (или получавате много коментари всеки ден), може да искате да архивирате всеки ден.

7. Конфигурирайте други задължителни плъгини

Отвъд UpdraftPlus, ние изложихме и някои други задължителни плъгини. За да извлечете максимума от някои от тези приставки, ще трябва да конфигурирате основни настройки.

Ето какво да направите:

 • Следвайте съветника за настройка на Yoast SEO, за да конфигурирате основни настройки за SEO
 • Изберете къде да се показват вашите бутони за социално споделяне на Jetpack
 • Създайте акаунт на Imagify, за да активирате оптимизирането на изображението

8. Решете дали искате да разрешите коментари

По подразбиране WordPress е настроен така, че да позволява коментари на публикациите в блога ви. През повечето време това е добре. Но някои хора обичат деактивирайте коментарите.

 • Аргументът за коментари: Те позволяват на вашите читатели да общуват както с вас, така и с други читатели, което създава повече общност.
 • Аргументът срещу коментарите: Голям процент коментари са спам, което може да ви досадно. Трудно е също изградете активна секция за коментари.
 • Което е правилно? Няма правилен отговор – но трябва да решите дали искате да разрешите коментари или не, като отидете Настройки → Дискусия.

коментари

9. Деактивирайте pingbacks и trackbacks

 • Какво представляват pingbacks и trackbacks: Pingbacks и trackbacks позволяват на други блогове да ви уведомяват, когато се свързват към вас.
 • Защо пингбаците и ретрансите са гадни: Не само, че не са много полезни, но спамерите ги обичат и с радост ще изпращат купища спам трекове и пингбакове.
 • Как да деактивирате pingbacks и trackbacks: Отидете на Настройки → Дискусия и изключете Разрешаване на известия за връзка …

Pingbacks

10. Задайте желаната часова зона

По подразбиране WordPress използва UTC +0 за своята часова зона. Но ако сте в различна часова зона, това означава, че WordPress ще използва различно време от вашето местно време, което затруднява предварително да правите неща като съобщения по график.

 • Как да настроите вашата часова зона: Отиди до Настройки → Общи

часова зона

След като вече сте извадили тези основни настройки, вие сте готови да преминете към следващата стъпка за създаване на блог – вашите основни страници!

Глава 6: Вашата начална страница и други страници в блога

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map