Színes pszichológia a marketingben: Hogyan befolyásolja a színek a vásárlási döntéseket (mit mond az adat)

Milyen színeket használ a márkanév és a marketing üzenetekben? Mert akár felismered is, akár nem, a színpszichológia a marketingben tudatalatti módon befolyásolja az Ön weboldalát látogatók vásárlási döntéseit.


A színpszichológia izgalmas tanulmányi terület, és rengeteg kutatás folyik arról, hogy a színek hogyan befolyásolják a marketing és a márkaépítést. A különböző színek különböző módon befolyásolják a hangulatainkat és érzelmeinket, és jelentős szerepet játszanak a márka vagy termékről szóló vélemény kialakításában is..

Satyendra Singh kutatónak a színpszichológia marketingre gyakorolt ​​hatásáról szóló egyik tanulmánya szerint [1]:

"Az emberek 90 másodpercen belül megfontolják az emberekkel vagy termékekkel folytatott kezdeti interakciókat. Az értékelés kb. 62–90% -a kizárólag színeken alapul. Tehát a színek körültekintő használata nemcsak hozzájárulhat a termékek megkülönböztetéséhez a versenytársaktól, hanem befolyásolja a hangulatot és az érzéseket is – pozitívan vagy negatívan – és ezért egyes termékek iránti hozzáállást.."

Ez csak egy tanulmány, amelyet a színpszichológiával foglalkoztam a marketingben – további 20-at feltártam, hogy többet megtudjak arról, hogy a színek hogyan befolyásolják a vásárlásokat, és mit tehettek az átalakítások javítása érdekében.

Színpszichológia a marketingben

Készen áll arra, hogy megtudja, mit mondnak a szakértők a színes pszichológiáról a marketingben? Vessen egy pillantást a kutatásra.

A szín pszichológiája

Először vizsgáljuk meg a színpszichológia mögött meghúzódó tudományt és elméletet, így megvan az alapja annak megértéséhez, hogy ez hogyan vonatkozik a marketingre.

Miért részesítünk előnyben bizonyos színeket??

Joe Hallock, a Microsoft fő tervezőigazgatója kutatása szerint [2] mindenkinek van kedvenc színe, ám a legnépszerűbb a kék szín, nemtől vagy életkoruktól függetlenül..

Amint azt Hallock magyarázza:

"Bár egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kék olyan érzéseket reprezentálhat, amelyek szomorúak vagy nem boldogok, az emberek inkább szeretik a kék színét (és a színeket), mert nyugtató és pihentető hatással vannak."

De miért preferálja a legtöbb ember a kék színét más színekkel szemben? Három széles elmélet létezik a marketing pszichológiájában:

 1. Biológia
 2. nem
 3. Ökológiai valenciaelmélet

1. Biológia

Egyes tanulmányok biológiai és evolúciós alapot mutatnak arra, hogy az emberek miért alakultak ki bizonyos színpreferenciák, amelyek visszajutnak az emberi korai történelembe.

Egy tanulmány szerint: Mit tudunk a fogyasztók színválasztásáról [3]:

"A kutatók azt sugallták, hogy a szín asszociációk már az emberi történelem korai szakaszában kialakultak, amikor az ember sötétkékkel társította az éjszakát, ezért a passzivitást és az élénk sárga napfényt és az izgalmat. A mai napig a hűvös színeket, mint például a kék és a zöld, nyugtatónak tekintik, a meleg színeket, például a vörös és a narancsot pedig felkeltőnek tekintik.."

Ezen felül a "vadász összegyűjti" az elmélet azt sugallja, hogy a korai őseinknél nyomokat kereshetünk arra vonatkozóan, hogy a férfiak miért kedvelik a kék, a nők pedig a rózsaszínet. Az elmélet szerint azóta, hogy a nők feladata volt az ételek összegyűjtése, a női agy kifejlődött arra, hogy érett, sárga gyümölcsre vagy ehető levelekre élesítse a zöld lombozatot [4]..

Más szavakkal, a nők inkább a vöröses-rózsaszín színt részesítették előnyben, mivel ezek a színek a túléléshez kapcsolódnak.

2. Nem

A nemek közötti egyenlőség elmélete szerint a szülők és a társadalom általában nemi sztereotípiákat közvetít a gyermekeknek születésük napjától kezdve.

Ahogy a kutatók Vanessa LoBue és Judy S. DeLoache a Pretty in pink című mondatban kifejtik: A nemi sztereotípiák szerinti színpreferenciák korai kialakulása [5]:

"Mivel a szülők a lányokat rózsaszín és a fiúk kék objektumokkal veszik körül, a csecsemők a megismerés alapján előnyben részesíthetik ezeket a színeket.."

Ezenkívül egy másik lehetőségre utalnak:

"

… mihelyt a gyermekek azonosulnak egy adott nemmel, felkutatják a nemekkel kapcsolatos információkat, és olyan játékokat és színeket választanak, amelyek általában társultak ehhez a nemekhez."

A LoBue és a DeLoache 192 7 hónaptól 5 évig terjedő gyermeknél vizsgálta elméleteit. Az eredmény? A csecsemőknek nem voltak színválasztási preferenciái, sem a rózsaszín, sem a kék színt nem részesítették előnyben.

Ugyanakkor 2-3 éves kor körül, amikor a gyermekek elkezdik megérteni a nemet és beszélni arról, a lányok inkább a rózsaszínet részesítik előnyben, a fiúk pedig inkább nem szeretik a rózsaszínet – azt sugallva, hogy a gyermekek az öregedéskor keressék meg a nemekhez kapcsolódó színeket..

Színes pszichológia a marketingben - baba rózsaszín pelenkát visel.

3. Ökológiai valenciaelmélet

Az ökológiai valenciaelmélet árnyaltabb módon veszi figyelembe azt, hogy az egyének miért élnek bizonyos színpreferenciákkal. A kutatók Stephen E. Palmer és Karen B. Schloss tanulmányukban az emberi színpreferencia ökológiai valenciaelméletét javasolják, amely "a színpreferenciák az embereknek a színhez társított objektumokra gyakorolt ​​átlagos érzelmi reakcióiból fakadnak" [6].

Más szavakkal:

"Minél több élvezetet és pozitív hatást gyakorol az egyén az adott színű tárgyakkal kapcsolatos tapasztalatokból, annál inkább kedveli ezt a színt."

Például az emberek inkább szeretik a színeket, amelyek erősen társulnak a kedvelt tárgyakhoz (pl. Kék, tiszta égbolt és tiszta víz), és nem szeretik a színeket, amelyek erősen társulnak az objektumokhoz, amelyek nem kedvelik őket (pl..

Miért vannak a színek különböző jelentése??

A marketing színpszichológiája szerint a jelentéseket gyakran adott színekhez kapcsolják. Például:

 • A kék bizalom
 • A narancs eladó elem
 • A zöld környezetbarát

Ezek általában kapcsolódó jelentések, amelyeket a nyugati kultúrában általánosan elfogadnak. De ha a világ más részein, és ugyanazon ország különböző emberei számára a szín egy személynek egy dolgot jelenthet, másoknak teljesen más jelentését jelentheti..

Három általános tényező befolyásolja, hogy a jelentések hogyan kapcsolódnak a színpszichológiához a marketingben:

 1. Kultúra
 2. Tapasztalat
 3. Kontextus

1. Kultúra

Számos tanulmány [7] [8] megkísérelte besorolni, hogy a különböző kultúrák hogyan reagálnak bizonyos színekre. Általánosan elfogadott tény, hogy az a kultúra, amelyben nőtt fel, szerepet játszik abban, hogy miként értelmezi a szín jelentését.

Például egy amerikai székhelyű márka fehérre választhat, hogy a természetes mosószer biztonságos és tiszta legyen. A Purex például fehér palackot és túlnyomórészt kék címkét használ a bizalom ösztönzése érdekében.

Kínában azonban a fehér szerencsétlen színű [9]. Valójában sok kínai ember fehéren visel temetést.

Színpszichológia a marketingben - Purex csomagolás.

Íme néhány példa a kultúrák közötti színes jelentésekre:

 • A nyugati országokban a sárga általában melegséget és vidámságot jelent, Franciaországban pedig féltékenységet és árulást jelent.
 • A legtöbb nyugati országban a zöld a pénzt és az új életet képviseli, de néhány dél-amerikai kultúrában a halált jelentheti.
 • Sok országban a lila hatalmat és gazdagságot jelent, Olaszországban azonban a lila szerencsétlen szín, amely a halált képviseli.
 • A legtöbb nyugati országban a rózsaszínet a szerelemhez szorosan kapcsolódó női színnek tekintik, míg Koreában ez gyakran a bizalmat jelképezi.

A marketingkampányok színeinek kiválasztásakor, különösen, ha más közönségeket céloz meg más országokban, kritikus szempont, hogy figyelembe vegyük a színek esetleges konnotációit [10].

2. Tapasztalat

Az ökológiai valencia elmélethez hasonlóan az embereknek is különböző tapasztalataik vannak a színekkel, az elvégzett munka típusától és érdeklődésétől függően, ami viszont befolyásolhatja az adott színhez tulajdonított jelentését. Például:

 • Kék: Azok a szörfösök, akik sok időt töltenek az óceánban, a kékkel társulhatnak a nyugodt vagy izgatott érzéshez.
 • Piros: Azok a sebészek, akik időt töltnek a műtőben, előfordulhat, hogy a vörös szín megjelenik, és a vérhez társul, és érezheti magát. Míg az ültetvényes gazdálkodók a vöröset az almával társíthatják.
 • Zöld: Azoknak a embereknek, akik szeretnek túrázni, társulhatnak a zöld a szabadban, az egészség és a jólét érzései.

Ahogyan Satyendra Singh elmagyarázza tanulmányában, a szín hatása a marketingre [11]:

"Mivel a színes élmények egyénenként eltérőek, nem lehet tudni, hogy egy másik ember milyen színekkel él. Az egyik ember tapasztalata a vörösrész arányában eltérően érzékelhető, mint egy másik személynél."

Tehát amikor webhelyének színes palettáját tervezi, vagy a következő marketing kampányokat tervezi, vegye figyelembe a színpszichológiát a marketingben. Gondoljon a céldemográfiai célokra, hogy mit szeretnek és mit nem szeretnek, a munkahelyeket és a hobbijaikat, és milyen társulásokat vonhat maga után a választott színekkel.

3. Háttér

A szín-kontextus elmélet szerint a színeknek nincs univerzális jelentése. Ehelyett eltérő jelentéssel bírnak különböző kontextusokban [12].

Például szállítás során a sárga okozhat lassulást. Sárga fények, sárga iskolabuszok, sárga hozamjelzések, sárga figyelmeztető szalag – mindegyik ezt közvetíti "jelentés."

De egy másik összefüggésben a sárga bizalmat és pozitivitást válthat ki. A kulcs itt a kontextus.

Sok kutatás a vörös színre és annak különböző jelentéseire összpontosított, amelyek különböző összefüggésekben jelentkezhetnek, beleértve:

 • Szín és pszichológiai működés: A vörös szín hatása a teljesítmény elérésére [13] – Ez a tanulmány feltárja a vörös szín hatását az emberekre, akik feladatokat végeznek, például teszteket.
 • A vörös szín hatása az észlelt ön-vonzó képességre [14] – Ez a tanulmány azt a kutatást vizsgálja, hogy a vörös hogyan befolyásolja azt, hogy az emberek hogyan látják saját vonzerejét.
 • A piros szín támogatja az egészségtelen ételek elkerülését [15] – A piros szín visszatarthatja-e az embereket egészségtelen ételektől? Ez a tanulmány feltárja ezt a kérdést.

Hogyan befolyásolja a színes pszichológia a marketingt?

Most, hogy megvan a szilárd alapja a színes pszichológiának, nézzük meg, hogyan használják azt a marketingben.

A színes pszichológia népszerű példája a marketingben a Coca-Cola. Végül is a cég megragadt a vörös, fehér és fekete logók változataival az elmúlt 130 évben.

Itt van a Coca-Cola’s a legújabb márkaépítés, amelyet a vállalat 2016 óta használ.

A Coca-Cola márkaneve.

A Coca-Cola egyszerű márkaszíneket valóban nagyon okosan használ. A nyugati országokban, például az Egyesült Államokban a vörös megnyugtatja a kényelem, a szeretet és a melegséget. A Coca-Cola gyakran nosztalgiát idéz elő marketingje során, például a az 1930-as években a Mikulás folyamatos használata az ünnepi marketingben.

További kutatások azt mutatják, hogy miért fontos a színelmélet, és hogy a színpszichológia kulcsszerepet játszik a marketingben. A Szöul Nemzetközi Színkiállítás titkársága által végzett kutatás szerint [16]:

 • A válaszadók 92,6% -a azt mondta, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a vizuális tényezőkre a termékek vásárlásakor.
 • Csak 5,6% mondta, hogy a legérdekesebb az érintés érzésén keresztüli fizikai érzés. A hallás és a szag mindegyike 0,9 százalékot húzott.
 • Arra a kérdésre, hogy közelítsék meg a szín fontosságát a termékek vásárlásakor, a 84,7% úgy vélte, hogy a szín több mint felét teszi ki a termékek kiválasztása szempontjából fontos tényezők között.

A színpszichológia jelentősége a márkaépítésben és a márka elismerésében

Az emberek hajlékonyak, hogy inkább az azonnal felismerhető márkákat részesítsék előnyben. Valójában az MRI alkalmazásával végzett kutatások azt mutatták, hogy az erős márkák erős aktivitást idéznek elő agyunkban [17], ami a színt kritikus elemré teszi a márka személyiségének vagy identitásának megteremtésekor..

Egy másik tanulmány szerint, amelyet a Marylandi Loyolai Egyetem végzett, a szín akár 80% -kal növeli a márka elismerését. Diane E. Moir kutató a következő helyszíneken működik [18]:

"Ennek eredményeként egyes termékgyártók a színegyeztetőkhöz és a márkaszakértőkhöz fordultak, hogy felfedezzék a szín használatának innovatív és érdekes módszereit, hogy megkülönböztessék termékeiket mások termékeitől, és védjegyekkel történő regisztráció révén igyekeztek megvédeni nevüket, valamint színes identitásukat.."

A marketing színpszichológiája kritikus tényező a termékcsomagolás, logók, weboldal-kialakítás vizuális megjelenésében, és a vállalatok a színt sokféle módon használják, márka identitásuk, digitális és tartalommarketingük, csomagolásuk, közösségi média és akár kezdőlapok révén is. és reklám.

Íme néhány módszer arra, hogy a márkák hogyan használják a színt a marketingben:

1. Jelölje ki a márka, termék vagy szolgáltatás kultúráját vagy imázsát

Az emberek sokkal gyorsabban megértik és bíznak a nem verbális információban, mint a verbális útmutatások. A megfelelő szín használata azt jelenti, hogy az elvont fogalmakkal, például a bizalommal, az izgalommal vagy a tisztasággal kommunikálhat, mint ahogyan azt ténylegesen állítja.

Például az Apple márkája az egyszerűségre, az életmódra és az individualitásra összpontosít. Ezt tükrözi a cég emblémájának egyszerűsége és a fehér alapok nagyvonalú felhasználása a formatervezésben, amelyek (legalábbis a nyugati országokban) a békét, tisztaságot és tisztaságot képviselik.

Az Apple fehér színpalettája.

2. Megkülönböztetés a versenytársaktól

A szín kiválasztásakor elemezze a legfontosabb versenytársakat és más termékeket, amelyek a termék mellett ülhetnek a keresési eredmények között.

Ne feledje azonban, hogy egyes kutatások szerint az új márkák számára olyan színeket kell választaniuk, amelyek biztosítják a megkülönböztetést a beépített versenytársaktól (pl. Ha a verseny mindegyike zöld, akkor a sárga kiemelkedik) [19].

3. Készítsen láthatóságot a különféle termékek számára

Ha olyan termékkel rendelkezik, amely jelentősen különbözik a többi kínálatától, akkor a másik szín kiválasztása különféle terméksorozatokat választhat el.

A Lay’s például az eredeti chipekhez a klasszikus sárga és számos más szín felhasználásával különbözteti meg az ízeket.

A Chile Limon chipcsomag például egy mélyvörös, amely a fűszert képviseli. A grillezési chips többnyire fekete, ami az ügyfelekre emlékezteti a fekete grill sorokat. A fogyasztók intuitív módon megértik az egyes aromák aspektusait, kizárólag a zacskó színének alapján.

Színpszichológia a marketingben - Lay chipcsomagjai.

Néhány vállalat elérte a messzire védjegyek színei amelyek kifejezetten a termékükhöz kapcsolódnak. Például a Tiffany’s védjegye robin tojáskékét és a „kokszvörös” védett más üdítőital-társaságoktól.

Használható színkombinációk, konverziók & tesztelés

Nincsenek egyértelmű irányelvek a színek megválasztására a marketing pszichológiájáról. Az Ön által használt színek teljesen függnek a fentiekben felfedezett tényezőktől – a közönségtől, amelyre vonzódni akarsz (pl. Férfi versus nő, kedvelői és nem tetszik) és a közölni kívánt jelentéssel (figyelembe véve a közönség kultúráját, tapasztalatait) , és az üzenet összefüggései).

Szerencsére a digitális világban nem kell semmit hagynia a véletlenre. A / B tesztelés a különböző színkombinációk segíthetnek meghatározni, hogy mely színek vonzzák a közönséget és átalakítják.

A népszerű példa arra, hogy az egyszerű színváltozás hogyan befolyásolhatja az átalakításokat A Hubspot kutatása a cselekvésre ösztönző gombokkal kapcsolatban. A marketing társaság a céloldal két verzióját kipróbálta zöld és piros gombokkal.

Színes pszichológia a marketingben - Cselekvésre ösztönző gombok tesztelése.

A piros gombbal rendelkező verzió 21% -kal felülmúlta az oldalt a zöld gombbal. Az oldalon egyetlen tartalom sem változott, csak a gomb színe.

Érdemes megemlíteni, hogy a zöld gombbal rendelkező oldal többnyire zöld, és a zöld gomb kiegészítő szín, míg a piros gomb ellentétben áll az oldal zöld márkanevével.

Miért számít ez? Mert az emberek emlékeznek olyan dolgokra, amelyek kiemelkednek. Ezt a pszichológiai elvet izolációs effektusnak nevezik [20]. Alapvetően, ha több hasonló objektumot csoportosítunk, akkor leginkább az emlékezik meg arra, amely fájó hüvelykujjként húzódik ki (vagyis az a szín, amely eltérő színű)..

Tehát amikor legközelebb egy célzási oldalt tervez egy marketing kampányra, ne felejtse el az izolációs hatást és a színpszichológiát a marketingben. A kontraszt szín kiválasztása a CTA-k számára javíthatja az átváltási arányt.

Keresse meg közönségét, hogy megtalálja a színeit

A marketinghez megfelelő színösszeállítás megtalálása nemcsak a kedvenc színei kiválasztását foglalja magában. Fontos, hogy áttekintjük a saját személyes preferenciáit, és mérlegeljük a célközönséget – a nemet, kultúrát és tapasztalatukat, valamint azt, hogy mit jelenthetnek tudatosan a marketing üzeneteknek..

Ezért fontos, hogy legalább alapvető ismeretekkel rendelkezzenek a színes pszichológiáról a marketingben, így ha a marketing nem a megfelelő akkordot érinti a közönséggel, akkor gyorsan azonosíthatja, hogy a szín tényezője lehet-e.

Végül, amikor a marketing stratégiájához színeket választ, mindig tesztelje és tanuljon az eredményekből! Az A / B tesztelés segít meghatározni marketingének legjobb színeit, és pozitív hatással lehet a bevételre.

Ne felejtsd el csatlakozni a WordPress-webhely felgyorsításának összeomlási tanfolyamához. Néhány egyszerű javítással akár 50-80% -kal csökkentheti a betöltési időt:

Elrendezés, bemutatás és szerkesztés: K Karol.

Irodalom:

[1] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/
[2] http://www.joehallock.com/?page_id=1281
[3] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/what-we-know-about-consumers-color-choices-wzmtODhZup
[4] https://www.deepdyve.com/lp/springer-journal/pink-and-blue-the-color-of-gender-NNadhZGNLu
[5] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/pretty-in-pink-the-early-development-of-gender-stereotyped-colour-Stnx0j5GIg
[6] https://www.pnas.org/content/107/19/8877
[7] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-preferences-are-not-universal-5l241ccUoa
[8] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/ecological-effects-in-cross-cultural-differences-between-u-s-and-w0qnNmzdp1
[9] https://www.chinahighlights.com/travelguide/culture/lucky-numbers-and-colors-in-chinese-culture.htm

[10] https://www.globalme.net/blog/colours-across-cultures
[11] https://www.deepdyve.com/lp/emerald-publishing/impact-of-color-on-marketing-eDaeeWlTsr
[12] http://socialpsychonline.com/2016/06/color-psychology-importance-context/
[13] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/color-and-psychological-functioning-the-effect-of-red-on-performance-3gHS1gCx3F
[14] https://www.deepdyve.com/lp/wiley/the-effect-of-red-color-on-perceived-self-attractiveness-QNe39CNZ1O
[15] https://www.deepdyve.com/lp/american-psychological-association/the-color-red-supports-avoidance-reactions-to-unhealthy-food-tAaQE4b01J
[16] https://www.colorcom.com/research/why-color-matters
[17] https://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061128083022.htm
[18] https://www.tourolaw.edu/lawreview/uploads/pdfs/27_2/9.pdf
[19] https://www.verticalresponse.com/blog/psychology-of-color-marketing/
[20] https://en.wikipedia.org/wiki/Von_Restorff_effect

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map