Amit a legtöbb webdesigner tévesnek találta a WordPress témahierarchiában

Amit a legtöbb webdesigner tévesnek találta a WordPress témahierarchiában

Amit a legtöbb webdesigner tévesnek találta a WordPress témahierarchiában
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

A WordPress tématervezése eleinte félelmetesnek tűnik; még tapasztalt web-tervezők számára is. A legegyszerűbb témák úgy tűnik, hogy több fájlból állnak, amelyek valamilyen módon össze vannak kapcsolva.


De a jó hír ez: A zavar mögött logikus rendszer működik. Ha hajlandó felcsavarni a hüvelyét és megtanulni egy kicsit a PHP-t, akkor statikus HTML-formátumát dinamikus WordPress-webhelyekké alakíthatja.

Természetesen inkább igénybe veheti szolgáltatásainkat, de szeretnénk választást adni Önnek!

Ebben a cikkben azt szeretném kezdeni, hogy arra a kulcsfontosságú hibára összpontosítsam, amelyet a leendő WordPress tématervezők tesznek, amikor a WordPress témasablon-hierarchiáján dolgozunk, majd átfogó képet adunk arról, hogy a WordPress témák hogyan kerüljenek össze..

A WordPress téma fejlesztésének legnagyobb titka

A WordPress témafejlesztésével járó nyilvánvaló bonyodalmak ellenére a saját WordPress téma létrehozása olyan egyszerű lehet, amennyire azt akarja..

Mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy egyszerû WordPress témát hozhat létre mindössze két fájlból?

Ez a két fájl az index.php és a style.css. Végül nem lesznek minden, amit akarsz, de ők mind szükségesek.

Ha már létrehozott egy statikus kialakítást az index.html és a style.css fájlokkal, akkor szó szerint lemásolhatja és beillesztheti az egyes tartalmakat egy új index.php és style.css fájlba, hozzáadhat egy kis kiegészítő információt, ZIP fájlba egy mappába, és töltse fel a WordPressbe. Hé presto – az első WordPress-téma!

Annak bizonyítása érdekében, tegyük csak ezt. Kezdjük az index.php fájllal:

Az első WordPress téma

Helló Világ!

Mint láthatja, ugyanazt az alap HTML-t használjuk, mint általában, PHP nélkül. Elméletileg a PHP opcionális a témafejlesztésnél, bár mindenképp szüksége lesz rá, ha teljes értékű WordPress webhelyeket kíván létrehozni. A PHP kihagyása a témafájlokban lényegében feleslegessé teszi a WordPress-t.

A stílus.css fájlja szempontjából csak egy dologra van szüksége, hogy működjön: stíluslap fejléce. Ez néhány olyan információból áll, amelyek lehetővé teszik a WordPress számára a téma azonosítását.

Íme egy egyszerű példa, amelyet megjegyzésként be kell illeszteni a style.css fájlba:

/ *

Téma neve: Az első WordPress téma
Szerző: My Name
Leírás: Az első WordPress témám!
Verzió: 1.0

* /

Számos más fejléc elem is beilleszthető a stíluslapba, de csak egy marék kötelező. Itt van a teljes lista:

 • Téma neve.
 • Téma URI. Ha témájának van honlapja, akkor hozzáadja azt.
 • Szerző. Ne félj!!
 • Szerző URI. Ha van egy személyes / portfólióval foglalkozó weboldala, linkre állíthatja ide.
 • Leírás.
 • Változat.
 • Engedély. Kattints ide hogy többet megtudjon a WordPress licenceléséről.
 • Engedély URI. Jó gyakorlat, ha egy linket csatol a témához kiválasztott licenchez.
 • Címkék. Ezeket a címkéket a WordPress.org webhelyen használják a téma szűrésére meghatározott jellemzők szerint (pl. "egyoszlopos", "custom-header").
 • Szöveg domain. Ezt nemzetközivé / fordítás céljából használják.

(Felhívjuk figyelmét, hogy a téma nevének egyedinek kell lennie. Ha olyan nevet választ, amely már létezik, akkor ütközést hoz létre a WordPressen.)

Mentse az index.php és a style.css fájlt egy mappába, és adjon neki egyedi nevet. Használjon kötőjeleket szóköz helyett. Ha kész, tömörítse a fájlt.

Ezután keresse meg a Megjelenés menüpontot > Témák a WordPress telepítéséből és kattintson az Új hozzáadása gombra. A megjelenő képernyőn feltöltheti és aktiválhatja új témáját.

Miután ezt megtette, keresse meg a kezdőlapot, és látni fogja az első WordPress-témát:

Az első WordPress webhely

Annak megerősítéséhez, hogy ezt a témát a WordPress-ben elismerték, keresse meg újra a Megjelenés menüpontot > Témák. A témáját felsorolja a webhelyén telepített összes többi között, sőt rákattinthat további részletek feltárására, amelyeket a stíluslap fejlécében szerepelt:

A WordPress téma részletei

Nyilvánvaló, hogy ebben a szakaszban a témádról nem sokkal otthont írt, de a fenti példa bemutatja, hogy a WordPress téma tervezése milyen egyszerű lehet.

Feltárja azt a nagy titkot is, amelyet fent említettem: Az index.php nem csupán a webhely kezdőlapját képviseli (bár lehet), hanem a WordPress tématervezésének alapja.

Ismerkedés az index.php-vel és a WordPress témasablon-hierarchiával

Bocsánatot kap, ha feltételezi, hogy az index.php a WordPress webhelyének honlapja. Nos, nem az. Sokkal fontosabb.

A fentebb mondtam, hogy csak WordPress témát hozhat létre két fájlból, amelyek közül az egyik index.php. Nos, ezt minden értelemben értem – nem csak az egyszerű létrehozása szempontjából "Helló Világ!" példa.

Látja, a WordPress témasablon-hierarchiája úgy működik, hogy ha nem létezik pontosabb sablonfájl, akkor az alapértelmezés szerint visszaáll a következő legidősebb fájlra. És találd ki, mi a legrégebbi fájl; mi a WordPress alapértelmezés szerint? Így van: index.php.

A WordPress témasablon-hierarchiájának vizuális ábrázolása érdekében, hogy jobban megértse, mire gondolok:

WordPress témasablon-hierarchia

Mint láthatja, hatalmas számú sablonfájl használható fel a WordPress téma felépítéséhez – mindezt egyetlen blogbejegyzés oldalától (single-post.php) a 404 hibaoldalig (404.php). De a legfontosabb ez: ha a WordPress nem találja a legpontosabb fájlt, akkor az alapértelmezés szerint visszaáll a következő legidősebb fájlra.

Ez végül az index.php-hez vezet: a WordPress Daddy a sablonfájlokhoz.

Tehát az index.php egyáltalán nem a honlap, ideális esetben a WordPress először a front.php-t vagy ezt követően a home.php-t keresse. Az Index.php egy utolsó lehetőség.

Hol megy innen??

Ebben a cikkben csak a WordPress témafejlesztésének felületét karcolták meg, de most tudnia kell, hogy a WordPress téma minden sablonfájlja egy adott típusú oldalra vonatkozik, amelyet a kezelőfelületen látna. Például egy blogbejegyzés a legkonkrétabban az single-post.php, majd az single.php, majd az index.php.

A WordPress addig fog dolgozni, amíg meg nem talál valamit, amire akaszthatja a kalapját, de a konkrétabb témafájlok lehetőséget adnak testreszabott minták és elrendezések létrehozására a webhely különböző oldalain..

Miután megértette ezt, elindíthat egy egyszerű helyről (azaz index.php), és odakint finomíthatja a tervét. Mint mondtam; létrehozhat egy WordPress témát mindössze két fájlból, de a valóságban ki szeretne aknázni a WordPress által kínált lehetőségeket, és teljesebben ki kell használni a témasablon-hierarchiáját.

Ha részletesebben szeretné megismerni a WordPress témasablon-hierarchiáját, akkor a következő két forrást javaslom:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector