WordPress REST API: Mi ez és hogyan kezdje el használni?

Ha az elmúlt években bármikor eltöltött a WordPress közösségben, akkor valószínű, hogy hallottál hivatkozást az új REST API-ra. Ha azonban nem vagy tapasztalt fejlesztő, akkor fogalmad sincs róla, mi a WordPress REST API valójában.


Noha a műszaki részletek kissé összetettek, a szolgáltatás mögött meghúzódó alapelvek elég könnyen megérthetők. Az új API elősegíti a WordPress, mint platform általi kibővítését. Sőt, a REST API egyszerűbbé teszi a fejlesztők számára a WordPress más webhelyekhez és alkalmazásokhoz való csatlakoztatását, mint valaha.

WordPress REST API

Ebben az átfogó útmutatóban bemutatjuk az összes alapvető tudnivalót. Megmagyarázzuk, melyek az API-k általában, és melyek a REST API-k (és a WordPress-specifikus verzió). Ezután arról fogunk beszélni, hogy miként kezdje el saját kezűleg használni a WordPress REST API-t. Most ugorjunk be!

Bevezetés az alkalmazásprogramozási felületekhez (API)

Mielőtt elmélyednénk a REST API-t, készítsünk egy biztonsági másolatot. Ennek a fogalomnak a megértéséhez elengedhetetlen, hogy először alapos elképzeléssel rendelkezzen arról, hogy mi általában az API-k.

A legalapvetőbb szinten, API – vagy alkalmazásprogramozási felület – lehetővé teszi két alkalmazás közötti kommunikációt. Például egy webhely felkeresésekor a böngésző kérést küld annak a szervernek, amelyben a webhely található. Ez a szerver API az, amely megkapja a böngésző kérését, értelmezi azt, és visszaküldi az összes adatot, amely a webhely megjelenítéséhez szükséges.

Még sok más van az API-k működése természetesen technikai értelemben. Arra azonban összpontosítunk, amely valószínűleg legfontosabb számodra – a gyakorlati alkalmazásokra. Az API-k sok figyelmet és láthatóságot kapnak, mivel sok vállalat elkezdte csomagolni őket, és olyan termékekként nyújtja őket, amelyek felhasználhatók.

Más szavakkal, egy olyan vállalkozás fejlesztői, mint a Google, összegyűjtik alkalmazásuk egyes részeit, és tegye nyilvánosságra. Ilyen módon más fejlesztők az API-t eszközként használhatják, hogy segítsék saját webhelyeik kapcsolódását a Google-hoz, és kihasználják annak funkcióit:

A Google API-k könyvtára.

Használhatja például a Google Maps API-t helyezze el a teljesen működőképes térképet a webhelyén, amely a Google összes releváns adatának és szolgáltatásának előnyeit élvezi. Ez megkímélheti Önt attól, hogy a térképet kódolnia kell, és az összes adatot magának kell gyűjtenie. Ugyanez vonatkozik a webhelyek és alkalmazások széles körére.

Mivel a webhelyek és az általuk igénybe vett funkcionalitás bonyolultabbá válnak, az olyan eszközök, mint az API-k, döntő jelentőségűvé válnak. Ezek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy kiépítsék a meglévő funkciókat, lehetővé téve az új funkciók egyszerű csatlakoztatását az Ön webhelyére. Az API-t birtokló webhely viszont előnyeit élvezheti a megnövekedett expozíció és forgalom.

A REST (Reprezentacionális Átadás) API alapvető szabályai

Az API létrehozásának számos módja van. A REST (reprezentatív állapotátvitel) API egy speciális típus, amelyet speciális szabályok betartásával fejlesztenek ki. Más szavakkal: a REST egy sor iránymutatást mutat be, amelyeket a fejlesztők felhasználhatnak az API-k építéséhez. Ez biztosítja az API-k hatékony működését.

A REST API működésének megértéséhez ezért meg kell tudnia, hogy mely szabályok (vagy „korlátozások”) alatt működnek. Vannak öt alapelem amelyek API-t ‘RESTful’. Ne feledje, hogy a „szerver” az a platform, amelyhez az API tartozik, és a „kliens” az a platform, az ehhez a platformhoz csatlakozó alkalmazás vagy alkalmazás:

Nyugalmas

 1. Ügyfél-szerver architektúra. Az API-t úgy kell felépíteni, hogy az ügyfél és a kiszolgáló elkülönüljön egymástól. Ily módon tovább fejleszthetik magukat, és önállóan felhasználhatók.
 2. hontalanság. A REST API-knak egy “állapot nélküli” protokollt kell követniük. Más szavakkal, nem tudnak tárolni az ügyféllel kapcsolatos információkat a szerveren. Az ügyfél kérésének tartalmaznia kell az összes szükséges adatot előre, és a válasznak mindent tartalmaznia kell, amelyre az ügyfélnek szüksége van. Ez minden egyes interakciót „egy és kész” üzletgé tesz, és csökkenti a memóriaigényt és a hibák esélyét.
 3. Cacheability. „Gyorsítótár” a meghatározott adatok ideiglenes tárolása, így azok gyorsabban letölthetők és elküldhetők. A RESTful API-k gyorsítótárazható adatokat használnak, amikor csak lehetséges, a sebesség és a hatékonyság javítása érdekében. Ezenkívül az API-nak értesítenie kell az ügyfelet arról, hogy minden adat tárolható-e és meg kell-e tárolni.
 4. Réteges rendszer. A jól megtervezett REST API-k rétegekből épülnek fel, mindegyik saját megjelölt funkcióval. Ezek a rétegek kölcsönhatásba lépnek, de külön maradnak. Ez megkönnyíti az API módosítását és frissítését az idő múlásával, és azt is javítja biztonságát.
 5. Egységes felület. A REST API minden részének ugyanazon interfészen keresztül kell működnie, és ugyanazon nyelveken kell kommunikálnia. Ezt a felületet kifejezetten az API-hoz kell megtervezni, és képes önállóan fejlődni. A működés nem függhet a kiszolgálótól vagy az ügyféltől.

Bármely API, amely ezeket az elveket követi, RESTfulnak tekinthető. Van egy hatodik korlátozás is, amelyet „igény szerint kódnak” nevezünk. Ha ezt követik, ez a módszer lehetővé teszi az API-nak, hogy utasítsa a kiszolgálót a kód továbbítására az ügyfél számára annak funkcionalitásának kiterjesztése érdekében. Ez a korlátozás azonban nem kötelező, és nem minden REST API-t fogad el.

A WordPress REST API

Ezen a ponton kíváncsi lehet, hogy ez hogyan befolyásolja Önt. Az API-k kiváló eszközök, de relevánsak-e a napi munkában? Ha WordPress felhasználó, a válasz egyértelmű "Igen".

A WordPress REST API már néhány éve fejlesztés alatt áll. Nagyon hosszú ideig dolgoztak rajta egy független bővítmény, amelyhez a fejlesztők hozzájárulhatnak, az idő múlásával bárki számára elérhető volt.

Valójában voltak két különálló változat a REST API beépülő modulban. Az API elemeit már a 4.4 frissítéssel hozzáadták az alap platformhoz. Ezt követte a WordPress 4.7 (2016-ban) teljes integrációja. Ez azt jelenti, hogy ma a WordPress rendelkezik saját teljesen működőképes REST API-val.

Miért indította el a platform ezt a lépést? Alapján a projekt helyén önmagában, azért, mert a WordPress a "teljes körű pályázati keret". Más szavakkal: a REST API lehetővé teszi a platform számára, hogy szinte bármilyen webhellyel és webes alkalmazással együttműködjön. Ráadásul kommunikálhat és adatcserét folytathat, függetlenül attól, milyen nyelveket használ egy külső program.

többi api

Ez számos lehetőséget nyit a fejlesztők számára. Ezenkívül a WordPress-t rugalmasabbá és univerzálisabbá teszi a platformon, mint valaha. Katie Keith, a Barn2 Media mondja:

A REST API megértésével a WordPress fejlesztők választhatják a leghatékonyabb módszert az egyes feladatok végrehajtására anélkül, hogy korlátozódnának bizonyos technológiákra vagy platformokra, mint például a PHP vagy a WordPress háttér. A REST API hatékonyan felhasználva sokkal könnyebbé teszi a harmadik felek integrációját … Új lehetőségeket nyit meg, például saját WordPress-alapú mobilalkalmazások létrehozására, vagy új és egyedi lehetőségek felkutatására a WordPress-szel történő kommunikációhoz..

Fontos megjegyezni, hogy hallja ezt a funkciót, amelyet néha WordPress JSON REST API-nak hívnak. A „JSON” rész, amely a JavaScript Object Notation kifejezést jelenti, leírja azt az formátumot, amelyet ezen API az adatcseréhez használ. Ez a formátum a JavaScripten alapul, és az API-k fejlesztésének népszerű módja annak köszönhetően, hogy a sokféle programozási nyelv jól kapcsolódik hozzá. Más szóval, a JSON API könnyebben megkönnyíti a kommunikációt a különböző nyelveket használó alkalmazások között.

A WordPress REST API kérés anatómiája

Most meg kell értenie a WordPress REST API általános célját és irányát. Mint ilyen, nézzük át néhány, a működés részleteit. Van néhány alapvető fogalom, amelyeket meg kell értenie, ha gyakorlati tapasztalatokat szeretne kapni, és saját kezűleg szeretne kísérletezni az API-val.

Ahogy kifejtettük, minden API feldolgozza a kéréseket és visszaadja a válaszokat. Más szavakkal: egy kliens egy bizonyos művelet elvégzését kéri tőle, és az API végrehajtja ezt a műveletet. Az, hogy az API-k hogyan teszik ezt, pontosan változhat. A REST API-kat kifejezetten az adott típusú kérések fogadására és megválaszolására tervezték, egyszerű HTML parancsokkal (vagy „metódusokkal”).

A szemléltetés céljából itt van a legtöbb alapvető és fontos HTML módszerek egy ügyfél küldhet:

HTML módszerek

 • KAP: Ez a parancs lekér egy erőforrást a szerverről (például egy adott adatot).
 • POST: Ezzel az ügyfél hozzáad egy erőforrást a kiszolgálóhoz.
 • Magyarán: Ezzel szerkesztheti vagy frissítheti egy erőforrást, amely már található a szerveren.
 • TÖRÖL: Ahogy a neve is sugallja, ez eltávolítja az erőforrásokat a szerverről.

Ezekkel a parancsokkal együtt az ügyfél egy vagy több sort küld, amelyek pontosan közlik, hogy melyik erőforrást kívánják, és mit kell ezzel csinálni. Például egy PHP-fájl feltöltésére vonatkozó kérés a szerver egy adott mappájába így néz ki:

POST / mappanév/my_file.php

A / mappanév/my_file.php része úgynevezett “út”, mivel megmondja az API-nak, hova kell menni, és milyen adatokkal kell együttműködni. Ha összekapcsoljuk a HTTP módszerrel (ebben az esetben POST), akkor a teljes funkciót „végpontnak” nevezzük.

A legtöbb REST API és az velük kapcsolatba lépő kliensek sokkal bonyolultabbá válnak, mint ez – a WordPress verziója is. Ezek az alapvető elemek képezik azonban a WordPress REST API működésének alapját.

Hogyan kezdjem el a WordPress REST API használatát?

Mindaddig, amíg nincs beállítva egy WordPress-webhely, azonnal megkezdheti a REST API-val való kísérletezést. Végezhet különféle GET-kéréseket az adatok közvetlen visszakeresésére, egyszerűen a böngésző használatával.

A WordPress REST API eléréséhez a következő útvonalat kell kezdenie:

yoursite.com/wp-json/wp/v2

Ezután felveheti erre az URL-re különféle típusú adatok eléréséhez. Például kereshet egy adott felhasználói profilt egy ilyen útvonalon:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/users/4567

Ebben a forgatókönyvben, "4567" a látni kívánt profil egyedi felhasználói azonosítója. Ha kihagyná ezt az azonosítót, ehelyett a webhely összes felhasználójának listáját jeleníti meg:

A WordPress REST API felhasználói listája.

Ugyanazt az alapvető útvonalat használhatja más típusú adatok, például a hozzászólások vagy az oldalak megtekintésére. Kereshet olyan adathalmazokat is, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek. Például az összes URL-t lekérheti az összes hozzászólásból, amelyek tartalmaznak egy adott kifejezést:

yoursite.com/wp-json/wp/v2/posts?=search[keyword]

Ez természetesen csak egy egyszerű illusztráció. Szinte nincs korlátozás arra, hogy mit tehet a WordPress REST API használatával. Ha többet szeretne tudni arról, hogyan működik, javasoljuk a következő forrásokkal kezdeni:

A WordPress REST API kétségkívül bonyolult téma. Még a nem fejlesztők számára is érdemes megérteni az alapjait annak, hogy ez a technológia hogyan működik, és mi teszi lehetővé. Sőt, lehetővé teheti azt is, hogy magad is elkezdjetek fejleszteni a fejlesztést!

Még egy megközelítés a WordPress REST API használatához

A WordPress REST API számos érdekes dologhoz és projekthez használható. Ezt elég egyértelműen megállapítottuk.

Van azonban egy terület, ahol valódi népszerűségre tett szert:

Fej nélküli WordPress a WordPress ökoszisztéma két fő rétegének – a háttér és az előlap – leválasztása.

Ez lehetővé teszi, hogy az összes finomságot, amelyet a WordPress szoftver a motorháztető alatt tartson, összekapcsolhassa egy olyan végtermékkel, amely nem használja a standard WordPress bemutatót – önmagában nem egy webhely.

Az egész koncepció nagyon érdekes. Beszélünk róla még egy másik bejegyzésben, ahol megvitatjuk, hogy a fejetlen WordPressnek van-e értelme, és összehasonlítjuk a piac legjobb fej nélküli WordPress tárhely-megoldásait..

Következtetés

Nincs jobb idő megismerni a WordPress REST API-t, mint most. Mivel teljes mértékben beolvadtak a WordPress magába, fontos szerepet fog játszani a platform jövőjében. Valamennyi csík fejlesztői ezt az API-t fogják használni a WordPress és a tágabb web összekapcsolásához olyan módon, amely korábban nehéz vagy lehetetlen volt..

Ennek a koncepciónak a megértése magad számára kissé kihívást jelenthet. Alapszinten azonban a fogalmak elég könnyen megérthetők. A REST API egy felület, amely lehetővé teszi két program egymás közötti beszélgetését, és létrejön a következő irányelveket követve amelyek biztosítják a rugalmasságát, bővíthetőségét és biztonságosságát. Ha mélyebben szeretné tudni, hogy mindez hogyan működik, és hogyan lehet felhasználni, akkor rengeteg hasznos forrás áll rendelkezésre, például a hivatalos kézikönyv.

Van kérdése a REST API-val, és mit jelent ez a WordPress számára? Kérdezzen tőlünk az alábbi megjegyzés szakaszban!

Ne felejtsd el csatlakozni a WordPress-webhely felgyorsításának összeomlási tanfolyamához. Néhány egyszerű javítással akár 50-80% -kal csökkentheti a betöltési időt:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map