UI vs UX: Hvad er forskellen fra et praktisk synspunkt

Betegnelserne UI og UX (design) bruges meget ofte om hverandre. Selv op til et punkt, hvor mange mennesker / designere / klienter omtaler dem som "UI / UX design" – en slags alt-i-en-kombination.


Dette er ikke perfekt, og især hvis du prøver at finde ud af UX-gåde til din virksomhed og produkt for første gang. UX og UI’s spørgsmål er af afgørende betydning, uanset om du sælger plugins / temaer i WordPress-rummet, bygger apps, software eller endda sælger fysiske produkter.

Den første ting, vi er nødt til at sætte lige, selvom det lyder slags åbenlyst og forudsigeligt, er det UI og UX er ikke det samme.

Selvfølgelig er de heller ikke helt forskellige, når vi kommer til essensen, men de er bestemt ikke den samme!

UI vs UX

I dette indlæg skal vi tale om nogle centrale forskelle mellem UI vs UX, hvad de betyder i praksis, hvordan man opbygger en god UI og skaber ordentlig UX og mere.

Men først:

UI vs UX: hvad er den reelle forskel?

Dette er det mest presserende spørgsmål.

Den nemmeste ting at gøre fra min side ville være at blot henvise dig til nogle definitioner og lade dig dechiffrere dem på egen hånd, men dette ville ikke virkelig gøre emnet retfærdigt.

Lad os starte med det grundlæggende, selvom du sandsynligvis allerede kender dem nu:

 • UI står for brugergrænseflade ��
 • UX står for User eXperience ��

Det er alt sammen fint og dandy, men hvad de to udtryk betyder i praksis?

 • UI er hvad du kan se foran dig – grænsefladen, som du bruger til at interagere med en ting (et produkt / app / bil).
 • UX beskriver hele oplevelsen du får som et resultat af at interagere med en ting.

Bare for at give dig et eksempel, er din bil UI rattet, pedalerne, skifteren, det er ethvert element i bilen, som du kan interagere med. UX er den oplevelse, du får, når du kører.

For at præcisere forholdet mellem UI vs UX, kan vi tænke på det sådan:

UI vs UX

UI’s rolle er betydelig, men det er stadig kun et af elementerne i UX.

Nøglen til UX-tænkning: "G" ord

Det "G" ord som i mål ��.

Det er svært – eller mere som umuligt – at tænke på UX, når du ikke ved, hvad du virkelig ønsker at opnå.

Det er her mål kommer i spil.

Mål findes i to varianter:

 • �� dine mål – de forretningsmæssige mål
 • �� brugermål – hvad brugerne ønsker at opnå med værktøjet + hvorfor

At forstå, hvordan disse to områder krydser hinanden, er nøglen til godt UX-design.

For det første arbejder man med brugergrænseflader, den interaktion, en person har med dit værktøj, eller endda de nøjagtige funktioner, som du vil levere, kan kun udføres, når du har besluttet, hvilken slags bruger du ønsker at nå til at begynde med.

"Du skal vælge dit mål" lyder måske som en klisjeagtig ting at sige, men der er virkelig ingen anden måde at begynde at designe UX for dit produkt.

UX sporer altid tilbage til brugeren og den ting * de * ønsker at opnå med et givet værktøj. Det handler om den slags oplevelse, som * de * har på vej til * deres * mål. Men uden at vide, hvad dette mål virkelig er, vil du ikke være i stand til at tage gode UX-beslutninger for at tage brugeren dertil.

Så start med at definere dine ideelle målbrugere, deres egenskaber, hvilket problem de ønsker løst – som dit værktøj kan løse for dem osv. ��

Med det skal du definere dine forretningsmæssige mål oven på brugermål. Hvordan kan det at løse dine brugers mål føre dig mod dine egne mål? Hvordan kan du generere indtægter, mens du giver dine brugere det bedste værktøj, du er i stand til? Og så videre.

Når disse svar er sorteret, begynder du at få en idé om den retning, dit UX-design skal følge. Og til gengæld gør det lettere at opbygge dit UI og involvere meget mindre gætteri.

Det her "gå tilbage til mål" model er også noget, der kan ses i Don Normans og Jakob Nielsens original publikation om UX og emnet UI vs UX:

"Det er vigtigt at skelne den samlede brugeroplevelse fra brugergrænsefladen (UI), selvom UI åbenlyst er en ekstremt vigtig del af designet. Overvej som et eksempel et websted med filmanmeldelser. Selv hvis brugergrænsefladen til at finde en film er perfekt, vil UX være dårlig for en bruger, der ønsker information om en lille uafhængig udgivelse, hvis den underliggende database kun indeholder film fra de store studier."

Se også på denne casestudie af New York Times-appens redesign. Det går ud over bare en enkel, "få tingene til at se bedre ud" mentalitet. Det starter med at stille grundlæggende spørgsmål som, "Hvordan tjekker folk nyheder i øjeblikket?" Det ser på potentielle brugerinterviews; bruger endda et empatikort. Alt dette i et forsøg på at gøre UX bedre og gøre UI til det primære våben ved at gøre det.

ny gange

Skulle du tænke UX-først eller UI-først?

Dette er et vanskeligt spørgsmål. Det er som at sammenligne ��s med ��s. Så lad os starte et andet sted:

En af grundene til, at mange mennesker tænker på UX og UI sammen – selv når de ved forskellen – er fordi UI er den lavthængende frugt og den mest åbenlyse ting at arbejde på, når du sigter mod at forbedre UX for dit produkt.

UI har mere end noget andet en enorm indflydelse på UX. Og da det også er det nemmeste at arbejde på, behandles UI ofte som det eneste, du har brug for at bekymre dig om, hvis du vil have en god UX.

Og det er svært at argumentere med denne ræsonnement, faktisk. Når alt kommer til alt, hvis din bil har et ratt, der kun er 2 tommer i diameter, er hele bilen ubrugelig, og hele UX går ned i drænet – uanset hvad der ellers er gjort for at forbedre køreoplevelsen.

Hvad dette betyder er, at katastrofale fejl i UI effektivt dræber UX. ⚔️ Det er ingen vej rundt.

Når du tænker over det, gør vi det ikke "arbejde på UX." UX er en sum af mange mindre dele, så enhver beslutning skal ses gennem UX-objektivet. Men UX i sig selv er ikke noget, man får arbejde på eller kan sprøjtes på.

Hvad det hele kommer ned til, er, at du faktisk sandsynligvis vil arbejde på dit UI først. Og det er okay, men det afgørende at huske er, at UI altid er en del af et større UX-billede, og enhver UI-beslutning skal spores tilbage til UX.

Her er en god case study om, hvordan Lyft redesignede deres app baseret på UX-baserede principper og beslutningstagning. Mens det meste af det, vi ser, er på overfladen – i UI, skete kernen i ændringerne som et resultat af at genoverveje UX og redesigne de forskellige aspekter af brugerens rejse med appen baseret på første principper plus centrale forretnings- og brugermål . UI-ændringerne, når vi ser på dem i et vakuum, er ikke engang så betydningsfulde, men de hjælper brugeren med at nå deres mål mere effektivt, i det mindste ifølge Lyft.

Lyft undersøgelse

Almindelige misforståelser med UI vs UX

Lad os tackle nogle af de almindelige misforståelser fra UI vs UX verden og prøv at finde en bedre måde at tænke på disse ting.

"Var UI vs UX endda en ting i fortiden?"

Jeg ved, at softwareudviklere for 20 år siden ikke brugte for meget tid på at tænke på UI vs UX. Eller rettere, de gjorde det, men de brugte bare ikke disse termer til at beskrive det.

Xerox introducerede den originale grafiske brugergrænseflade i Alto-pc’en, der stammer fra 1980’erne.

Xerox Alto
Xerox arbejdsstationer

Overraskende har den alderen bemærkelsesværdigt godt. Du kan stadig se alle elementerne, og hovedopgaven tilsyneladende ser ud til at være ligetil. Der er ingen distraktioner, ingen unødvendige elementer. Effektivt, dette UI er alt sammen forretning!

Indrømmet, opgaverne til tidligere software var også lettere at definere, og det var mere intuitivt at kigge efter målgrupper. For eksempel, for en person, der arbejdede med de originale tekstbehandlere, var målgruppen sandsynligvis, "kontorfolk med hænder."

Det var heller ikke svært at finde ud af målene. "En bedre skrivemaskine. På din computer."

Men når vi ser på den faktiske proces, der er involveret i opbygning af softwareværktøjer, var det ikke meget anderledes. UX var stadig nøglen til at finde ud af.

Vi havde også markedsledere derude – eller rettere tankeledere – som hjalp os med at vælge en generel retning at følge og påpegede gode UI-løsninger, der sandsynligvis også fungerer i andre scenarier.

Apple havde, som du kunne forvente, en vigtig rolle i udviklingen og vigtigheden af ​​GUI’er.

Den originale Macintosh, der blev frigivet i 1984, introducerede en musebaseret interface, hvor det højeste niveau af interaktion med maskinen var baseret på at vælge en app med din mus (peg og klik) og derefter interagere med selve appen på forskellige måder.

Kort efter blev computermus en ting. Andre GUI fulgte efter.

Apple Macintosh Desktop

Og vi behøver heller ikke lede langt efter eksempler i onlineverdenen. WordPress har været i UI’s forkant og defineret, hvordan det moderne CMS skal levere sine vigtigste funktioner på en let at forstå måde.

WordPress 5.0 instrumentbræt

"Sådan løses en ødelagt brugergrænseflade?"

Ser vi på moderne apps, værktøjer og software generelt, må vi konkludere med det mindre er mere.

Eller snarere det "mindre er mere" holdning stammer fra laserfokusering på dine ideelle brugere.

Tag f.eks. E-mail-værktøjer. Tilbage, da Outlook var kongen af ​​bjerget, var et godt e-mail-værktøj nødvendigt for at kunne tænke alle klokker og fløjter. Jo flere funktioner der var, jo bedre var værktøjet.

Det er ikke sådan mere.

De bedste e-mail-værktøjer er enkle, med fokus på en lille række funktioner og målretning mod en bestemt type bruger.

Uanset om du bare vil have et simpelt e-mail-værktøj, eller bruge dit e-mail-værktøj som en task manager, eller vil have det til at hjælpe dig med produktivitet og flytte e-mails rundt baseret på din daglige dagsorden, så har du individuelle apps, der hjælper dig gøre det. De er laserfokuserede. Der er bare ingen grund til at bruge have-det-alle e-mail-værktøjer i dag, da de for det meste fører til distraktion.

e-mail-apps

Så har du brug for at løse en ødelagt brugergrænseflade? Forenkle det. Gå tilbage til din brugers primære mål, og hvordan du kan hjælpe dem med at løse det. Fjern alt andet, der ikke gør dette mål lettere at nå.

"Hvem skal gøre UX på dit team?"

Hvis job er det at håndtere UX?

Er det designerens?

Er det softwareudviklerens?

Eller er det, hvad "fuld stak udvikler" titel er til?

Du kommer ikke til at være glad, men det rigtige svar er alles.

Se på det diagram, jeg delte i starten – elementerne i UX. Der er for mange ting der til at håndteres af én person alene.

På samme tid handler UX ikke om at kaste ting over hegnet, når du er færdig med dem, så en anden person kan hente derfra. Indsatsen skal være mere sammenkoblet.

Start igen med definitionerne af din forretning og brugermål. Arbejd derfra. Alle skal være involverede og altid tænke på ting som, "Hvordan er det, jeg arbejder på nu, for at påvirke brugerens oplevelse?"

"Sådan måles UX?"

UX er svært at kvantificere eller måle. Du kan kun måle de individuelle mål, som du har defineret på brugersiden og på din virksomheds side.

Det er grunden til, at hvis du rammer dine mærker, og brugerne rammer deres (vurderet efter installation, antal brugere eller andre målinger, du har angivet), så er dine UX-hoveder også i den rigtige retning.

"Mit produkts UX er dårligt; hvad kan jeg gøre nu?"

Desværre kan du ikke sprøjte på en bedre UX. Hvis du ikke rammer dine mål, får dit produkt ikke god feedback fra brugerne, og du er generelt ikke tilfreds med resultaterne, kan du kun virkelig vende tilbage til tegnebordet.

Evaluer dine mål, dine brugermål og den måde, du forbinder de to sammen på.

Værktøjerne, der skal bruges, når du arbejder på bedre UX

Der er tre primære værktøjer, der hjælper dig med at evaluere din UX-designretning og hjælpe med at tage de rigtige beslutninger:

 • A / B-test
 • brugerundersøgelser og afstemninger
 • analyse og data

Ordren er ikke tilfældig. A / B-test er det vigtigste våben i dit arsenal. Med A / B-test kan du placere to forskellige versioner af en del af din interface mod hinanden og se, hvilke der giver bedre resultater med hensyn til dine vigtige UX-indikatorer og -mål.

Den vigtige detalje ved A / B-test er at holde sig til bare A og B – to variabler – og ikke ændre sig omkring flere elementer, da det overskygger resultaterne og gør det umuligt at udskille de individuelle ændringer, der gør mærke.

Brugerundersøgelser og afstemninger kan også fortælle dig meget. At stille brugere enkle spørgsmål kan være en guldgruve af information. Hvis det er en brugerdefineret app, som du bygger, kan det være sværere at indsamle feedback, men på et websted kan du bruge et simpelt polling-værktøj som dem listet her.

Til sidst giver rå data og analyse dig den kvantitative side af mønten. Med dem kan du se, hvordan dine UX- eller UI-ændringer omsættes til faktiske brugsscenarier / konverteringer / hvad end dine andre målinger er.

Alle disse værktøjer giver dig mulighed for effektivt at forbedre dine processer og evaluere, om din opfattelse af mål har været korrekt.

Tilpas og gentag!

�� Der er meget mere, du kan gøre med hensyn til UX-design og derefter teste resultaterne af dit arbejde, men de tre metoder ovenfor er de nemmeste at komme i gang med. Hvis du vil lære mere om UI vs UX-test, skal du læse disse:

UI vs UX, slutspillet

Nogle designere bliver vrede, når emnet UI vs UX rejses. De siger, at de to ikke har nogen sammenhæng, og at de ikke bør diskuteres sammen. Helt ærligt undgår vi dog ikke at tænke på det ene uden det andet.

UI er simpelthen den første ting, vi kan arbejde på som en del af UX-design. Det er den laveste hængende frugt og det nemmeste element at forstå, den nemmeste at indstille og den nemmeste at måle effektiviteten af.

Så lad os holde ro og fortsætte. UI og UX er forskellige, men en del af den samme historie.

Eller måske tager jeg fejl? Hvad tager du ved UI mod UX? Del i kommentarerne.

Billedkreditter:

Glem ikke at deltage i vores nedbrudskursus om at fremskynde dit WordPress-sted. Med nogle enkle rettelser kan du reducere din indlæsningstid med endda 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map