A színelmélet használata a webdesignban

Egy korábbi bejegyzésben a színelmélet mögött meghúzódó fogalmat tárgyaltuk úgy, ahogy a fehér vagy negatív térre vonatkozik.


A színelmélet azt mondja nekünk, hogy a különböző színek bizonyos okokból működnek együtt – vagy nem -. (A színelmélet mélyebb meghatározása érdekében nézze meg ez a cikk a NYU-tól.)

Noha nem gondolkodhat azon, hogy a szín hogyan fogja befolyásolni a blogját látogatókat, a webdesign során a tervező ezt a tökéletes webhely létrehozásának nagyon kritikus elemének tekinti.

Hogyan érez minket a szín?

Vessen egy pillantást erre a színes blokkra:

sárga

Hogy érzi magát??

És mi lenne ezzel a blokkkal:

kék

Másképp érezte-e magát az A példára nézve, mint amikor a B példára nézett?

Ha igen, akkor nem meglepő.

 • A sárga elektromos, energiát adó.
 • A világoskék nyugtató.

A szín számít. Mindannyian ösztönös pszichológiai társulások vannak bizonyos színekkel. Néhány ezek közül közös pszichológiai asszociációk a színnel, míg mások az életünk összefüggései által létrehozott egyesületek. Még az alkalmazott árnyék is változtat. A lágyabb kék árnyalat megnyugtató érzéseket idéz elő, míg az erősebb árnyalatok erőt jelölnek.

Három színkategória

Valószínű, hogy megismerkedtél a színelmélettel az általános művészeti osztály alatt; valószínű, hogy eddig nagy részét elfelejtette, kivéve, ha grafikai tervezéssel foglalkozik!

A színkerék háromféle színt tartalmaz:

 1. Elsődleges
 2. Másodlagos
 3. Harmadlagos

Elsődleges színek nem hozható létre más színek keverésével.

Másodlagos színek két elsődleges szín keverésével alakulnak ki: a kék és a sárga zöld, piros és sárga narancsszínűvé válnak.

Harmadik szintű színek az elsődleges és a másodlagos színek kombinálásával származnak: kék-zöld vagy vörös-narancs.

A webes tervezők az ilyen típusú színeket használják az érzések felidézésére a blog megtervezésekor.

Kiegészítő színek

A formatervezés elsajátításához meg kell értenie, hogy milyen színek néznek ki jól együtt. A kiegészítő színek a színkerék egymással szemben lévő oldalain találhatók. Együtt használva ezek a színek kontrasztosak egymással, élénk megjelenést biztosítva a formatervezési mintáknak. Ezek a kiegészítő színek felhasználhatók egy speciális érzés fokozására vagy a további érzések ragasztására azon fő érzelem tetején, amelyet a látogatónak szeretne adni. Például használhatja a vörös gombot a cselekvésre ösztönző gombokon a sürgősség közvetítéséhez, és a zöldekkel kombinálhatja az egész elrendezésben, hogy a látogatók biztonságot érzzenek.

Használhat olyan eszközt, mint a Színes számológép a Sessions College webhelyén, hogy megtalálják a tökéletes kiegészítő színek párját a tervezési projekthez.

Hozza létre blogja hangulatát a szín segítségével

Szeretné tudni, hogy milyen színek társulnak az érzésekhez? Ez egy praktikus útmutató:

 • Piros – Meleg, elektromos, energikus. Nagyszerű akcentus a mozgás létrehozására.
 • Kék – Nyugtató, erő, profi. Az utazási vagy kikapcsolódási helyek jól működnek ezzel az árnyalattal.
 • Sárga – Izgalmas és elektromos. A túl sok figyelmeztetést okozhat egy webhelyen, ezért használja kiemeléshez.
 • narancssárga – Elektromos; a böngészők azonban eltérően jelenítik meg ezt az árnyalatot, így akcentussal ragaszkodnak hozzá. Zöld – Hűvös, nyugtató, profi; nagyszerű a természetre, a pénzügyekre és az üzleti vállalkozásokra hivatkozó webhelyek számára.
 • Fekete – Erő és hatalom. Noha a fekete színt használták fő színként a webdesignban, az az olvasó számára is fárasztó lehet.
 • szürke – Erő, nyugalom, erő, tekintély felhasználható. Nagyszerű árnyalat a legtöbb színhez; A szürke színt nagyon gyakran használják a webdesignban.
 • fehér – Bár feleslegesnek tűnik a webdizájnban, ne felejtsük el, amit a fehér vagy negatív terekről mondtunk. Az olvasóknak szükségük van néhány fehér területre, így a webhely többi része kerül a középpontba. E fehér terület nélkül valószínűleg elárasztja az olvasókat, és valószínűleg elfordul.

Néhány példa a használt színelméletre

Annak bemutatása, hogy a színelméletet hogyan használják a webfejlesztésben, mi lenne jobb, mint néhány látványterv felajánlása?

Talán a leghíresebb példa egy olyan webhelyre, amely a kék színt használja a biztonság és bizalom érzetének felkeltésére, a Facebook:

A színelmélet használata a webdizájnban: Facebook

Természetes ébredések, egy egészséges életmódú magazin, a zöldek és a blues kombinációját használja, hogy az olvasókat nyugodt, energikus hangulatba helyezzék. Van még egy kis narancscsepp, amely ösztönzi a cselekvést.

Természetes ébredések

Oi Polloi egy olyan e-kereskedelmi webhely, amely számos élénk színt használ az ügyfelek vonzására az üzletbe. A színséma kezdetben kaotikusnak tűnhet, de a változatosság szándékos: a boltokban elérhető márkák széles skáláját képviseli.

Oi Polloi

Végső tanács

Ha webhelye nem kapja meg a kívánt vonzóképességet, akkor nagy esély van arra, hogy a színe a probléma része. Szánjon időt arra, hogy valóban megértse, mit szeretne az emberek érezni, amikor belép a webhelyére, majd készítsen egy új mintát, amely a kiválasztott színeket használja az érzések kiváltására..

Ha további segítségre van szüksége a blogolás alapjaival kapcsolatban, olvassa el az 5 nagyszerű blogszerkesztő cikket és egy teljes útmutatót a blog elindításához.

Ne felejtsd el csatlakozni a WordPress-webhely felgyorsításának összeomlási tanfolyamához. Néhány egyszerű javítással akár 50-80% -kal csökkentheti a betöltési időt:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map