Vizualizacija podataka u WordPressu: kako to učiniti (s primjerima, dodacima i alatima)

Vizualizacija podataka u WordPressu: kako to učiniti (s primjerima, dodacima i alatima)

Vizualizacija podataka u WordPressu: kako to učiniti (s primjerima, dodacima i alatima)
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Vizualizacija podataka u WordPressu


Korištenje vizualizacije podataka u WordPressu izvrstan je način za poboljšanje redovitog tekstualnog sadržaja i bolju komunikaciju podataka i koncepata s čitateljima.

Dok "vizualizacija podataka" zvuči fantastično, to je zaista samo pojam za grafičku prezentaciju informacija ili podataka kako bi čitatelji lakše shvatili ideje, trendove ili obrasce.

Taj posljednji dio je najvažniji – to nije samo bacanje podataka o posjetiteljima. Umjesto toga, to je koristeći podatke da ispričate priču na vizualni način. ����

U ovom postu objasnit ćemo kako možete početi koristiti vizualizaciju podataka u WordPressu:

 • ✅ Prikazujemo vam nekoliko primjera uobičajenih implementacija vizualizacije podataka kako biste potaknuli neke ideje.
 • Dijeljenje četiri WordPress dodatka za vizualizaciju podataka i alata pomoću kojih možete pokrenuti vizualizaciju podataka bez potrebe za tehničkim znanjem.
 • Završavajući s nekoliko savjeta stručnjaka za vizualizaciju podataka.

Započnimo…

�� Šest primjera vizualizacije podataka u WordPressu

U ovom prvom odjeljku pokazat ćemo vam nekoliko primjenjivih primjera kako možete primijeniti vizualizaciju podataka u WordPressu bez posebnog znanja.

Zatim ćete u sljedećem odjeljku saznati o nekim dodacima i alatima koji će vam pomoći da implementirate ove primjere.

Osnovni grafikoni i grafikoni (pita, traka, crta itd.)

Najjednostavniji način za započinjanje vizualizacije podataka u WordPressu je s nekim osnovnim tablicama i grafovima. Čak i samo korištenjem torte ili šipke ljestvice posjetiteljima možete znatno olakšati razumijevanje podataka koje dijelite s njima

Na primjer, ovaj bar grafikon iz stupca Pet medija olakšava otkrivanje povećanja udaljenosti putovanja za različite NCAA sportove. To je puno razumljivije od dijeljenja tih podataka kao popisa, zar ne?

Primjer bar grafikona

Općenito:

 • Linearni grafikoni su dobri za prikazivanje promjena u vremenu za jednu ili više grupa.
 • Okrugli grafikoni najbolje su za usporedbu dijelova cjeline bez promjena u vremenu.
 • Stupni grafikoni su dobre za usporedbu različitih skupina ili za prikazivanje velikih promjena tijekom vremena.
 • Površinski grafikoni još su jedan način praćenja promjena kroz vrijeme za jednu ili više grupa.

Usporedne tablice

Usporedne tablice odličan su način za brzo predočenje važnih razlika između različitih cjelina.

Tablice podataka koristimo u većini naših postova za usporedbu različitih dodataka ili usluga kako bi čitateljima olakšali pronalazak pravog alata.

Na primjer, tablica za usporedbu u našem postu s najboljim upraviteljima lozinki pomaže posjetiteljima da brzo uoče ključne razlike između alata za upravljanje lozinkama bez prisiljavanja na čitanje odlomaka teksta:

primjer jednostavne tablice

Infografika

Osim što je popularna strategija izgradnje veza, infografika je također odličan način za stvaranje čitavih priča o vizualizaciji podataka.

Odnosno, umjesto pojedinačnog grafikona ili grafikona, infografika obično uključuje višestruke metode vizualizacije podataka koje se odvijaju zajedno kako bi prenijele informacije.

Na primjer, naša WordPress hosting infografika koristi razne mjerače i ikone da bi ispričala priču o WordPress hostingu.

Vremenska crta događaja

Vremenska traka s događajima kombinira grafikon linija ili područja s određenim događajima. Ideja je da budete u mogućnosti ne samo komunicirati o promjenama tijekom vremena, nego i označiti ključne događaje koji su doveli do tih promjena.

Pogledajte, na primjer, kako ove vizualizacije podataka iz časopisa Anthropocene povezuje ključne događaje s promjenama emisije CO2:

Vremenska crta s primjerom događaja

Ilustrirani

Slikovni prikaz kombinira grafiku s podacima grafikona. To je u osnovi poboljšanje podataka koji bi se inače mogli komunicirati jednostavnijim grafikonomom dodavanjem slike ili ikone koja se povezuje s pričom.

Pogledajte, primjerice, ovu slikovnicu od Stephena Wildish-a prikazom sadržaja različitih vrsta čuvara:
Slikovni primjer

Vizualizacije karata

Karte su sjajan način komuniciranja podataka o određenim lokacijama.

Jedan popularan način prikazivanja gustoće podataka s obzirom na geografske lokacije je karta s mjehurićima.

Na primjer, ovu kartu mjehurića brzo prenosi gustoću meteorskih udara širom svijeta:

Primjer karte mjehurića

Drugi način vizualizacije geografskih podataka je pomoću choropleth karte. Ovom vrstom vizualizacije svako je zemljopisno područje zasjenjeno tipkom u boji (garantiram da ste to vidjeli – jednostavno to ne znate po imenu!).

Karte Choropleth su dobre za prikazivanje proporcije, a ne ukupne vrijednosti poput gornjeg primjera karte mjehurića.

Na primjer, ova choropleth karta iz UC Davisa brzo pokazuje postotak siromaštva od strane američke države:

Primjer Choropleth karte

Dobijte više primjera vizualizacije podataka pomoću Data Viz Project

Ako želite malo više inspiracije za vizualizaciju podataka u WordPressu, Projekt Data Viz je sjajna web stranica koja prikazuje raznovrsne više nišnih pristupa vizualizaciji podataka, poput histograma i leptir ljestvica.

�� Četiri WordPress dodatka za vizualizaciju podataka koji će vam pomoći da započnete

Sada za sljedeće pitanje – kako zapravo možete primijeniti te primjere vizualizacije podataka na svoju web stranicu WordPress?

Evo nekoliko dodataka i alata za vizualizaciju podataka pomoću kojih posjetitelji web stranice mogu razumjeti podatke …

1. Dodatak vizualizatora

Visualizer je WordPress dodatak za vizualizaciju podataka koji vam pomaže stvoriti razne tablice, grafikone i grafikone s vaše WordPress nadzorne ploče.

Dolazi s 12 različitih brzih i interaktivnih grafikona i grafikona, uključujući sve, od jednostavnih linija i kolača do naprednijih implementacija poput geografskih karata i rasporeda:

Vrste vizualnih dodataka

Možete dodati svoje podatke izravno u WordPress koristeći Excel sučelje. Ili možete uvesti iz Google tablica ili CSV-a, uključujući mogućnost automatske sinkronizacije podataka radi stalnog ažuriranja grafikona i grafikona.

Vizualizator je odlična opcija ako tražite način za uključivanje interaktivnih grafikona i grafikona kao dio postojećeg WordPress sadržaja, a ne, recimo, stvaranje samostalne infografske slike koja se može ugraditi drugdje.

Visualizer ima ograničenu besplatnu verziju na WordPress.org. Nakon toga, plaćeni planovi počinju od 59 USD, iako će vam trebati plan za razvojne programere u iznosu od 149 USD ako želite automatski sinkronizirati svoje karte i grafikone kako biste ih ažurirali.

2. Adioma

Adioma je alat temeljen na oblaku koji vam pomaže stvoriti infografiku.

Dok vam Visualizer više pomaže u prikazivanju točkovnih grafikona i grafikona, Adioma vam daje malo više fleksibilnosti u dizajnu kako biste stvorili prilagođenu infografiku za prikaz podataka, iako imate manju fleksibilnost kada su u pitanju stvarni grafikoni i grafikoni.

Evo primjera vrste infografika koje možete stvoriti pomoću Adioma – primijetite kako je malo više usredotočen na ikone i vizualiziranje veza / vremenskih linija, a ne tvrdih podataka:

Primjer iz Adioma

Adioma nudi sedmodnevno besplatno probno razdoblje. Nakon toga, planovi počinju od 39 dolara mjesečno.

3. Infogram

Infogram sjedi između programa Visualizer i Adioma. Kao i Adioma, to je oblačni alat koji nudi grafičko sučelje za izgradnju alata koji vam pomaže stvoriti infografiku.

Međutim, to ide i puno dalje od Adioma kada je u pitanju umetanje grafikona i karata u vašu infografiku, uz mogućnost umetanja 35+ grafikona i 550+ vrsta karata, uključujući mogućnost uređivanja podataka izravno u uređivaču Infograma (ili povežite se s vanjskim izvorima poput Google tablica ili CSV-a):

Infogram pomaže pri vizualizaciji podataka u WordPressu

Kao takav, Infogram nudi dobru opciju ako želite kombinirati grafikone / karte s Canva uređivačem teksta i slika.

Infogram ima ograničen besplatni plan. Nakon toga, plaćeni planovi počinju od 19 dolara.

4. Datawrapper

Datawrapper je alat za vizualizaciju koji cilja novinare koji traže načine za vizualizaciju podataka u izvještavanju. Koriste je novinari u velikim publikacijama poput Bloomberga i Fortunea.

Iako je to ono što je na marketinškoj kopiji, definitivno vam nije potreban novinar da biste imali koristi od ovog alata, a lako je koristiti grafikone koje kreirate na svojoj web stranici WordPress.

Datawrapper vam može pomoći da stvorite osnove kao što su traka, pita i područje grafikona. Ali mislim da se taj alat zaista izvrsno nalazi u nekim od nižih mogućnosti vizualizacije podataka koje nudi.

Na primjer, karta Locator omogućuje vam stvaranje stvarno zanimljivih vizualizacija za fizičke točke lokacije:

Mapa lokacije omotača podataka

Slično tome, karta simbola pruža izvrsnu mogućnost za isticanje gustoće u određenim područjima:

Mapa Datawrapper

Datawrapper vam omogućuje da besplatno kreirate jedan grafikon / kartu mjesečno. Nakon toga, plaćeni planovi počinju od 29 € mjesečno.

�� Dva kratka savjeta za pomoć u vizualizaciji podataka u WordPressu

Prije nego što dovršimo vodič za vizualizaciju podataka u WordPressu, propustimo kratke savjete o tome kako učinkovito koristiti gore navedene alate za vizualizaciju podataka..

Prvo razmislite o poruci

Kada koristite vizualizaciju podataka u WordPressu, lako se previše fokusirati na dizajn grafikona ili infografike. Iako je dizajn svakako važan, ne bi vam trebao biti prvi fokus prilikom vizualizacije podataka.

Kao Alberto Cairo kairskog studija za vizualizaciju podataka objašnjava:

"Informacijska grafika trebala bi biti estetski ugodna, ali mnogi dizajneri razmišljaju o estetici prije nego što razmišljaju o strukturi, o samim informacijama, o priči koju bi grafika trebala ispričati."

Zato zapamtite – poruka i priča dolazi na prvom mjestu. Dizajn je upravo tu da podrži tu poruku.

Manje je više

Drugo iskušenje je baciti što više podataka o svojim posjetiteljima. Uostalom, ako su neki podaci dobri, više podataka mora biti bolje, točno?

Nije nužno…

Upamtite, pokušavate ispričati priču, a ne bacati podatke na ljude. Čuvajte svoje podatke što je jednostavnije moguće kako biste točno mogli reći priču koju želite priopćiti.

Kao Garr Reynolds, autor Prezentacija Zen, objašnjava:

"Jednostavnost možete postići u dizajniranju učinkovitih grafikona, grafikona i tablica sjećajući se tri temeljna načela: obuzdati, smanjiti, naglasiti."

��️ Danas započnite koristiti vizualizaciju podataka u WordPressu!

Mislim da bih ovdje trebao reći nešto o slici koja vrijedi tisuću riječi.

Pa, priznajem, ne znam točan tečaj između slika i riječi, ali mogu reći da pametno korištenje vizualizacije podataka u WordPressu može vam pomoći da pričam priče i prenesete značenje učinkovitije od riječi same.

Pokušao sam podijeliti neke od najučinkovitijih, najjednostavnijih tehnika vizualizacije podataka za WordPress korisnike, kao i alate, dodatke i savjete koji će vam pomoći da započnete s vizualizacijom podataka u WordPressu.

Da biste se namočili, možete početi s dodatkom Visualizer da biste kreirali grafikone i grafikone izravno s svoje WordPress nadzorne ploče. Nakon što nadoknadite stvari, možete početi koristiti ostale alate za izradu infografika, naprednijih karata lokacija i puno više.

Imate li pitanja o korištenju vizualizacije podataka u WordPressu? Pitajte dalje u komentarima!

Ne zaboravite se pridružiti našem tečaju o ubrzanju ubrzanja stranice WordPress. Pomoću nekih jednostavnih ispravki možete smanjiti vrijeme učitavanja za čak 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector