Trebate li angažirati freelancera? Saznajte hoće li biti dobar za vaš tim

Trebate li angažirati freelancera? Saznajte hoće li biti dobar za vaš tim


Kako vaša tvrtka raste, otkrit ćete da vaš postojeći tim više ne može podnijeti sav posao koji je potreban da bi se stvari odvijale. To znači da ćete se trebati zaposliti – ali kakve radnike trebate potražiti? Trebate li zaposliti freelancera? Da biste odgovorili na to pitanje, pomaže vam razumjeti nedostatke i prednosti rada sa freelancerima.

Imate puno mogućnosti za dodavanje novih članova u svoj tim, ali slobodnjaci postaju sve popularniji. Za to postoje dobri razlozi – freelanceri nude potrebnu fleksibilnost i često su jeftina rješenja. Istovremeno, postoje i nedostaci zapošljavanja freelancera, a ponekad može biti korisnije zaposliti člana s punim radnim vremenom.

U ovom postu govorit ćemo o različitim načinima na koje možete proširiti svoj tim. Također ćemo raspravljati o nedostacima i prednostima kada unajmite freelancera i pomoći vam da odlučite je li to pravi izbor za vašu tvrtku. Započnimo!

⚽ Vaše različite mogućnosti za širenje vašeg tima

Znati kada proširiti svoj tim jedan je od najvažnijih, ali složenih dijelova poslovanja. Unajmite se prerano i možda ćete krajnje prekoračiti proračun. S druge strane zaposlite prekasno i možda ćete doći u situaciju da nema nikoga tko bi mogao upravljati ključnim zadacima i projektima.

Zato ćete htjeti vrlo pažljivo pratiti cjelokupni posao tvrtke. Trebali biste znati koliko treba raditi u ljudskim satima na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj osnovi i koliko je stvarnih radnih sati na raspolaganju za obavljanje tog posla. Ovo može biti malo škakljivo ako opterećenje rada fluktuira, ali zadržavanje kartica na ovim mjernim podacima kroz duže vremensko razdoblje trebalo bi pomoći u prosjeku izdvajanja varijacija.

Još jedan važan detalj pri izračunu tih računanja je usredotočiti se samo na ključne zadatke – one koji su bitni za vaše poslovanje – a ne na različite "admin" ili "punjenje" raditi. Razumljivo je da uvijek želite zaposliti zaposlenike pa ćete ih naći kako rade, čak i kada je projekt u čekanju. Međutim, ovu vrstu rada ne treba ubrajati u sve one "potrebnih radnih sati" brojevi.

Ako je to već učinjeno, ako su dva broja – ljudski sati i potrebni čovjekovi sati – već nekoliko mjeseci gotovo jednaki, vjerojatno je vrijeme da počnete tražiti dodatnu pomoć. Drugim riječima, vrijeme je da započnete proces zapošljavanja kada vaš postojeći tim neprestano dosegne maksimalan ili maksimalan kapacitet, a očekujete stalni rast u budućnosti. Na taj način, kada se proces zapošljavanja završi, trebao bi imati posla za novog člana tima (bez preopterećenja odmah ispred vrata).

Vaše mogućnosti zapošljavanja donekle će ovisiti o vašoj industriji. Međutim, postoje tri glavne kategorije radnika koje možete zaposliti u svoj tim:

 1. Radnici sa punim radnim vremenom. Ono što se računa kao “puno radno vrijeme” ponešto će se razlikovati, ali ono što je važno jeste da će se ta osoba u potpunosti predati vašem poslu. Vjerojatno ćete morati osigurati pogodnosti kao i plaću, a zaposlenik će vjerojatno raditi na licu mjesta.
 2. Radnici sa skraćenim radnim vremenom. Ovo je korisna opcija ako vam je potrebna pomoć, ali nemate proračun ili potrebu za stalno zaposlenim. Vjerojatno ćete biti odgovorni za manje (ako postoje) beneficije. Također imate mogućnost kasnije radniku koji je zaposlen na nepuno radno vrijeme ponuditi napredovanje za puno radno vrijeme.
 3. slobodnjacima. Freelancer ili “ugovorni suradnik” djeluje u vašoj tvrtki, ali ne smatra se zaposlenikom. To znači da su izuzeti od većine zakona o naknadama. Možete angažirati freelancera koji će raditi bilo gdje od nekoliko sati rada tjedno do 40 sati ili više, a oni mogu raditi u kući ili na daljinu (obično potonji).

Ako čitate ovaj post, vjerojatno barem razmišljate o dodavanju jednog ili više freelancera u svoj tim. Imajući to u vidu, pogledajmo pobliže pro i kontra koji su uključeni.

�� Prednosti kada zaposlite freelancera

Slobodnjaci su popularni s razlogom. Zapravo se sve više i više tvrtki počinje uveliko oslanjati na ove vrste radnika. Prema nedavnim studije, oko 35% američkih radnika slobodnih radnika, što ukupno čini gotovo 57 milijuna ljudi – rast od 7% u posljednjih pet godina.

Da bismo razumjeli zašto je to, istražimo ključne prednosti angažiranja freelancera:

Prije svega, kad zaposlite freelancera, to obično uključuje niže troškove i manji financijski rizik. Postoji nekoliko razloga za to, uključujući:

 • Typically Obično vam se ne nudi davanje bilo kakvih pogodnosti, poput plaćenog slobodnog vremena ili doplatka za mirovinski program.
 • ✅ Porezi su često niži na vašem kraju – na primjer, u SAD-u nećete morati plaćati socijalno osiguranje za svoje slobodne radnike. Scenarij je sličan iu ostalim zemljama. O takvim porezima na strani freelancera uglavnom ne morate brinuti – oni se moraju pobrinuti za njih.
 • ✅ Nećete se morati brinuti o otpremnini ili bilo kojim drugim faktorima zbog kojih prekid veze s radnikom postaje skupo ili komplicirano.
 • ✅ Postupak angažiranja freelancera često je brz i jednostavan – kao i okončanje vašeg ugovora ako je potrebno.

Uz gore navedene prednosti, freelanceri su fleksibilni radnici. Možete angažirati freelancera koji radi na samo nekoliko sati rada tjedno – na primjer, ako vam je potreban netko za upravljanje vašim kanalima društvenih medija. Ovo je također korisno ako želite da netko odlazi na više sati nego što je to zaposlen sa skraćenim radnim vremenom, ali ipak radi manje od punog radnog vremena.

Osim toga, mnogi freelanceri spremni su raditi nepravilne rasporede, kad i kada vam trebaju. Sve dok vam nisu jasne vaše potrebe unaprijed, vi i vaš freelancer možete izrađivati ​​bilo koju vrstu odnosa koji služi za vaše potrebe..

Napokon su i slobodnjaci izvrsno kada vam je potreban specijalizirani skup vještina. Kad dovodite stalno zaposlenog radnika, vjerojatno tražite dobro raspoloženu osobu koja može podnijeti razne zadatke. Također možete uložiti u nekoga kome trenutno nedostaju ključne vještine, ali pokazuje potencijal da ih naučite s vremenom.

Međutim, što ako vam je posebno potreban programer koji je vješt na određenom jeziku, pisac sadržaja bloga, ili netko s jakim vještinama grafičkog dizajna? U tom su slučaju vidljive prednosti kad angažirate freelancera. Uz malo pretraživanja, trebali biste moći naći nekoga tko se specijalizirao za točne vještine koje su vam potrebne – što znači da mogu trčati o zemlju i trebat će vam malo-nimalo treninga.

�� Nedostaci rada sa freelancerima

Kao što vidite, postoji mnogo razloga za razmatranje rada s freelancerom. Prednosti zapošljavanja freelancera svakako su impresivne. U isto vrijeme, postoje određene poteškoće koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što se odlučite za slobodnog zaposlenika nad zaposlenicima.

Primarni nedostaci zapošljavanja freelancera uključuju:

 • Podijeli fokus. Freelancer će gotovo sigurno raditi za druge tvrtke – možda i mnoge od njih. Ovi vanjski zahtjevi njihovog vremena mogu skrenuti fokus sa njihovog rada za vas. Moguće je da imaju smanjeni kapacitet ili čak postaju nedostupni kroz neko vrijeme.
 • Manje predanosti. Iz istih gore navedenih razloga, freelancer se manje posvećuje vašem poslu. To povećava izglede da će oni spora reagirati, dati prioritet drugim poslovima ili čak potpuno ispasti iz kontakta.
 • Smanjena kontrola / nadzor. Nemate istu razinu kontrole nad slobodnjacima koji imate sa zaposlenicima. Možete im reći koji će posao raditi, ali na njima je uglavnom da odluče kako, gdje i kada to raditi. Kako freelanceri obično rade na daljinu, tako je i teže provjeriti jesu li iskreni u broju sati u kojima rade.
 • Smanjeni potencijal za trening i napredovanje. Većina freelancera neće biti zainteresirana za prolazak kroz dug proces obuke, pa često nije preporučljivo ulagati taj nivo napora u ugovornog radnika. To može uzrokovati probleme ako imate vrlo specifične zahtjeve ili zapošljavate nekoga da radi složen posao. Osim toga, ako odlučite da vam treba interni zaposlenik ili netko voljan raditi duže vrijeme, postoji velika šansa da ćete morati započeti proces zapošljavanja ispočetka.

Radi se o nekoliko značajnih nedostataka, pa ih valja imati na umu. Slobodnjaci mogu biti jednostavnija opcija, ali dolaze s određenom razinom rizika.

�� Kako odlučiti je li freelancer odgovarajuća osoba

Na pitanje treba li se odlučiti za slobodnjaka ili zaposlenika ne postoji odgovor “jedna veličina svima”. Morat ćete pogledati nedostatke i prednosti zapošljavanja freelancera i razmotriti kako su povezane s potrebama vašeg poduzeća..

Općenito, zaposliti freelancera je dobra ideja ako:

 • ✅ Sati koji će vam trebati vjerojatno će se razlikovati od tjedna do tjedna ili od mjeseca do mjeseca.
 • ✅ Trebate nekoga sa specijaliziranim setom vještina koji će odmah početi pomagati.
 • ✅ Želite smanjiti troškove ili jednostavno ne možete priuštiti plaću i beneficije radnika koji rade puno radno vrijeme.
 • ✅ Sretni ste zbog novog najma koji će raditi na daljinu, prema vlastitom rasporedu.

S druge strane, ti bi vjerojatno biti bolje s tradicionalnim zaposlenikom ako:

 • Za zadani raspored potrebni su vam stalni, puni sati rada.
 • ⚠️ Trebate nekoga da radi na lokaciji.
 • ⚠️ Želite obučiti novog radnika u određeni (kruti) skup postupaka, zahtjeva itd.
 • ⚠️ Niste voljni preuzimati rizike povezane s radom s nekim tko nije posvećen vašem poslu i ima mnogo drugih klijenata.
 • ⚠️ Nova najam treba sposobnost napredovanja u svom poslu i preuzimanja većih odgovornosti s vremenom.

Ako se odlučite zaposliti freelancera, postoji mnogo mjesta na kojima ćete ih pronaći na mreži. Obavezno ih pažljivo pregledajte – zatražite uzorke njihovog prethodnog rada, pogledajte možete li razgovarati s prethodnim klijentima i obavite intervju onako kako bi radili sa zaposlenikom.

Također je dobra ideja stvoriti ugovor, pa je odnos između vašeg poduzeća i freelancera vrlo jasan. Na kraju, morat ćete se upoznati sa zakonima bitnim za ono što se može, a što ne može smatrati slobodnim radom. Vrlo je uobičajeno da tvrtke zbunjuju razlika između freelancera i zaposlenika – ako budete svjesni prije vremena, spriječit će vas da nenamjerno pređete bilo koju liniju.

�� Zaključak

Ako se vaš trenutni tim trudi pratiti opterećenje svog poslovanja, možda je vrijeme da se proširite. Za tvrtke koje posluju putem interneta, freelanceri mogu biti posebno atraktivna opcija. Istovremeno, nisu bez pridruženih rizika.

Mnogo je prednosti angažiranja freelancera – to je pametan izbor ako vam je potreban fleksibilan udaljeni radnik sa specijaliziranim setom vještina. Ako pak trebate nekoga koga ćete tijekom vremena trenirati i kultivirati, a želite da se oni potpuno posvete vašem poslu, može biti poželjniji tradicionalni odnos sa zaposlenicima. Dobra vijest je da ako odlučite pokušati zaposliti freelancera, pronalaženje izvrsnih opcija na mreži je jednostavno.

Imate li pitanja u vezi s postupkom ili prednostima zapošljavanja freelancera? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map