Psicologia del color en el màrqueting: com afecten els colors sobre les decisions de compra (segons diuen les dades)

Quins colors utilitzeu en els vostres missatges de marca i màrqueting? Perquè, ja que t’adones o no, la psicologia del color en el màrqueting influeix inconscientment en les decisions de compra de les persones que visiten el teu lloc web..


La psicologia del color és una àrea d’estudi fascinant i hi ha un munt d’investigació sobre la influència dels colors en la comercialització i la marca. Els diferents colors afecten els nostres estats d’ànim i emocions de diferents maneres i també tenen un paper important a l’hora de formar una opinió sobre una marca o producte..

Segons un estudi de l’investigador Satyendra Singh sobre l’impacte de la psicologia del color en el màrqueting [1]:

"Les persones es pensen en els 90 segons de les interaccions inicials amb persones o amb productes. Un 62-90 per cent de l’avaluació només es basa en colors. Així doncs, l’ús prudent dels colors pot contribuir no només a diferenciar els productes dels competidors, sinó també a influir en els estats d’ànim i els sentiments, positivament o negativament, i per tant, a l’actitud cap a determinats productes.."

Es tracta d’un únic estudi que vaig analitzar la psicologia del color en el màrqueting: he esbrinat altres 20 per obtenir més informació sobre com afecten els colors a les compres i què podeu fer per millorar les vostres conversions..

Psicologia del color en màrqueting

Preparat per conèixer què diuen els experts sobre psicologia del color en màrqueting? Mirem la investigació.

La psicologia del color

Primer, explorem la ciència i la teoria de la psicologia del color, de manera que tingueu les bases per entendre com s’aplica al màrqueting.

Per què preferim certs colors?

Tothom té un color preferit, però el més popular és el color blau, independentment del sexe o de l’edat, segons la investigació de Joe Hallock, responsable del disseny principal de Microsoft [2].

Com explica Hallock:

"Tot i que alguns estudis han suggerit que el blau pot representar sentiments tristos o no feliços, les persones solen agradar la tonalitat del blau (i com els colors) perquè tenen un efecte calmant i relaxant.."

Però, per què la majoria de la gent prefereix el blau que altres colors? Hi ha tres àmplies teories sobre psicologia del color en màrqueting:

 1. Biologia
 2. Gènere
 3. Teoria de la valència ecològica

1. Biologia

Alguns estudis suggereixen una base biològica i evolutiva per què els humans han evolucionat determinades preferències de color, que es remunten a la història humana primerenca.

Segons un estudi, el que sabem sobre les opcions de color dels consumidors [3]:

"Els investigadors han suggerit que les associacions de colors poden haver estat formulades ben aviat en la història de l’home quan l’home va associar blau fosc amb la nit i, per tant, passivitat i groc brillant amb llum solar i excitació. Fins avui, els colors frescos, com el blau i el verd, són considerats calmants i es consideren excitants els colors càlids, com el vermell i el taronja.."

Més enllà d’això, el "caça-reunió" la teoria suggereix que podem buscar els nostres avantpassats per obtenir pistes de per què els homes prefereixen el blau i les dones prefereixen el rosat. La teoria diu que des que les dones tenien l’encàrrec de reunir aliments, el cervell femení es va desenvolupar per afegir fruites madures, grogues o comestibles en un fullatge verd [4]..

És a dir, les dones van desenvolupar una preferència pels colors rosats vermellosos perquè aquests colors estan associats a la supervivència.

2. Gènere

Segons la teoria dels esquemes de gènere, els pares i la societat, en general, imparteixen estereotips de gènere als nens des del dia que neixen.

Com expliquen les investigadores Vanessa LoBue i Judy S. DeLoache en Pretty in pink: the early development of gender-stereotyped colors colors [5]:

"Atès que els pares envolten les nenes amb objectes rosats i els nens amb objectes blaus, els nadons poden desenvolupar una preferència per aquests colors en funció de la familiaritat."

A més, suggereixen una altra possibilitat que:

"

… un cop els nens s’identifiquen amb un gènere determinat, busquen informació relacionada amb el gènere i trien joguines i colors que s’associen habitualment a aquest gènere."

LoBue i DeLoache van provar les seves teories sobre 192 nens de 7 mesos a 5 anys. El resultat? Els nadons no tenien preferències de color, afavorint ni el rosat ni el blau.

No obstant això, al voltant dels 2-3 anys d’edat quan els nens comencen a entendre i a parlar de gènere, les nenes eren més propenses a afavorir el rosat i els nens eren més propensos a no agradar el rosat, cosa que suggereix que els nens cerquessin colors associats al seu gènere a mesura que envelleixen..

Psicologia del color en màrqueting: el bebè porta bolquers rosats.

3. Teoria de la valència ecològica

La teoria de la valència ecològica proporciona una percepció més matisada per què els individus tenen preferències de colors. Els investigadors Stephen E. Palmer i Karen B. Schloss proposen en el seu estudi, una teoria de la valència ecològica de la preferència del color humà que "Les preferències de color es produeixen a partir de les respostes afectives mitjanes de la gent als objectes associats al color" [6].

En altres paraules:

"Com més gaudi i afecte positiu un individu rep d’experiències amb objectes d’un determinat color, més persona tendirà a agradar aquest color."

Per exemple, a les persones solen agradar els colors fortament associats a objectes que els agraden (per exemple, blaus amb cels clars i aigua neta) i no els agrada els colors fortament associats a objectes que no els agraden (per exemple, marrons amb excrements i menjar podrit).

Per què els colors tenen significats diferents?

Segons la psicologia del color en màrqueting, els significats sovint s’uneixen a colors específics. Per exemple:

 • El blau és confiança
 • El taronja és un article de venda
 • El verd és ecològic

Aquests són significats comunament associats que generalment són acceptats en la cultura occidental. Però en llocs del món i per a persones diferents, fins i tot en un mateix país, un color pot significar una cosa per a una persona i tenir un significat completament diferent a algú altre.

Hi ha tres factors generals que influeixen en com els significats s’uneixen a la psicologia del color en el màrqueting:

 1. Cultura
 2. Experiència
 3. Context

1. Cultura

Nombrosos estudis [7] [8] han intentat classificar la manera com les diferents cultures responen a certs colors. Generalment s’accepta que la cultura que creixes té un paper important en la manera d’interpretar el significat d’un color.

Per exemple, una marca basada en Estats Units podria triar blanc per mostrar que el seu detergent natural és segur i pur. Purex, per exemple, utilitza una ampolla blanca i una etiqueta predominantment blava, per intentar inspirar confiança.

Tanmateix, a la Xina, el blanc és un color desafortunat [9]. De fet, molts xinesos porten blanc als funerals.

Psicologia del color en màrqueting - Purex packaging.

Aquests són alguns altres exemples de significats interculturals de colors:

 • Als països occidentals, el groc representa en general calor i alegre, però a França representa gelosia i traïció.
 • A la majoria de països occidentals, el verd representa diners i nova vida, però en algunes cultures sud-americanes pot representar la mort.
 • En molts països, el morat representa la reialesa i la riquesa, però a Itàlia el porpra és un color desafortunat que representa la mort.
 • A la majoria de països occidentals, el rosat es considera un color femení estretament associat a l’amor, mentre que a Corea, sovint simbolitza la confiança.

Quan trieu els colors per a les vostres campanyes de màrqueting, especialment quan us orienteu a nous públics d’altres països, és important tenir en compte les connotacions que pot tenir un color [10]..

2. Experiència

De forma similar a la teoria de la valència ecològica, les persones tenen experiències diferents amb els colors segons el tipus de treball que realitzen i els seus interessos, que al seu torn poden influir en el significat que atribueixen a un color determinat. Per exemple:

 • Blau: Els surfistes que passen molt de temps a l’oceà podrien associar el blau amb la sensació de calma o d’alegria.
 • Vermell: Els cirurgians que passen temps als quiròfans poden veure el color vermell i associar-lo a la sang i sentir-se vius. Mentre que un agricultor amb un hort pot associar el vermell amb les pomes.
 • Verd: Les persones a qui els agrada fer excursions poden associar el verd amb l’exterior i sensacions de salut i benestar.

Com explica Satyendra Singh en el seu estudi, Impacte del color en el màrqueting [11]:

"Com que les experiències de colors varien d’individu a individual, no és possible conèixer com experimenta els colors amb una altra persona. Es pot percebre l’experiència d’una part de vermell d’una persona de manera diferent a una altra."

Per tant, quan planifiqueu la paleta de colors del vostre lloc web o planifiqueu les vostres properes campanyes de màrqueting, considereu la psicologia del color en màrqueting. Penseu en el vostre objectiu demogràfic, què els agrada i no els agrada, els llocs de treball i els hobbies i quines associacions poden tenir amb els vostres colors escollits.

3. Context

Segons la teoria del color en context, els colors no tenen significat universal. En canvi, tenen significats diferents en diferents contextos [12].

Per exemple, en el context del transport, el groc pot provocar una desacceleració. Llums grogues, autobusos escolars grocs, senyals de rendiment groc, cinta de precaució groga, tot ho transmeten "significat."

Però en un altre context, el groc pot provocar confiança i positivitat. La clau aquí és el context.

Molta investigació s’ha centrat en el color vermell i els diferents significats que pot tenir en diferents contextos, incloent:

 • Color i funcionament psicològic: l’efecte del vermell en la consecució del rendiment [13] – Aquest estudi explora l’impacte del color vermell en les persones que realitzen tasques, com ara proves.
 • L’efecte del color vermell sobre l’autoatractiu percebut [14] – Aquest estudi estudia la investigació sobre com impacta el vermell en la manera com les persones veuen el seu propi atractiu.
 • El color vermell admet les reaccions d’evitació d’aliments no saludables [15] – El color vermell pot impedir a la gent de menjar menjar no saludable? Aquest estudi explora aquesta qüestió.

Com afecta la comercialització de la psicologia del color

Ara que teniu una base sòlida en psicologia del color, mirem com s’utilitza en el màrqueting.

Un exemple popular de psicologia del color en màrqueting és Coca-Cola. Al cap i a la fi, l’empresa s’ha quedat encallada amb variacions de logotips de vermell, blanc i negre durant els últims 130 anys.

Aquí teniu Coca-Cola marca més recent, que l’empresa ha utilitzat des del 2016.

Branding de Coca-Cola.

L’ús de Coca-Cola de colors simples de la marca és realment molt hàbil. A països occidentals com els Estats Units, el vermell evoca sensacions de confort, amor i calidesa. Coca-cola evoca sovint la nostàlgia del seu màrqueting, per exemple, amb el ús continuat del Pare Noel de la dècada de 1930 en el màrqueting de vacances.

Investigacions posteriors mostren per què importa la teoria del color i com la psicologia del color té un paper fonamental en el màrqueting. Segons les investigacions realitzades pel secretariat de la Seoul International Color Expo [16]:

 • El 92,6% dels enquestats va dir que posen més importància als factors visuals a l’hora de comprar productes.
 • Només un 5,6% va dir que la sensació física mitjançant el tacte era el més important. L’audició i l’olfacte van atorgar un 0,9 per cent.
 • Quan es va demanar aproximar la importància del color a l’hora de comprar productes, el 84,7% creia que el color representava més de la meitat entre els diversos factors importants per a l’elecció dels productes..

La importància de la psicologia del color en la marca i el reconeixement de la marca

Els humans som difícils de preferir marques immediatament recognoscibles. De fet, la investigació amb RM ha trobat que les marques fortes generen una forta activitat als nostres cervells [17], cosa que fa del color un element crític a l’hora de crear una personalitat o identitat de marca..

Segons un altre estudi realitzat per la Universitat de Loyola, Maryland, el color augmenta el reconeixement de la marca fins a un 80%. La investigadora Diane E. Moir suposa que [18]:

"Com a resultat, alguns fabricants de productes han recorregut a psicòlegs i experts en marques de colors per descobrir formes innovadores i interessants d’utilitzar el color per distingir els seus productes dels productes d’altres, i han buscat la protecció dels seus noms i la seva identitat del color mitjançant el registre de la marca comercial.."

La psicologia del color en el màrqueting és un factor crític en l’aspecte visual dels envasos de productes, logotips, disseny de llocs web i les empreses utilitzen el color de diverses maneres, a través de la seva identitat de marca, màrqueting digital i de contingut, packaging, mitjans de comunicació social i fins i tot pàgines de destinació. i publicitat.

A continuació, es detallen algunes maneres en què les marques utilitzen el color en el màrqueting:

1. Subratlleu la cultura o la imatge d’una marca, producte o servei

La gent entén i confia en informació no verbal molt més ràpida que les indicacions verbals. Si utilitzeu el color adequat, podreu comunicar conceptes abstractes com la confiança, la il·lusió o la claredat més ràpidament que en realitat.

Apple, per exemple, centra la seva marca en la simplicitat, l’estil de vida i la individualitat. Això es representa a través de la simplicitat del logotip de l’empresa i de l’ús generós del blanc en els seus dissenys, que representen (almenys als països occidentals) la pau, la puresa i la neteja..

Paleta de colors blanc d'Apple.

2. Diferenciació dels competidors

A l’hora de decidir un color, analitzeu els vostres principals competidors i altres productes que puguin situar-se al costat del vostre producte en els resultats de la cerca.

Tanmateix, tingueu en compte que algunes investigacions suggereixen que és important que les noves marques trien colors que assegurin la diferenciació dels competidors arrelats (per exemple, si la competència utilitza el verd, destacareu amb el groc) [19].

3. Crear visibilitat per a diferents productes

Si teniu un producte molt diferent de les vostres ofertes, escollir un color diferent pot separar diferents línies de productes.

Lay’s, per exemple, utilitza el clàssic groc per a les seves fitxes originals i una varietat d’altres colors per diferenciar els sabors.

El paquet de xips Limon de Xile, per exemple, és un vermell profund que representa l’espècia. Els xips de barbacoa són majoritàriament negres, que recorden als clients les línies de graella negres. Els consumidors entenen de manera intuïtiva aspectes de cada sabor basats únicament en el color de la bossa.

Psicologia del color en màrqueting: colors de paquets de xip de Lay.

Algunes empreses han arribat fins a la distància colors de marca comercial específicament associats al seu producte. Per exemple, Tiffany’s ha marcat una marca comercial amb el seu blau d’ou i el “Coca vermell” està protegit d’altres empreses de begudes refrescants..

Combinacions de colors a utilitzar, conversions & proves

No hi ha directrius clares per triar colors quan es tracta de psicologia del color en màrqueting. Els colors que utilitzeu depenen completament dels factors que hem explorat anteriorment: el públic al qual vulgueu apel·lar (és a dir, el masculí vers el femení, els agrada i no els agrada) i el significat que vulgueu transmetre (tenint en compte la cultura i l’experiència del vostre públic) i el context del missatge).

Afortunadament, al món digital, no heu de deixar res a l’atzar. Prova A / B combinacions de colors diferents us poden ajudar a determinar quins colors apel·len al vostre públic i convertir-los.

Un exemple popular de com pot afectar les conversions un simple canvi de color La investigació de Hubspot sobre els botons de trucada a acció. L’empresa de màrqueting va provar dues versions d’una pàgina de destinació amb botons verds i vermells.

Psicologia del color en màrqueting. Prova de botons de crida a l’acció.

La versió amb el botó vermell va superar la pàgina amb un botó verd en un 21%. No s’ha canviat cap altre contingut de la pàgina, només el color del botó.

Val la pena assenyalar que la pàgina amb el botó verd és majoritàriament verda i que el botó verd és un color complementari, mentre que el botó vermell contrasta amb la marca verda de la pàgina..

Per què importa això? Perquè la gent recorda coses que destaquen. Aquest principi psicològic es coneix com a efecte aïllament [20]. Bàsicament, quan s’agrupen diversos objectes similars, és probable que es recordi el que s’enganxa com un polze adolorit (és a dir, el de diferent color)..

Així que la propera vegada que dissenyeu una pàgina de destinació per a una campanya de màrqueting, no oblideu l’efecte d’aïllament i la psicologia del color del màrqueting. Si escolliu un color contrastat per als vostres CTA, podríeu augmentar el vostre percentatge de conversions.

Busqueu el vostre públic per trobar els vostres colors

Trobar l’esquema de colors perfecte per al vostre màrqueting implica més que escollir els vostres colors preferits. És important mirar més enllà de les vostres preferències personals i tenir en compte el vostre públic objectiu: el seu sexe, cultura i experiència i quin significat poden aportar inconscientment als vostres missatges de màrqueting..

És per això que és important tenir com a mínim una comprensió bàsica de la psicologia del color en el màrqueting, de manera que si el màrqueting no arriba a la concordança adequada amb el públic, podeu identificar ràpidament si el color pot ser un factor..

Per últim, a l’hora d’escollir els colors per a la vostra estratègia de màrqueting, prova sempre i aprèn amb els teus resultats. Les proves A / B poden ajudar a determinar els millors colors per al vostre màrqueting i impactar positivament els vostres ingressos.

No oblideu unir-se al nostre curs d’accidents per agilitzar el vostre lloc de WordPress. Amb algunes solucions senzilles, podeu reduir fins i tot un 50-80% del temps de càrrega:

Maquetació, presentació i edició de Karol K.

Referències:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/
[2] http://www.joehallock.com/?page_id=1281
[3] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/what-we-know-about-consumers-color-choices-wzmtODhZup
[4] https://www.deepdyve.com/lp/springer-journal/pink-and-blue-the-color-of-gender-NNadhZGNLu
[5] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/pretty-in-pink-the-early-development-of-gender-stereotyped-colour-Stnx0j5GIg
[6] https://www.pnas.org/content/107/19/8877
[7] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-preferences-are-not-universal-5l241ccUoa
[8] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/ecological-effects-in-cross-cultural-differences-between-u-s-and-w0qnNmzdp1
[9] https://www.chinahighlights.com/travelguide/culture/lucky-numbers-and-colors-in-chinese-culture.htm

[10] https://www.globalme.net/blog/colours-across-cultures
[11] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/impact-of-color-on-marketing-eDaeeWlTsr
[12] http://socialpsychonline.com/2016/06/color-psychology-importance-context/
[13] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-and-psychological-functioning-the-effect-of-red-on-performance-3gHS1gCx3F
[14] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/the-effect-of-red-color-on-perceived-self-attractiveness-QNe39CNZ1O
[15] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/the-color-red-supports-avoidance-reactions-to-unhealthy-food-tAaQE4b01J
[16] https://www.colorcom.com/research/why-color-matters
[17] https://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061128083022.htm
[18] https://www.tourolaw.edu/lawreview/uploads/pdfs/27_2/9.pdf
[19] https://www.verticalresponse.com/blog/psychology-of-color-marketing/
[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Von_Restorff_effect

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map