Angular vs React vs Vue: Koji okvir izabrati u 2020. godini

Ovaj je post sveobuhvatan vodič na koji je možda pravo rješenje za vas: Kutni vs React vs Vue.


Prije samo nekoliko godina programeri su uglavnom raspravljali o tome trebaju li za svoje projekte koristiti Angular vs React. No, tijekom posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo porast interesa za trećeg igrača zvanog Vue.js.

Ako ste programer koji započinje s projektom i ne možete odlučiti koji će vam JavaScript okvir koristiti, ovaj vam vodič treba pomoći da donesete odluku.

Obuhvatamo različite aspekte tvrtke Angular, Vue i React da bismo vidjeli kako oni odgovaraju vašim potrebama. Ovaj post nije samo vodič o Angular vs React vs Vue, već ima za cilj pružiti strukturu koja će pomoći da se presudi okvirni JavaScript okviri općenito. U slučaju da novi okvir stigne sljedeće godine, točno ćete znati koje parametre trebate pogledati!

* U ovom postu pretpostavljamo da imate osnovno znanje o JavaScript-u i da ste koristili i JavaScript okvire.

Kutni vs React vs Vue

Započnimo:

Dio 1: Kratka povijest Vue vs React vs Angular

Prije nego što uđemo u tehničke detalje, razgovarajmo najprije o povijesti iza ovih okvira – samo kako bismo bolje shvatili njihovu filozofiju i njihov razvoj tijekom vremena.

Kako je sve počelo ��

kutni logotip

Kutni, razvijen od strane Googlea, prvi put je objavljen 2010. godine, što ga čini najstarijim na parceli. To je JavaScript-okvir zasnovan na TypeScript. Do značajnog pomaka došlo je u 2016. godini izlaskom Angula 2 (i ispadanjem "JS" od izvornog naziva – AngularJS). Angular 2+ poznat je kao samo kutni. Iako AngularJS (verzija 1) i dalje dobiva ažuriranja, raspravu ćemo usmjeriti na Angular. Najnovija stabilna verzija je Angular 9, koji je objavljen u veljači 2020. godine.

vue logo

Vue, poznat i kao Vue.js, najmlađi je član grupe. Razvio ga je bivši zaposlenik Googlea Evan You u 2014. Tijekom posljednje tri godine Vue je doživio značajan pomak u popularnosti, iako nema podršku velike tvrtke. Trenutačna stabilna verzija iznosi 2,6, objavljena u veljači 2019. (s nekim malim inkrementalnim izdanjima od tada). Suradnici Vuea su podržao Patreon. Vue 3, trenutno u alfa fazi, planira da pređite na TypeScript.

reagirati logotip

Reagirati, koji je razvio Facebook, u početku je objavljen 2013. Facebook koristi React intenzivno u svojim proizvodima (Facebook, Instagram i WhatsApp). Trenutačna stabilna verzija iznosi 16.X, objavljena je u studenom 2018. (s manjim inkrementalnim ažuriranjima od tada).

Evo kratkog sažetka Angular vs React vs Vue, s obzirom na njihov status i povijest:

Povijest Angular vs React vs Vue

Kutni
Reagirati
Vue

prvo izdanje201020132014
Službena stranicaangular.ioreactjs.orgvuejs.org
Cca. veličina (KB)50010080
Trenutna verzija916.x2.6.x
Korišten odGoogle, WixFacebook, UberAlibaba, GitLab

Licenca ��‍♂️

Prije upotrebe okvira s otvorenim kodom provjerite je li licenca. Zanimljivo je da sva tri okvira koriste MIT licenca, koji omogućuje ograničena ograničenja ponovne upotrebe, čak i u vlasničkom softveru. Prije korištenja bilo kojeg okvira ili softvera provjerite zna li implikacije licence.

Ovdje je kratak sažetak MIT licence prostim engleskim riječima.

Popularnost ��

Kao "kutni" i "reagirati" uobičajene su riječi, teško je shvatiti njihovu popularnost iz Google Trendsa. Iako je dobar proxy za njihovu popularnost broj zvijezda koje dobivaju njihove GitHub repozitorije. Nagli pomak u broju zvijezda Vue dogodio se sredinom 2016. godine, a nedavno je Vue bio s Reactom među najpopularnijim okvirima.

Zvijezde na GitHub projektima za Angular vs React vs VueBroj zvijezda na GitHub projektima za Angular, React i Vue

Provjerimo kakvo je tržište rada za tvrtku Angular vs React vs Vue, što je također dobra mjera popularnosti:

Tržište poslova za Angular vs React vs Vue ��‍♂️

Najbolji izvori podataka koji ukazuju na trendove na tržištu rada su razne zajednice radnih mjesta.

Kao što se vidi iz trendova kasne 2018. godine, broj radnih mjesta za koje je potreban skup vještina Angular ili React približno je isti, dok je Vue još uvijek samo djelić tog broja (oko 20%). Ovaj popis definitivno nije iscrpan, ali daje dobru sliku cjelokupne tehnološke industrije.

Ako gledate striktno s gledišta trenutnog tržišta rada, najbolje je kladiti se da naučite Angular ili React. No, s obzirom na to da je Vue u posljednje tri godine stekao popularnost, možda će trebati neko vrijeme da projekti upotrebe Vuea ili novi projekti koji usvoje Vue dostignu razinu zrelosti koja naređuje većem broju programera.

Dio 2: Zajednica i razvoj

Sada kada ste upoznati s poviješću i trendovima svakog od tih okvira, mi ćemo ispitati zajednicu da procijeni razvoj tih okvira. Već smo vidjeli da su za sve okvire pojedinačna izdanja redovito isporučena u posljednjih godinu dana, što ukazuje da se razvoj odvija u punom zamahu..

Pogledajmo Angular vs React vs Vue s obzirom na statistiku njihovih GitHub spremišta:

Kutni
Reagirati
Vue

# Gledatelji3.2k6.6k6.0k
# Zvijezde57k144k157k
# Viljuške15.9k27.6k23.7k
# Suradnici10891361289

Vue ima ogroman broj promatrača, zvijezda i vilica. To pokazuje njegovu popularnost među korisnicima i njegovu vrijednost kada uspoređujemo Vue s Reactom. Međutim, broj suradnika za Vue manji je od Angular i React.

Jedno je moguće objašnjenje Vueu u potpunosti upravlja zajednica otvorenog koda, dok Angular i React imaju značajan udio zaposlenika Googlea i Facebooka koji doprinose spremištima.

Iz statistike, sva tri projekta pokazuju značajnu razvojnu aktivnost, a to će se zasigurno nastaviti u budućnosti – upravo ti statistički podaci ne mogu biti osnova ne odlučivanja da se koriste niti jedan od njih.

Dio 3: Migracije

Dok radite s odabranim okvirom, ne želite se brinuti oko nadogradnje okvira i zabrljanja koda. Iako se u većini slučajeva nećete susresti s mnogim poteškoćama od jedne verzije do druge, važno je držati prst na pulsu jer neka ažuriranja mogu biti značajnija i zahtijevaju podešavanje da stvari budu kompatibilne.

Kutni planira glavna ažuriranja svakih šest mjeseci. Postoji i razdoblje od dodatnih šest mjeseci prije nego što se obustave bilo koji veći API, što vam daje vrijeme dva ciklusa puštanja (godinu dana) da napravite potrebne promjene ako ih ima.

Kad je u pitanju Angular vs React, Facebook je to izjavio stabilnost je od najveće važnosti na njih kao ogromne tvrtke poput Twittera i Airbnba koriste React. Nadogradnje kroz verzije su obično najlakše u React-u, sa skriptama poput reagiraju-codemod pomažući vam da migrirate.

U odjeljku o migracijama FAQ-a Vue to spominje 90% API-ja je isto ako prelazite s 1.x na 2. Tamo je alat za pomoć kod migracije koji djeluje na konzoli za procjenu statusa vaše aplikacije.

Dio 4: Rad s Vue vs Angular vs React

Ovdje treba pogledati nekoliko važnih karakteristika, a glavna su im veličina i vrijeme učitavanja, dostupne komponente i krivulja učenja.

Veličina i vrijeme učitavanja ⏲️

Veličine knjižnica su sljedeće:

 • Ugaona 4+: Ovisi o veličini proizvedenog snopa
 • Reakcija: 116 KB
 • Vue: 91 KB

Iako postoji značajna razlika između veličina okvira, oni su i dalje mali u usporedbi s prosječnom veličinom web stranice (2+ MB u 2018.). Uz to, ako koristite učitani CDN za učitavanje tih knjižnica, velika je vjerovatnoća da je korisnik knjižnicu već učitao u svom lokalnom sustavu.

Komponente ��️

Komponente su sastavni dijelovi sva tri okvira, bez obzira govorimo li o Vue, React ili Angular. Komponenta obično dobiva unos i na temelju toga mijenja ponašanje. Ova promjena ponašanja općenito se manifestira kao promjena u korisničkom sučelju nekog dijela stranice. Upotreba komponenata olakšava ponovnu upotrebu koda. Komponenta može biti košarica na web mjestu e-trgovine ili okvir za prijavu na društvenoj mreži.

Kutni Kutni:
U kutnom obliku, komponente se nazivaju direktive. Direktive su samo oznake na DOM elementima, koje Angular također može pratiti i pridodati određeno ponašanje. Stoga Angular razdvaja UI dio komponenti kao atribute HTML oznaka i njihovo ponašanje u obliku JavaScript koda. To je ono što ga izdvaja kada gledamo Angular vs React.
Reagirati Reagirati:
Zanimljivo je da reagira, kombinira korisničko sučelje i ponašanje komponenata. Na primjer, ovdje je kôd za stvaranje zdrave svjetske komponente u React-u. U React-u, isti dio koda odgovoran je za stvaranje UI elementa i diktiranje njegovog ponašanja.
Vue vue:
U Vueu, korisničko sučelje i ponašanje su također dio komponenti, što stvari čini intuitivnijim kada se pogleda Vue vs React. Vue je također vrlo prilagodljiv što vam omogućuje kombiniranje korisničkog sučelja i ponašanja komponenata unutar skripte. Nadalje, možete i vi koristite predprocesore u Vueu, a ne CSS, što je izvrsna funkcionalnost. Vue je sjajan kada je u pitanju integracija s drugim knjižnicama, poput Bootstrapa.

Da biste usporedili kako ista aplikacija izgleda s različitim knjižnicama, ovdje je sjajan post o stvarajući istu aplikaciju za popis u React i Vue i suprotstavljanje razlika dvaju okvira.

Krivulja učenja ��

Pa kako je teško naučiti svaki od tih okvira?

Kutni Kutni:
Kutni ima strmu krivulju učenja, smatrajući da je to cjelovito rješenje, a za savladavanje Angulata morate naučiti povezane koncepte poput TypeScript i MVC. Iako je potrebno vrijeme za učenje Angular-a, investicija isplaćuje dividende u smislu razumijevanja funkcioniranja prednjeg dijela.
reagirati Reagirati:
React nudi a Početak rada vodič koji bi trebao pomoći jednom postavljanju React-a za oko sat vremena. Dokumentacija je temeljita i cjelovita, a rješenja za uobičajena pitanja koja su već prisutna na Stack Overflowu. React nije potpun okvir, a napredne značajke zahtijevaju upotrebu knjižnica trećih strana. Zbog toga krivulja učenja osnovnog okvira nije toliko strma, ali ovisi o putu koji ste krenuli s dodatnom funkcionalnošću. Međutim, učenje korištenja React-a ne znači nužno da ga koristite najbolje prakse.
vue vue:
Vue pruža veću prilagodljivost i stoga se lakše uči od uglatog ili reaktivnog. Nadalje, Vue se preklapa s Angular i React s obzirom na njihovu funkcionalnost poput upotrebe komponenata. Stoga je prelazak u Vue s bilo kojeg od dva načina laka opcija. Međutim, jednostavnost i fleksibilnost Vuea je mač s dvije oštrice – omogućava loši kod, što otežava uklanjanje pogrešaka i testiranje.

Iako Angular, React i Vue imaju značajnu krivulju učenja, njihova upotreba tijekom majstorstva je neograničena. Na primjer, možete integrirati Angular i React s WordPressom i WooCommerceom za stvaranje progresivnih web aplikacija.

Angular vs React vs Vue: Tko pobjeđuje?

Na kraju ovog posta podsjetimo se karakterističnih karakteristika svakog okvira kako bismo pokušali odgovoriti na pitanje: Angular vs React vs Vue: koji bi trebali odabrati?

kutni logotip Kutni je zreliji od okvira, ima dobru podršku u odnosu na doprinose i cjelovit je paket.

Međutim, krivulja učenja je strma i koncepti razvoja u Angularu mogu odbaciti nove programere.

Angular je dobar izbor za tvrtke sa velikim timovima i programere koji već koriste TypeScript.

Dodatno �� Evo nekoliko kutnih predložaka nadzorne ploče za administratore koji bi vas mogli zanimati.

reagirati logotip Reagirati dovoljno je star da bude zreo i ima ogroman broj doprinosa iz zajednice. Dobio je široko prihvaćanje. Tržište poslova za React je stvarno dobro, a budućnost ovog okvira izgleda svijetla.

React izgleda kao dobar izbor za one koji započinju s naprednim JavaScript okvirima, startapove i programere koji vole neku fleksibilnost. Mogućnost neprimjerenog integriranja u druge okvire daje veliku prednost onima koji žele malo fleksibilnosti u svom kodu.

vue logo Vue najnoviji je za arenu, bez podrške velikih kompanija.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina se stvarno dobro pokazao kao jaki konkurent za Angular i React. Ovo je možda igranje uloge s puno kineskih velikana, poput Alibabe i Baidua, koji odabire Vue kao njihov osnovni osnovni JavaScript okvir.

Međutim, tek treba vidjeti kako će to biti u budućnosti i opravdano je biti oprezan s njom. Vue bi trebao biti vaš izbor ako više volite jednostavnost, ali i volite fleksibilnost.

Dodatno �� Evo nekoliko Vue predložaka administratora izgrađenih uz Bootstrap koji bi vas mogli zanimati.

Odgovor na raspravu Angular vs React vs Vue je da ne postoji apsolutno pravi izbor, što ste vjerojatno očekivali.

Svaka od ovih knjižnica ima svoje prednosti i nedostatke. Na temelju projekta na kojem radite i vaših individualnih zahtjeva jedan će od njih biti prikladniji od ostalih. Uvijek je ključno napraviti vlastito istraživanje prije nego što se odlučite, pogotovo ako radite na poslovnom poduhvatu, a ne na osobnom projektu.

Koji je po vašem mišljenju pobjednik ovdje – Angular vs React vs Vue? Javite nam se u komentarima u nastavku.

Daljnje čitanje: ��

 • Predlošci dizajna materijala za Vue, Angular, React (UI materijala)
 • Najbolje knjižnice / okviri za sučelje korisničkog sučelja React
 • Zanimljive knjižnice komponenti korisničkog sučelja Vue
 • Najbolji predlozi nadzorne ploče s uglovima za administratore
 • Najbolji besplatni predlošci za pokretanje sustava ReactJS
 • Besplatno reagirajte nativni predlošci
 • Besplatni i premium VueJS Admin predlošci izgrađeni s značajkom za pokretanje

S druge napomene, kako o upotrebi WordPressa? WordPress je savršeno prikladan za pokretanje gotovo bilo kojeg zamislivog web mjesta, a na raspolaganju su neke fantastične teme kako bi vaš dizajn izgledao sjajno (od kojih su mnoge besplatne). A da i ne spominjem kako možete ugostiti web stranicu WordPressa pojeftinije.

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Izgled i prezentacija Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map