Väripsykologia markkinoinnissa: kuinka värit vaikuttavat ostopäätöksiin (mitä tiedot sanovat)

Mitä värejä käytät tuotemerkki- ja markkinointiviesteissään? Koska tajuatko sen tai ei, väripsykologia markkinoinnissa vaikuttaa alitajuisesti verkkosivustoosi käyvien ihmisten ostopäätöksiin.


Väripsykologia on kiehtova tutkimusalue ja siellä on paljon tutkimusta siitä, kuinka värit vaikuttavat markkinointiin ja brändäykseen. Eri värit vaikuttavat mielialoihimme ja tunteisiimme eri tavoin, ja niillä on myös merkittävä rooli mielipiteen muodostamisessa brändistä tai tuotteesta.

Yhden tutkijan Satyendra Singhin tekemän tutkimuksen mukaan väripsykologian vaikutuksesta markkinointiin [1]:

"Ihmiset päättävät mielensä 90 sekunnin sisällä niiden alkuperäisestä vuorovaikutuksesta joko ihmisten tai tuotteiden kanssa. Noin 62–90 prosenttia arvioinnista perustuu pelkästään väreihin. Joten värien harkittu käyttö voi edistää paitsi tuotteiden erottelua kilpailijoista myös vaikuttaa mielialoihin ja tunteisiin – positiivisesti tai kielteisesti – ja siten asenteeseen tiettyihin tuotteisiin."

Se on vain yksi tutkimus, jota tarkastelin väripsykologiaan markkinoinnissa – kaivoin vielä 20 saadaksesi lisätietoja siitä, kuinka värit vaikuttavat ostoksiin ja mitä voit tehdä muunnoksesi parantamiseksi.

Väripsykologia markkinoinnissa

Oletko valmis selvittämään, mitä asiantuntijat sanovat väripsykologiasta markkinoinnissa? Katsotaanpa tutkimusta.

Värin psykologia

Ensin tutkitaan väripsykologian taustalla olevaa tiedettä ja teoriaa, joten sinulla on perusta ymmärtää, miten se koskee markkinointia.

Miksi suosimme tiettyjä värejä??

Microsoftin pääsuunnittelupäällikkö Joe Hallockin tutkimuksen mukaan jokaisella on suosikki väri, mutta ylivoimaisesti suosituin on sininen väri sukupuolesta tai iästä riippumatta [2]..

Kuten Hallock selittää:

"Vaikka jotkut tutkimukset ovat viitanneet siihen, että sininen voi edustaa surullisia tai tyytymättömiä tunteita, ihmiset pitävät yleensä sinisen sävystä (ja kuten väreistä), koska niillä on rauhoittava ja rentouttava vaikutus."

Mutta miksi useimmat ihmiset mieluummin sinistä kuin muut värit? Markkinoinnissa on kolme laajaa väripsykologian teoriaa:

 1. Biologia
 2. sukupuoli
 3. Ekologinen valenssiteoria

1. Biologia

Jotkut tutkimukset ehdottavat biologista ja evoluutiopohjaa sille, miksi ihmiset ovat kehittäneet tietyt väri-mieltymykset, jotka juontavat juurensa varhaiseen ihmishistoriaan.

Yhden tutkimuksen mukaan, mitä tiedämme kuluttajien värivalinnoista [3]:

"Tutkijat ovat väittäneet, että väri-assosiaatioita on ehkä muotoiltu varhaisessa vaiheessa ihmiskunnan historiassa, kun ihminen yhdisti tummansinisen yöhön ja siksi passiivisuuden ja kirkkaan keltaisen auringonvalon ja kiihottumisen kanssa. Tähän päivään mennessä viileitä värejä, kuten sinistä ja vihreää, pidetään rauhoittavana ja lämpimiä värejä, kuten punaista ja oranssia, pidetään herättävänä."

Tämän lisäksi "metsästäjä-kerätä" teoria ehdottaa, että voimme etsiä jo varhaisilta esi-isiltämme vihjeitä siitä, miksi miehet mieluummin sinistä ja naiset mieluummin vaaleanpunaista. Teorian mukaan naisten aivot kehitettiin menemään kypsiin, keltaisiin hedelmiin tai syötäviin lehtiin vihreiden lehtien keskuudessa, koska naisille annettiin tehtäväksi kerätä ruokaa [4]..

Toisin sanoen naiset kehittivät mieluummin punertavan vaaleanpunaisia ​​värejä, koska nämä värit liittyvät eloonjäämiseen.

2. Sukupuoli

Sukupuolijärjestelmäteorian mukaan vanhemmat ja yhteiskunta jakavat yleensä sukupuolistereotypioita lapsille heidän syntymästään lähtien.

Kuten tutkijat Vanessa LoBue ja Judy S. DeLoache selittävät julkaisussa Pretty in pink: sukupuolistereotypioiden väri-asetusten varhainen kehitys [5]:

"Koska vanhemmat ympäröivät tyttöjä vaaleanpunaisilla esineillä ja pojat sinisillä esineillä, vastasyntyneet voivat suosia näitä värejä perehtyneisyyden perusteella."

Lisäksi he ehdottavat toista mahdollisuutta, että:

"

… kun lapset ovat löytäneet tietyn sukupuolen, he etsivät sukupuoleen liittyviä tietoja ja valitsevat leluja ja värejä, jotka yleensä yhdistetään tähän sukupuoleen."

LoBue ja DeLoache testasivat teorioitaan 192 lapsella, joiden ikä oli 7 kuukautta – 5 vuotta. Lopputulos? Vauvoilla ei ollut mitään väriasetuksia, eivätkä he pitäneet vaaleanpunaista tai sinistä.

Noin 2–3-vuotiaana, kun lapset alkavat ymmärtää sukupuolta ja puhua siitä, tytöt suosivat todennäköisemmin vaaleanpunaista ja pojat eivät pitäneet vaaleanpunaisesta – suosittelivat lapsia etsimään sukupuoleensa liittyviä värejä vanhetessaan.

Väripsykologia markkinoinnissa - vaaleanpunainen vaippa.

3. Ekologinen valenssiteoria

Ekologinen valenssiteoria tarjoaa vivahteikkaamman kuvan siitä, miksi yksilöillä on tiettyjä väriasetuksia. Tutkijat Stephen E. Palmer ja Karen B. Schloss ehdottivat tutkimuksessaan ihmisen värien mieltymysten ekologista valenssiteoriaa, joka "väriasetukset johtuvat ihmisten keskimääräisistä tunneherkkyyksistä väreihin liittyviin esineisiin" [6].

Toisin sanoen:

"Mitä enemmän nautintoa ja positiivista vaikutusta yksilö saa kokemuksista tietyn värin esineillä, sitä enemmän henkilöllä on tapana pitää siitä väri."

Esimerkiksi ihmisillä on tapana pitää väreistä, jotka liittyvät voimakkaasti kohteisiin, joista he pitävät (esim. Blues, jossa on selkeä taivas ja puhdas vesi) ja inhoaa väreistä, jotka liittyvät voimakkaasti kohteisiin, joista he eivät pidä (esim. Ruskeat ulosteet ja mätä ruoka).

Miksi väreillä on erilainen merkitys?

Markkinoinnissa käytettävän väripsykologian mukaan merkitykset liittyvät usein tiettyihin väreihin. Esimerkiksi:

 • Sininen on luottamus
 • Oranssi on myyntikohde
 • Vihreä on ympäristöystävällistä

Nämä ovat yleisesti liittyviä merkityksiä, jotka yleisesti hyväksytään länsimaisessa kulttuurissa. Mutta järjestyksessä maailman osissa ja eri ihmisille jopa samassa maassa, väri saattaa tarkoittaa yhtä asiaa yhdelle henkilölle ja täysin eri merkitystä jollekin toiselle..

On olemassa kolme yleistä tekijää, jotka vaikuttavat merkitysten kiinnittymiseen väripsykologiaan markkinoinnissa:

 1. Kulttuuri
 2. Kokea
 3. konteksti

1. Kulttuuri

Lukuisat tutkimukset [7] [8] ovat yrittäneet luokitella tapaa, jolla eri kulttuurit reagoivat tiettyihin väreihin. On yleisesti hyväksyttyä, että kulttuurilla, jossa kasvatet, on merkitystä siinä, kuinka tulkitset värin merkitystä.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen tuotemerkki voi valita valkoisen osoittaakseen, että niiden luonnolliset pesuaineet ovat turvallisia ja puhtaita. Esimerkiksi Purex käyttää valkoista pulloa ja pääosin sinistä etikettiä luottamuksen herättämiseksi.

Kiinassa valkoinen on kuitenkin epäonninen väri [9]. Itse asiassa monet kiinalaiset käyttävät valkoista hautajaisiin.

Väripsykologia markkinoinnissa - Purex-pakkaukset.

Tässä on muutama esimerkki kulttuurienvälisistä väritoiminnoista:

 • Länsimaissa keltainen edustaa yleensä lämpöä ja iloa, mutta Ranskassa kateutta ja pettämistä.
 • Useimmissa länsimaissa vihreä edustaa rahaa ja uutta elämää, mutta joissain Etelä-Amerikan kulttuureissa se voi tarkoittaa kuolemaa.
 • Monissa maissa violetti edustaa rojaltia ja vaurautta, mutta Italiassa violetti on epäonninen väri, joka edustaa kuolemaa.
 • Useimmissa länsimaissa vaaleanpunaista pidetään naisellinen väri, joka liittyy läheisesti rakkauteen, kun taas Koreassa se symboloi usein luottamusta.

Kun valitset värejä markkinointikampanjoihisi, etenkin kun kohdistat uusiin yleisöihin muissa maissa, on kriittisen tärkeää harkita värien mahdollisia konnotaatioita [10].

2. Kokemus

Ekologisen valenssiteorian tapaan ihmisillä on erilaisia ​​kokemuksia väreistä riippuen tekemästään työstä ja kiinnostuksesta, mikä puolestaan ​​voi vaikuttaa merkitykseen, jonka he kiinnittävät tiettyyn väriin. Esimerkiksi:

 • Sininen: Surffaajat, jotka viettävät paljon aikaa valtameressä, saattavat yhdistää sinisen tunteen rauhallisuudesta tai innostuneesta.
 • Punainen: Leikkaushoitoissa viettävät kirurgit saattavat nähdä värin punaisena ja liittää sen vereen ja tuntemaan olonsa elossa. Viljelijä, jolla on hedelmätarha, voi yhdistää punaisen omenoihin.
 • Vihreä: Ihmiset, jotka haluavat vaeltaa, voivat yhdistää vihreän ulkona sekä terveyden ja hyvinvoinnin tunteisiin.

Kuten Satyendra Singh selittää tutkimuksessaan, värin vaikutus markkinointiin [11]:

"Koska värikokemukset vaihtelevat henkilöittäin, ei ole mahdollista tietää, kuinka toinen ihminen kokee värejä. Yhden ihmisen kokemus punaisesta osuudesta voidaan nähdä eri tavalla kuin toisella."

Joten suunnitellessasi verkkosivustosi väripalettia tai seuraavia markkinointikampanjoitasi, ota huomioon väripsykologia markkinoinnissa. Ajattele kohderyhmääsi, mitä he pitävät ja eivät pidä, työpaikoista ja harrastuksista, ja mitä assosiaatioita heillä voi olla valitsemiesi värien kanssa.

3. Asiayhteys

Väri-kontekstiteorian mukaan väreillä ei ole universaalia merkitystä. Sen sijaan heillä on erilainen merkitys eri tilanteissa [12].

Esimerkiksi kuljetusten yhteydessä keltainen saattaa saada sinut hidastamaan. Keltaiset valot, keltaiset koulubussit, keltaiset tuottokyltit, keltainen varoitusnauha – ne kaikki välittävät tämän "merkitys."

Mutta toisessa yhteydessä keltainen voi provosoida luottamusta ja positiivisuutta. Avain tässä on konteksti.

Paljon tutkimusta on keskitytty punaiseen väriin ja sen eri merkityksiin eri tilanteissa, mukaan lukien:

 • Väri ja psykologinen toiminta: punaisen vaikutus suorituskykyyn [13] – Tässä tutkimuksessa tutkitaan punaisen värin vaikutusta ihmisiin, jotka suorittavat tehtäviä, kuten testejä.
 • Punaisen värin vaikutus havaittuun omahoukkuuteen [14] – Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tutkimusta siitä, kuinka punainen vaikuttaa siihen, miten ihmiset näkevät oman houkuttelevuutensa.
 • Punainen väri tukee epäterveellisen ruoan välttämistä [15] – Voiko punainen väri estää ihmisiä syömästä epäterveellistä ruokaa? Tämä tutkimus tutkii tätä kysymystä.

Kuinka väripsykologia vaikuttaa markkinointiin

Nyt kun sinulla on vankka perusta väripsykologialle, katsotaanpa miten sitä käytetään markkinoinnissa.

Suosittu esimerkki väripsykologiasta markkinoinnissa on Coca-Cola. Loppujen lopuksi yritys on juuttunut punaisen, valkoisen ja mustan logon variaatioihin viimeisen 130 vuoden aikana.

Tässä on Coca-Colan viimeisin tuotemerkki, jota yritys on käyttänyt vuodesta 2016.

Coca-Colan tuotemerkki.

Coca-Colan käyttämä yksinkertainen tuotemerkki on todella taitava. Länsimaissa, kuten Yhdysvalloissa, punainen herättää mukavuutta, rakkautta ja lämpöä. Coca-Cola herättää nostalgiaa markkinoinnissaan esimerkiksi esimerkiksi 1930-luvun joulupukin jatkuva käyttö lomamarkkinoinnissa.

Jatkotutkimukset osoittavat, miksi väriteorialla on merkitystä ja kuinka väripsykologialla on keskeinen rooli markkinoinnissa. Soulin kansainvälisen värinäyttelyn sihteeristön [16] sihteeristön tekemän tutkimuksen mukaan:

 • 92,6% vastaajista ilmoitti kiinnittävänsä enemmän visuaalisia tekijöitä ostaessaan tuotteita.
 • Vain 5,6% sanoi, että kosketustunnon kautta tapahtuva fyysinen tunne oli tärkein. Kuulo ja haju kumpikin nostivat 0,9 prosenttia.
 • Kysyttäessä värin merkitystä tuotteiden ostamisessa, 84,7%: n mielestä värin osuus oli yli puolet tuotteiden valinnan kannalta tärkeistä tekijöistä.

Väripsykologian merkitys brändäyksessä ja tuotemerkin tunnustamisessa

Ihmiset ovat kovajohtoisia mieluummin heti tunnistettavia tuotemerkkejä. Itse asiassa MR-tutkimuksella on havaittu, että vahvat tuotemerkit herättävät voimakasta aktiivisuutta aivoissamme [17], mikä tekee väristä kriittisen elementin luotaessa tuotemerkin persoonallisuutta tai identiteettiä.

Toisen tutkimuksen mukaan, jonka Loyola University of Maryland suoritti, väri lisää tuotemerkin tunnettuutta jopa 80%. Tutkija Diane E. Moir pitää kiinni siitä, että [18]:

"Seurauksena on, että jotkut tuotevalmistajat ovat kääntyneet väripsykologien ja tuotemerkkien asiantuntijoiden puoleen löytääkseen innovatiivisia ja mielenkiintoisia tapoja käyttää väriä erottamaan tuotteitaan muiden tuotteista ja etsimään heidän nimiensä ja väri-identiteettinsä suojausta tavaramerkkien rekisteröinnillä.."

Markkinoinnin väripsykologia on kriittinen tekijä tuotepakkausten, logojen, verkkosivujen suunnittelun visuaalisessa ilmeessä, ja yritykset käyttävät väriä monin tavoin tuotemerkin identiteettinsä, digitaalisen ja sisältömarkkinoinnin, pakkausten, sosiaalisen median ja jopa aloitussivujen kautta. ja mainonta.

Tässä on muutama tapa, jolla tuotemerkit käyttävät väriä markkinoinnissa:

1. Korosta tuotemerkin, tuotteen tai palvelun kulttuuria tai imagoa

Ihmiset ymmärtävät ja luottavat ei-sanallisiin tietoihin paljon nopeammin kuin sanalliset vihjeet. Oikean värin käyttäminen tarkoittaa, että voit kommunikoida abstraktien käsitteiden, kuten luottamuksen, jännityksen tai selkeyden kanssa, nopeammin kuin itse asiassa sanomalla.

Esimerkiksi Apple keskittyy tuotemerkkinsä yksinkertaisuuteen, elämäntapaan ja yksilöllisyyteen. Tätä edustaa yrityksen logon yksinkertaisuus ja valkoisen runsas käyttö malleissaan, jotka edustavat (ainakin länsimaissa) rauhaa, puhtautta ja puhtautta.

Applen valkoinen väripaletti.

2. Erottelu kilpailijoista

Kun valitset värin, analysoi tärkeimmät kilpailijasi ja muut tuotteet, jotka saattavat istua tuotteesi vieressä hakutuloksissa.

Muista kuitenkin, että joidenkin tutkimusten mukaan uusien tuotemerkkien on tärkeää valita värejä, jotka varmistavat erottautumisen vakiintuneisiin kilpailijoihin (esim. Jos kilpailu käyttää kaikkia vihreitä, erotat keltaisella) [19].

3. Luo näkyvyyttä eri tuotteille

Jos sinulla on tuote, joka eroaa huomattavasti muista tarjouksistasi, eri värin valitseminen voi erottaa eri tuoteryhmät.

Esimerkiksi Lay’s käyttää klassista keltaista alkuperäisissä siruissaan ja monilla muilla väreillä makujen erottamiseen.

Esimerkiksi Chilen Limon-sirupaketti on syvänpunainen, joka edustaa maustetta. Grillisirut ovat enimmäkseen mustia, jotka muistuttavat asiakkaita mustista grillirivistä. Kuluttajat ymmärtävät intuitiivisesti jokaisen maun näkökohdat pelkästään pussin värin perusteella.

Väripsykologia markkinoinnissa - Layn sirupakettien värit.

Jotkut yritykset ovat menneet jopa tuotemerkin värit jotka liittyvät erityisesti heidän tuotteeseensa. Esimerkiksi Tiffany’s on merkinnyt robinin munasinisen tavaramerkin ja ”koksi punainen” on suojattu muilta virvoitusjuomayhtiöiltä.

Käytettävät väriyhdistelmät, muunnokset & testaus

Värien valinnassa ei ole selkeitä ohjeita värien valinnasta markkinoinnissa. Käytämäsi värit riippuvat täysin niistä tekijöistä, joihin olemme tutustuneet yllä – yleisöstä, johon haluat houkutella (ts. Mies vs. nainen, hänen tykkään ja inhoamansa) ja tarkoituksesta, jonka haluat välittää (ottaen huomioon yleisösi kulttuurin, kokemuksen , ja viestisi konteksti).

Onneksi digitaalimaailmassa sinun ei tarvitse jättää mitään sattuman varaan. A / B-testaus Eri väriyhdistelmät voivat auttaa sinua määrittämään, mitkä värit houkuttelevat yleisöäsi ja muuttavat.

Suosittu esimerkki siitä, kuinka yksinkertainen värimuutos voi vaikuttaa tuloksiin, on Hubspotin tutkimus toimintakehotuspainikkeisiin. Markkinointiyhtiö testasi aloitussivun kahta versiota, joissa oli vihreä ja punainen painike.

Väripsykologia markkinoinnissa - toimintakehotuspainikkeiden testaaminen.

Punaisella painikkeella varustettu versio ylitti sivun vihreällä painikkeella 21%. Mitään muuta sivun sisältöä ei muutettu, vain painikkeen väri.

On syytä huomauttaa, että vihreällä painikkeella varustettu sivu on enimmäkseen vihreä ja vihreä painike on täydentävä väri, kun taas punainen painike on sivun vihreän tuotemerkin vastainen.

Miksi tällä on merkitystä? Koska ihmiset muistavat asiat, jotka erottuvat. Tätä psykologista periaatetta tunnetaan eristämisvaikutuksena [20]. Periaatteessa, kun useita samanlaisia ​​esineitä on ryhmitelty toisiinsa, muistetaan todennäköisimmin se, joka tulee ulos kuin kipeä peukalo (ts. Joka on väriltään erilainen).

Joten kun seuraavan kerran suunnittelet aloitussivua markkinointikampanjalle, älä unohda eristämisvaikutusta ja väripsykologiaa markkinoinnissa. Kontrastivärin valitseminen CTA: llesi voi auttaa parantamaan muuntoprosenttiasi.

Katso yleisösi löytääksesi värit

Markkinointisi täydellisen värimaailman löytäminen edellyttää muutakin kuin vain suosikkivärien valitsemista. On tärkeää katsoa omien mieltymystesi ohi ja ottaa huomioon kohdeyleisösi – heidän sukupuolensa, kulttuurinsa ja kokemuksensa sekä se, minkä merkityksen he voivat alitajuisesti antaa markkinointiviesteillesi.

Siksi on tärkeää, että markkinoinnissa on ainakin perustiedot väripsykologiasta, joten jos markkinointisi ei ole oikealla soinnulla yleisösi kanssa, voit nopeasti tunnistaa, voisiko väri olla tekijä.

Viimeiseksi, kun on kyse värien valitsemisesta markkinointistrategiallesi, testaa ja oppi aina tuloksistasi! A / B-testaus voi auttaa määrittämään parhaat värit markkinoinnillesi ja vaikuttamaan positiivisesti tuloihisi.

Älä unohda liittyä kaatumiskurssillemme WordPress-sivustosi nopeuttamiseksi. Joillakin yksinkertaisilla korjauksilla voit vähentää latausaikaa jopa 50–80%:

Asettelun, esityksen ja muokkaamisen Karol K.

Viitteet:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/
[2] http://www.joehallock.com/?page_id=1281
[3] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/what-we-know-about-consumers-color-choices-wzmtODhZup
[4] https://www.deepdyve.com/lp/springer-journal/pink-and-blue-the-color-of-gender-NNadhZGNLu
[5] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/pretty-in-pink-the-early-development-of-gender-stereotyped-colour-Stnx0j5GIg
[6] https://www.pnas.org/content/107/19/8877
[7] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-preferences-are-not-universal-5l241ccUoa
[8] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/ecological-effects-in-cross-cultural-differences-between-u-s-and-w0qnNmzdp1
[9] https://www.chinahighlights.com/travelguide/culture/lucky-numbers-and-colors-in-chinese-culture.htm

[10] https://www.globalme.net/blog/colours-across-cultures
[11] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/impact-of-color-on-marketing-eDaeeWlTsr
[12] http://socialpsychonline.com/2016/06/color-psychology-importance-context/
[13] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-and-psychological-functioning-the-effect-of-red-on-performance-3gHS1gCx3F
[14] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/the-effect-of-red-color-on-perceived-self-attractiveness-QNe39CNZ1O
[15] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/the-color-red-supports-avoidance-reactions-to-unhealthy-food-tAaQE4b01J
[16] https://www.colorcom.com/research/why-color-matters
[17] https://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061128083022.htm
[18] https://www.tourolaw.edu/lawreview/uploads/pdfs/27_2/9.pdf
[19] https://www.verticalresponse.com/blog/psychology-of-color-marketing/
[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Von_Restorff_effect

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map