Brug af farveteori i webdesign

I et tidligere indlæg diskuterede vi konceptet bag farveteori på den måde, det vedrører hvidt eller negativt rum.


Farveteori fortæller os, at forskellige farver fungerer sammen – eller ikke – af specifikke grunde. (Se en nærmere beskrivelse af en farve teori for en mere dybtgående definition denne artikel fra NYU.)

Selvom du måske ikke tænker over, hvordan farve vil påvirke dem, der besøger din blog, betragter designeren dette under webdesignprocessen som en meget kritisk komponent i at skabe det perfekte websted.

Hvordan farve får os til at føle os

Se på denne farveblok:

gul

Hvordan får det dig til at føle dig?

Og hvad med denne blok:

blå

Følte du dig anderledes, når du kiggede på eksempel A, end du gjorde, da du så eksempel B?

Hvis ja, er det ingen overraskelse.

 • Gul er elektrisk og giver energi.
 • Lys blå beroliger.

Farve betyder noget. Vi har alle instinktive psykologiske forbindelser med visse farver. Nogle af disse er almindelige psykologiske forbindelser med farve, mens andre er individuelle foreninger skabt af vores livssammenhæng. Selv den anvendte skygge vil gøre en forskel. En blødere skygge af blå fremkalder beroligende følelser, mens stærkere nuancer angiver styrke.

Tre farvekategorier

Chancerne er, at du har lært om farveteori under elementær kunstklasse; chancerne for, at du har glemt meget af det nu, medmindre du arbejder inden for grafisk design!

Farvehjulet indeholder tre typer farver:

 1. Primær
 2. Sekundær
 3. Tertiære

Primære farver kan ikke oprettes ved at blande andre farver sammen.

Sekundære farver dannes ved at blande to primærfarver: blå og gul gør grøn, rød og gul gør orange.

Tertiære farver afledes ved at kombinere primære og sekundære farver: blå-grøn eller rød-orange.

Webdesignere bruger disse typer farver til at fremkalde følelser, når de designer en blog.

Komplementære farver

For at mestre design skal du også forstå, hvilke farver der ser godt ud sammen. Supplerende farver findes på modsatte sider af farvehjulet fra hinanden. Når de bruges sammen, kontrasterer disse farver mod hinanden, hvilket giver dine designs et levende look. Disse komplementære farver kan også bruges til at forbedre en bestemt følelse eller til at lægge yderligere følelser oven på den vigtigste følelse, du ønsker at give din besøgende. For eksempel kan du muligvis bruge rødt på dine opfordring til handling-knapper for at formidle haster og kombinere det med greener i hele dit layout for at give dine besøgende en følelse af sikkerhed.

Du kan bruge et værktøj som Farveregner på Sessions College-websted for at finde det perfekte par komplementære farver til dit designprojekt.

Opret din blogs stemning gennem farve

Vil du vide, hvilke farver der er forbundet med hvilke typer følelser? Her er en praktisk guide:

 • Rød – Varm, elektrisk, energigivende. Fantastisk som en accent til at skabe bevægelse.
 • Blå – Beroligende, styrke, professionel. Websteder til rejse eller afslapning fungerer godt med denne skygge.
 • Gul – Spændende og elektrisk. For meget kan forårsage distraktion på et websted, så brug det til accenter.
 • orange – Elektrisk; browsere viser dog denne skygge forskelligt, så hold fast ved den som en accent. Grøn – Cool, beroligende, professionel; fantastisk til websteder, der refererer til natur, økonomi, forretning.
 • Sort – Styrke og kraft. Selvom sort er blevet brugt som en hovedfarve i webdesign, kan det også være anstrengende for læserens øjne.
 • Grå – Kan bruges til styrke, ro, magt, autoritet. Stor skygge til at inkorporere med de fleste andre farver; grå bruges meget til webdesign i dag.
 • hvid – Selvom det kan synes en unødvendig farve i webdesign, skal du ikke glemme, hvad vi sagde om hvidt eller negativt rum. Dine læsere har brug for nogle hvide områder, så resten af ​​webstedet kommer i fokus. Uden dette hvide rum vil du sandsynligvis overvælde dine læsere, og de vil sandsynligvis vende sig væk.

Et par eksempler på farve teori i brug

For at vise dig, hvordan farve teori bruges i webudvikling, hvad bedre end at tilbyde et par visuals?

Det måske mest berømte eksempel på et websted, der bruger farven blå til at fremkalde en følelse af sikkerhed og tillid, er Facebook:

Brug af farveteori i webdesign: Facebook

Naturlige opvåkninger, et sundt levende magasin, der bruger en kombination af greener og blues til at sætte læserne i en rolig, aktiveret sind. Der er også en lille plask orange for at tilskynde til handling.

Naturlige opvåkninger

Oi Polloi er et e-handelswebsted, der bruger en række levende farver til at trække kunder ind i deres butik. Oprindeligt kan deres farveskema virke kaotisk, men sorten er forsætlig: det repræsenterer den brede vifte af mærker, der findes i deres butik.

Oi Polloi

Endelig rådgivning

Hvis dit websted ikke får den ønskede trækkraft, er der en god chance for, at farve er en del af dit problem. Tag dig tid til virkelig at forstå, hvad du vil have folk til at føle, når de kommer ind på dit websted, og bygg derefter et nyt design, der bruger farver, der er valgt til at fremkalde disse følelser.

For mere hjælp med det grundlæggende ved blogging, se vores artikler 5 do’s med fantastisk blogdesign og en hel guide til, hvordan du starter en blog.

Glem ikke at deltage i vores nedbrudskursus om at fremskynde dit WordPress-sted. Med nogle enkle rettelser kan du reducere din indlæsningstid med endda 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map