MaxCDN (StackPath) срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо

Тази публикация сравнява производителността и функциите, предлагани от лидерите на пазара на CDN за WordPress (но не само). Прочетете, за да разберете кой от основните играчи най-вероятно работи за вашия WordPress сайт: MaxCDN срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо.


Пазарът на CDN (Content Delivery Network) е доста натоварен.

Налични са множество различни услуги, а за начинаещо избирането на най-доброто е сериозно предизвикателство.

В края на краищата, всички те обещават невероятно представяне, светкавична скорост на зареждане и т.н. И така, какво да правя, как да живеем в такъв свят?

Добре, нещата всъщност не са толкова брутални и има методология при избора на най-добрия CDN за вашия WordPress сайт. Тук ще говорим всичко за това.

MaxCDN-срещу-CloudFlare-срещу-Amazon-CloudFront-срещу-Akamai-Edge-срещу-Fastly

Ето нашите сравнение на най-добрите CDN услуги за WordPress:

Битката на CDN услуги: MaxCDN срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо

⚠️ Преди да започнем, името "MaxCDN" вероятно няма да бъде наоколо дълго. MaxCDN вече е StackPath. Новото име носи нова посока и нови функции за потребителите. Повече за това след минута.

Нека започнем от това да играя капитан Очевидно тук и да кажем нещо, което всички знаем … скоростта на вашия WordPress сайт има значение.

Има значение по много причини. Първо, хората не са много желаещи да чакат да се зареди уебсайт. Всъщност 2 секунди е всичко, което получавате. Отново … това са само 2 секунди! И не просто теглям този номер от къде-знаеш-къде. Има проучвания, потвърждаващи, че ако вашият сайт отнема повече от 2 секунди, 47 процента от хората не могат да се притесняват да чакат [1]. Те ще напуснат и никога няма да се върнат.

Тогава има Google. Накараха ни да вярваме, че Google обръща внимание на това колко бързо се зарежда сайтът ви и въз основа на резултатите ви дава удар в класацията на търсачките или ви наказва леко. (Ето някои данни за това).

Но достатъчно с теорията …

Един от най-добрите начини да улесните вашия WordPress сайт е да регистрирате вашия сайт за CDN мрежа.

На обикновен английски, CDN работят като намаляват разстоянието между вашия уебсайт и вашата целева аудитория. Работи нещо подобно:

CDN

 • Този пример представя връзката без CDN – потребителят трябва да се свърже по целия път от Испания до САЩ.
 • Следващият пример е активиран за CDN – разстоянието на връзката за потребителя се е скъсило, тъй като сега те трябва само да се свържат с най-близкия CDN сървър, което в случая е някъде във Великобритания.

Толкова дълга история, CDN са страхотни. Те правят връзката по-бърза и по този начин подобряват потребителското изживяване като цяло. Но има въпрос, трябва ли да отидете с MaxCDN, CloudFlare, Amazon CloudFront, Akamai Edge, или Бързо?

Кръг 1: Местоположение на сървъра

Нека започнем MaxCDN срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу Бързо сравнение с вероятно най-важния параметър на всички CDN – локации на сървъра и размера на топографията като цяло.

Винаги ще имате най-добри резултати, ако се регистрирате в мрежа, която има най-добро покритие в географския район, където е вашата аудитория.

Например какъв е смисълът да се регистрирате в услуга с най-много сървърни местоположения в САЩ, ако използвате австралийски магазин WooCommerce?

Ето защо, ето местата на сървърите на всяка мрежа, които сравняваме, според тяхната собствена информация (интерактивна карта; не се колебайте да превключвате между различни CDN от страничната лента на картата):

(Забележка: Ще забележите, че на картата няма сървъри Akamai Edge. Това е така, защото Akamai има най-голямата CDN инфраструктура от всички тях с над 216 000 сървъра в над 120 страни. С една дума, тя е навсякъде.)

Кръг 2: Цена срещу функции и техните ограничения

Най-общо казано, цената, която ще трябва да платите за добра услуга на CDN, зависи от това колко от данните на вашия уебсайт искате да свържете към CDN + честотната лента, която това ще изисква месечно.

Ето какво получавате с всяка мрежа:

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
250 GB$ 0, $ 20, $ 200 *$ 24$ 30
500 GB$ 48$ 60
1 TB$ 10$ 96$ 120
5 TB$ 480$ 600
10 TB$ 888~ 3500 долара **$ 1200

* CloudFlare не се таксува въз основа на честотната лента; наличните 3 основни плана (включително безплатния) имат различни параметри, базирани на различни черти, различни от честотната лента.
** Akamai не показва публично ценообразуването си; трябва да се свържете с компанията, за да получите оферта; като се казва, те са повече от скъпата страна, като ценовите етикети дори достигат 3500 долара за 10 TB.

След това, има и други стандартни функции, които трябва да очаквате от вашия CDP-приятелски WordPress:

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
Origin Pull
тласък
Изчистване на кеша
Gzip
Персонализирани CNAME
API
SSL

И накрая, всеки CDN предлага и набор от допълнителни предимства, които можете да намерите полезни:

MaxCDN (StackPath)

 • Добавени функции за защита с DDoS защита на мрежовия слой. Преглеждайте и управлявайте хората, ботовете, местоположенията и типовете достъп, който предоставяте на активите си и до контролния панел.
 • 24/7 чат на живо и поддръжка по телефона.
 • Анализ на сайтове в реално време. Вижте как се представя вашата мрежа.
 • CDN API. Интегрирайте потребители, зони и други ресурси във вашите приложения.
 • Използвайте в неограничени сайтове.

CloudFlare

 • Добавена сигурност. Защитава уебсайта Ви от всякакви заплахи онлайн. Включително DDoS защита.
 • Анализ на сайта Преглеждайте трафика на уебсайта си, но също така и броя на избягваните заплахи, трафик на бот и други.
 • 24/7 поддръжка по имейл и телефон, но само на най-скъпия план.

Бързо

 • Поток на медии.
 • Облачна сигурност, TLS криптиране, DDoS смекчаване.
 • Статистика в реално време.
 • 24/7 поддръжка по имейл и телефон.

Amazon CloudFront

 • Съществува AWS Безплатно използване на нивото, което ви позволява да използвате CloudFront за безплатно до 50 GB трансфер на данни и 2 000 000 HTTP и HTTPS заявки / месец за една година.
 • Работи с конзолата за управление на AWS.
 • Поддържа динамично съдържание, а не само статични носители.
 • Отчети за статистиката на кеша, отчетите за популярни обекти, мониторинг и алармиране, графики за използване и много други.
 • Разширени функции за сигурност и гео ограничение.
 • 24/7 поддръжка по имейл и телефон срещу допълнително заплащане. По подразбиране просто получавате достъп до форум на общността.

Akamai Edge

 • Абсолютен лидер на пазара на CDN (повече за това за минута).
 • Адаптивна доставка на медии, доставка на изтегляне (за актуализации на софтуера, други цифрови изтегляния).
 • Продукти за ускоряване на медиите.
 • Динамична доставка на сайта.
 • Медийни услуги и медийна анализа.
 • Предсказуема доставка на съдържание.
 • Глобално управление на трафика.
 • Облачен базиран DNS.
 • Разширени функции за сигурност.
 • 24/7 поддръжка по имейл и телефон.

Кръг 3: Изпълнение

Тестването на CDN е донякъде проблемно. Искам да кажа, че има различни видове CDN, различни условия в мрежата и в зависимост от това какво се опитвате да получите (размера на файловете, основния сървър, местоположението и т.н.), производителността може да варира значително.

За начало има два основни типа режими на работа на CDN, "тласък" и "издърпване":

 • Push е мястото, където основно изпращате всичките си файлове на CDN (всъщност софтуерният слой, отговорен за интегрирането на вашия сайт с CDN прави това), и след това те се обслужват от там, когато посетител поиска някой от тях.
 • Издърпването е мястото, където просто оставяте CDN да върши цялата работа на заден план и винаги, когато е необходим файл – когато посетител дойде на вашия сайт – CDN издърпва този файл от основния ви сървър и го кешира за бъдещи заявки.

След това има проблеми с измерването на ефективността на един CDN спрямо друг в реална среда, където има толкова много фактори, които трябва да се вземат предвид.

Знаеш как, когато четеш брошура за нова кола, и тя казва, че прави X мили до галон, но когато всъщност я купиш, никога няма да се доближиш до този номер. Донякъде е същото и с CDN.

Така че, когато всички заедно, просто изберете някои примерни сайтове, които използват даден CDN и измервате тяхната ефективност чрез инструменти като това не би бил много обективен.

Като се има предвид, има някои стандартни мерки за изпълнение, на които някои експерти от CDN се позовават във войните за сравнение. Един от тях е "initcwnd" параметър (начален прозорец на задръстванията – броят пакети, които сървърът изпраща при нова връзка след първата GET заявка), което оказва значително влияние върху производителността на TCP връзките.

Като оставим настрана всички технически подробности, се смята, че – и опростявам – колкото по-голямо, толкова по-добре. Ето някои отчетени номера за нашия състав – MaxCDN срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо: [2]

 • �� MaxCDN (StackPath): 32 пакета
 • �� CloudFlare: 10 пакета
 • Cloud Amazon CloudFront: 10 пакета
 • �� Akamai Edge: 16 пакета
 • �� Бързо: 10 пакета

Означава ли това, че MaxCDN (StackPath) идва най-отгоре тук като цяло? Е, не е задължително, но със сигурност ни дава известна представа за структурата и конфигурацията на всеки CDN, която можем да вземем предвид при избора на мрежа за нашия сайт.

Кръг 4: Под капака

Добре, така че докато всички услуги, които предлагаме тук днес, са мрежи за доставяне на съдържание, тяхната вътрешна работа обикновено се различава много. Така въз основа на какви са вашите изисквания, ще намерите някои по-подходящи от други.

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
CDN в реално време, който ви позволява да ускорите, контролирате и проследявате уеб активите си само с няколко кликвания.Не е действително CDN (технологично), а повече от обратен прокси, който поема целия ви трафик и след това обслужва кеширани версии на вашето съдържание, когато е възможно и от местоположение наблизо.Разширено CDN от Amazon (с цялата инфраструктура на Amazon зад него), подходящо да ви помогне да доставяте както статично, така и динамично съдържание, включително стрийминг. Ценообразуване въз основа на пропускателната способност.Най-популярният CDN на пазара в момента, използван от най-големите уебсайтове. Освен CDN, Akamai предлага и цяла гама инструменти за изпълнение на уебсайтове, като всеки план се изгражда по поръчка на база клиент.CDN в реално време, изграден с мобилен ум, или по-скоро, първоначално създаден за мобилни устройства. Поддържа поточно предаване на медии и статистика и отчети в реално време.

Кръг 5: Интеграция на WordPress

Колко лесно ще бъде интегрирането на даден CDN с вашия WordPress сайт е ключов фактор тук. Сигурен съм, че бихте искали да можете да направите всичко сами и да не забърквате сайта си по пътя.

Да започнем със слона в стаята:

Никоя от предлаганите тук CDN услуги не се интегрира лесно с натискане на бутон.

(Едно от малкото CDN, които работят така, е изображението CDN, включено в нашето Optimole решение за оптимизиране на изображения. Всичко, което трябва да направите, е просто да го инсталирате на вашия WordPress сайт. Оттам ще получите всички свои изображения, изпратени през CDN, преди да бъдат показани на посетителя. Но отново Optimole е само за изображения.)

Ето как да интегрирате всеки от нашите CDN с вашия WordPress сайт:

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
След като настроите вашата зона за изтегляне, можете да интегрирате StackPath чрез приставката W3 Total Cache.Интегрира се независимо от WordPress. Просто трябва да се регистрирате в CloudFlare и след това да присвоите нови DNS сървъри на вашето име на домейн. CloudFlare взима оттам.Интегрира се чрез приставката W3 Total Cache. Трябва обаче да конфигурирате вашата настройка за Amazon AWS, преди да можете да активирате приставката.Няма информация. Има два WordPress приставки, чрез които можете да интегрирате вашия сайт: официалният плъгин наречен Fastly, и действителната препоръчителна приставка наречен Purgely.

Последен кръг: Кой използва какво

В този последен кръг ще разгледаме някои от уебсайтовете, които използват всеки от CDN, включени в това сравнение.

Тази информация трябва да ни даде по-добро разбиране на вида и калибъра на уебсайтовете, които гравитират към даден CDN. Например, ако току-що започвате с малък WordPress сайт, не бихте искали да се регистрирате за CDN, за да разберете по-късно, че основно се използва основно от уебсайтове с размер на HuffPost, нали? За това става въпрос.

Първо, нека да видим колко популярни са нашите CDN като цяло: [3]

MaxCDN-CloudFlare-CloudFront-Akamai-Fastly

Ето списък от примерни уебсайтове, използващи всяка CDN мрежа:

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
WPBeginner, Yoast.com, WPEngine, WPLift, InstantShift.com, 9gag, The Next Web, BuySellAds.FounderLY, StackOverflow, Montecito Bank, APNIC.net, CodeGuard, Embed.ly, както и хиляди входни сайтове, които биха били невъзможни да се изброят тук.Zendesk, NASA, IMDb, PBS, SEGA.Facebook, Adobe, Airbnb, American Idol, Autotrader.com, Autodesk, Best Buy, BuzzFeed, Elance, Fiat, IBM, MailChimp, NBA, Philips.Stripe, imgur, Etsy, Vox Media, Pinterest, Fast Company, Wistia, Disqus, GitHub, Kayak.

Въпреки че се опитах да изброя някои от по-разпознаваемите марки (поне в общността на WordPress), тук има модел. Amazon CloudFront и Fast изглежда се предпочитат от масовите компании и общоизвестните марки с огромно онлайн присъствие, докато StackPath и CloudFlare се грижат както за големите момчета, така и за стандартните блогове на WordPress (или само за уебсайтове за входно ниво). Akamai Edge е съвсем различна история сама по себе си. С високо ниво на ценообразуване това вероятно не е решение за всеки, който вече не консумира множество TB честотна лента всеки месец.

Заключение: MaxCDN (StackPath) срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо

Ако трябваше да избера едно решение тук, което да използвам в нов сайт на WordPress, щях да отида и с едното MaxCDN (StackPath) или CloudFlare.

И двамата имат много положителни резултати в блогосферата и предоставят наистина добри характеристики за цената:

 • За собствениците на сайтове, които тепърва започват, бих препоръчал CloudFlare. Техният безплатен план го прави чудесна алтернатива просто да започнете с концепцията за CDN и да ускорите вашия сайт с минимални усилия. Оттам можете или да оставите CloudFlare да расте с вас – като преминете към един от платените планове – или да преместите бизнеса си другаде.
 • За сайтове в WordPress, които вече привличат приятна част от трафика всеки ден, бих препоръчал MaxCDN (StackPath). Възможностите за конфигуриране на мрежата са наистина добри и това е доста достъпно, което можете да видите в първата таблица на това сравнение.

Като алтернатива, ако ядрото на вашата аудитория е разположено в едно географско местоположение, вероятно бих потърсил CDN, който има най-много сървъри в тази област, дори ако това означава локална CDN мрежа на вашата страна, която може да не е толкова популярният свят -wide.

Имайте предвид, че предоставянето на уебсайта ви на основната ви аудитория е най-важното тук. Няма да използвате много CDN с най-добро глобално покритие, ако посетителите ви са само от една държава, където тази мрежа може да няма сървъри.

И накрая, ето една сравнителна таблица, състояща се от всички индивидуални параметри, за които говорихме в този ресурс:

MaxCDN (StackPath)CloudFlareAmazon CloudFrontAkamai EdgeБързо
250 GB$ 0, $ 20, $ 200 *$ 24$ 30
500 GB$ 48$ 60
1 TB$ 10$ 96$ 120
5 TB$ 480$ 600
10 TB$ 888~ 3500 долара **$ 1200
Origin Pull
тласък
Изчистване на кеша
Gzip
Персонализирани CNAME
API
SSL
Под капакаCDN в реално време, който ви позволява да ускорите, контролирате и проследявате уеб активите си само с няколко кликвания.Не е действително CDN (технологично), а повече от обратен прокси, който поема целия ви трафик и след това обслужва кеширани версии на вашето съдържание, когато е възможно и от местоположение наблизо.Разширено CDN от Amazon (с цялата инфраструктура на Amazon зад него), подходящо да ви помогне да доставяте както статично, така и динамично съдържание, включително стрийминг. Ценообразуване въз основа на пропускателната способност.Най-популярният CDN на пазара в момента, използван от най-големите уебсайтове. Освен CDN, Akamai предлага и цяла гама инструменти за изпълнение на уебсайтове, като всеки план се изгражда по поръчка на база клиент.CDN в реално време, изграден с мобилен ум, или по-скоро, първоначално създаден за мобилни устройства. Поддържа поточно предаване на медии и статистика и отчети в реално време.
Интеграция в WordPressСлед като настроите вашата зона за изтегляне, можете да интегрирате MaxCDN чрез приставката W3 Total Cache.Интегрира се независимо от WordPress. Просто трябва да пеете до CloudFlare и след това да присвоите нови DNS сървъри на вашето име на домейн. CloudFlare взима оттам.Интегрира се чрез приставката W3 Total Cache. Трябва обаче да конфигурирате вашата настройка за Amazon AWS, преди да можете да активирате приставката.Няма информация. Има два WordPress приставки, чрез които можете да интегрирате вашия сайт: официалният плъгин наречен Fastly, и действителната препоръчителна приставка наречен Purgely.
Кой използва каквоWPBeginner, Yoast.com, WPEngine, WPLift, InstantShift.com, 9gag, The Next Web, BuySellAds.FounderLY, StackOverflow, Montecito Bank, APNIC.net, CodeGuard, Embed.ly, както и хиляди входни сайтове, които биха били невъзможни да се изброят тук.Zendesk, NASA, IMDb, PBS, SEGA.Facebook, Adobe, Airbnb, American Idol, Autotrader.com, Autodesk, Best Buy, BuzzFeed, Elance, Fiat, IBM, MailChimp, NBA, Philips.Stripe, imgur, Etsy, Vox Media, Pinterest, Fast Company, Wistia, Disqus, GitHub, Kayak.
Потърсете за все по-голям WordPress сайт

StackPath

Потърсете нов сайт на WordPress

CloudFlare

* CloudFlare не се таксува въз основа на честотната лента; наличните 3 основни плана (включително безплатния) имат различни параметри, базирани на различни черти, различни от честотната лента.
** Akamai не показва публично ценообразуването си; трябва да се свържете с компанията, за да получите оферта; като се казва, те са повече от скъпата страна, като ценовите етикети дори достигат 3500 долара за 10 TB.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Препратки:

 • [1] Проучване от Akamai.
 • [2] Всички initcwnd данни от CDNPlanet.
 • [3] Данни за популярността на CDN от BuiltWith.

* Тази публикация съдържа партньорски връзки, което означава, че ако кликнете върху някоя от връзките към продукта и след това закупите продукта, ще получим малка такса. Без притеснения, все пак ще плащате стандартната сума, така че да няма разходи от ваша страна.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map