Как да започнете бизнес от електронната търговия от нула (в 10 стъпки)

Как да започнете бизнес от електронната търговия от нула (в 10 стъпки)

Как да започнете бизнес от електронната търговия от нула (в 10 стъпки)
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Дали 2020 г. ще бъде годината, в която научите как да стартирате бизнес в електронната търговия от нулата?


Със сигурност сте на точното място!

Това ръководство ще ви даде пътна карта за достигане от 0 до напълно функционален бизнес в електронната търговия.

Преминаваме стъпка по стъпка през целия процес, за да започнем бизнес в електронната търговия и да направим всичко възможно най-лесно.

Как да започнете електронната търговия от нулата

Нещата, които ще покрием – съдържанието:

��

Изберете вашата ниша за електронна търговия

��️

Какви продукти да продавате

��

Включете бизнес

��

Как да назовете вашия бизнес

��

Изберете платформа за електронна търговия

��

Изберете дизайн на магазина

��

Представете продуктите си

��

Неща, които трябва да знаете

��

Популяризирайте бизнеса си в електронната търговия

РЕЗЮМЕ и контролен списък

��

ЧЗВ

Contents

Как да започнете бизнес в електронната търговия:

�� 1. Решете какъв тип бизнес искате да стартирате

Възможностите са наистина безкрайни, когато искате да започнете електронна търговия от нулата.

Хората продават всякакви различни неща онлайн и го правят във всевъзможни различни ниши и пазари.

И най-доброто във всичко е, че числата само растат. Изчислено е, че през 2020 г. ще има 2.05 (!) Милиарда глобални цифрови купувачи. Честно казано, всички и тяхното куче пазаруват онлайн в наши дни! [1]

Но! Това не означава, че можете да го криете и да не мислите добре какво искате да продадете и на кого искате да го продадете.

За да направите вашия бизнес за електронна търговия успешен, трябва да го настроите правилно от първа стъпка.

Добро място за начало е да решите какво искате да продадете, грубо.

И "приблизително" е ключовата дума тук. По-късно ще направим повече проучвания за възможните ви стоки, но засега нека просто говорим в широк смисъл:

Какво може да продаде вашият бизнес за електронна търговия

Има четири основни вида неща, които бизнесът за електронна търговия продава:

 • корабни, физически стоки
 • цифрови стоки (електронни книги и писмени работи, изтегляния, софтуер, приложения, мултимедия)
 • услуги
 • курсове, абонаменти и други членове

Най-голямото нещо за технологиите за електронна търговия днес е, че можете ефективно да продавате едно от тях или дори всички едновременно.

Но това не е всичко; освен това, което е в офертата ви, трябва да решите и модела си на изпълнение. Като бизнес в електронната търговия можете:

Падащо кораб:

Там производителят обработва процеса на изпълнение от началото до края (всичко, което им кажете, е информация за клиента и продукта, който ще бъде доставен). Това е страхотен модел за стоки с печат при поискване, като тениски.

В някои случаи управлението на дропшипинг магазин може да не е възможно, особено ако ще продавате произведени от вас продукти или ако в нишата няма доставчици на дропшипинг..

Накарайте някой друг да изпълни поръчките:

Разликата между това и дропшипинга е, че при този модел все още трябва да вземете или направите продуктите, но след това ги изпращате до къща за изпълнение и те се справят с крайната доставка.

По този начин, въпреки че все още сте отговорни за производството на стоките, които продавате, не е нужно да се притеснявате за трудностите при доставката им.

Покриваме темата за задълбочено изпълнение на електронната търговия в отделно ръководство в блога.

И накрая, вие също трябва да решите дали искате да:

 • отидете на дребно или на едро
 • предлагайте продуктите си на местно ниво, в национален мащаб или дори в международен план

Горното може да ви звучи много за размисъл, когато просто измисляте как да започнете бизнес в електронната търговия и да се борите с първоначалните си идеи. Но не е нужно да правите много в този момент. Просто отбележете какви са вашите предпочитания и след това използвайте тези бележки като ориентир, когато вземате бъдещи решения.

Пример как може да изглежда такава бележка:

��

За да стартирам бизнес в електронната търговия, ще:

 • предлагат както физически, така и цифрови стоки
 • притежавайте собствен инвентар
 • продават на дребно
 • превоз на физически стоки в цялата страна; предлагат цифрови продукти в международен план

Следващата стъпка е да намерите хора, които ще купуват от вас – т.е. нека да намерим ниша:

Избиране и разбиране на вашата ниша

А "ниша" е просто вашето място на по-голям пазар.

Или друг начин да се каже това, ниша е определена група от целеви клиенти, които са готови да купят това, което продавате.

По принцип ниша = хора, желаещи да купят определено нещо. ��

Това ни прецизно вкарва в най-често срещаната грешка, която хората правят, когато стартират електронна търговия от нулата: мислейки, че са намерили неизползвана ниша.

Съжалявам, че трябва да ви прекъсна това, но няма такива неща като неизползвани ниши.

Ако не можете да утвърдите бъдеща ниша чрез изследвания, не трябва да рискувате да влезете в нея и да очаквате добра възвръщаемост.

Когато търсите вашата ниша, помислете първо за хората. С други думи, нека намерим хора, които се интересуват от покупката от вас.

Ето как да направите това:

Вероятно имате обща идея какъв пазар искате да се заемете и какво искате да продадете – много малко хора преминават от нулата при започване на бизнес в електронната търговия.

Ключът сега е стесняване на вашата идеална клиентска база и след това разбиране на техните нужди.

За щастие, живеейки през 2020 година, имаме на разположение множество съвременни инструменти, които ще улеснят изследванията.

Първият инструмент, който препоръчвам, се нарича KWFinder. Това е инструмент за изследване на ключови думи, което означава, че ако му предоставите начален термин или ключова дума, той ще предложи свързани ключови думи и ще ви покаже колко често се търси всяка от тези свързани ключови думи.

KWFinder е платен инструмент, но предлага 10-дневна безплатна пробна версия, което би трябвало да е повече от достатъчно, за да завършите вашето изследване.

Например, ако искате да влезете в бизнеса с спално бельо, можете да започнете търсенето си със спалното бельо за ключови думи. Ето какво KWFinder трябва да каже за този:

Направете търсене в KWFinder, за да стартирате бизнес в електронната търговия

Забележка; спалното бельо е само пример; можете да повторите това изследване, като използвате всяка друга ключова дума.

Това, което можете да видите отляво, е ключовата ви ключова дума, заедно със списък на свързани ключови думи. Всяка ключова дума също има някои показатели за популярност до нея. Отдясно KWFinder показва как изглежда топ 10 в Google за избраната понастоящем ключова дума.

Това, което можете да направите сега, е да прегледате списъка с предложени ключови думи и да се задълбочите в своите изследвания. Например в списъка на моите "спално бельо" свързани ключови думи, има ключова дума "дизайнерско спално бельо." Има 4 900 търсения на месец, което е добро начало. Мога да кликнете върху него, за да го превърна в новата ми ключова дума и да повторя търсенето.

Ако искам, мога да повторя този процес няколко пъти, докато не се натъкна на термин, който изглежда привлекателен и изглежда като нещо, което бих могъл да превърна в бизнес за електронна търговия. Но за целите на това ръководство, аз ще остана "дизайнерско спално бельо."

KWFinder ми показва топ 10 на класацията на сайтове за тази ключова дума. Мога да кликнете върху всеки от тях, за да видя как изглеждат тези сайтове. За щастие за мен топ 5 са ​​всички уебсайтове за електронна търговия, продаващи дизайнерско спално бельо.

Bloomingdale’sHorchowMacy наbloomingdales пример за това как да започнете електронна търговия
horchow пример за това как да започнете бизнес в електронната търговия
пример macys за това как да започнете бизнес в електронната търговия

Естественият рефлекс би бил да се обезсърчите, че има толкова много магазини, предлагащи дизайнерско спално бельо, и следователно не се вмъквайте в нишата. Това обаче би било лошо обаждане. Единственото присъствие на конкуренция е чудесен знак и ме уверява, че наистина има хора, които се интересуват от закупуването на дизайнерски постелки.

Ако бях от типа човек, който се интересува от влизането на пазара на спално бельо, бих могъл да си направя дизайнерските спални бельо основната ни ниша.

Можете да следвате същия процес и да намерите своя собствена ниша, като се стесните от ключова дума и отидете по-дълбоко и по-дълбоко в свързани ниши.

Вашата ниша фуния за стартиране на бизнес в електронната търговия

След като намерите ниша, в която има други предприятия, които се грижат за нея и изглежда като нещо, което би могло да работи за вас, преминете към следващата стъпка от изследването.

What 2. Какви продукти да продавате, конкретно

Досега ви обяснихме как да намерите вашата ниша и да направим някаква обща мозъчна атака около това какво да продадете. Сега нека се стесняваме върху точните продукти, които можете да предложите, въз основа на потенциала им за продажба в нишата.

Ключът към всичко това е разбиране на вашите клиенти, техните нужди и желания. С други думи, вие искате разберете какво кара клиентите ви да купуват и какъв тип неща са най-склонни да купят.

Ще направим това по няколко начина:

Знаейки вашата конкуренция

Както споменах по-рано, самото присъствие на конкуренция е отличен знак за нов бизнес в електронната търговия – противно на това, което много хора могат да вярват.

Конкуренцията утвърждава пазара и гарантира, че има пари, които да бъдат направени в нишата.

Това, което трябва да направите сега, е да научите кои са тези конкуренти и какво можете да научите от тях.

Ето модела на това, което можете да направите:

 1. Научете кои са вашите преки конкуренти
 2. Научете кой "рок звезди" от нишата са
 3. Научете кои са по-големите играчи, които може би не са насочени към нишата директно, но въпреки това генерират продажби в нея
 4. Забележете какво харесвате и не харесвате в техните подходи
 5. Забележете какво харесвате и не харесвате в техните уебсайтове
 6. Помислете как можете да подражавате на техните стратегии, когато стартирате бизнес в електронната търговия
 7. Разберете коя точно е тяхната клиентска база – доколкото е възможно

Всичко това може да звучи странно в началото, така че вероятно трябва да изясня едно нещо. Целта тук е да не се върнете към конкуренцията и да правите точно това, което правят. Вместо това ще се възползвате от работата, която влагат за изграждането на бизнеса си, и се опитайте да интегрирате някои от добрите си практики във вашия бизнес.

Най-добрият начин да идентифицирате вашата конкуренция, ако вече не ги познавате, е да се върнете към изследването на ключови думи (използвайки KWFinder).

Докато търсите ключовите си ниши, вероятно сте се натъкнали на марки, класиращи се на някои от първите места. Отворете отново тези сайтове и вижте какво правят.

Примерът, който използвах – дизайнерското спално бельо – е добре класиран в тези сайтове: Bloomingdale’s, Horchow, Macy’s, Ethan Allen, Crane and Canopy, Frontgate. Разбира се, някои от тях са доста огромни, но това не е задължително лошо по време на фазата на изследване.

Можете да получите подобен списък на конкурентите и във вашата ниша. Това, което трябва да направите сега, е да отидете на всеки от състезателите и да отбележите нещата, които изброих по-горе.

Ето някои допълнителни инструменти, които можете да използвате, които ще ви дадат добра представа за уебсайтовете на вашите конкуренти:

Ubersuggest

Ubersuggest

semrush

SEMrush

siteprofiler

SiteProfiler

Всеки от тези инструменти ще върне отчет за уебсайта на вашия конкурент с неща като водещи ключови думи, топ съдържание, показатели в социалните медии, най-добрите страници, демографски данни на аудиторията, най-продаваните продукти и други.

SEMrush и SiteProfiler дори ви дават списък на основните конкуренти на сайта, който търсите. Това е друг начин да идентифицирате повече уебсайтове и фирми във вашата ниша.

Откриване на това, което се продава най-добре

Следващият етап от вашето изследване ще бъде да откриете какво се продава най-добре в нишата и да помислите да предлагате подобни продукти (или услуги).

Отново, моля, не разбирайте това погрешно Тук не става въпрос за възпроизвеждане на вашата конкуренция и опит за еднократно надграждане в тяхната игра. Тук става въпрос за разбиране на това какво се случва в нишата и вида на продуктите, от които се радват клиентите ви. Ето как намирате идеи за продукти, за които вече е много вероятно да отговарят добре на Вашата клиентска база.

За да започнете отново, посетете уебсайтовете на вашите конкуренти и разгледайте техните списъци с най-продавани продукти (повечето магазини за електронна търговия имат такива).

Освен това можете да използвате Ubersuggest, SEMrush и SiteProfiler, за да откриете най-популярните страници на вашите конкуренти, които често се превеждат на най-продавани продукти.

Друг инструмент, който можете да използвате, е KWFinder – този, който използвахме за изследване на ключови думи – но този път въведете име на домейн на конкурент, за да стартирате търсенето.

Ще видите списък с най-важните ключови думи, за които класират. Много често тези ключови думи ще ви доведат до техните най-продавани продукти.

Изследване на конкуренти на KWFinder за стартиране на бизнес в електронната търговия

Водете си бележки и помислете как можете да адаптирате това, което виждате, към вашата бизнес стратегия.

Изтъркване на социални медии за прозрения

Още едно място, на което можете да отидете, са социалните медии – изглежда, всички пътища водят до социалните медии през 2020 г., изглежда.

Целта тук е да намерите подходящи групи и страници, които следва Вашата клиентска база. Присъединете се към същите групи и прекарайте няколко дни там, обръщайки внимание на това, което се случва.

Вижте дискусиите, в които хората сами влизат, продуктите, за които говорят, видовете публикации, с които те ангажират най-много и т.н..

Целта е да разберете какви са желанията на вашата действителна клиентска база и доколко са ангажирани с вида неща, които искате да ги продадете.

Разглеждайки онлайн пазарите

Amazon, AliExpress, BangGood и други пазари имат секции за най-продавани продукти във всяка ниша.

ali bestsellers - добър сайт за проучвания, когато стартирате бизнес за електронна търговия

Проучете тези секции и вижте дали има нещо, което също можете да предложите.

�� Прочетете също: 5 стъпки за избор на перфектната ниша за електронна търговия

В края на цялата тази изследователска фаза трябва да имате списък с продукти или услуги, които искате да предложите.

Разработването на тези продукти може да ви отнеме всякакво време. Ако ще се занимавате с дропшипинг, основно разполагате с продуктите на една ръка разстояние. Създаването на собствени продукти може да отнеме повече време, но поне сега знаете какво е най-вероятно да се продава.

Inc 3. Включете бизнес

"Трябва ли да регистрирам официално своя бизнес за електронна търговия?" е сред най-важните въпроси и страхове, които хората имат, когато обмислят да започнат бизнес в електронната търговия.

За съжаление единственият честен отговор, който мога да ви дам тук е, любимият ми, зависи.

Основно зависи от това какви са вашите местни правила и разпоредби и какво можете да правите с и без включен бизнес.

Това ръководство е само за насоки и не представлява правен съвет или правен анализ. Може да се наложи да потърсите независим правен съвет за конкретни правни въпроси или запитвания. ⚠️

Нека нещата са прости. Най-често ще откриете, че можете да управлявате бизнес по два начина:

 • Форма на еднолично стопанство. Повечето държави имат такава структура – официалното име ще бъде различно в зависимост от това къде живеете. Основната идея е, че управлявате бизнес под свое име и просто информирате данъчния човек от време на време колко пари сте направили. Опростявам това, но вие разбирате.
 • Форма на дружество с ограничена отговорност (S и C corps в САЩ). Отново повечето държави ви позволяват да ги установите. Основното предимство пред предишната структура е в самото име – вашата отговорност е ограничена. С други думи, ако се случи нещо лошо, вие не носите лична отговорност. Недостатъкът е, че обикновено се включва двойно данъчно облагане, ако искате да изплащате дивиденти от бизнеса (Прочетете още).

Ако имате регистриран бизнес, ще улесните вашите сделки с други компании и трети страни. Кандидатстването за акаунти с процесори на кредитни карти, доставчици на плащания, работа с доставчици, маркетингови партньори и т.н. няма да е възможно, докато нямате официално включен бизнес.

По същество този етап се състои главно в хармонизирането на документите и гарантирането, че сте готови да започнете да действате законно. Тази стъпка не оказва влияние върху нищо друго, което правим тук – проучване на пазара, откриване на ниши и т.н..

Неща, които може да ви интересуват да прочетете, след като включите бизнеса си в електронната търговия:

�� Най-добрият счетоводен софтуер за малък бизнес
�� Най-добрият софтуер за фактуриране на фрийлансъри и фирми
Compared Сравнени платежни процесори: PayPal срещу Stripe срещу Authorize.net срещу Amazon Payments

�� 4. Как да назовете вашия бизнес в електронната търговия

Добре, обратно към забавните неща!

Наименуването на нов бизнес наистина е доста забавно. Но не бива да го приемаш леко. Избирането на правилното име може да има огромно влияние върху позиционирането на вашия бизнес на пазара, възприятието на клиентите за това и цялостното ви възприемане на пазара на продукта.

За пореден път можем да се върнем към нашите стари приятели – проучване на пазара и изследване на ключови думи. Ето какво можете да направите конкретно:

Първо, доброто име на фирмата трябва да създаде на клиентите ви поне неясно впечатление от това, което продавате или на пазара, в който оперирате. Нека оставим на гигантите напълно абстрактни имена като Google. Нас хората от малкия бизнес трябва да избират имена, които са насочени в реалния свят повече.

Първото място, на което можете да отидете, са някои от популярните генератори на бизнес имена. Да, наистина ви съветвам да използвате автоматизирани AI-захранвани инструменти, които да ви помогнат да излезете с име на фирмата.

�� Събрахме шепа страхотни инструменти, които можете да използвате тук: състезатели на най-добрите бизнес имена се състезаваха (и как да ги използвате).

Ето как да направите това:

Отидете до избрания от вас генератор на имена на бизнес и въведете важните ключови думи във вашата ниша или опишете продукта, който искате да продадете.

Въз основа на тази ключова дума, инструментът ще върне набор от възможни имена на фирми и ще ги категоризира по различни начини.

Най-добрите генератори ще включват и други думи, за да улеснят брандирането, когато стартирате бизнес в електронната търговия.

Например след поставянето "дизайнерско спално бельо" в един от генераторите, Получих тези предложения (с моето любимо подчертано):

предложения за домейни, когато стартирате бизнес за електронна търговия

Ако наистина бих продал дизайнерско спално бельо, "Спално бельо на художника" име би било нещо, което сериозно бих обмислил.

Вашите цели при избора на име трябва да бъдат следните:

 • Включете дума или фраза, която подсказва за какво става въпрос за бизнеса, дори и само неясно.
 • Включете думи или фрази, които не се срещат често при ежедневна употреба на език – за да направите името маркируемо.
 • Уверете се, че има име на домейн .com за вашето точно име на фирма.

�� 5. Изберете платформа за електронна търговия

Просто казано, платформата за електронна търговия е операционната система на вашия онлайн магазин.

 • Подобно на това как iOS или Android са операционните системи на вашия телефон, платформата за електронна търговия е операционната система на вашия магазин.

Това често е изненадващо за хората, нови в света на електронната търговия, но там има десетки жизнеспособни платформи за електронна търговия.!

Всички те работят (от техническа гледна точка) и всички ви позволяват да изградите функционален магазин за електронна търговия. Не всички обаче са оптимизирани за всички видове потребители.

Ето някои от популярните сценарии:

 • Ако търсите платформа за електронна търговия с общо предназначение, най-вероятно ще бъдете най-щастливи с Shopify или WooCommerce (WordPress). Чрез което "с общо предназначение," Искам да кажа, че току-що започвате с нов магазин и искате да продавате или стоки за доставка, или цифрови продукти. Може да искате да помислите и за BigCommerce или Wix за електронна търговия. Ето пълното ни сравнение на най-добрите платформи за електронна търговия.
 • Ако искате да продавате само цифрови продукти, можете да обмислите решения като Easy Digital Downloads (WordPress) или Gumroad. Освен това, ако сте в нишата на WordPress конкретно (и искате да предлагате само продукти на WordPress), погледнете в Freemius.
 • Ако ще изграждате пазар за много доставчици, помислете за тези решения.

Най-добрите платформи за електронна търговия „Направи си сам“

Ако искате да направите пълноправен „Направи си сам“, вероятно трябва да дадете изстрел на Shopify или WooCommerce.

shopify - страхотна платформа за стартиране на бизнес в електронната търговия

Shopify е напълно хоствано решение за електронна търговия. Това означава, че всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате за акаунт в Shopify.com и след това да настроите магазина си, като следвате указанията в онлайн интерфейса на Shopify..

woocommerce - страхотна платформа за стартиране на бизнес в електронната търговия

WooCommerce е приставка за електронна търговия WordPress. Докато WordPress е най-популярната платформа за уебсайт от всички тях, настройката е малко по-сложна, отколкото при Shopify. Това, което получавате в замяна, е пълен контрол над вашия уебсайт и онлайн магазин, плюс можете да разширите и разширите функционалността на магазина си по-лесно (и по-евтино) в бъдеще.

�� Ако искате да използвате Shopify, ето подробно ръководство за това как да настроите магазина си там.
�� Ако искате да използвате WooCommerce, ето още информация за какво е WooCommerce, и ето ръководство за как да настроите WooCommerce.

Имате ли нужда от уеб хостинг?

Какво е уеб хостингът на първо място?

Хостинг накратко:

Казано по-просто, уеб хостингът (или уеб сървърът) е компютърът, на който се съхранява уебсайтът на вашия онлайн магазин и откъдето вашите клиенти могат да имат достъп до него. Този компютър е включен и свързан към мрежата 24/7.

Уеб хостингът може да бъде едно от най-плашещите неща, тъй като стартирате бизнес за електронна търговия от нулата. В зависимост от платформата за електронна търговия, която сте избрали за вашия магазин, хостингът ще бъде повече или по-малко сложен аспект, за който да се справите.

 • Ако сте избрали решение като Shopify, то вие сами хоствате за вас от системата Shopify. С други думи, няма нужда да се притеснявате за нито едно от тях.
 • Ако сте избрали WooCommerce, WordPress или друга самостоятелна хоствана платформа за електронна търговия, хостингът е нещо, което трябва да се грижите за себе си.

Нека разширим последното нещо; какво искам да кажа, като се справяте с хостинга?

Всъщност не е нужно да настройвате сървър с голи ръце. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате с уеб хостинг фирма, която ще ви наеме хостинг място на техните сървъри.

Изборът на качествена хостинг компания е ключов. Ето някои места, от които можете да започнете:

 • Сравнителни класации за уеб хостинг: 10+ топ уеб хостове и техните най-добри оферти – резюмета на това, което предлагат най-добрите играчи на хостинг пазара
 • Сравнени най-добрите хостинг доставчици на WordPress и WooCommerce за 2020 г. – вашето сравняване на най-добрите хостинг оферти за WordPress и WooCommerce
 • най-доброто евтин WordPress хостинг: 10 опции за под $ 3,95 / месец – прочетете това, ако сте с малък бюджет
 • Най-добрите доставчици на облачен хостинг през 2020 г. – прочетете, ако от първия ден очаквате по-голям обем трафик

Нямате време за четене? Две препоръки:

 • Отидете на SiteGround за страхотно цялостно изживяване и оптимизирана среда за хостинг. Екипът на SiteGround също ще ви помогне да настроите WordPress и WooCommerce. Планове от $ 3.95 / месец.
 • Отидете в Bluehost за малко по-скъпо хостинг предложение. Планове от $ 5.95 / месец. Ето ръководство за как да инсталирате WordPress на Bluehost.

�� 6. Изберете дизайн на магазина

Неучудващо е, че изборът на дизайн за вашия магазин е жизненоважна част от процеса. Но не става въпрос само за избор на нещо, което визуално ви харесва. За пореден път ще използваме проучване, за да определим типа дизайн, който най-вероятно ще работи за вашата ниша и продуктова линия.

Това е още нещо, за което можете да шпионирате конкуренцията си. Отидете на техните сайтове, обърнете внимание и запишете следните подробности:

 • Използват ли домашни страници по поръчка или отиват за класически списъци с продукти?

персонализирана начална страница

 • Те предават ли веднага чувство за неотложност или оставят основните продукти да говорят?

flashsale

 • Използват ли видео на видни места?
 • Всичко ли е за продукта или за хората, които използват продукта?

продукт на хората

 • Става въпрос за отделни продукти или продуктови категории?

Най-ефективният подход за всяка ниша ще бъде различен и е трудно да се предположи какъв може да бъде този подход. Ето защо разглеждането на вашата конкуренция може да бъде невероятно ценно. Целта е не непременно да ги копирате, а да вземете под внимание какво работи и да опитате да използвате подобни елементи на вашия сайт.

След като си направите бележки за типа дизайнерски елементи, които е вероятно да работят за вас, е време да започнете да се оглеждате за теми на WordPress или Shopify (въз основа на платформата за електронна търговия, която използвате).

Ето няколко места:

 • 10+ най-бързи теми на WooCommerce – списък с теми на WooCommerce, за да започнете; всички безплатни
 • 20+ най-добрите Shopify теми
 • най-доброто Безплатно Shopify теми

Една последна бележка; винаги се старайте да бъдете възможно най-минимални по отношение на дизайна. Не прекалявайте. В края на деня фокусът е продуктът, който продавате, а не някои декоративни елементи, които идват от темата, която използвате.

7. Представете вашите продукти

Техническата страна на добавяне на продукти към вашата електронна търговия е много лесна. Без значение дали сте в WordPress + WooCommerce или Shopify, можете да добавяте продукти чрез удобни визуални интерфейси само за минути.

Актът за добавяне на неща, които ще бъдат продадени, не е трудната част. Трудната част е да измислиш как да покажеш продуктите си по начин, който ти носи продажби.

За да разберете, почти съм сигурен, че знаете какво ще правим по-нататък …

Вижте как вашата конкуренция представя своите продукти

Ето подробностите, на които да обърнете внимание:

 • Всеки продукт получава ли задълбочено описание или само списък на ключовите характеристики? Например, ако ще продавате неща като телевизори, ще е достатъчен само списък с параметри. Хората вече могат да разберат какво означава всяко от тях (4K, Smart TV, интегрирана Netflix). Като цяло, колкото по-близо нещо е дадена стока, само изброяването на параметрите може да е достатъчно.
 • Страниците с продукти имат ли общо оформление / дизайн или са изградени по поръчка?

страница с продукти на macys

 • Важни са ли препоръките на страниците на продуктите?
 • Същото нещо за отзивите на клиентите; показват ли се на страниците с продукти?

macys отзиви

 • Страницата води ли с цената или споменава за последна? За стоките цената е един от основните фактори, които имат значение. За по-сложни предложения, споменаването на цената твърде рано може да навреди на продажбите.

Имайки тези отговори, можете да работите върху копието за вашите продукти по-ефективно. Вече не гадаеш. Вместо това се възползвате от изследванията и експериментирате с това, което конкуренцията ви вече е направила.

Използване на правилния език

В крайна сметка думите са основният инструмент, който ще използвате за продажба на продукти.

Ключът при писането на вашето копие е да използвате същия език, който използва вашата целева клиентска база, когато говорите за вашите продукти (или подобни продукти).

Много е лесно да звучиш прекалено умно или твърде небрежно и по този начин рискуваш несъответствие на пазара.

Отидете в социалните медии, вижте как хората говорят за продуктите, основните предизвикателства, свързани с тях, други компании и т.н..

От друга страна, вижте какво копие използва вашата конкуренция, когато рекламира своите продукти в социални медии или в Google AdWords. Рекламното копие е най-краткото и ориентирано към резултатите тип копие там. Трябва да можете да намерите някои скъпоценни камъни, които го разглеждат.

И накрая, ето две ръководства от Shopify, които ще ви помогнат да упражните своя мускул за писане и да овладеете копието на вашия продукт:

Използване на правилните снимки

Не всички снимки на продукти са създадени равни. Ние като че ли всички знаем това, но проблемът е над визуалното качество на снимките.

С една добра снимка на продукта се постигат няколко неща. Основно дава на клиента точно представяне на артикула, който купува. Съобщава се, че повече от 20% от възвръщаемостта на продукта се дължи на това, че продуктът изглежда различно от снимките на страницата за продажби. Ако някога сте купували бургер с ниска стойност в McDonald’s, тогава знаете за какво говоря. [2]

Трябва да имате три вида снимки за всеки продукт:

 • "общ поглед" – снимки, представящи продукта изцяло и от различни ъгли
 • "отблизо" – части от продукта отблизо; обикновено частите, които са най-важни; например, когато продавате спално бельо, правенето на снимка на шева е добра идея
 • "в дивата природа" – се използва от клиента

И това разбира се, но всички снимки на продукти трябва да са добре осветени, ясни, изложени по подходящ начин и да са сравнително големи, така че да изглеждат добре, независимо от размера на устройството или екрана, който клиентът използва.

Къде да вземем добри снимки на продукти?

Ако ще се занимавате с дропшипинг, тази част е проста. Вашият производител трябва да ви предостави набор от висококачествени снимки, които можете да използвате.

За вашите собствени неща очевидно трябва сами да правите тези снимки. Но тук е ритникът, всъщност не го правите сами. Наемете професионален фотограф на местно ниво!

Няма да харчите много, но ще постигнете много по-добри резултати в сравнение със снимките, които бихте могли да направите на телефона си. Професионалистите са склонни да разполагат с допълнително оборудване като "бърз" обективи, скъпи камери, професионално осветление, да не говорим за ноу-хау, което е резултат от инвестирането на хиляди часове в ученето на техния занаят.

И моля ви, не го почиствайте Това наистина е от съществено значение. Данните сочат, че 75% от онлайн купувачите разчитат на снимки на продукти, когато вземат решение за потенциална покупка. Няма добра снимка = няма покупка. [3]

�� 8. Неща, които трябва да знаете, че не са очевидни

Освен всичко, което разгледахме по-горе, има и други неща, които трябва да вземете под внимание, които може да не са толкова очевидни. По-конкретно:

Продажба в международен план

Планирате ли да продавате продуктите си в международен план? Ако е така, изчисляването на международните тарифи за доставка може да се окаже много по-предизвикателно от доставката на стоки на местно ниво.

Първо, ще трябва да добавите корабоплаване зони и цени за вашия магазин WooCommerce или Shopify. Освен това, може да искате да инвестирате в допълнителни разширения за доставка, които ще направят повечето от изчисленията за вас.

От друга страна, ако ще продавате услуги или цифрови продукти, естествено ще искате да ги предлагате по целия свят, без ограничения относно местоположението на клиента. Въпреки че доставката не е проблем в този случай, има още нещо, което трябва да вземете предвид:

Работата с данъците в международен план също може да бъде неприятна. В повечето сценарии, вие – продавачът, трябва да се грижите за всички проблеми, свързани с данъците, и да се уверите, че продажбата е извършена в съответствие с буквата на закона.

Отново има разширения, които ще ви помогнат в това. Въпреки това ще трябва да инвестирате в тях отделно.

Едно окончателно нещо; ако искате да предлагате нещо на която и да е държава в ЕС, вие също трябва да научите за GDPR. Нека да подчертая; това е нещо, което наистина трябва да направите! Глобите за несъвместимост с GDPR са смешни (дори до 20 милиона евро). Ето две наши ръководства, които трябва да проверите:

 • Основни стъпки за гарантиране на спазването на GDPR
 • Пълно ръководство за WordPress GDPR: какво означава новата регулация на данните за вашия уебсайт, бизнес и данни?

Приложения и разширения

Въпреки че WooCommerce и Shopify са напълно способни да ви позволят да продавате нещата си само няколко минути след като се справите с първоначалната настройка, все още има неща, които можете да направите, за да подобрите вашия онлайн магазин. Това е мястото, където приложенията влизат в картината.

Приложенията и разширенията са инсталируеми пакети от софтуер, които въвеждат нови функции във вашия магазин.

Понякога ще трябва да инвестирате в ново приложение, но има значителен брой от тях, които са безплатни.

Добре, за какво ви трябват приложения?

Само да назовем няколко често срещани неща, които приложенията могат да направят:

 • подобрете SEO на вашия онлайн магазин
 • нека да използвате няколко валути в магазина
 • настройте изскачащи прозорци, за да популяризирате вашите оферти
 • активиране на списъци с желания
 • изпращайте купони и раздавания
 • активирайте допълнителни шлюзове за плащане
 • активирайте допълнителни опции за доставка
 • дават ви модули за анализ на трафика и продажбите на вашия уеб сайт
 • да ви отпечата фактури
 • задайте добавки за продукти
 • ви дават многоезична поддръжка
 • интеграция на имейл маркетинг
 • изоставено възстановяване на количката
 • награди и програми за лоялност
 • Интеграция на Facebook Messenger
 • създаване на Facebook и Instagram реклами от вашия магазин

Ето някои от приложенията, които трябва да помислите за WooCommerce и Shopify:

�� 9. Популяризирайте бизнеса си в електронната търговия

Популяризирането на вашия бизнес в електронната търговия може да бъде много смущаващо. Поне за повечето нови предприемачи е така.

Нека се опитаме да опростим нещата:

Въпреки че има стотици (хиляди?) Възможни промоционални тактики, които можете да използвате, всички те попадат в две категории:

 • или плащате за трафика предварително
 • или печелите трафик, като инвестирате времето си

Някои обичат да наричат ​​това "платен" и "Безплатно" промоция, но това е погрешно, тъй като инвестирането на единствения невъзобновяем ресурс в живота ви трудно може да се счита за безплатно.

Нито един от тези методи не е по-добър, нито по-лош. И двамата играят роля в цялостната Ви стратегия за популяризиране.

 • Всички тактики, при които плащате предварително за трафика, са фантастични за тестване на пазара, експериментиране с нови продукти или извършване на друга промоция, където искате бързо резултати.
 • Методите, които изискват да инвестирате времето си, като цяло могат да донесат повече резултати във времето и да направят нещата по-устойчиви в дългосрочен план.

Ето нещата, които трябва да разгледате и внедрите:

SEO

Оптимизацията за търсачки никога не умира. Докато има Google, ще има SEO.

Естественото място да започнете с SEO са ключовите думи, които сте идентифицирали в ранните етапи на стартиране на вашия бизнес. Това са ключовите думи, които трябва да оптимизирате, за да продължите напред.

SEO само по себе си е огромна тема и дори да исках, покриването само на основите би отнело твърде много място. Вместо това дайте на тези ръководства прочетете:

 • Практическото ръководство за SEO, което реално можете да използвате
 • WordPress блог SEO – откъде да започнете, ако сте начинаещ
 • Странични SEO техники за WordPress

Професионален съвет. Още веднъж, един от най-добрите подходи е да шпионирате какво прави вашата конкуренция по отношение на SEO. Можете да използвате някои от инструментите, които обсъдихме по-горе, за да направите шпионирането за вас:

 • употреба Ubersuggest за да потърсите уебсайтовете на вашите конкуренти и да видите най-горното им съдържание и страниците с продукти.
 • употреба KWFinder за да намерите най-добрите ключови думи, по които се класират конкурентите ви
 • употреба SEMrush за да потърсите най-добрите им ключови думи, да видите тяхното рекламно копие, да получите най-добрите им продукти и много други.

Реклама онлайн

Рекламирането на вашия бизнес в електронната търговия онлайн може да се извърши по шепа начини:

 • Рекламирайте в AdWords – базирана на ключови думи система, в която избирате фразите, за които искате да се показват рекламите Ви
 • Рекламирайте в Instagram и Facebook – Facebook ви дава някои наистина подробни инструменти за реклама; можете да насочвате рекламите си въз основа на демографски данни и други фактори
 • Рекламирайте в подкасти – идентифицирайте най-добрите подкасти във вашата ниша (или на по-големия пазар) и попитайте за техните цени; популяризирайте най-добрите си продукти по този начин

Съдържателен маркетинг / блог

Идеята за блог в традиционната му форма не е много полезна – както в, място за споделяне на случайни мисли.

Днешните блогове са много по-целенасочени.

Публикувайте блог, който се справя с често срещаните предизвикателства, които хората имат във вашата ниша. Пишете статии, които дават на хората реални решения, насоки, уроци и др. Използвайте блога като инструмент, за да накарате хората да забелязват вашите предложения като страничен продукт.

Тази стратегия обикновено се нарича маркетинг на съдържанието. По принцип използвате съдържание като маркетингов инструмент.

С други думи, хората идват за съдържанието; те остават да купуват вашите продукти.

Начинът, по който откривате теми, за които да пишете, е отново чрез добро ol ‘проучване на ключови думи и проучване на конкуренцията:

 • Използвайте KWFinder, за да откриете ключови думи, свързани с вашата ниша. Пишете съдържание около тях. Съсредоточете се върху ключови думи, които описват проблем или предизвикателство, които хората имат в нишата. Превключете към "въпроси" в KWFinder, за да намерите някои готови фрази, които можете да използвате в заглавията си.

Изследване на темата за блога на KWFinder, когато стартирате бизнес за електронна търговия

 • Използвайте Ubersuggest, за да идентифицирате топ съдържанието и публикациите в блога на вашите конкуренти. Ако те са решили да пишат по дадена тема и тя е доказала, че работи, може би трябва да напишете за нея.

Да бъдеш активен в социалните медии

Това трябва да се изяснява, но просто трябва да го спомена тук. Това е задължително, когато стартирате бизнес за електронна търговия в наши дни.

Както се оказва, хората прекарват много повече време в социалните медии, отколкото във всеки друг тип уебсайт. Изчислено е, че общият брой часове, прекарани от хората в социалните медии всеки ден, е около 2,4. [4]

Използвайте това в своя полза; говорете с хора там, където вече са – в социалните медии.

Въпреки че се опитваме да накараме хората да посещават уебсайта Ви редовно, не трябва да зависим от това, че правят това много често. Много по-ефективно е да използвате Facebook или Instagram като места, където редовно общувате със своята аудитория.

Ето някои стратегии, за да започнете:

�� Уроци по маркетинг във Facebook → 5 Facebook маркетингови съвета, които работят през 2020 г.
�� Уроци по маркетинг в InstagramКак да изработим ефективна маркетингова стратегия на Instagram

Популяризиране на бизнеса ви на местно ниво

Въпреки че ще работите главно в мрежата, популяризирането на бизнеса ви на местно ниво все още е чудесна идея да извадите нещата от земята.

Няколко причини, поради които трябва да опитате да си направите име на местно ниво:

 • Имате нужда от първата си партида клиенти възможно най-скоро. Тези клиенти ще ви дадат ранна обратна връзка и ще споделят какво харесват и не харесват в магазина ви. Намирането на първите ви клиенти на местно ниво винаги е по-лесно, отколкото да го правите по целия свят.
 • Лично запознаване с хората ще ви даде допълнителен принос за предизвикателствата им във връзка с вашата ниша и също така ще потвърди вашите предположения относно това кой всъщност е вашата целева клиентска база.
 • Хората обикновено обичат да подкрепят местния бизнес. Дори и да не са на пазара за това, което продавате, някои ще продължат да искат да ви споделят в социалните медии.

Добре, така как да се срещнем лично с хората – не трябваше ли това да е онлайн бизнес?

Като за начало можете да присъствате на събития в района. Ако нищо не се случва точно във вашата ниша, можете да присъствате на събития, които са по-далеч или да разширите обхвата на събитието. Например, ако продавате дизайнерско спално бельо, среща на Направи си сам може да бъде достатъчно близо.

Можете да присъствате на събития като посетител или можете да спонсорирате събитието или да имате свой щанд. В началото това може да звучи плашещо, но всъщност това е един от малкото случаи, в които трябва да се срещнете лично с бъдещите си клиенти.

Намерете подходящи събития чрез Meetup.com, Facebook или вашите местни вестници и табла.

Предлагайки раздаване и стартиране на имейл списък

Имейлът все още е един от най-ефективните канали за промоция, достъпни за собствениците на онлайн бизнес днес.

Данните сочат, че 91% от купувачите искат да чуят от компании, с които правят бизнес чрез имейл. [5]

Но дяволът е в детайлите. Не всички имейли работят еднакво.

За да използвате електронната поща ефективно:

 • получателят трябва да ви разпознае като подател
 • трябва да имате разрешение на получателя да им изпраща имейл
 • имейлът трябва да предоставя стойност сам по себе си (трябва да предложи нещо на човека, вместо просто да ги моли да направят нещо за вас)

Има и други фактори, като например използване на добра тема и добро имейл копие, но това е история за друг път. Точно сега нека се съсредоточим върху това как първо да вкарате хората в списъка си с имейли.

Една идея е да предлагат раздаване.

Раздаването може да бъде всичко, но трябва да има реална стойност. Най-добрият подход е да подарите един от продуктите си безплатно.

Можете да популяризирате раздаването в социалните медии.

Начинът на работа е, че за да участва, човекът трябва да се присъедини към вашия имейл списък. След това ще изберете победителя от всички хора, които са се абонирали чрез връзките за предаване.

�� Ето как пуснете отстъпка в Instagram.

Като страничен продукт, освен че ще вкара хора в списъка ви с имейли, раздаването ще увеличи и присъствието на вашата марка и ще ви направи разпознаваеми в нишата.

Използвайте списъка си с имейли по-късно, за да комуникирате директно с вашите хора и също да ги поканите на продажби или други оферти във вашия магазин. Освен това, изпращайте им купони от време на време (при големи празници, рождени дни и т.н.). Това ще помогне за скоростта на скоростта и ще накара хората да останат в списъка ви по-дълго.

Стартиране на канал в YouTube

Съобщава се, че видеоклиповете с продукти могат да увеличат покупките с 144%. 87% от професионалистите в индустрията казват, че използват видео като маркетингово средство. [5]

Прочетете: ако наистина искате да направите въздействие, инвестирайте във видео!

Стартирането на канал в YouTube все още е най-лесният начин да навлезете себе си във видео.

Препоръчвам на YouTube поради огромната потребителска база на платформата и той е безспорният лидер във видео света. Докато другите платформи могат да ви дадат по-добро качество или функции по отношение на вграждането на видео в сайта ви, YouTube ви дава очни ябълки и те са много по-важни.

Избирането на видео теми е подобно на избирането на теми за публикации в блогове – отново, направете проучване на ключови думи и също проверете какво прави вашата конкуренция. YouTube ви дава видими статистически данни за гледанията на всеки видеоклип, така че е лесно да откриете победители във вашата ниша и след това да се научите от тях.

�� Ето пет стъпки за изграждане на фирмен канал YouTube
�� Ето как да привлечете трафик към вашите видеоклипове

✅ 10. Как да започнете бизнес за електронна търговия: РЕЗЮМЕ

В това ръководство сме обхванали много основи, така че ето ви гледката / пътната карта на птицата ви, за да започнете бизнес в електронната търговия. Отнасяйте се като към вашия контролен списък:

 • Решете какъв тип бизнес искате да стартирате
 • Изберете и разберете вашата ниша
 • Решете какви продукти да продавате
 • Дайте име и включете бизнеса си в електронната търговия
 • Изберете платформа за електронна търговия и го настройте
 • Изберете дизайн на магазина
 • Добавете продуктите си и ги покажете ефективно
 • Инсталирайте приложения и разширения
 • Популяризирайте бизнеса си в електронната търговия
  • Правете SEO
  • Рекламирайте онлайн
  • Започнете блог / направете маркетинг за съдържание
  • Бъдете активни в социалните медии
  • Популяризирайте бизнеса си на местно ниво
  • Предложете раздаване и започнете имейл списък
  • Помислете за стартиране на канал в YouTube

Ако се нуждаете от помощ за някоя от техническите стъпки, имаме доста ръководства по различни свързани теми:

�� Бизнес съвети за предприемачи и собственици на онлайн бизнес
�� Съвети и уроци за електронна търговия

Answered Отговорени общи въпроси за електронна търговия

Колко струва изграждането на магазин за електронна търговия?

Добре, това е труден въпрос. Или по-скоро сложна.

Първо, не можете наистина да стартирате магазин за електронна търговия безплатно. Искам да кажа, добре, можете да стигнете до 90% завършен магазин безплатно, но след като го пуснете в експлоатация, ще ви струва пари. Ето какво имам предвид:

Някои инструменти ви позволяват "създавам" магазин за електронна търговия безплатно. Въпреки това, след като свършите работата, ако някога искате да продадете нещо и да съберете плащания от клиенти – вид на цялата точка, когато стартирате бизнес в електронната търговия – това ще ви струва пари.

Сега въпросът колко точно:

 • Ако отидете на общия път направете „Направи си сам“ – означава магазин за електронна търговия, работещ на WordPress и WooCommerce – най-евтиното това може да бъде около 60 долара годишно. Това включва разходите за име на домейн за вашия магазин за електронна търговия, хостинг план и всичко останало, което ви е необходимо, за да направите нещата работещи.
 • Ако отидете с по-удобно за начинаещи решение, ще трябва да плащате в близост до $ 29 / месец плюс $ 14 / година за име на домейн. Този вид настройка работи на платформа, наречена Shopify. Това струва много повече, но в същото време е Shopify, който се справя с всички тежки повдигания, свързани с осигуряването на магазина ви онлайн и надеждното функциониране.

Ако ме питате, възможността да стартирате напълно функционален магазин за електронна търговия за едва $ 60 / година е невероятна новина! Такова нещо не беше възможно дори преди пет години.

Мога ли сам да си изградя онлайн магазин?

Да. И по-важното е, че нямате нужда от програмиране или умения, които да се занимават с това.

Най-добрите налични инструменти днес са лесни за използване и са създадени специално за собственици на фирми, а не за разработчици на уебсайтове.

Какво мога да продавам?

Всичко, което искате, наистина.

И не преувеличавам Повечето платформи за онлайн магазини ви позволяват да продавате каквото и да било – от физически стоки, които могат да се доставят до дигитални продукти (електронни книги, изтегляния, приложения, файлове, софтуер, изображения и т.н.), услуги, членство и т.н..

По принцип, всичко, на което можете да сложите ценова марка, можете да продавате онлайн чрез вашия магазин за електронна търговия.

Как да обработвам клиентски поръчки?

Една от основните погрешни схващания за онлайн магазините е, че те са само за показване на вашите продукти и че всичко останало, което се случва, след като хората добавят неща в количката, е ваше да се притеснявате (изпълнение, плащания и т.н.).

Това не е вярно.

Съвременните решения за онлайн магазини се справят с всичко, което участва в реалния ден на собственика на магазина, а не само с представянето на продуктите в уебсайта.

Това означава, че щом някой купи нещо от вас, ще видите тази поръчка в софтуера на вашия магазин за електронна търговия. Ще можете да обработвате и изпълнявате оттам.

Как да се справя с плащанията?

Онлайн магазините обработват плащанията с помощта на т.нар. Шлюзове за плащане. Те са неразделна част от повечето софтуер за онлайн магазини и работят безпроблемно зад завесите. Не е нужно да се притеснявате за техническите аспекти на процеса.

От ваша гледна точка клиентите могат да плащат за вашите артикули онлайн и след това получавате превод след това.

Как да се справя с данъците?

Софтуерът на магазина ви позволява да задавате данъчните ставки според вашата юрисдикция. Тогава тези данъци ще бъдат взети предвид при показване на цените на продуктите, както и при обработка на плащанията по-късно.

Ами дизайнът? Не ми трябва дизайнер?

Не. Можете да изберете красив готов дизайн от мрежата и да го инсталирате във вашия магазин. Дизайнерите са скъпи, така че това е реална полза!

Прочетете също:

�� Как да създадете свой собствен уебсайт: 2 начина да го направите, дори ако сте начинаещ

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

* Тази публикация съдържа партньорски връзки, което означава, че ако кликнете върху някоя от връзките към продукта и след това закупите продукта, ще получим комисионна. Без притеснения, все пак ще плащате стандартната сума, така че да няма разходи от ваша страна.

Препратки:

[1] https://www.oberlo.com/blog/ecommerce-statistics-guide-your-strategy
[2] https://www.weebly.com/guides/product-photography-guide/how-important-is-product-photography
[3] https://www.seattlewebdesign.com/blog/seattle-web-design-online-marketing-blog/post/three-huge-statistics-about-ecommerce-product-photography-and-what-to-do-about- тях
[4] https://www.broadbandsearch.net/blog/average-daily-time-on-social-media
[5] https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector