Kako kupiti poduzetu domenu (5 koraka do vašeg naziva domene iz snova)

Kako kupiti poduzetu domenu (5 koraka do vašeg naziva domene iz snova)

Kako kupiti poduzetu domenu (5 koraka do vašeg naziva domene iz snova)
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Kako kupiti domenu koja se uzima


Odlučili ste pokrenuti novi pothvat i osmislili ste savršeno ime. Ali kada tražite domenu koju želite, otkrijete da je netko već posjedovao. Što radiš? Da li odustanete i promijenite naziv svoje tvrtke ili saznajte kako kupiti uzetu domenu? Ako želite odabrati zadnju opciju, došli ste na pravo mjesto.

Ovaj će vam vodič podijeliti ne samo zašto je toliko važno dobiti točnu domenu, već i dati vam detaljne upute o tome kako kupiti uzetu domenu.

Prije nego što započnemo; nemoj samo ići i nabaviti drugačiji TLD

Ako ste preuzeli željeno ime domene, možda mislite da postoji i treća opcija koju treba razmotriti: nabaviti istu domenu, ali s drugačijim TLD-om, na primjer .net ili .org umjesto .com.

Međutim, to nije dobra ideja. Prvo, ljudi se nikad neće sjetiti koji je bio vaš ispravan TLD, pa će ionako obično potražiti .com – završiti na pogrešnoj web lokaciji.

Uz to, registracija postojećih imena također može rezultirati pravnim problemima. Vlasnik izvornog .com može tvrditi da pokušavate kršiti njihov naziv tako što registrirate slično ime domene.

Na kraju dana stvarno vam je bolje bilo da pokušate dobiti izvorno ime domene koje ste željeli od samog početka, ili pak potpuno promijenite fokus na drugo ime.

Uz to, razgovarajmo:

Kako kupiti uzetu domenu

Možete kupiti domenu koja je preuzeta slijedeći ove korake:

1. Provjerite za što se domena trenutno koristi

Vaš prvi korak trebao bi biti posjetiti domenu koju želite kupiti. Postoji li prava web stranica tamo? Je li ažurirana u posljednjih nekoliko godina? Ako su odgovori na oba pitanja "Da", vlasnik domene vjerojatno nije zainteresiran za prodaju. Ako postoji stvarna web lokacija, ali se ne ažurira nekoliko godina, vjerojatnije je da ćete dobiti domenu, ali još uvijek postoji velika vjerojatnost da će je vlasnik odbiti prodati.

S druge strane, ako je web mjesto koje vidite jednostavno rezervirano mjesto, vlasniku domene možete pristupiti s povjerenjem. Ako vlasnik domene redovito kupuje i ponovno prodaje domene, čak može imati stranicu s povezivanjem na uslugu kupovine domene s kojom radije radi..

Evo primjera kako obično izgleda parkirana domena – vlasnici takvih domena obično samo čekaju da im dođe ispravna ponuda:

parkirao

2. Otkrijte tko je vlasnik domene

Nakon što utvrdite da se domena ne koristi za aktivnu web stranicu, vaš sljedeći korak je otkriti tko je vlasnik domene. Najlakši način za to je pomoću a WHOIS usluga. Postoji nekoliko web mjesta na kojima možete vršiti ovu vrstu pretraživanja, ali većinu vremena ćete dobiti skup standardnih informacija s bilo kojeg od njih:

 • kada je domena registrirana,
 • tko je domenu registrirao,
 • kako kontaktirati tu osobu ili tvrtku,
 • pa čak i kada istekne trenutačno vlasništvo domene.

Možda ćete vidjeti i druge podatke povezane s kupnjom, ali u svrhu dobivanja te domene vlasnička adresa e-pošte je stvarno ono što želite.

Primjeri rezultata pretraživanja WHOIS:
Tko traži

Neki će vlasnici domena kupiti zaštitu privatnosti i njihova se imena neće pojaviti u WHOIS pretraživanju. U tim će slučajevima biti teško kupiti domenu ako je ne možete pronaći na aukciji domene ili na nekom drugom tržištu Sedo, Namecheap, ili Flippa.

3. Odredite šta želite platiti

Sada kada znate da je domena dostupna i prije nego što kontaktirate vlasnika, odlučite što želite platiti za nju. Ovo može biti teško jer nema dogovorene vrijednosti domene, ali možete saznati kakve su cijene pretraživanjem tržišta domena, poput Flippa-a.

Evo nekoliko čimbenika na koje morate obratiti pozornost prilikom smišljanja kako kupiti uzetu domenu:

 • ključne riječi – Domene s popularnim ključnim riječima u njima vrijede više zbog njihove sposobnosti da se visoko rangiraju na Googleu i drugim tražilicama.
 • Generička vrijednost – Domena koju može koristiti gotovo svaka tvrtka unutar određene industrije (na primjer, socialmediamarketing.com) ima opću vrijednost.
 • Brandability – Ako domeni nedostaje opća vrijednost ili jaka ključna riječ, njena glavna vrijednost leži u njenoj fleksibilnosti. Kratka, pamtljiva imena koja se lako pišu lako je stvoriti marku oko sebe.
 • Dob – Starije domene uglavnom se smatraju vrjednijima.
 • dužina – Ili radije kratkoću. Što je domena kraća, to je vrjednije. Obično će vam slijetanje ruku na .com s tri slova koštati mnogo.

Prije nego što pristupite trenutačnom vlasniku željene domene, odaberite osnovni iznos koji ste spremni ponuditi i maksimalni iznos koji ste spremni platiti – čak i oni mogu biti isti broj ako želite – za domenu prije vas pristupiti vlasniku.

Ističući posebne zagrade koji imaju smisla za željeni naziv domene nije baš izvedivo, bojim se, pa ćete morati sami napraviti istraživanje. Kao što sam spomenuo, započnite tako da odete na Flippa ili neko drugo tržište i potražite domene slične onoj koju želite. Pogledajte oznake cijena na njima.

Potražite domene slične duljine, slične ključne riječi, generičke vrijednosti i slične dobi, ovo bi vam trebalo pomoći da procijenite cijenu do stupnja, a također odlučite možete li si zapravo priuštiti tu domenu.

4. Obratite se vlasniku

Ako je vaša pretraga uspješna, možete kontaktirati vlasnika na dva načina: direktno kontaktiranje ili pomoću usluge kupovine domene.

Da biste izravno kontaktirali, jednostavno upotrijebite informacije pronađene u vašoj WHOIS pretraživanju kako biste poslali pristojan e-mail s ponudom za kupnju domene. Možete uključiti neke podatke o tome tko ste i zašto želite domenu, ali zadržite svoju e-poštu kratkom. Uključite svoju početnu ponudu u prvu e-poštu kako biste ubrzali pregovarački proces.

Ako koristite uslugu kupovine domene, broker će kontaktirati vlasnika domene i voditi pregovarački postupak za vas – sjajan put koji treba krenuti prilikom učenja kupovine preuzete domene.

Pogledajte ovaj popis popularnih usluga domena i tržišta (neke od njih koje sam već spomenula):

godaddy domene

Neke od tih usluga morat ćete platiti, ali one će osigurati i sigurno primanje vašeg novog imena domene. Osim toga, te naknade su obično relativno male.

5. Pregovarajte o kupnji

Nakon što uspostavite kontakt s vlasnikom, vrijeme je da pregovarate o svojim uvjetima kupnje. To uključuje cijenu, način prenosa domene i zakone koji će se primjenjivati ​​na prodaju. Tamo su primjeri sporazuma o prodaji domene dostupno putem interneta, ali ako će ovo biti skuplja kupovina, uvijek je najbolje razgovarati sa stvarnim odvjetnikom prije nego što preuzmete skok.

Tijekom tog postupka razmislite o sigurnosti financijske transakcije i prijenosa domene. Izbjegavajte eTransfere i bankovne prijenose. Umjesto toga, koristite web mjesto poput escrow za siguran prijenos sredstava. Escrow vam omogućuje da najprije uplate sredstva kako bi vlasnik domene vidio kako ste spremni platiti i potom autorizirati transakciju kasnije kada vašu domenu.

Ako koristite uslugu poput Escrowa, morat ćete zasebno prenijeti svoju domenu. Srećom, postoje standardizirani procesi za prijenos domena. Evo primjera kako stvari funkcioniraju na DreamHostu. Slične će se udžbenike naći i s ostalim registratorima.

Druga opcija za ostvarivanje vaše konačne kupnje je korištenje usluge prodaje na domeni poput one koju pruža GoDaddy osigurati da su sve stranke zaštićene tijekom postupka kupnje domene. Opet ćete platiti dodatnu naknadu za ovu uslugu, ali ona će osigurati da vaš novac ostane siguran. Neke od ovih usluga povezane su s registratorima domena i možda vam mogu pomoći u provođenju prijenosa domene.

Kako preurediti domenu

Gore navedeni postupak najlakši je način kupnje uzetog imena domene, ali to ponekad nije moguće. Ako još uvijek ne možete dobiti željenu domenu, druga je mogućnost da se preuredite.

Zadovoljstvo znači da čekate da istekne vlasništvo nad domenom i kupite ga onog trenutka kada postane dostupno.

Međutim, ručno praćenje datuma isteka domene može biti teško, pa ćete htjeti koristiti uslugu preuređivanja..

Neke od popularnih opcija:

CatchTiger

Međutim, čak i ako koristite uslugu preusmjeravanja, nema garancije da ćete dobiti domenu koju želite. Trenutni vlasnik još uvijek mora ostaviti vlasništvo nad domenom, a mnoge hosting usluge pružaju vlasnicima dodatni miran period u kojem se mogu obnoviti nakon službenog roka isteka. To je obično 75 dodatnih dana.

Nema srece?

Ako želite započeti svoj novi pothvat prije i kasnije, a ne možete dobiti domenu koju želite običnim postupkom, trebali biste ozbiljno razmisliti o potrazi drugog. Ako vam nedostaje ideja, pogledajte bilo koji od ovih fenomenalnih generatora imena domena. Ono što je u njihovom sjaju je da će predložiti brojne mogućnosti na temelju vaše ključne riječi.

Imate svoju domenu? Dobro! Evo što slijedi

S registriranim imenom vaše domene, sljedeći prirodni korak koji treba poduzeti je dobra postavka hostinga, tako da će vaša buduća web stranica krenuti sjajno.

 • Evo naše detaljne usporedbe najboljih opcija hostinga dostupnih za WordPress.
 • Ako tražite jeftinog domaćina, pročitajte ovo.

I na kraju, ako je vaš krajnji cilj pokretanje bloga, pročitajte ovaj naš vodič. Obuhvaća sve korake za izgradnju uspješnog bloga – od 0 iskustva do 150 000+ čitatelja svaki mjesec.

Nadam se da je ovaj vodič o kupnji preuzete domene bio od pomoći.

Ako bilo koji od gore opisanih koraka nije jasan, slobodno zapitajte u komentarima.

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector