14 najboljih JavaScript biblioteka i okvira koje treba isprobati u 2020. godini

14 najboljih JavaScript biblioteka i okvira koje treba isprobati u 2020. godini

14 najboljih JavaScript biblioteka i okvira koje treba isprobati u 2020. godini
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Najbolje JavaScript biblioteke i okviri


U ovom postu pogledamo najbolje JavaScript biblioteke i okvire koje treba isprobati do 2020. Zašto? Pa, budući da je JavaScript dostupan u svakom web pregledniku, to ga čini najdostupnijim programskim jezikom današnjice.

Tijekom 2010-ih, JavaScript knjižnice i okviri postali su pouzdan izbor za napredne programere.

Za svaki okvir koji istražujemo na današnjem popisu obavestit ćemo vas o razlogu njegove popularnosti, kako započeti s okvirom i procijeniti zrelost i podršku zajednice u okviru.

Ako ste novi programer, ovaj članak trebao bi vas voditi u odabiru okvira s kojima možete započeti.

Idemo na popis:

(Bez određenog reda)

1. Kutni

Najbolje JavaScript biblioteke i okviri: kutni

Angular je jedan od najzrelijih JavaScript okvira koji je danas dostupan. Google je svoju prvu verziju izdao kao AngularJS još 2010. godine. Do velike promjene u filozofiji došlo je 2016. godine izdavanjem Angular 2, a okvir je preimenovan u Angular u zajednički jezik.

Angular vam pruža mogućnost kontrole i UI komponenti i ponašanja. Kutni tretira svaki DOM element kao komponentu. Tada možete bilo pratiti ili povezati različita ponašanja sa svakom direktivom.

Kutni je okvir baziran na TypeScript-u pa je krivulja učenja strma. Za savladavanje Angula morate uložiti znatnu količinu vremena, iako će vam kasnije donijeti nagrade.

Evo vodiča za stvarajući svoju prvu aplikaciju s Angularom. Ako već niste koristili TypeScript, ovaj kratki uvod Trebali biste započeti.

2. Reagirati

Najbolje JavaScript biblioteke i okviri: reagirati

React je još jedan okvir za stvaranje korisničkih sučelja. Ovaj se JavaScript okvir razvio kao interni projekt na Facebooku do njegovog javnog objavljivanja 2013. To je zreli projekt sa značajnom osnovom za doprinose i dobrom podrškom na mreži.

React se koristi u svim web i mobilnim proizvodima matične tvrtke – Facebook, WhatsApp i Instagram. Tijekom posljednjih nekoliko godina, React je stekao široko prihvaćanje kao vrhunski prednji okvir web aplikacija.

Iako su temeljne značajke Reacta lakše naučiti u usporedbi s Angularima, možda ćete trebati premjestiti u knjižnice trećih strana radi napredne funkcionalnosti. Sposobnost stvaranja hello svijet aplikacija u samo nekoliko redaka je ono što React čini tako popularnim.

Evo vodič za stvaranje prve aplikacije na React-u.

3. Vue

Najbolje JavaScript biblioteke i okviri: vue

Vue je mlad, ali uzbudljiv JavaScript okvir koji je 2014. godine objavio bivši zaposlenik Googlea Evan You. Došlo je do ogromnog rasta u posljednjih nekoliko godina, što bi se moglo smatrati usporedivim s Angular i React. Kao znak svoje sve veće popularnosti, Vue je u svom GitHub skladištu prešao Angular i React po broju zvijezda.

Vue vam pruža ogroman potencijal prilagodljivosti tijekom dizajniranja vaše web aplikacije. To olakšava učenje i brzu izgradnju stvari na Vueu. Možete nastaviti s naprednim značajkama Vuea dok gradite složenije komponente. U stvari, Vueova prilagodljivost omogućuje lagan prijelaz s bilo kojeg drugog okvira.

Evo vodiča za početak rada s Vueom.

�� Još uvijek niste sigurni da li za svoj sljedeći projekt trebate odabrati Angular, React ili Vue? Evo našeg vodiča koji će vam pomoći u odabiru.

4. Aurelia

Najbolje JavaScript biblioteke i okviri: aurelia

Aurelia je moderna UI knjižnica otvorenog koda koja je razvijena s mišlju o jednostavnosti. Izdao ga je Durandal Inc otprilike u isto vrijeme kad je izašao Angular 2. Njegova zajednica narasla je u posljednjih nekoliko godina, tako da biste trebali biti u mogućnosti potražiti pomoć na mreži u slučaju da naiđete na bilo kakve blokade ulica.

Zbog svoje jednostavnosti, potiče vas na kreativnost. Kôd za stvaranje jedne komponente u Aureliji sličan je VanillaJS-u, što povećava njegovu privlačnost među programerima. Njegove ugrađene značajke poput usmjeravanja, moćnog povezivanja podataka i testiranja omogućuju vam stvaranje robusne aplikacije na prednjem kraju. Aurelia je vrlo proširiv i lako se integrira s drugim okvirima treće strane poput React.

Aurelia je vodič za brzi početak objašnjava kako sastaviti aplikaciju za posao i treba li biti dovoljna da biste započeli s okvirom.

5. Žeravica

žeravica

Ember, poznat i kao Ember.js, moderni je JavaScript okvir koji vas potiče na stvaranje ambicioznih web aplikacija. Dolazi s "Baterije-uključen", što se odnosi na određene kritične funkcionalnosti okvira. Zbog svoje filozofije djeluje kao samostalno rješenje za stvaranje složenih web aplikacija.

Ember uključuje Glimmer, brzi DOM motor za kafileriju. To vam daje mogućnost da DOM elementi prikazuju iz predloška. Ember ima zaseban podatkovni sloj, usmjeravanje i ugrađeno testiranje. Ember također ima sučelje naredbenog retka koje vam omogućuje da izvršite radnje poput obnove, automatskog ponovno učitavanja komponenata i pokretanja testova jedinica. Nadalje, Ember vam daje mogućnost integracije s visokokvalitetnom kuriranom zajednicom Ember Addons za dodatnu funkcionalnost.

Evo brzi vodič za početak stvoriti osnovnu komponentu u Emberu.

6. Moka

moka

Mocha je testni okvir bogat značajkama napisan na Node.js. Dok drugi okviri mogu pružati moduse za testiranje, Mocha vam omogućuje i testiranje asinkrono. Mocha testovi se pokreću serijski, što omogućava fleksibilno i točno izvještavanje o mjernim podacima.

Mocha se dobro integrira s drugim JavaScript knjižnicama s tvrdnjama poput Chai, što prijelaz s druge biblioteke čini bešavnim. Ovaj se okvir za testiranje pokreće na većini modernih preglednika, s mogućnošću prilagodbe testova na temelju preglednika na kojem se testira.

Evo jednostavnog vodič za početak rada za Mocha.

7. Webix

webix

Webix je JavaScript biblioteka koja se sastoji od spremnih za upotrebu UI komponenti i widgeta. Zbog kompatibilnosti s HTML5, idealan je za upotrebu ako stvarate web ili mobilnu aplikaciju temeljenu na HTML-u.

Taj biste okvir trebali odabrati ako vam trebaju komponente spremne za upotrebu. Te se komponente mogu razdvojiti u pet kategorija: podaci (tablice podataka, filtri), navigacija (izbornici, savjeti), izgled (harmonika, nadzorna ploča), vizualizacija (grafikoni) i skočni prozori. Nadalje, Webix razdvaja vizualni i podatkovni sloj, što pomaže u modularnom razvoju i testiranju. Webix se također dobro integrira s MVC okvirom ako razvijate složenu web aplikaciju. Ovdje je sveobuhvatan popis widgeta pod Webixom.

Osnovna trajna licenca Webixa je cijena 449 dolara za jedan projekt i jednog programera. Složeni widgeti poput okretnih ploča, kanban ploča i proračunskih tablica koštaju dodatno.

8. Gatsby

Gatsby

Gatsby, koji se naziva i GatsbyJS, je slobodni i otvoreni izvorni okvir temeljen na React-u za stvaranje brzih statičkih web stranica i aplikacija. Statička web stranica je skupina međusobno povezanih HTML stranica koje prikazuju isti sadržaj svim uzastopnim gledateljima. Ne povezuju se s bazom podataka radi povlačenja novih podataka na zahtjev.

Gatsby je sve-u-jednom statički generator web stranica. Omogućuje vam definiranje sadržaja za vaše web mjesto, njegovo usmjeravanje i povezivanje te izvlači podatke iz različitih izvora podataka da biste na zahtjev izgradili statičku stranicu. Iako je Gatsby poprilično nov, njegova popularnost dovela je do značajnog rasta zajednice. Na primjer, ovdje je popis tema Gatsbyja koju održava zajednica.

Ovdje je brzi vodič za Gatsbyja.

�� Ako želite znati kako se Gatsby uspoređuje s WordPressom, evo našeg razmišljanja.

9. Babel

Babel

Babel je JavaScript prevodilac i vjerojatno jedna od najboljih JavaScript biblioteka bez sumnje. Jeste li željeli da je pisanje koda preko JavaScript verzije bilo lakše? Ljudi na Babelu bili su zabrinuti istim problemom i iznašli su rješenje u obliku Babel.

Babel je u osnovi prevodilac. On uzima kôd napisan u jednom JavaScript standardu i pretvara ga u drugi standard. Dakle, osim toga, kako bi vam pomogao da sastavite ES6 u VanillaJS, Babel vam može pomoći pretvoriti stari JavaScript kod u nove verzije. Za postizanje kompilacije Babel se oslanja na detaljne konfiguracijske datoteke pa početnicima može predstavljati strmu krivulju učenja.

Evo brzi vodič za početak za Babel, koji vam pomaže da se upoznate s unaprijed postavljenim i konfiguracijama.

10. ESLint

eslint

ESLint je prilagodljivi JavaScript linter koji vam pomaže u pronalaženju i ispravljanju problema u vašem JavaScript kodu. Ovaj alat statički analizira vaš kôd kako bi pronašao probleme u njemu i istaknuo moguće probleme. ESLint se može povezati s uređivačem teksta ili ugraditi u cjevovod kontinuirane integracije (CI) kako bi se testirao novi kôd kada je gurnut u proizvodnju.

Možete konfigurirati ESLint za pokretanje testova na svom JavaScript kodu, dodavati nova pravila zajedno s ugrađenim pravilima ESLint-a za prilagođavanje testova na osnovu zahtjeva vaše organizacije. Također možete postaviti alat za automatsko ispravljanje rutinskih pogrešaka kako biste postigli učinkovitost u cjelokupnom procesu razvoja.

Ako koristite uređivač teksta utemeljen na GUI, trebate instalirati dodatak za integraciju testova u okruženje kodiranja u stvarnom vremenu. Evo ESLint dodatka za Sublime Text i Atom. Ovaj brzi vodič za početak pomaže vam da na poslužitelj instalirate ESLint, koji može poslužiti kao prethodnik integracije sa sustavom gradnje poput Gutljaj ili Roktati.

11. D3.js

d3

D3.js ili jednostavno D3 JavaScript knjižnica je za vizualizaciju podataka manipulacijom HTML DOM elementima. D3 je gotovo desetljeće star od svog prvog izdanja, a postao je najmoćnija biblioteka za vizualizaciju JavaScript.

Ova knjižnica omogućuje vam prikupljanje podataka iz različitih formata podataka i izvora podataka. D3 zatim koristi elemente za stvaranje osnovnog grafikona ili SVG elementom za donošenje složenosti. Potiče modularni pristup omogućujući programeru da ponovno koristi kôd. Interaktivnost možete dodati i svojim ljestvicama.

Ovdje je tutorial za stvaranje bar grafikon u D3 za početnike.

12. Obrijati se

obrijati se

Shave je lagan JavaScript alat koji skraćuje tekst kako bi se uklopio u HTML5 DOM element. Ona privremeno skriva ostatak teksta u skrivenom elementu, koji ćete kasnije pokazati ako je potrebno. To je samo dodatak od 1,5 KB, bez ikakvih ovisnosti koje bi mogle obaviti određeni zadatak.

Da biste koristili funkciju brijanja, osigurajte HTML DOM izbornik i maksimalnu visinu. Odlično se integrira s ostalim dodacima koji mogu imati naprednije značajke skraćivanja. Prednost korištenja Shave-a je mogućnost brzog transformiranja velikog broja elemenata zajedno.

Evo a CodePen demo Shave-a, koji pokazuje vrijeme potrebno za skraćivanje 50 elemenata.

13. Webpack

webpack

Webpack je moderan JavaScript alat koji služi kao paket statičkog modula. Ona u osnovi spaja sredstva i resurse vaše aplikacije, čime čisti kôd čistite. Kasnije se može učitati ista imovina nakon što ih složi i tako vam uštedi neko vrijeme za učitavanje.

Ovaj alat analizira ovisnosti vaše aplikacije za stvaranje internog grafikona ovisnosti. Ovaj grafikon ovisnosti mapira svaku imovinu o kojoj vaš projekt ovisi kako bi generirao pakete za razne verzije vaše aplikacije. Evo a početak vodič za Webpack.

14. LitElement

LitElement je još jedna JavaScript biblioteka koju je razvio Google kako bi omogućio programerima da jednostavno izrađuju jednostavne web stranice. Sve je počelo kao Polimerna knjižnica, i sada je prerastao u novi projekt. Cilj LitElementa je omogućiti programerima brzu izradu brzih, laganih web komponenti za višekratnu upotrebu.

Svaki web element koji stvorite pomoću LitElementa slijedi to Standardi web komponenata. Stoga će se i vaše komponente lako integrirati s bilo kojim drugim okvirom. LitElement vam omogućuje prilagođavanje elemenata. Web komponente LitElement rade sa svim glavnim web preglednicima.

Možda će vas zanimati i ovi članci:

  • Najbolji predlozi nadzorne ploče s uglovima za administratore

Završna razmišljanja o najboljim JavaScript knjižnicama

U ovom smo postu istražili najbolje JavaScript biblioteke i okvire koje ste isprobali 2020. godine.

Prvo smo razgovarali o najboljim JavaScript bibliotekama koje možete koristiti za izradu kompletnih front-end aplikacija. Zatim smo pogledali razne knjižnice koje pružaju spremne web-komponente za ponovnu upotrebu kako bi se pomoglo u brzom razvoju. Konačno, prešli smo na alate i dodatke koji rješavaju specifične probleme za programere – poput grupiranja, vizualizacije, uklanjanja pogrešaka i sastavljanja.

Koja je vaša omiljena JavaScript biblioteka? Slobodno dijelite u komentarima u nastavku.

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Izgled, prezentacija i montaža od strane Karol K.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Это интересно
    Adblock
    detector