WordPress.com vs WordPress.org – u čemu je razlika?

Čitava stvar između WordPress.com i WordPress.org zaista je zbunjujuća. Za svakoga.


Prvo, i to treba reći odmah, WordPress.org i WordPress.com dvije su potpuno različite web stranice / organizacije / web rješenja.

Drugim riječima, jedan će vam dati potpuno drugačiju stvar * od drugog.

Znam da je ovo čudno. Nema mnogo slučajeva u kojima su marke ".com" domena je potpuno odvojena od svoje ".org" domena. Upravo smo vidjeli istu stvar ispod svakog proširenja domene koju brand može imati.

Pa, to je samo drugačije za WordPress.

Ali prije nego što razgovaramo o razlikama WordPress.com u odnosu na WordPress.org, neka je najvažniji dio slagalice na putu:

WordPress.com vs WordPress.org

Ako samo želite pokrenuti blog ili izgraditi web stranicu, možete preskočiti ovaj članak i prijeći na ove vodiče:

 • Kako započeti blog s WordPressom
 • Kako izraditi vlastitu web stranicu WordPress

Što je WordPress ionako?

Postavljajući po strani misteriju .org i .com, govorimo o čistoj WordPress na trenutak.

WordPress je najpopularniji motor svih stranica. To je softver koji možete koristiti kao operativni sustav svoje web stranice.

WordPress logotip

Drugim riječima, WordPress je na vašem web mjestu što je Microsoft Windows (ili Mac OS) na vašem računalu.

WordPress se koristi na više od 32% svih web stranica i može rukovati bilo kojom vrstom ili veličinom web mjesta. Ima puno mogućnosti i može se beskrajno proširiti dodatnim temama (prilagođeni dizajni) i dodacima (dodatnim značajkama). Doista je savršeno rješenje.

Dobro, ali koje su najznačajnije razlike između WordPress.com i WordPress.org?

WordPress.com vs WordPress.org: temeljne razlike

Evo jednostavnog načina za pamćenje u čemu je razlika … samo pogledajte proširenje domene WordPress-a koji vas zanima:

 • �� WordPress.org – ".org" zalaže se za "organizacija"
 • �� WordPress.com – ".com" zalaže se za "trgovački"

S tim na umu, ključna razlika između WordPress.com i WordPress.org je tko zapravo gostuje na vašoj web lokaciji. Uz WordPress.org, domaćin ste svoje vlastite stranice (preporučujemo ovo). WordPress.com, s druge strane, brine za sve to za vas (lakši početak, manje slobode).

WordPress.com vs WordPress.org ukratko:

com

WordPress.com

cjelovito rješenje za izgradnju web mjesta sve u jednom / nije potreban hosting / domena neobavezno / dostupni i besplatni plaćeni planovi / manje tehničkih

org

WordPress.org

softver za web stranicu / open source / besplatno / uradi sam rješenje / trebate hosting i naziv domene prije nego što pokrenete web mjesto / potrebno je neko vrijeme da prođete kroz korake

�� Što je jeftinije?

Tema cijena s WordPress.com vs WordPress.org je škakljiva. Dostupno je puno opcija s obje verzije WordPress-a, ali također se razlikuju pod kapom. Evo postupak koji se uključuje kod izrade web stranice ili bloga s bilo kojom platformom, plus onim što košta:

WordPress.com

 1. Idite na WordPress.com i prijavite se za račun
 2. Navedite sve svoje podatke o pristupu za novi račun
 3. Postavite naziv svoje web stranice, odaberite dizajn
 4. Odaberite plan koji je najprikladniji za vaše potrebe. Oni kreću od 0 do 25 USD mjesečno – više o ovome u nastavku
 5. Registrirajte novu domenu za web mjesto ako ste odabrali plaćeni plan u prethodnom koraku
 6. Dovršite postavljanje i konfigurirajte web mjesto

WordPress.org

 1. Započnite odabirom web-hostinga treće strane za svoju buduću web lokaciju. Cijene kreću od 3 do 30 USD mjesečno – više o tim u nastavku
 2. Registrirajte se s odabranim web domaćinom
 3. Tijekom postupka registracije označite potvrdni okvir da biste naznačili da želite da WordPress bude instaliran u vašoj postavi (čitajte: domaćin će vam WordPress automatski instalirati)
 4. Dovršite kupovinu hostinga i prijavite se na svoju novu WordPress nadzornu ploču
 5. Konfigurirajte svoju web lokaciju, odaberite dizajn

Kao što vidite, postupak izrade web mjesta razlikuje se ovisno o tome koga ste odabrali – WordPress.com ili WordPress.org.

Iako vam WordPress.com daje potpuno besplatan plan, ograničeni ste u onome što zapravo možete učiniti s tom web stranicom:

 • Možete koristiti samo poddomene WordPress.com – ne možete povezati prilagođeno ime domene
 • Na vašoj web lokaciji postojat će vlastito oglašavanje WordPress.com – od tih oglasa ne možete ništa zaraditi
 • Dobivate samo 3 GB prostora za pohranu web mjesta
 • Ne možete upotrebljavati web lokaciju u bilo koju komercijalnu svrhu
 • Dobivate ograničen izbor tema i web stranicu ne možete proširiti dodacima

Ako želite dobiti malo više mogućnosti, možete dobiti jedan od plaćenih planova. Evo kako se stvari odigravaju:

Bilješka. Imajte na umu da, dok gornje tablice kažu "korisničko ime domene", to ne znači da zapravo dobijate paket. To još uvijek morate plaćati odvojeno.

Kad stvari zbrojite, pokretanje pristojne komercijalne web stranice na WordPress.com koštat će vas oko 111 dolara godišnje (8 USD mjesečno za sam WordPress.com + 15 USD godišnje za naziv domene).

Za usporedbu, s WordPress.org-om morate uložiti novac unaprijed, ali ulaganje je uglavnom sve manje, posebno za nove web stranice.

Da biste pokrenuli web mjesto s WordPressom, morate se pronaći web poslužitelj i naziv domene (o čemu morate voditi računa potpuno odvojeno od onoga što ste dobili od WordPress.org).

Kako se ispostavilo, visokokvalitetni hosting paket za WordPress web mjesto možete dobiti oko 35 dolara godišnje. Kad smo faktor cijene domene, to je to Sveukupno 50 USD za pokretanje web stranice koja se temelji na WordPress.org. Otprilike polovica onoga što biste platili s WordPress.com.

Jedini težak dio je kako odabrati web domaćina koji je kvalitetan. Ovdje imamo cjelokupnu usporedbu najboljih opcija, ali ako nemate vremena za sve to, jednostavno prijeđite na Bluehost i od njih potražite postavku hostinga. Riječ je o cijenjenoj tvrtki s mnoštvom opcija za WordPress. Evo što je dobro u ponudi Bluehosta:

 • Plan hostinga za WordPress možete dobiti po 2,95 USD mjesečno
 • Dobivate besplatno ime domene prve godine
 • Automatski se instalira WordPress
 • Dobijate automatska ažuriranja WordPress softvera

Do neke mjere, Bluehost djeluje vrlo slično ovdje WordPress.com, ali je samo jeftinije. Općenito, također se možete koristiti neograničenim temama na svojoj web lokaciji i instalirati sve dodatke koje želite. U osnovi imate slobodu raditi što god želite, poboljšati bilo što i prilagoditi sve što je potrebno o vašoj web lokaciji. WordPress.com će vam i dalje dati samo ograničeni pristup prilagodbama, čak i ako pristanete platiti premiju.

Iako je možda rano skočiti na kupnju vašeg hostinga, kad ste spremni za to, obavezno upotrijebite gornju vezu za Bluehost. Ipak, to je povezanost (što znači da ćemo dobiti malu proviziju), također će otključati 2,95 USD u odnosu na 3,95 USD snižene cijene za vas. Nećete dobiti ovaj popust ako posjetite web lokaciju Bluehost na bilo koji drugi način osim putem gornje veze.

�� WordPress.com vs WordPress.org – detaljniji korak

Napomena: Radije biste pogledali videozapis o glavnim razlikama između WordPress.com i WordPress.org?

Kliknite ovdje

WordPress.com vs WordPress.org: sveukupnoWordPress.com
WordPress.org
Nudi besplatan hosting, ali ograničava prostor vaše web stranice na 3 GB na besplatnom planu.Ne dolazi s besplatnim hostingom Domaćin ćete morati sami potražiti i zasebno ga platiti.
Daje vam besplatni poddomena. Nešto poput YOURSITE.wordpress.com. Ako želite prilagođenu domenu, morat ćete nadograditi na plaćeni plan. Morate sami dobiti prilagođenu domenu (dodatni troškovi vrijede).
Dobivate osnovnu sigurnost i sigurnosne kopije koje se obrađuju za vas.Postoji određena razina sigurnosti vašeg web-domaćina, ali većim dijelom morate sami osigurati svoje web mjesto. Isto vrijedi i za sigurnosne kopije – one koje morate omogućiti i putem dodataka.
Sve o tehničkim performansama vaše web stranice vodi tim koji stoji iza WordPress.com. Ako ni u jednom trenutku nešto ne uspije, ne možete učiniti ništa nego čekati da tim riješi problem.Morate odabrati dodatke i postavke performansi vaše web stranice. Zahtijeva neki posao, ali vi imate potpunu kontrolu nad onim što se događa na vašoj web lokaciji.
Nudi ograničeni broj tema za odabir. Dolazi s ograničenim mogućnostima prilagođavanja.Omogućuje vam uzimanje i instaliranje bilo koje teme koju želite i također izvršava sve prilagodbe koje želite. Također možete stvoriti vlastite teme ako znate svoj put oko PHP kodiranja.
Omogućuje vam upotrebu dodataka treće strane samo ako imate plan od 25 dolara mjesečno. Za ostale planove imate samo uski raspon unaprijed ugrađenih značajki. Ne možete dodati dodatne značajke na svoju web lokaciju koje već ne postoje u zadanom WordPress.com okruženju.WordPress.org nudi vam slobodu instaliranja bilo kojeg besplatnog ili premijskog dodatka koji želite. Ovo je od vitalnog značaja ako želite prilagoditi web mjesto do točke gdje odgovara vašim potrebama.
Ne možete imati vlastite oglase na svojoj web lokaciji. Međutim, WordPress.com prikazuje * njihove * oglase na vašoj web lokaciji – to je cijena koju plaćate za besplatnu platformu. Da biste uklonili te oglase, najmanje je 4 USD mjesečno.Možete imati onoliko oglasa i onoliko oblika zarađivanja koliko želite (također, odaberite bilo koju oglasnu uslugu koju želite). Dobra vijest je da čuvate 100% svoje zarade.

���� prednosti i nedostaci WordPress.org i WordPress.com

Umjesto da nabrajam svaki pojedinačni skup prednosti i nedostataka, usredotočim se samo na prednosti jedne platforme preko druge. Drugim riječima, ako vidite da je nešto profesionalno za jednu platformu, to znači da ga druga platforma nema.

PRO i CONS: WordPress.com vs WordPress.orgWordPress.com PROS
WordPress.org PROS
Za postavljanje stranice WordPress.com potrebno je manje vremena nego što je potrebno za postavljanje web lokacije WordPress.org.Daje vam puno više mogućnosti prilagodbe od WordPress.com-a.
Mogu ih koristiti novorođenčadi. Čak i ako vam je prvi put pokretanje web stranice, ipak ćete sve moći sami.To je besplatna i open source platforma.
Pobrinite se za ažuriranje i sigurnosno kopiranje web lokacije automatski, tako da se ne morate brinuti ni o čemu.Potpuno kontrolirate svoju web lokaciju. S njom možete raditi što god želite.
Besplatno je za jednostavno i malo web mjesto, a vi dobivate tehničku podršku.Možete koristiti prilagođene teme i prilagođene dodatke.

�� Kako odlučiti između WordPress.com i WordPress.org?

U većini situacija WordPress.org je namijenjen onima koji se ne boje umazati ruke i onima koji žele imati potpunu kontrolu nad svojim web mjestima. To je također savršena platforma za sve vrste poslovnih stranica i profesionalnih projekata.

S druge strane, WordPress.com je izvrstan za osobne blogove i web stranice bez komercijalne namjere.

Evo jednog bočnog da vam pomogne da odlučite:

WordPress.com

 • omogućuje vam da brzo napravite web mjesto
 • nudi 100% besplatni plan
 • ne daje vam potpunu kontrolu nad web mjesto
 • upotreba je vrlo jednostavna ako nemate puno iskustva s web stranicama
 • ima savršen smisao za male osobne projekte / blogove
 • omogućuje vam odabir samo ograničenog broja tema (dizajna) i ne dopušta vam da stvorite svoju
 • ima ograničene mogućnosti proširenja

WordPress.org

 • daje vam potpunu kontrolu nad vašom web stranicom
 • omogućuje vam upotrebu prilagođenog dizajna
 • ne ograničava načine na koje možete unovčiti web mjesto (izvrsno za poslovne web stranice)
 • je nevjerojatno prilagodljiv
 • traži da kupite vlastiti hosting i ime domene
 • iako je sam WordPress besplatan, zapravo će vam otvaranje web stranica za javnost koštati 35-50 dolara godišnje – možete započeti s Bluehostom kako biste dobili jeftiniju opciju za prvu godinu

�� Daljnje čitanje

 • Razmišljate o ulaganju u bloganje? Evo našeg cjelovitog vodiča o tome kako započeti blog … na temelju našeg stvaranja bloga od ničega do 150 000 više čitatelja mjesečno.
 • Evo kako instalirajte WordPress nakon što ga preuzmete s WordPress.org.
 • Trebate pomoć u svom radu na WordPressu? Evo kako pronaći outsourcera koji će vam pomoći u postavljanju stranice WordPress.org.

Pa što će biti za tebe? WordPress.com ili WordPress.org?

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

* Ovaj post sadrži partnerske veze, što znači da ako kliknete na jednu od veza proizvoda i kupite proizvod, primit ćemo malu naknadu. Bez brige, i dalje ćete plaćati standardni iznos, tako da nema troškova.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map