Farvepsykologi i marketing: Hvordan farver påvirker købsbeslutninger (hvad dataene siger)

Farvepsykologi i marketing: Hvordan farver påvirker købsbeslutninger (hvad dataene siger)

Farvepsykologi i marketing: Hvordan farver påvirker købsbeslutninger (hvad dataene siger)
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Hvilke farver bruger du i dine branding- og marketingmeddelelser? Fordi uanset om du er klar over det eller ej, påvirker farvepsykologi i marketing ubevidst købsbeslutningerne fra folk, der besøger dit websted..


Farvepsykologi er et fascinerende studieområde, og der er masser af undersøgelser om, hvordan farver påvirker markedsføring og branding. Forskellige farver påvirker vores stemninger og følelser på forskellige måder og spiller også en betydelig rolle, når det kommer til at danne en mening om et brand eller et produkt.

Ifølge en undersøgelse af forskeren Satyendra Singh om virkningen af ​​farvepsykologi på markedsføring [1]:

"Mennesker foretager deres sind inden for 90 sekunder efter deres indledende interaktion med enten mennesker eller produkter. Cirka 62‐90 procent af vurderingen er baseret på farver alene. Så forsigtig brug af farver kan ikke kun bidrage til at differentiere produkter fra konkurrenter, men også til at påvirke stemninger og følelser – positivt eller negativt – og derfor til holdning til bestemte produkter."

Det er kun en undersøgelse, jeg kiggede på i farvepsykologi inden for marketing – jeg gravede op yderligere 20 for at finde ud af mere om, hvordan farver påvirker køb, og hvad du kan gøre for at forbedre dine konverteringer.

Farvepsykologi i marketing

Klar til at finde ud af, hvad eksperterne siger om farvepsykologi i marketing? Lad os se på forskningen.

Farvernes psykologi

Lad os først undersøge videnskaben og teorien bag psykologien i farver, så du har et fundament for at forstå, hvordan det gælder markedsføring.

Hvorfor foretrækker vi visse farver?

Alle har en favoritfarve, men langt den mest populære er farven blå, uanset køn eller alder, ifølge Microsoft Principal Design Manager Joe Hallocks forskning [2].

Som Hallock forklarer:

"Selvom nogle studier har antydet, at blå kan repræsentere følelser, der er triste eller ikke glade, har folk en tendens til at lide farven på blå (og som farver), fordi de har en beroligende og afslappende effekt."

Men hvorfor foretrækker de fleste mennesker blå frem for andre farver? Der er tre brede teorier inden for farvepsykologi inden for marketing:

 1. Biologi
 2. Køn
 3. Økologisk valensteori

1. Biologi

Nogle undersøgelser antyder et biologisk og evolutionært grundlag for, hvorfor mennesker har udviklet visse farvepræferencer, der går tilbage til den tidlige menneskelige historie.

Ifølge en undersøgelse, hvad vi ved om forbrugernes farvevalg [3]:

"Forskere har antydet, at farveforeninger kan være blevet formuleret tidligt i den menneskelige historie, når mennesket associerede mørkeblå med natten, og derfor passivitet og lysegul med sollys og ophidselse. Indtil i dag betragtes kølige farver, såsom blå og grøn, som beroligende og varme farver, såsom rød og orange, betragtes som vække."

Yderligere til dette "jæger-samler" teori antyder, at vi kan se til vores tidlige forfædre efter ledetråde til, hvorfor mænd foretrækker blå, og kvinder foretrækker lyserød. Teorien går, at da kvinder fik til opgave at samle mad, udviklede den kvindelige hjerne sig til at klippe ind på moden, gul frugt eller spiselige blade blandt grønt løv [4].

Med andre ord udviklede kvinder en præference for rødligt lyserøde farver, fordi disse farver er forbundet med overlevelse.

2. Køn

I henhold til kønsskema teori, overdrager forældre og samfund generelt kønsstereotyper til børn fra den dag de fødes.

Som forskerne forklarer Vanessa LoBue og Judy S. DeLoache i Pretty in pink: Den tidlige udvikling af kønssterotype farvepræferencer [5]:

"Da forældre omgiver piger med objekter, der er lyserøde og drenge med objekter, der er blå, kan spædbørn muligvis udvikle en præference for disse farver baseret på fortrolighed."

Yderligere foreslår de, at en anden mulighed er:

"

… når børn først identificerer sig med et bestemt køn, søger de kønsrelateret information og vælger legetøj og farver, der ofte er forbundet med det køn."

LoBue og DeLoache testede deres teorier på 192 børn i alderen 7 måneder til 5 år. Resultatet? Spædbørn havde ingen farvepræferencer, og foretrak hverken lyserød eller blå.

Men omkring 2-3 års alder, når børn begynder at forstå og tale om køn, var piger mere tilbøjelige til at foretrække pink og drenge var mere tilbøjelige til at ikke lide pink – hvilket antyder, at børn søger farver forbundet med deres køn, når de bliver ældre..

Farvepsykologi i markedsføring - baby iført lyserød ble.

3. Økologisk valensteori

Økologisk valensteori giver et mere nuanceret overblik over, hvorfor individer har visse farvepræferencer. Forskerne Stephen E. Palmer og Karen B. Schloss foreslår i deres undersøgelse, en økologisk valensteori om menneskelig farvepræference "farvepræferencer stammer fra folks gennemsnitlige affektive reaktioner på farveassocierede objekter" [6].

Med andre ord:

"Jo mere glæde og positiv indflydelse et individ får fra oplevelser med genstande af en given farve, jo mere vil personen have en tendens til at lide den farve."

For eksempel har folk en tendens til at lide farver, der er stærkt forbundet med genstande, de kan lide (f.eks. Blues med klart himmel og rent vand) og kan ikke lide farver, der er stærkt forbundet med genstande, de ikke kan lide (f.eks. Brune med fæces og rådne fødevarer).

Hvorfor har farver forskellige betydninger?

I henhold til farvepsykologi i markedsføring knyttes betydninger ofte til specifikke farver. For eksempel:

 • Blå er tillid
 • Orange er en salgsartikel
 • Grønt er miljøvenligt

Disse er almindeligvis tilknyttede betydninger, der generelt accepteres i den vestlige kultur. Men for dele af verden og for forskellige mennesker, selv i det samme land, kan en farve betyde en ting for én person og have en helt anden betydning for en anden.

Der er tre generelle faktorer, der påvirker, hvordan betydningen er knyttet til farvepsykologi i marketing:

 1. Kultur
 2. Erfaring
 3. Sammenhæng

1. Kultur

Talrige undersøgelser [7] [8] har forsøgt at klassificere den måde, forskellige kulturer reagerer på bestemte farver på. Det er generelt accepteret, at kulturen, du vokser op i, spiller en rolle i, hvordan du fortolker betydningen af ​​en farve.

For eksempel kan et amerikansk-baseret mærke vælge hvidt for at vise, at deres helt naturlige vaskemiddel er sikkert og rent. Purex bruger for eksempel en hvid flaske og en overvejende blå etiket i et forsøg på at inspirere tillid.

I Kina er hvid imidlertid en uheldig farve [9]. Faktisk bærer mange kinesere hvide til begravelser.

Farvepsykologi i markedsføring - Purex-emballage.

Her er nogle andre eksempler på tværkulturelle farvebetydninger:

 • I vestlige lande repræsenterer gul generelt varme og munterhed, men i Frankrig repræsenterer det jalousi og forræderi.
 • I de fleste vestlige lande repræsenterer grønne penge og nyt liv, men i nogle sydamerikanske kulturer kan det repræsentere døden.
 • I mange lande repræsenterer lilla royalty og rigdom, men i Italien er lilla en uheldig farve, der repræsenterer døden.
 • I de fleste vestlige lande betragtes pink som en feminin farve, der er tæt forbundet med kærlighed, mens den ofte i Korea symboliserer tillid.

Når du vælger farver til dine marketingkampagner, især når du målretter mod nye målgrupper i andre lande, er det vigtigt at overveje de konnotationer, en farve kan have [10].

2. Oplevelse

I lighed med økologisk valensteori har mennesker forskellige oplevelser med farver afhængigt af typen af ​​arbejde, de udfører og deres interesser, hvilket igen kan påvirke den betydning, de knyttet til en bestemt farve. For eksempel:

 • Blå: Surfere, der tilbringer meget tid i havet, forbinder måske det blå med at føle sig rolig eller begejstret.
 • Rød: Kirurger, der tilbringer tid i operationsstuer, kan se farven rød og forbinde den med blod og føle sig i live. Mens en landmand med en frugthave muligvis forbinder rødt med æbler.
 • Grøn: Mennesker, der kan lide at vandre kan associere grønt med det udendørs og følelser af sundhed og velvære.

Som Satyendra Singh forklarer i sin undersøgelse, Farvepåvirkning på markedsføring [11]:

"Da farveoplevelser varierer fra individ til individ, er det ikke muligt at vide, hvordan en anden person oplever farver. En persons oplevelse af en andel rød kan opfattes anderledes end en anden person."

Så når du planlægger dit websteds farvepalet eller planlægger dine næste marketingkampagner, skal du overveje farvepsykologi i marketing. Tænk på din måldemografiske, hvad de kan lide og ikke lide, job og hobbyer, og hvilke foreninger de måtte have med dine valgte farver.

3. Kontekst

I henhold til farve-i-sammenhængsteori har farver ikke universel betydning. I stedet har de forskellige betydninger i forskellige sammenhænge [12].

I forbindelse med transport kan gul f.eks. Gøre dig langsomere. Gule lys, gule skolebusser, gule udbytterskilte, gult forsigtighedsbånd – de overbringer alle dette "betyder."

Men i en anden sammenhæng kan gul måske fremkalde selvtillid og positivitet. Nøglen her er kontekst.

En masse forskning har fokuseret på den røde farve og de forskellige betydninger, den kan have i forskellige sammenhænge, ​​herunder:

 • Farve og psykologisk funktion: Effekten af ​​rød på præstations opnåelse [13] – Denne undersøgelse undersøger virkningen af ​​den røde farve på personer, der udfører opgaver, såsom test.
 • Effekten af ​​rød farve på den opfattede selvtillidskraft [14] – Denne undersøgelse ser på forskning i, hvordan rød påvirker, hvordan folk ser deres egen attraktivitet.
 • Farverødet understøtter undgåelsesreaktioner på usund mad [15] – Kan farven rød afskrække folk fra at spise usund mad? Denne undersøgelse undersøger det spørgsmål.

Hvordan farvepsykologi påvirker markedsføringen

Nu hvor du har et solidt grundlag i farvepsykologi, lad os se på, hvordan det bruges i markedsføring.

Et populært eksempel på farvepsykologi inden for markedsføring er Coca-Cola. Når alt kommer til alt har virksomheden sat sig fast med variationer af rød, hvid og sort logoer i de sidste 130 år.

Her er Coca-Cola seneste branding, som virksomheden har brugt siden 2016.

Coca-Colas branding.

Coca-Colas brug af enkle mærkefarver er faktisk ganske klog. I vestlige lande som USA fremkalder rød følelser af komfort, kærlighed og varme. Coca-Cola fremkalder ofte nostalgi i sin markedsføring, f.eks. Med fortsat brug af 1930’erne Julemand til feriemarkedsføring.

Yderligere forskning viser, hvorfor farveteori betyder noget, og hvordan farvepsykologi spiller en central rolle i marketing. I henhold til forskning udført af sekretariatet for Seoul International Color Expo [16]:

 • 92,6% af de adspurgte sagde, at de lægger større vægt på visuelle faktorer, når de køber produkter.
 • Kun 5,6% sagde, at den fysiske fornemmelse via følelsen af ​​berøring var vigtigst. Hørelse og lugt trak hver 0,9 procent.
 • Da de blev bedt om at tilnærme betydningen af ​​farve, når de køber produkter, mente 84,7%, at farve udgjorde mere end halvdelen blandt de forskellige faktorer, der er vigtige for valg af produkter.

Farvepsykologiens betydning i branding og mærkegenkendelse

Mennesker er hårde ledninger for at foretrække umiddelbart genkendelige mærker. Faktisk har forskning ved hjælp af MR fundet stærke mærker fremkalde stærk aktivitet i vores hjerner [17], hvilket gør farve til et kritisk element, når man skaber en brandpersonlighed eller identitet.

Ifølge en anden undersøgelse udført af University of Loyola, Maryland, øger farve mærkegenkendelsen med op til 80%. Forsker Diane E. Moir antager, at [18]:

"Som et resultat har nogle produktfabrikanter henvendt sig til farvepsykologer og brandeksperter for at opdage innovative og interessante måder at bruge farve til at skelne deres produkter fra andres produkter og har søgt beskyttelse af deres navne såvel som deres farveidentitet gennem varemærkeregistrering."

Farvepsykologi i markedsføring er en kritisk faktor i det visuelle udseende af produktemballage, logoer, webdesign, og virksomheder bruger farve på forskellige måder gennem deres brandidentitet, digital og indholdsmarkedsføring, emballering, sociale medier og endda landingssider og reklame.

Her er et par måder mærker bruger farve i markedsføring:

1. Fremhæv kulturen eller billedet af et brand, produkt eller tjeneste

Folk forstår og stoler på ikke-verbal information meget hurtigere end verbale signaler. Brug af den rigtige farve betyder, at du hurtigere kan kommunikere abstrakte begreber som tillid, spænding eller klarhed end faktisk at angive det.

Apple fokuserer for eksempel branding på enkelhed, livsstil og individualitet. Dette repræsenteres gennem enkelheden i virksomhedens logo og den generøse brug af hvidt i dets design, der repræsenterer (i det mindste i vestlige lande) fred, renhed og renhed.

Apples palet med hvid farve.

2. Differentiering fra konkurrenter

Når du beslutter dig for en farve, skal du analysere dine vigtigste konkurrenter og andre produkter, der kan sidde ved siden af ​​dit produkt i søgeresultater.

Husk dog, at nogle undersøgelser antyder, at det er vigtigt for nye mærker at vælge farver, der sikrer differentiering fra forankrede konkurrenter (f.eks. Hvis konkurrencen alt sammen bruger grønt, vil du skille sig ud med gult) [19].

3. Opret synlighed for forskellige produkter

Hvis du har et produkt, der adskiller sig markant fra dine andre tilbud, kan valg af en anden farve adskille forskellige produktlinjer.

Lay’s bruger f.eks. Den klassiske gule til sine originale chips og en række andre farver til at differentiere smag.

Chile Limon-chippakken er for eksempel en dyb rød, der repræsenterer krydderiet. Grillchips er for det meste sort, hvilket minder kunderne om sorte grilllinjer. Forbrugerne forstår intuitivt aspekter af hver smag udelukkende baseret på posens farve.

Farvepsykologi i markedsføring - Lays chippakkefarver.

Nogle virksomheder er gået så langt som varemærkefarver der er specifikt forbundet med deres produkt. For eksempel har Tiffany’s varemærke, at sin robins æggeblå, og ‘Coke red’ er beskyttet mod andre sodavandsselskaber.

Farvekombinationer, der skal bruges, konverteringer & test

Der er ingen klare retningslinjer for valg af farver, når det kommer til farvepsykologi i marketing. De farver, du bruger, afhænger fuldstændigt af de faktorer, vi har udforsket ovenfor – det publikum, du vil appellere til (dvs. mandlige kontra kvindelige, deres lide og ikke lide) og den betydning, du vil formidle (under hensyntagen til dit publikums kultur, oplevelse , og konteksten af ​​din besked).

Heldigvis behøver du i den digitale verden ikke at overlade noget til tilfældighederne. A / B-test forskellige farvekombinationer kan hjælpe dig med at bestemme, hvilke farver der appellerer til dit publikum og konverterer.

Et populært eksempel på, hvordan en simpel farveændring kan påvirke konverteringer, er Hubspots forskning i opfordring til handling-knapper. Marketingfirmaet testede to versioner af en destinationsside med grønne og røde knapper.

Farvepsykologi i marketing - Test af opfordringsknapper.

Versionen med den røde knap overgik siden med den grønne knap med 21%. Intet andet indhold på siden blev ændret, kun farven på knappen.

Det er værd at påpege, at siden med den grønne knap for det meste er grøn, og den grønne knap er en komplementær farve, mens den røde knap står i kontrast til sidens grønne branding..

Hvorfor betyder det noget? Fordi folk husker ting, der skiller sig ud. Dette psykologiske princip er kendt som isoleringseffekten [20]. Når flere lignende objekter er samlet, er det mest sandsynligt, at det, der stikker ud som en øm tommelfinger (dvs. det, der er forskelligt i farve), huskes.

Så næste gang du designer en destinationsside til en marketingkampagne, skal du ikke glemme isoleringseffekten og farvepsykologien i marketing. Valg af en kontrastfarve til dine CTA’er kan hjælpe med at øge din konverteringsfrekvens.

Se til dit publikum for at finde dine farver

At finde det perfekte farveskema til din markedsføring involverer mere end bare at vælge dine yndlingsfarver. Det er vigtigt at se forbi dine egne personlige præferencer og overveje din målgruppe – deres køn, kultur og oplevelse, og hvilken betydning de måske ubevidst knytter til dine marketingmeddelelser.

Derfor er det vigtigt at have mindst en grundlæggende forståelse af farvepsykologi i marketing, så hvis din marketing ikke slår det rigtige akkord med dit publikum, kan du hurtigt identificere, om farve kan være en faktor.

Til sidst, når det kommer til at vælge farver til din markedsføringsstrategi, skal du altid teste og lære af dine resultater! A / B-test kan hjælpe med at bestemme de bedste farver til din markedsføring og have en positiv indflydelse på din omsætning.

Glem ikke at deltage i vores nedbrudskursus om at fremskynde dit WordPress-sted. Med nogle enkle rettelser kan du reducere din indlæsningstid med endda 50-80%:

Layout, præsentation og redigering af Karol K.

Referencer:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/
[2] http://www.joehallock.com/?page_id=1281
[3] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/what-we-know-about-consumers-color-choices-wzmtODhZup
[4] https://www.deepdyve.com/lp/springer-journal/pink-and-blue-the-color-of-gender-NNadhZGNLu
[5] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/pretty-in-pink-the-early-development-of-gender-stereotyped-colour-Stnx0j5GIg
[6] https://www.pnas.org/content/107/19/8877
[7] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-preferences-are-not-universal-5l241ccUoa
[8] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/ecological-effects-in-cross-cultural-differences-between-u-s-and-w0qnNmzdp1
[9] https://www.chinahighlights.com/travelguide/culture/lucky-numbers-and-colors-in-chinese-culture.htm

[10] https://www.globalme.net/blog/colours-across-cultures
[11] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/impact-of-color-on-marketing-eDaeeWlTsr
[12] http://socialpsychonline.com/2016/06/color-psychology-importance-context/
[13] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-and-psychological-functioning-the-effect-of-red-on-performance-3gHS1gCx3F
[14] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/the-effect-of-red-color-on-perceived-self-attractiveness-QNe39CNZ1O
[15] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/the-color-red-supports-avoidance-reactions-to-unhealthy-food-tAaQE4b01J
[16] https://www.colorcom.com/research/why-color-matters
[17] https://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061128083022.htm
[18] https://www.tourolaw.edu/lawreview/uploads/pdfs/27_2/9.pdf
[19] https://www.verticalresponse.com/blog/psychology-of-color-marketing/
[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Von_Restorff_effect

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector