iPhone vs Android: što je bolje za web profesionalce / programere?

iPhone vs Android: što je bolje za web profesionalce / programere?

iPhone vs Android: što je bolje za web profesionalce / programere?
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

iPhone vs Android


Debata oko toga koji je operativni sustav pametnog telefona (OS) najbolja trajala je godinama bez proglašenja jasnog pobjednika. Ako razmišljate o prelasku s iPhonea na Android ili obrnuto, teško je odvojiti tvrdnje obožavatelja od tvrdolinijaša od činjenica o svakoj platformi.

Srećom, i iPhone i Android mogu ponuditi mnogo toga, tako da zaista ne možete pogriješiti. Odluka o tome koji OS je za vas trebala bi se usredotočiti na vaše potrebe kao web profesionalca. Usporedbom ključnih značajki platformi, trebali biste biti u mogućnosti suziti što najbolje odgovara vašoj situaciji.

U ovom ćemo članku razmotriti ključne razlike između iPhonea i Androida.

Tada ćemo zaviriti u šest ključnih čimbenika koje ćemo uzeti u obzir pri odabiru OS-a smartfona kao web profesionalaca. Ulazimo!

Koje su ključne razlike između iPhonea i Androida?

Kada u ovom članku uspoređujemo iPhone i Android, prvenstveno govorimo o operacijskom sustavu (OS) na kojem se svaki pokreće, a ne o pojedinačnim uređajima poput iPhonea X ili Google Pixela 3. Ovo je važno napomenuti za nekoliko razlozi.

Prvo, Appleov iOS radi samo na iPhoneima. Međutim, Googleov Android OS radi širok raspon uređaja, od kojih su neke vrlo jeftine, ali im nedostaju kvalitete. To otežava usporedbu Android telefona i iPhonea. Fokusiranje na OS izjednačava igralište.

S obzirom na to, važno je imati na umu da će iskustvo upotrebe Android OS-a biti puno drugačije na jeftinom telefonu nego na visokokvalitetnom uređaju koji je usporediviji s iPhoneom. Problemi s Androidom mogu nastati iz uređaja, a ne OS-a.

Obje platforme imaju svoje prednosti i nedostatke. Kada je riječ o škripcu, najznačajnija razlika među njima je ta dok iOS je zatvorenog koda, Android je open-source. To utječe na nekoliko važnih aspekata svakog OS-a, uključujući njihovu sigurnost i dostupnost aplikacija.

iPhone vs Android: Koji je pametni telefon bolji za web profesionalce? (6 čimbenika koje treba uzeti u obzir)

Kao web profesionalac, bolje od većine shvaćate važnost određenih značajki kada je u pitanju odabir pametnog telefona. Usporedili smo iPhone s Androidom na šest čimbenika koji će vjerojatno igrati najveću ulogu u pomaganju u odlučivanju koji ćete koristiti.

1. Koja je opcija povoljnija?

Prije nego što skočimo na to što svaki OS može učiniti, razmotrimo koliko će vam koštati nabavka uređaja koji će pokrenuti određeni OS. Za početak, iPhonei su prilično skupi, sa iPhone XR ide za 599 USD i iPhone 11 Pro za nevjerojatnih 999 USD (pod pretpostavkom da ne trgujete starim modelom). Čak i mnogo stariji iPhone 7 oduzet će vam uštedu od 449 USD.

Kao što smo ranije raspravljali, Android je dostupan na velikom broju uređaja, za bolje ili za lošije. Međutim, čak i Android telefoni koji su usporedivi s iPhoneom XR – primjerice Google Pixel 4 ili Samsung Galaxy s10 – trčite prilično jeftino. Možete odabrati jedan od ovih novih telefona za 799 USD ili 749 USD, respektivno.

Bez obzira koju od ovih opcija odabrali, propustit ćete neke značajke. Galaxy s10 ima najveći kapacitet baterije, ali iPhone XR ima ogromnu (gotovo potpuno jednaku Galaxy S10) veličini zaslona. IPhone je podržan dodatnim M12 koprocesorom i LCD zaslonom za više prigušene boje. Pixel 4 nedostaje za pohranu, ali ima vrhunsku kameru i dobro je integriran s Google Assistantom.

Niže, možete jednostavno pronaći Android telefone za manje od 200 dolara. Protiv cijene iPhonea 7 nema rasprave o tome koji je atraktivniji broj. Međutim, imajte na umu da će iPhone 7 biti općenito bolje kvalitete kada je riječ o značajkama kao što su život baterije, kvaliteta fotografije, veličina zaslona i pohrana..

2. Hoće li iOS ili Android bolje održavati vašu sigurnost i privatnost?

Što se tiče sigurnosti, iOS ima koristi od platforme zatvorenog koda. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje je open source = još gore. Proces pregledavanja aplikacija samo je znatno strožiji za iPhone, a korisnici iPhonea ograničeni su na odobrene aplikacije u Appleovim aplikacijama Trgovina aplikacijama samo. Na taj se način sprečava da korisnici iPhonea slučajno preuzmu zlonamjerni softver.

Trgovina aplikacijama

S druge strane, korisnici Androida imaju pristup Google Play trgovina i bilo koji broj drugih distributera aplikacija. Ti su izvori manje vjerojatni za provjeru aplikacija za zlonamjerni softver i viruse prije nego što korisnicima omoguće preuzimanje.

google play

Učinjeni su napori da se smanji količina zlonamjernog softvera koju su unosile Android aplikacije i puno su sigurniji nego što su bili u prošlosti. Međutim, izvješća pokazuju da su iPhone aplikacije još sigurnije.

Apple je također povijesno bio dosljedniji kada je u pitanju objavljivanje ažuriranja i sigurnosnih ispravka. Brzo krpljenje slabosti, iOS čini bolji posao u održavanju sigurne platforme.

Što se tiče privatnosti, prema Appleu, privatnost korisnika iPhonea najveća je briga. Apple šifrira korisničke podatke prikupljeni za stvaranje ažuriranja, a podaci se nikad ne prodaju bez odobrenja korisnika.

S druge strane, prema studiji provedeno u kolovozu 2018. godine, Android telefoni komuniciraju dvostruko više korisničkih podataka od iPhonea. Androidi čak dijele podatke o lokaciji korisnika kada se telefon ne koristi, dok iPhoneovi ne.

android iphone

Štoviše, na temu iPhonea, postojalo je nekoliko velikih slučajeva sa vladinim agencijama koje pokušavaju pristupiti iPhoneu skitne osobe bezuspješno. To mogu biti loše vijesti za nacionalnu sigurnost, ali sjajne vijesti za sve koji žele biti sigurni da su njihovi uređaji na sigurnoj razini Fort-Knox-a. To je ono što dobivate s iPhoneom na kapiji. U osnovi, vaš je uređaj potpuno nepristupačan bez zaporke.

3. Je li jednostavnija upotreba ili prilagođavanje važnije za korisničko iskustvo?

Korisničko iskustvo (UX) obuhvaća široku paletu aspekata. IOS i Android pružaju poželjne UX značajke, ali imaju različite prioritete, što može utjecati na to koji najbolje odgovara.

iPhonei su jednostavniji za upotrebu od Android telefona. Njihovo sučelje je intuitivnije, a nekoliko je promjena u načinu rada telefona od izdanja do izdanja. Jednom kada odaberete kako koristiti iPhone, nakon nadogradnje ne biste se trebali puno učiti.

Čak i da je androida puno prilagodljivije sučelje. Možete postaviti zadane aplikacije, dodavati widgete, birati između različitih zaključanih zaslona, ​​mijenjati tipkovnicu i još mnogo toga. Za razliku od iPhonea, Android možete uistinu napraviti svoj vlastiti i izmijeniti ga kako bi bolje odgovarao vašim potrebama.

Mnogi drugi aspekti UX-a povezani s telefonima – uključujući fotoaparate, veličinu zaslona, ​​trajanje baterije i pohranu – ovisit će o tome koji će iPhone i Android uređaj odabrati. Kvaliteta ovih značajki ovisit će o tome koliko ste spremni platiti za svoj pametni telefon.

4. Koliko su pouzdani iOS i Android?

Unatoč tome što biste vjerovali u mnoge članke na mreži, iOS i Android prilično su usporedivi kada je u pitanju pouzdanost. Bez obzira koji ste odabrali, trebali biste završiti sa OS-om koji u potpunosti može podržati vaše potrebe.

Ljubitelji oboje platforme koji se teško trude fokusirati se na podatke zbog čega njihov preferirani OS izgleda privlačno. Na primjer, fanovi iPhonea usredotočit će se na Android s nešto višom ukupnom stopom otkaza (s neki čak i eksplodiraju), dok ljubitelji Androida vole istaknuti to "zavojna vrata" ili druge poznate kvarove iPhonea.

Da ilustriramo ovu točku na drugi način, možemo pogledati članke: Zaboravite mit o tome da su iPhonei pouzdaniji od Androida i Pouzdanost pametnih telefona: iOS nadmašuje Android. Citiraju potpuno istu studiju, ali kao što vidite iz naslova, odlučili su istaknuti različite informacije.

Ovo samo pokazuje kako oba iPhonea i Android obožavatelji mogu odabrati i odabrati koji će se rezultat studije usredotočiti kako bi podržali svoj preferirani OS. Kada razmatrate pouzdanost svakog, obavezno pogledajte sve podatke.

5. Koji OS nudi veću kompatibilnost s aplikacijama i drugim uređajima?

Kao što smo ranije spomenuli u ovom članku, korisnici iPhonea znatno su ograničeniji od korisnika Androida kada je u pitanju pristup aplikacijama. Međutim, budući da su detaljnije pregledani, iPhone uređaji imaju tendenciju da su sigurnije i veće kvalitete.

Za web profesionalce aplikacije za komunikaciju i upravljanje zadacima mogu biti nevjerojatno korisne. Bez obzira koji OS odaberete, nedostajat će vam nekoliko sjajnih aplikacija dostupnih samo korisnicima drugog sustava.

Na iPhoneu imat ćete pristup avionska pošta, na primjer, za organiziranje e-pošte i pojednostavljenje vašeg radnog tijeka. Također možete provjeriti dnevni red aplikacija za bilješke, Moleskine vremenska stranicaPametan kalendar i Iskra klijent e-pošte.

iskra

S druge strane, Androidu možete pristupiti Tasker i automatizirati dio svog tijeka rada. Tu su i Solid Explorer aplikaciju za upravljanje datotekama i Koštunice za pojednostavljenu komunikaciju. Osim toga, Android ima widgete za društvene mreže koje možete koristiti za jednostavan pristup svojim računima bez otvaranja njihovih aplikacija.

solidexplorer

Kada je u pitanju kompatibilnost s radnim površinama, prijenosnim računalima, tabletima i drugim uređajima, iPhone uređaji neprimjetno rade s ostalim Appleovim proizvodima. Pokušaj povezivanja s uređajima druge marke iziskat će dodatni posao.

Android je kompatibilan s većim brojem uređaja, ali opet, ne integrira se s Apple proizvodima. Ostali uređaji koji su već u vašem arsenalu mogu igrati značajnu ulogu u određivanju koji OS smartfona odaberete.

6. Jesu li iPhone ili Android telefoni popularniji?

Popularnost je nešto što bi trebalo uzeti u obzir pri odabiru OS-a za pametne telefone. Svi smo za izdvajanje iz gomile. No, kao što vjerojatno znate, programeri imaju veću vjerojatnost da će stvoriti aplikacije i druge nove alate koji se integriraju s popularnijim OS-om.

Android širom svijeta savlada iPhone kad je u pitanju popularnost. Međutim, lokacija je bitna, a u korisnicima Sjeverne Amerike (posebno SAD-a) iOS je preferirana platforma za korisnike pametnih telefona. Čak i među našim čitateljima CodeinWP-a, naša analitika pokazuje da su iPhone uređaji koji su mobitel! Kao takav, prilikom odabira OS-a pametnog telefona možda biste željeli razmotriti gdje se nalazi većina vaših klijenata i koji je OS najzastupljeniji na svakom području.

Zaključak

Kad je u pitanju odabir pravog pametnog telefona kao web profesionalac, u konačnici se svodi odluka na kojem OS nudi značajke koje su vam potrebne da biste bili uspješni. Bilo da to znači da odaberete opciju s aplikacijama koje vam se najviše sviđaju ili davate prioritet sigurnosti, ne možete pogriješiti ni na jednoj platformi.

U ovom smo članku usporedili operativni sustav iPhone i Android sa šest ključnih čimbenika:

 1. Koja je opcija povoljnija?
 2. Hoće li iOS ili Android bolje održavati vašu sigurnost i privatnost?
 3. Je li jednostavnost upotrebe ili prilagodbe važnija za UX?
 4. Koliko su pouzdani iOS i Android?
 5. Nude li iPhonei ili Androidi više kompatibilnosti s aplikacijama i uređajima?
 6. Jesu li telefoni iPhone ili Android popularniji?

Imate li pitanja koji je pametni telefon najbolji za web profesionalce? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector