WordPress REST API: Što je to i kako započeti s njegovim korištenjem

WordPress REST API: Što je to i kako započeti s njegovim korištenjem

WordPress REST API: Što je to i kako započeti s njegovim korištenjem
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Ako ste proteklih godina proveli u WordPress zajednici, vjerojatno ste čuli reference na novi REST API. Međutim, ako niste iskusni programer, možda nemate pojma što je zapravo WordPress REST API.


Iako su tehnički detalji malo složeni, osnovni pojmovi koji se stoje iza ove značajke dovoljno su lako razumjeti. Novi API pomaže proširiti ono što WordPress kao platforma može učiniti. Štoviše, REST API programerima čini jednostavnije nego ikad prije povezivanje WordPress-a s drugim web lokacijama i aplikacijama.

WordPress REST API

U ovom opširnom vodiču provest ćemo vas kroz sve osnove koje trebate znati. Objasnit ćemo vam što su API-i općenito i što su REST API-ji (i WordPress-specifična verzija). Zatim ćemo govoriti o tome kako sami započeti koristiti WordPress REST API. Uskočimo odmah unutra!

Uvod u aplikacijska programska sučelja (API)

Prije nego što konkretno prodremo u REST API, napravimo sigurnosnu kopiju. Da biste razumjeli ovaj koncept, ključno je prvo imati osnovnu ideju o tome što su API-ji općenito.

Na svojoj najosnovnijoj razini, API – ili aplikacijsko programsko sučelje – omogućava da dvije aplikacije međusobno komuniciraju. Na primjer, kada posjetite web mjesto, vaš preglednik šalje zahtjev poslužitelju na kojem se nalazi. API tog poslužitelja prima zahtjev vašeg preglednika, tumači ga i šalje sve podatke potrebne za prikaz vaše web lokacije.

Postoji puno više za način rada API-ja u tehničkom smislu, naravno. Međutim, usredotočit ćemo se na ono što vam je najvažnije – praktične aplikacije. API-ji dobivaju mnogo pažnje i vidljivosti, jer su mnoge tvrtke počele ih pakirati i davati ih kao proizvode koje možete koristiti.

Drugim riječima, programeri u tvrtki poput Googlea zajedno će prikupljati neke dijelove koda aplikacije i učiniti javno dostupnim. Na taj način drugi programeri mogu upotrebljavati API kao alat kako bi pomogli da se njihove web lokacije povežu s Googleom i iskoriste njegove značajke:

Googleova biblioteka API-ja.

Na primjer, pomoću API-ja Google Maps možete koristiti stavite kartu koja u potpunosti funkcionira na vašoj web lokaciji koja ima koristi od svih Googleovih relevantnih podataka i značajki. To vas štedi od potrebe da kodirate kartu i sami prikupite sve te podatke. Isto se odnosi na širok raspon web lokacija i aplikacija.

Budući da web stranice i funkcionalnost na koju se oslanjaju postaju složeniji, alati poput API-ja postaju presudni. Oni omogućuju programerima da nadograde na postojeću funkcionalnost, omogućujući tako da jednostavno “dodaju” nove značajke na vašu web stranicu. Zauzvrat, web mjesto koje posjeduje API koristi od povećane izloženosti i prometa.

Temeljna pravila API-ja REST (predstavnik države za prijenos)

Postoji mnogo načina za stvaranje API-ja. REST (Reprezentativni državni transfer) API je posebna vrsta koja se razvija slijedeći određena pravila. Drugim riječima, REST predstavlja skup smjernica koje programeri mogu koristiti prilikom izrade API-ja. To osigurava učinkovito funkcioniranje API-ja.

Da biste razumjeli kako funkcioniraju REST API-ji, morate znati pod kojim pravilima (ili ‘ograničenjima’) funkcioniraju. Tamo su pet osnovnih elemenata koji čine API “RESTful”. Imajte na umu da je “poslužitelj” platforma kojoj API pripada, a “klijent” je web mjesto, aplikacija ili softver koji se povezuje na tu platformu:

Miran

 1. Arhitektura klijent-poslužitelj. API treba graditi tako da klijent i poslužitelj ostanu odvojeni jedan od drugog. Na taj se način mogu samostalno razvijati i mogu se samostalno koristiti.
 2. osoba bez državljanstva. REST API-ji moraju slijediti protokol bez državljanstva. Drugim riječima, oni ne mogu pohraniti nikakve podatke o klijentu na poslužitelj. Klijentov zahtjev treba sadržavati sve potrebne podatke unaprijed, a odgovor treba sadržavati sve što klijentu treba. To čini svaku interakciju “jednim i gotovim”, i smanjuje i potrebe za memorijom i mogućnost pogreške.
 3. mogućnost spremanja. “Predmemorija” Privremena je pohrana određenih podataka pa ih je moguće brže preuzeti i poslati. RESTful API-ji koriste predmemorirajuće podatke kad god je to moguće kako bi poboljšali brzinu i učinkovitost. Pored toga, API treba obavijestiti klijenta može li svaki komad podataka i može li ga spremiti u predmemoriju.
 4. Slojni sustav. Dobro dizajnirani REST API-ji izgrađeni su koristeći slojeve, a svaki ima svoju određenu funkcionalnost. Ti slojevi međusobno djeluju, ali ostaju odvojeni. To čini da se API lakše mijenja i ažurira s vremenom, a također poboljšava njegovu sigurnost.
 5. Uniformno sučelje. Svi dijelovi REST API-ja trebaju funkcionirati putem istog sučelja i komunicirati istim jezicima. Ovo sučelje treba biti dizajnirano posebno za API i biti u mogućnosti da se razvija samostalno. Ne bi trebao biti ovisan o poslužitelju ili klijentu kako bi funkcionirao.

Svaki API koji slijedi ove principe može se smatrati OBJAVLJIVIM. Postoji i šesto ograničenje, koje se naziva “kod na zahtjev”. Kad se slijedi, ova tehnika omogućava upućivanju poslužitelja da posluži kod klijentu kako bi se proširio njegov rad. Međutim, ovo ograničenje je neobavezno i ​​ne usvajaju ga svi REST API-ji.

WordPress REST API

U ovom se trenutku možda pitate kako sve to utječe na vas. API-ji su odličan alat, no jesu li relevantni za vaš svakodnevni rad? Ako ste korisnik WordPress-a, odgovor je nedvosmislen "Da".

WordPress REST API razvija se već nekoliko godina. Dugo vremena se na njemu radilo kao neovisni dodatak, čiji bi programeri mogli doprinijeti s vremenom bilo je dostupno svima s kojima bi mogli eksperimentirati.

U stvari, bilo ih je dvije odvojene verzije dodatka REST API. Elementi API-ja dodani su u jezgru platforme već od ažuriranja 4.4. Nakon toga je postao potpuno integriran od WordPressa 4.7 (u 2016.). To znači da danas WordPress ima svoj potpuno funkcionalni REST API.

Zašto je platforma napravila ovaj potez? Prema mjesto projekta to je zato što se WordPress kreće u pravcu "cjelovit okvir prijave". Drugim riječima, REST API omogućuje platformi da komunicira sa gotovo svim web mjestima i web aplikacijama. Uz to, može komunicirati i razmjenjivati ​​podatke bez obzira na to koji jezik koristi vanjski program.

ostatak api

To otvara brojne mogućnosti programerima. To također čini WordPress kao platformu fleksibilnijom i univerzalnijom nego ikad. Kao Katie Keith, operativni direktor pri Barn2 Media stavlja:

Razumijevanjem REST API-ja, WordPress programeri mogu odabrati najučinkovitiji način implementacije svakog zadatka, bez ograničavanja na specifične tehnologije ili platforme poput PHP-a ili stražnjeg dijela WordPress-a. REST API znatno učinkovitije olakšava integraciju trećih strana … Čak otvara nove mogućnosti, na primjer, stvaranje vlastitih aplikacija za mobilne uređaje temeljene na WordPressu ili istraživanje novih i jedinstvenih načina komunikacije s WordPressom.

Također je važno napomenuti da možete čuti ovu značajku koja se ponekad naziva i WordPress JSON REST API. Dio ‘JSON’, što označava JavaScript Object Notation, opisuje format koji ovaj API koristi za razmjenu podataka. Taj se format temelji na JavaScriptu i popularan je način razvijanja API-ja zahvaljujući tome kako dobro sučeljava s mnogim uobičajenim programskim jezicima. Drugim riječima, JSON API može lakše olakšati komunikaciju između aplikacija koje koriste različite jezike.

Anatomija zahtjeva za WordPress REST API

Sada biste trebali razumjeti opću svrhu i smjer WordPress REST API-ja. Kao takav, upoznajmo nekoliko detalja o tome kako to funkcionira. Neke ćete osnovne pojmove trebati razumjeti ako se želite uključiti i sami započeti eksperimentirati s API-jem.

Kao što smo objasnili, svaki API obrađuje zahtjeve i vraća odgovore. Drugim riječima, klijent traži da izvede određenu radnju, a API izvrši tu radnju. Način na koji to API-ji mogu varirati. REST API-ji posebno su dizajnirani za primanje i odgovor na određenu vrstu zahtjeva pomoću jednostavnih HTML naredbi (ili ‘metoda’).

Za ilustraciju, ovdje je najviše osnovne i važne HTML metode klijent može poslati:

HTML metode

 • DOBITI: Ova naredba dohvaća resurs s poslužitelja (kao što je određeni dio podataka).
 • POST: Uz to, klijent dodaje resurs poslužitelju.
 • STAVITI: Možete ih koristiti za uređivanje ili ažuriranje resursa koji je već na poslužitelju.
 • IZBRISATI: Kao što ime sugerira, ovo uklanja resurs s poslužitelja.

Uz ove naredbe, klijent će poslati jedan ili više redaka koji točno komuniciraju koji je resurs željen i što treba učiniti s njim. Na primjer, zahtjev za prijenos PHP datoteke u određenu mapu na poslužitelju može izgledati ovako:

POST / ime mape/my_file.php

Dio /foldername/my_file.php je naziva “ruta”, budući da to upućuje API gdje krenuti i s kojim podacima komunicirati. Kad ga kombinirate s HTTP metodom (POST u ovom slučaju), cijela se funkcija naziva “krajnja točka”.

Većina REST API-ja i klijenti koji s njima komuniciraju postaju mnogo složeniji od ove – uključujući verziju WordPress-a. Međutim, ovi osnovni elementi čine osnovu za funkcioniranje WordPress REST API-ja.

Kako započeti koristiti WordPress REST API

Sve dok imate postavljeno WordPress web mjesto, možete početi eksperimentirati s REST API-jem odmah. Možete izvoditi razne GET zahtjeve za izravno dohvaćanje podataka jednostavno pomoću preglednika.

Za pristup WordPress REST API-ju morat ćete krenuti sljedećim putem:

yoursite.com/wp-json/wp/v2

Zatim možete dodati na ovaj URL kako biste pristupili različitim vrstama podataka. Na primjer, možete potražiti određeni korisnički profil putem rute poput ove:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/users/4567

U ovom scenariju, "4567" je jedinstveni korisnički ID za profil koji želite vidjeti. Ako izostavite taj ID, umjesto toga biste vidjeli popis svih korisnika na vašoj web lokaciji:

Popis korisnika u WordPress REST API-ju.

Možete koristiti istu osnovnu rutu za prikaz drugih vrsta podataka, poput vaših postova ili stranica. Možete čak tražiti podskupove podataka koji ispunjavaju određene kriterije. Na primjer, pomoću ovog URL-a možete dohvatiti sve postove koji uključuju određeni izraz:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/posts?=search[keyword]

Ovo je, naravno, jednostavna ilustracija. Gotovo da nema ograničenja u onome što zapravo možete učiniti pomoću WordPress REST API-ja. Ako želite saznati više o tome kako to radi, preporučujemo da započnete sa sljedećim resursima:

WordPress REST API bez sumnje je složena tema. Međutim, čak i za ne-programere, vrijedno je razumjeti osnove kako ova tehnologija funkcionira i što je sve moguće. Štaviše, možda će vam čak omogućiti da i sami počnete gnjaviti u razvoju!

Još jedan pristup korištenju WordPress REST API-ja

WordPress REST API može se koristiti za brojne zanimljivosti i projekte. To smo jasno utvrdili.

Međutim, postoji jedno područje u kojem je stekla pravu popularnost:

WordPress bez glave je ideja da razdvojite dva glavna sloja WordPress ekosustava – podupirač i frontend.

To vam omogućuje da uzmete sve dobrote koje WordPress softver ima ispod haube i povežete ih s konačnim proizvodom koji ne koristi standardnu ​​WordPress prezentaciju – sama po sebi nije web stranica.

Čitav koncept je vrlo zanimljiv. O tome ćemo nešto više govoriti u drugom postu, gdje razgovaramo o tome ima li WordPress bezglavog smisla i uspoređujemo najpopularnija rješenja za hosting računala bez glasa na tržištu.

Zaključak

Nema boljeg vremena za učenje o WordPress REST API-ju nego sada. Budući da je u potpunosti spojena u jezgru WordPress-a, igrat će važnu ulogu u budućnosti platforme. Programeri svih pruga koristit će ovaj API za povezivanje WordPress-a na širem webu na načine koji su ranije bili teški ili nemogući.

Shvaćanje ovog koncepta za sebe može biti pomalo izazovno. Na osnovnoj razini, međutim, pojmovi su dovoljno jednostavni za razumijevanje. REST API je sučelje koje omogućuje dva programa da ‘razgovaraju’ jedan s drugim i kreira se slijedeći smjernice koji osiguravaju da je fleksibilan, proširiv i siguran. Ako želite dublje istražiti kako sve to funkcionira i kako se to može koristiti, postoje mnogi korisni resursi, poput službenih priručnik.

Imate li pitanja o REST API-ju i što to znači za WordPress? Pitajte nas u odjeljku s komentarima u nastavku!

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector