WordPress.com срещу WordPress.org – Каква е разликата?

WordPress.com срещу WordPress.org – Каква е разликата?

WordPress.com срещу WordPress.org – Каква е разликата?
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Цялото нещо в WordPress.com срещу WordPress.org е наистина объркващо. За всички.


Първо, и това трябва да се каже веднага, WordPress.org и WordPress.com са два напълно различни уебсайта / организации / уеб решения.

С други думи, едното ще ви даде съвсем различно * нещо * от другото.

Знам, че това е странно. Не са много случаите, в които марката е ".COM" домейнът е напълно отделен от неговия ".орг" домейн. Просто сме свикнали да виждаме едно и също нещо при всяко разширение на домейн, което може да има марка.

Е, просто е различно за WordPress.

Но преди да обсъдим разликите между WordPress.com срещу WordPress.org, нека разберем най-важното парче от пъзела:

WordPress.com срещу WordPress.org

Ако просто искате да започнете блог или да създадете уебсайт, тогава можете да пропуснете тази статия и да преминете към тези ръководства:

 • Как да започнете блог с WordPress
 • Как да създадете свой собствен уебсайт за WordPress

Какво е WordPress така или иначе?

Като оставим настрана мистерията .org и .com, нека говорим за секунда чиста WordPress.

WordPress е най-популярният двигател на уебсайтове от всички тях. Това е софтуер, който можете да използвате като операционна система на вашия уебсайт.

Лого на WordPress

С други думи, WordPress е за вашия уебсайт какво представлява Microsoft Windows (или Mac OS) на вашия компютър.

WordPress се използва на повече от 32% от всички уебсайтове и може да обработва всеки тип или размер на уебсайта. Той събира много функции и може да бъде разширен безкрайно чрез допълнителни теми (персонализирани дизайни) и плъгини (допълнителни функции). Наистина е идеалното решение.

Добре, добре, но кои са най-съществените разлики между WordPress.com срещу WordPress.org?

WordPress.com срещу WordPress.org: основните разлики

Ето един лесен начин да запомните каква е разликата … просто погледнете разширението на домейна на WordPress, от което се интересувате:

 • �� WordPress.org – ".орг" означава "организация"
 • �� WordPress.com – ".COM" означава "търговски"

Имайки предвид това, ключовата разлика между WordPress.com и WordPress.org е кой всъщност е хостинг на вашия уебсайт. С WordPress.org вие хоствате собствен сайт (препоръчваме го). WordPress.com, от друга страна, се грижи за всичко това за вас (по-лесно да стартирате, по-малко свобода).

WordPress.com срещу WordPress.org в резюме:

COM

WordPress.com

цялостно цялостно решение за изграждане на уебсайт / не е необходим хостинг / домейн по избор / налични безплатни и платени планове / по-малко технически

орг

WordPress.org

софтуер за уебсайт / с отворен код / ​​безплатно / самостоятелно решение / имате нужда от хостинг и име на домейн, преди да можете да стартирате вашия сайт / отнема известно време, за да преминете през стъпките

�� Кое е по-евтино?

Темата за ценообразуването с WordPress.com срещу WordPress.org е трудна. Има много опции, налични и при двете версии на WordPress, но те също са много различни под капака. Ето го процес, участващ при изграждането на уебсайт или блог с която и да е от платформата, плюс това, което струва:

WordPress.com

 1. Отидете на WordPress.com и се регистрирайте за акаунт
 2. Въведете всички свои данни за достъп за новия акаунт
 3. Задайте име на вашия сайт, изберете дизайн
 4. Изберете плана, който е най-подходящ за вашите нужди. Те отиват от $ 0 до $ 25 на месец – повече за тези по-долу
 5. Регистрирайте нов домейн за сайта, ако сте избрали платен план в предишната стъпка
 6. Завършете настройката и конфигурирайте уебсайта си

WordPress.org

 1. Започнете с избор на уеб хост на трета страна за вашия бъдещ уебсайт. Цените отиват от $ 3 до $ 30 на месец – повече за тези по-долу
 2. Регистрирайте се с вашия уеб хост по избор
 3. По време на процеса на регистрация, поставете отметка, за да посочите, че искате WordPress да бъде инсталиран във вашата настройка (прочетете: ще получите WordPress инсталиран автоматично от хоста)
 4. Финализирайте покупката на хостинг и влезте в новото си табло за управление на WordPress
 5. Конфигурирайте сайта си, изберете дизайн

Както можете да видите, процесът на изграждане на уебсайт е различен в зависимост от това, кого изберете – WordPress.com или WordPress.org.

Въпреки че WordPress.com ви предоставя изцяло безплатен план, вие сте ограничени в това, което всъщност можете да направите с този сайт:

 • Можете да използвате само поддомейна на WordPress.com – не можете да свържете персонализирано име на домейн
 • На вашия сайт ще има собствена реклама на WordPress.com – вие не печелите нищо от тези реклами
 • Получавате само 3 GB място за съхранение на уебсайтове
 • Не можете да използвате уебсайта за комерсиални цели
 • Получавате ограничен избор от теми и не можете да разширите уебсайта чрез приставки

Ако искате да получите малко повече функции, можете да получите един от платените планове. Ето как се развиват нещата:

Забележка. Имайте предвид, че докато таблиците по-горе казват "потребителско име на домейн", това не означава, че всъщност го вкарвате в пакет. Все още трябва да плащате за това отделно.

Когато добавите нещата заедно, пускането на приличен търговски уебсайт в WordPress.com ще ви струва около 111 долара годишно ($ 8 / месец за самия WordPress.com + $ 15 / година за името на домейна).

За сравнение с WordPress.org трябва да инвестирате пари отпред, но като цяло инвестицията обикновено е по-малка, особено за нови сайтове.

За да стартирате уебсайт с WordPress, трябва да хванете уеб сървър и a име на домейн (за което трябва да се грижите напълно отделно от това, което получавате от WordPress.org).

Както се оказва, можете да получите висококачествен хостинг пакет за WordPress сайт на цена около $ 35 / година. Когато разчитаме на цената на домейна, това е Общо $ 50 годишно за стартиране на уебсайт, базиран на WordPress.org. Приблизително половината от заплащането с WordPress.com.

Единствената трудна част е как да изберем качествен уеб хост. Тук имаме цяло сравнение на най-добрите опции, но ако нямате време да преминете през всичко това, можете просто да отидете в Bluehost и да получите настройка за хостинг от тях. Това е уважавана компания с множество опции за WordPress. Ето какво е доброто в предлагането на Bluehost:

 • Можете да получите хостинг план за WordPress на $ 2,95 / месец
 • Получавате безплатно име на домейн за първата година
 • Можете да инсталирате WordPress автоматично
 • Получавате автоматични актуализации на софтуера WordPress

До известна степен Bluehost действа много подобно на WordPress.com тук, но е просто по-евтино. Като цяло, вие също така трябва да използвате неограничени теми на вашия сайт и да инсталирате каквито плъгини желаете. По принцип вие имате свободата да правите каквото искате, да подобрите всичко и да персонализирате всичко необходимо за вашия сайт. WordPress.com все още ще ви предоставя само ограничен достъп до персонализиране, дори ако сте съгласни да плащате премия.

Макар че може да е рано да прескачате да купувате вашия хостинг, когато сте готови да го направите, уверете се, че използвате горната връзка за Bluehost. Това е партньорска връзка (което означава, че ще получим малка комисионна) обаче, той също ще отключи цена с намаление от 2,95 долара срещу 3,95 долара за вас. Няма да получите тази отстъпка, ако посетите сайта Bluehost по друг начин, освен чрез връзката по-горе.

�� WordPress.com срещу WordPress.org – по-задълбочен процес

Забележка: Бихте ли предпочели да гледате видео на основните разлики между WordPress.com и WordPress.org?

Натисни тук

WordPress.com срещу WordPress.org: като цяло

WordPress.com
WordPress.org
Предлага безплатен хостинг, но ограничава пространството на уебсайта ви до 3GB при безплатния план.Не идва с безплатен хостинг. Ще трябва сами да потърсите хост и да го заплатите отделно.
Дава ви безплатен поддомейн. Нещо като YOURSITE.wordpress.com. Ако искате персонализиран домейн, ще трябва да надстроите до платен план. Трябва да получите собствен потребителски домейн (допълнителни разходи се прилагат).
Получавате основна сигурност и архивиране, които се обработват за вас.Има някакво ниво на сигурност от вашия уеб хост, но в по-голямата си част трябва сами да защитите уебсайта си. Същото важи и за архивирането – тези, които трябва да активирате и чрез плъгини.
Всичко за техническите характеристики на вашия уеб сайт се обработва от екипа, който стои зад WordPress.com. Ако нещо не работи в нито един момент, не можете да направите нищо друго, освен да изчакате екипът да отстрани проблема.Можете да изберете плъгините и настройките за ефективност на вашия уебсайт. Това изисква известна работа, но вие имате пълен контрол върху това, което се случва на вашия сайт.
Предлага ограничен брой теми, от които да избирате. Предлага се и с ограничени възможности за персонализиране.Позволява ви да вземете и инсталирате каквато и да е тема, която искате, а също така да извършите всички персонализиране, които искате. Можете също да създадете свои собствени теми, ако знаете как да заобикаляте PHP кодирането.
Позволява ви да използвате плъгини на трети страни само ако получите план $ 25 / мес. За останалите планове получавате само тясна гама от предварително изградени функции. Не можете да добавяте допълнителни функции към вашия сайт, които вече не са предоставени от средата на WordPress.com по подразбиране.WordPress.org ви предлага свободата да инсталирате всеки безплатен или премиум плъгин, който искате. Това е жизненоважно, ако искате да персонализирате вашия сайт до точката, в която той отговаря на вашите нужди ръка за ръкавица.
Не можете да имате свои собствени реклами на сайта си. Въпреки това, WordPress.com показва * техните * реклами на вашия сайт – това е цената, която плащате за безплатната платформа. За да премахнете тези реклами, това е най-малко $ 4 на месец.Можете да имате колкото искате реклами и толкова форми на осигуряване на приходи (също така изберете всяка рекламна услуга, която искате). Добрата новина е, че запазвате 100% от приходите си.

���� Плюсовете и минусите на WordPress.org и WordPress.com

Вместо да изброявам всеки отделен набор плюсове и минуси, се съсредоточавам само върху плюсовете на едната платформа над другата. С други думи, ако видите, че нещо е професионалист за една платформа, това означава, че другата платформа няма.

PROS и CONS: WordPress.com срещу WordPress.org

WordPress.com PROS
WordPress.org PROS
За създаването на сайт на WordPress.com отнема по-малко време, отколкото е необходимо за настройване на сайт на WordPress.org.Дава ви много повече възможности за персонализиране от WordPress.com.
Може да се използва от новаците. Дори ако за първи път стартирате уебсайт, пак ще можете да направите всичко сами.Това е безплатна и отворена платформа.
Погрижете се за актуализирането и архивирането на вашия сайт автоматично, така че не е нужно да се притеснявате за нищо.Вие имате пълен контрол над уебсайта си. Можете да правите с него каквото си поискате.
Безплатен е за прост и малък сайт и получавате техническа поддръжка.Можете да използвате персонализирани теми и персонализирани приставки.

�� Как да решавате между WordPress.com срещу WordPress.org?

В повечето ситуации WordPress.org е предназначен за онези от нас, които не се страхуват да си изцапат ръцете, и тези, които искат да имат пълен контрол върху своите сайтове. Това е и перфектната платформа за всеки тип бизнес сайт и професионален проект.

WordPress.com, от друга страна, е чудесен за лични блогове и сайтове без комерсиални намерения.

Ето едно до друго, което ще ви помогне да решите:

WordPress.com

 • ви позволява бързо да изградите уебсайт
 • предлага 100% безплатен план
 • не ви дава пълен контрол върху сайта
 • е изключително лесен за използване, ако нямате много опит с уебсайтове
 • има идеален смисъл за малки лични проекти / блогове
 • ви позволява да избирате само от ограничен брой теми (дизайни) и не ви позволява да създавате свои
 • има ограничени възможности за разширение

WordPress.org

 • ви дава пълен контрол върху вашия уебсайт
 • ви позволява да използвате персонализиран дизайн
 • не ограничава начините, по които можете да осигурите приходи от сайта (чудесно за бизнес уебсайтове)
 • е невероятно приспособима
 • изисква да закупите свой собствен хостинг и име на домейн
 • въпреки че самият WordPress е безплатен, всъщност пускането на уебсайт за обществеността ще ви струва $ 35-50 годишно – можете да започнете с Bluehost, за да получите по-евтината опция за първата година

�� Допълнителна информация

 • Мислите да влезете в блогове? Ето нашето пълно ръководство за това как да стартирате блог … въз основа на нашия опит в изграждането на този блог от нищо до 150 000+ читатели месечно.
 • Ето как да инсталирайте WordPress, след като го изтеглите от WordPress.org.
 • Нуждаете се от помощ при работата си в WordPress? Ето как да намерите аутсорсър, който ще ви помогне да създадете сайт на WordPress.org.

И така, какво ще бъде за теб? WordPress.com или WordPress.org?

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

* Тази публикация съдържа партньорски връзки, което означава, че ако кликнете върху някоя от връзките към продукта и след това закупите продукта, ще получим малка такса. Без притеснения, все пак ще плащате стандартната сума, така че да няма разходи от ваша страна.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector