WordPress tématervezési trendek (2003-2020)

Amikor az A WordPress első verzióját 2003 májusában szállították, az úttörő tervezési jellemzőkkel rendelkezett az adott időben, és meghatározta a WordPress tématervezési trendeinek első sorozatát. Volt rendkívül intelligens vonalszakadás, szép textúrák és a bloggerek képesek voltak hivatkozásokat hozzáadni a blogrolljukhoz.


Emlékszel a blogokra? Nagy ügyek voltak 16 évvel ezelőtt. Mindenki, aki bárki volt, linkelt más bloggerekhez, és remélte, hogy cserébe kap linkeket.

Manapság a blogrolls a múlté. 2020-ban olyan oldalépítők és blokk-alapú szerkesztések érhetők el, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki létrehozhasson és testreszabhassa a WordPress-webhelyet – nincs szükség kódra.

Szóval hogyan jutottunk ide? Hogy megértsük, mi a WordPress ma, nézzük meg, hogyan alakultak a WordPress témák az elmúlt 16 évben.

WordPress téma tervezési trendek

A WordPress tématervezési trendei 2003-2020 között

Az első alapértelmezett WordPress-téma (tipp: ez nem volt Kubrick)

Amikor a WordPress 0.71 arany kiadása 2003-ban történt, az alapértelmezett b2layout-nal jött.

A sablon alapvető és ideális volt a blogok készítéséhez. Volt egy egyszerű fejléc és egy fekete oldalsáv. Ne feledje, hogy az internet sebessége abban az időben viszonylag lassú volt, és az egyszerű WordPress tématervezés nemcsak elég gyorsan betöltődött, hanem könnyen módosítható volt a rivális Blogging Platformhoz képest..

WordPress Design a b2layout-ból

Sidebars: A korai blogok támaszpontja

Az oldalsávok a korai webdizájn fontos alkotóelemei voltak, mivel a tervezők megpróbálták kitalálni, hogyan kell webre tervezni – és a WordPress tématervezése sem volt kivétel. Az oldalsávok évek óta kiemelkedő szerepet játszanak, röviden eltűnnek huszonháromkor és visszatérnek huszonhétkor.

A WordPress témájának kialakításának korai napjaiban az oldalsávok lehetővé tették a bloggerek számára, hogy büszkén jelenítsék meg blogjaikat. A WordPress 0.7 és annak verziójának kiadásával Links Manager, a bloggerek jobban kezelhetik a blogrolljaikat, és automatikusan hozzáadhatják azokat az oldalsávhoz.

A WordPresshez mellékelt alapsablon arcmaszkot kapott a WordPress 1.2 számára. Az új színséma friss levegő lélegzete volt – kellemes változás a korábban sötét témához képest.

WordPress Theme Classic

A WordPress 1.2 először mutatott be plugin-architektúrát, amely lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy kibővítsék a tématervezés funkcionalitását, és megosszák a pluginjaikat a kezdő WordPress közösséggel.

2004-ben a WordPress volt az új gyerek a blogblokkban – és valami móka az emberek számára, akik szeretik a kóddal játszani, hogy testreszabhassák. Ezek a technológiai hozzáértésű bloggerek lelkesedéssel vállalkoztak a pluginekkel, és általánosságban hozzájárultak a WordPress fejlődéséhez, hibákat jelentetve, visszajelzéseket adva és új funkciókat kérve.

A WordPress központi fejlesztői mind önkéntesek voltak, és magukat a WordPress-t használták a blogjaikhoz. Nyílt forráskódú projektként a visszajelzést üdvözölték és ösztönözték – és ez lehetővé tette a felhasználó-központú megközelítést a WordPress fejlesztésében, amely ellentétben volt az akkoriban más blogplatformokkal..

�� Gyors közbeiktatás: A WordPress felhasználói felületének változásáról bővebben megnézheti a WordPress felhasználói felületének fejlődését.

A Kubrick-korszak: 2005-2010

2005-ben, A WordPress 1.5 rugalmas új témarendszert vezet be. A témákat különféle részekre és fájlokra bontották, így a felhasználók jobban ellenőrizhetik webhelyeik testreszabását.

Például a közös webhelyelemeket, például a fejléceket, a lábléceket és az oldalsávokat saját fájlokra osztották. A felhasználók módosíthattak egy fájlt (azaz home.php vagy komment.php), és azonnal láthatják mindenhol.

A WordPress 1.5 emellett a hosszú ideje tartó Kubrick-korszak kezdete is volt. Általánosan elismert: az első igazi alapértelmezett téma a WordPress számára, Kubrick bemutatta az új témarendszer erejét.

WordPress téma Kubrick

Michael Heilemann elkészítette az egyszerű kék-fehér blogsablont, és idején a formatervezés feltűnő volt. Lekerekített sarkaival, egyedi fejlécével és két fehér oszlopával – beleértve egy széles oszlopokra és egy vékonyabbra az oldalsávot – a Kubrick élvonalbeli!

A Kubrick volt az első rugalmas téma, amely sok pluginnel együtt dolgozott ki. Ez volt a WordPress 2005 és 2010 közötti frontfelülete is, ami az elkövetkező években a WordPress tématervezési trendeinek támaszpontjává vált..

Prémium témák: Boldog baleset

Az A WordPress Theme Repository 2008-ban indult, lehetővé téve a bloggereknek, hogy ingyenes WordPress témákat töltsenek le, és feltölthessék és megosszák saját egyedi témájú terveiket. A tároló a WordPress témájának tervezési példája volt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy mások hogyan testre szabják a WordPress alkalmazást, és kitágítsák a platform korlátjait.

WordPress témák tárolója

Brian Gardner volt az egyik ilyen blogger, aki megpróbálta meghúzni a WordPress tehetségének határait. Letöltött témákat, elvégezte saját testreszabási lehetőségeit, majd feltöltötte a frissített terveit a tárházba, hogy mások számára ingyenesen felhasználható legyen..

Ez testreszabási kérelmekhez vezetett. Eleinte a blogger 25 – 50 dollárt fizetett neki, hogy megváltoztassa a színeket. De hamarosan összetettebb testreszabási kérelmeket kapott. Mint később elmondja a StudioPress.fm podcastról, ő készítette "nyaralás pénz" és szórakoztató volt az unalmas íróasztalához képest.

A dolgok megváltoztak, amikor egy ingatlanügynök felkérte tőle, hogy testreszabza blogját. Brian felülmúlta és elkészítette a WordPress tématervét, amely kezdőlapként is működhetne, így inkább webhelynek, mint blognak tűnik.

Az ügynök azonban elutasította, mondván, hogy csak alapvető blogot akar. Brian összetört.

Ahelyett, hogy elrabolná a dizájnt, egy blogbejegyzést írt róla, és megkérdezte követőit, hogy az egyedi téma olyasmi, amit érdekelnének. A válasz túlnyomórészt pozitív volt. Brian tématervezését a Forradalom témájának nevezte.

2009-ben, A forradalom újból átalakult arra, amit ma ismerünk – StudioPress.

A WordPress testreszabásának növekedése és emelkedése

2008-ban és 2009-ben prémium témájú üzletek és WordPress-központú projektek indultak, és új bemutató webhelyek hullámoztak, amelyek kódhakkákat és ötleteket kínálnak a tématervezés testreszabásához, amelyeket Ön nem találna a kódexben. Teljesen új korszak volt a WordPress tématervezési trendeiben – felhatalmazva a felhasználót.

Ezen útmutatók között volt ThemeShaper.com. Az eredetileg Ian Stewart indította, a ThemeShaper hely volt Ian számára, hogy megosszák Tematikus témáját. De a tematikus nem csupán téma volt – Ian számára alkalmat teremtett arra, hogy megtanulja, hogyan működik a WordPress témarendszer, és megossza tanulásait a közösséggel..

Tematikus

Ahogy a WP Tavern Jeff Chandler emlékeztet és a tematikus 2008-as év volt a "A témafejlesztés vadnyugata, és mindenki, aki rendszeresen megosztotta a témafejlesztési technikákat, a közösség befolyásos tagjává vált."

A témakeretek megjelenése

Körülbelül ebben az időben alakult ki Brian Gardner Nathan Rice nak nek indítsa el a Genesis-t, az elsők egyike WordPress témakeretek. Ezek a keretek lehetővé tették a fejlesztők számára a közös kódbázist megosztó témák létrehozását, kódtárat és alapvető architektúrát biztosítva a témákhoz, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára, hogy különböző terveket tegyenek fel. Mint Brian mondta a StudioPress.fm podcastnak:

"Miután felépítettük a Genesist, és bemutattuk azt az elképzelést és koncepciót a WordPress közösségnek, az emberek vásároltak bele. Nyilvánvaló, hogy nagyon jó követést kaptunk a StudioPress-en és én személyesen. Ez a fajta önálló témákról vált a mostani Genesis keretrendszerére és az ahhoz kapcsolódó gyermek témarendszerre.."

Genesis keret

Hamarosan megjelentek más témakeretek, például a tézis. Ezek a keretek evolúciós lépést jelentettek a WordPress témafejlesztésében, amely Yoast Joost de Valk tökéletesen foglalta össze egy 2009-es ThemeShaper-bejegyzésben:

"Chris Pearson tézise és Ian Stewart Tematikája a WordPress tématervezési trendei felé mutathat abban az irányban, ahová kell haladniuk: egy olyan téma, amely alapvetően már nem téma, hanem egy elrendezési motor."

WordPress 3.0: Fordulópont

2010-ben a WordPress 3.0 kiadása jelentős előrelépést jelentett a platform fejlesztésében. Az olyan szolgáltatásokkal, mint az egyedi üzenettípusok, a jobb egyéni taxonómiák, az egyedi háttér, a fejlécek és a menük, a WordPress teljes értékű tartalomkezelő rendszerré vált, nem csupán egy egyszerű blogplatformhoz..

A WordPress 3.0 huszonöt eszközzel érkezett, hivatalosan véget vetve Kubrick uralkodásának mint alapértelmezett témanek, és bevezetve minden év új alapértelmezett témájának hagyományát, amely nagy mérföldkő volt a WordPress tématervezési trendeinek.

WordPress tématervezés 20

A téma testreszabója

2012-re a WordPress témájának kialakítása folyamatosan haladt előre. Most, amikor a kereskedelmi vállalkozásokat beruházták a WordPress növekedésének látásába, prémium témákat fejlesztettek ki, több funkcióval és funkcionalitással, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára, hogy a WordPress rendszergazda panelein keresztül könnyebben testreszabhassák őket..

Ez alatt az idő alatt vezették be a Theme Customizer alkalmazást a WordPress 3.4-hez. A Téma-testreszabó segítségével a felhasználók alapvető változtatásokat hajthatnak végre a témákban, például a színekben és a hátterekben, és előzetesen megnézhetik őket, mielőtt élővé válnának.

Theme Customizer

Érzékeny kialakítás és mobil

Időközben a reagáló formatervezés egyre népszerűbb lett, mivel egyre több ember használta okostelefonját az internet eléréséhez. Huszonkettő volt az első teljes válasz alapértelmezett téma mobil első elrendezéssel készítve, így bármilyen méretű készüléken megnézhető, az okostelefonoktól a nagy HiDPI / retina képernyőkig.

A Huszonkettő egy másik okból is különleges volt – ez volt az első alapértelmezett téma, amelyhez egy speciális honlap-sablon jött, és nem arra kényszerítette a felhasználókat, hogy a blogbejegyzéseket jelenítsék meg a honlapon.

Téma huszonkettő

Építő témák megjelenése

A WordPress testreszabása ebben az időben kezdett könnyebbé válni. A Theme Customizer és a sok webhelynek köszönhetően, amelyek közzétették a WordPress testreszabási útmutatásait, a felhasználók bármilyen változtatást végezhetnek webhelyükön.

Az egyetlen probléma az volt, hogy a felhasználóknak továbbra is szükségük volt bizonyos ismeretekre a CSS és a PHP ismeretében, ha testreszabásokat akartak tenni a különböző témákban az időben elérhető speciális beállításokon túl..

Ez 2013-ban megváltozott, amikor megjelentek az oldalépítők – és akkoriban a legismertebb a Divi volt.

Theme Divi

Az Elegáns Témák Divi oldal készítője úttörő volt. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az oldal különböző részeit áthúzzák, és ellenőrizzék a webhely minden oldalát, a színektől és betűkészletektől a fejlécekig és láblécekig. Különböző előre elkészített elrendezésekkel érkezett, és könnyen integrálható a WooCommerce-hez. Ez érzékeny volt, és teljes szélességű képek és videók megjelenítésére használható.

A Divi azonnali sikert aratott 965 hozzászólás a hirdetőbe bizonyítsd! Első alkalommal bárki létrehozhatott webhelyet anélkül, hogy egyetlen kódsorot kellett megérintenie.

A WordPress témájú tervezési tendenciáinak világa eddig úgy fejlődött ki, hogy képessé váltunk arra, hogy elemeket vontassunk és dobjunk, oldalakat húzzunk és ejtsünk, és most már húzzuk és mutassuk meg a témákat.

Magazin témái

Várjunk egy percet, és fordítsuk vissza az órát 2009-re.

A Tématár még mindig meglehetősen új volt, de növekedett. A felhasználók letöltöttek témát, és hozzájárultak a saját témájuk kialakításához.

Ugyanakkor a prémium WordPress témák népszerűsége is növekedett. A tároló ingyenes témáival összehasonlítva a prémium témák fejlett funkciókat kínáltak. De ami még fontosabb, nem blog témák voltak. A Téma-tárház remek hely volt egy téma letöltésére – ha blogot akarsz.

Így új fejezetet indított a WordPress tématervezési trendeiben – magazin témákban -, amely lehetővé tette az emberek számára, hogy kifinomultabb blogokat és híroldalakat üzemeltessenek, amelyek tartalma több, mint a hagyományos blogelrendezés megengedte. Az ilyen típusú témák gyakran tartalmaztak hirdetési felületet, amely vonzóvá tette a felhasználókat, akik webhelyükön szeretnének pénzt keresni.

Példa egy magazin témájára:Látvány téma

A magazin témái a blogírás témáinak természetes fejlődését jelentették, amely lehetővé tette a felhasználók számára a kategóriák, címkék és postai formátumok nagy részét.

Gyorsan előre 2014-re, és az alapértelmezett WordPress-téma végre felzárkózott. A huszonnégy karcsú, modern és gyönyörűen kialakított, érzékeny kialakítású, amely lehetővé tette bárki számára, hogy weboldalát magazinmá változtassa..

Lásd a huszonnégy akcióban:Téma huszonnégy

Üzleti és portfólió témák

2015-ben, amikor a WordPress tovább nőtt teljes értékű CMS-ként, a következő természetes fejlődés az üzleti és portfólió témák volt. Az emberek elkezdték használni a WordPress-t üzleti és ügynökségi – és akár vállalati – webhelyek hatalmának növelésére, míg a szabadúszók a WordPress-t használják portfólióik bemutatására..

Az a legnépszerűbb téma ebben az időben volt Adava, amely ma továbbra is a legnépszerűbb téma a ThemeForest.com webhelyen.

�� Amelyik jobb: Avada, Divi vagy az X téma?

A 2006-ban elindított ThemeForest segített a prémium WordPress témák meghajtásában. A ThemeForest olyan piacterületet biztosított, ahol a felhasználók témákat vásárolhatnak, ugyanakkor olyan helyet kínáltak, ahol a fejlesztők és az ügynökségek eladhatják alkotásaikat..

Avada téma

Időközben az oldalsávok ritkábban fordultak elő az üzleti témákban, amelyek általában vízszintes és réteges kialakításúak voltak, mint a Zelle az alább látható téma. Az oldalsávok népszerűsége csökkent a reagáló formatervezés fejlődésével (az oldalsávokat nehéz volt megjeleníteni a kisebb eszközökön). Az oldalsáv nélküli minták, amelyek hasonlóak az alapértelmezett Twenty Thirteen témához, egyre népszerűbbek lettek.

zelle téma

Ugyanebben az időben a minimális, lapos minták, mint például a Lakás Themify által, egyre népszerűbbé váltak a WordPress tématervezési trendei között.

Téma Flatific

Többcélú témák

2015-re a többcélú témák voltak a dolgok – és a ThemeForest volt a hely, ahol megtalálhatták őket. A többcélú témák elterjedése kétségtelenül a ThemeForest hatalmas piacának, hanem a független prémium témájú üzletek népszerűségének köszönhető.. ThemeIsle a Például a népszerű Neve téma rendkívül testreszabható és sokféle beépített sablonnak köszönhetően bármilyen webhelyen használható:

ThemeIsle

Ezek a többcélú, kivéve a konyhai mosogatók témái rengeteg különféle lehetőséget csomagoltak egy témába a háttérképen, miközben rengeteg különféle kivitelű képet tartalmaztak az előlapon.

A témakeretekhez hasonlóan az ilyen típusú WordPress tématervezés számos különféle célra konfigurálható. Ugyanazt a témát felhasználhatja e-kereskedelmi webhely, üzleti webhely vagy portfólió létrehozására, egyszerűen a témaopciók panel frissítésével.

Például itt van néhány közülük BeTheme a 400+ bemutató:

BeTheme

Ezek a témák kezdetben tartalmaztak minden szükséges funkciót, amely ahhoz szükséges, hogy a téma működjön a témán belül. De aztán elkezdték a harmadik féltől származó bővítmények csomagolását, hogy kezeljék az esetleges kiegészítő funkciókat. A népszerű csomagok olyan prémium témát tartalmaznak, mint az Avada + Slider Revolution + Visual Composer.

Az olyan oldalépítő beépülő modulokat, mint a Visual Composer (most WPBakery Page Builder) gyakran prémium témákba csomagolták, így a felhasználók testreszabhatták a témáikat a kezelőfelületen, és előzetesen megtekinthetik a változtatásokat..

Teljes képernyő és hős fejlécek

2016-ra a fejlécek egyre nagyobb és merészebbek lettek. Eleinte teljes szélességűek voltak, majd teljes képernyősré váltak, és csúszó képeket vagy videókat mutattak be.

Ezt a tendenciát a szélesebb webdizájn közösségben tükrözték az akkori népszerű prémium WordPress témák, köztük az Avada, X Theme, Bridge és BeTheme, amelyek mind teljes képernyős, mind hős fejléceket kínáltak, mint például az alábbi Salient téma..

Téma Salient

Niche témák

2017-re a ThemeForest és a kisebb, független prémium témájú fejlesztők niche-témákat fejlesztettek ki. Míg a többcélú témák lehetővé tették a felhasználók számára – gyakran a megvalósítók számára – bármilyen WordPress webhely létrehozását, a rések a meghatározott ágazatokat szolgálták ki..

Templomok, jótékonysági intézmények, zenészek, személyi edzők, életvezetői edzők, ügyvédi irodák, ingatlanügynökök – nevezzék el, ott volt egy rés témája.

Téma Eduma

Ezeket a témákat olyan funkciókkal szállították, amelyek hasznosak voltak meghatározott célokra. Például: zenekarok zenekarok számára, adománygyűjtő eszközök nonprofit szervezetek számára, sőt akár pontozott asztalkezelés a sportklubok számára.

Téma Splash

Ma: oldal készítők és a blokk szerkesztő

És most az építőipar témáin vagyunk és a Gutenberg beolvadását a WordPress középpontjába.

Egy ideje a Visual Composer volt a WordPress tématervezéséhez használható „drag-and-drop” oldalépítő plugin – a ThemeForest, és a témakötegezés gondoskodott erről. A Divi újabb rendkívül népszerű megoldás volt azoknak a felhasználóknak, akik gyorsan weblapokat akarnak készíteni.

És igen, az évek során sok más hasonló oldalépítő eszköz is létezett. A Beaver Builder és az utóbbi időben az Elementor egyaránt lehetővé tették a felhasználóknak és a fejlesztőknek, hogy bonyolult webhelyeket hozzanak létre a drag and drop használatával. És most letöltheti még az Elementor témákat és sablonokat.

�� Elementor, Beaver Builder vagy Divi? Ami a legjobb?

Az új weboldal-platformok, mint például a Squarespace és a Wix, megkérdőjelezték a WordPress dominanciáját, mint a világ legnépszerűbb CMS-jét. Valójában ezek a versenytársak olyan felhasználóbarát drag-and-drop oldalépítést kínálnak, amelyen a WordPress magnak egyszerűen nincs. Nos, csak a WordPress 5.0-ig volt.

A WordPress 5.0 és a Gutenberg A WordPress kódba történő beépítés a WordPress felzárkózásának kísérlete, és így vonzó lehet azoknak a felhasználóknak, akik most az oldalépítés funkcionalitását várják el a webhely platformján.

Gutenberg blokk szerkesztő

Ahogy a WordPress.org elmagyarázza:

"Gutenberg több, mint szerkesztő. Ez az az alap, amely forradalmasítja a testreszabást és a webhelyépítést a WordPress-ben."

A Gutenberg (és a Gutenberg-kompatibilis témák) blokk-alapú szerkesztési és építési élményt kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára blogbejegyzések létrehozását (legalábbis egyelőre). A blokk a tartalom bármilyen eleme – egy kép, egy szövegrész vagy YouTube-videó – és ezeket a blokkokat beilleszthetjük, konfigurálhatjuk és áthelyezhetjük az utóelrendezések elkészítéséhez..

A jelenlegi alapértelmezett Twenty Twenty-et úgy tervezték, hogy megmutassa a blokk-szerkesztő teljesítményét. Az alapértelmezett blokkok egyedi stílusaival rendelkezik, és ellentétben a sok alapértelmezett WordPress témával, amely megfelel egy célnak (pl. Blogolás, magazinok), a Twenty Twenty számos weboldalon használható, a portfólióktól és az üzleti weboldalaktól kezdve a blogokig és a nem nyereség.

húsz húsz

Mi lesz a blokk szerkesztővel? A projekt továbbra is aktív fejlesztés alatt áll, különálló bővítményként, és a terv továbbfejlesztését tervezi, hogy a WordPress-en keresztül nagyobb oldalfejlesztési élményt biztosítson, nem csak a hozzászólásokat.

Következtetés

Számos különböző WordPress-tématervezési tendencia létezett az évek során, és a WordPress, mint platform 2003 óta hosszú utat tett meg. Most, a felhasználók az oldalépítési megoldások fejlesztésével a felhasználók ellenőrizhetik webhelyének minden aspektusát..

Hol megy a WordPress tématervezése a következő években? Ki tudja. A blokk szerkesztő még mindig új, és még hosszú utat kell megtenni. Az oldalépítők normákká váltak, és olyan testreszabási lehetőséget kínálnak, amelyről a felhasználók 16 évvel ezelőtt csak álmodozhatnak.

Időközben a WordPress REST API a háttéren azt jelenti, hogy bármi is megy – a WordPress teljesen felismerhetetlen a függetlenített webhelyeken, még statikus WordPress megoldások is felbukkannak itt-ott.

Milyen előrejelzései vannak a WordPress tématervezési trendeinek jövőjét illetően? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben.

Kép-jóváírások:

Ne felejtsd el csatlakozni a WordPress-webhely felgyorsításának összeomlási tanfolyamához. Néhány egyszerű javítással akár 50-80% -kal csökkentheti a betöltési időt:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map