Ръководство за начинаещи за интервюта в блога – Как да проведете интервю за вашия блог

Ръководство за начинаещи за интервюта в блога – Как да проведете интервю за вашия блог

Ръководство за начинаещи за интервюта в блога – Как да проведете интервю за вашия блог
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Днес ще ви преведем как да проведете интервю за вашия блог – от момента, в който решите да интервюирате някого, чак до публикуването и пускането на пазара в интервюто за вашия блог..


Как интервютата могат да революционизират вашия блог (и живота ви)

Интервютата са чудесен начин да увеличите авторитета на блога си и да разнообразите съдържанието си. Те могат да бъдат публикувани сами по себе си или да се използват като изходен материал за други статии. Цитати от интервюта от множество експерти могат да бъдат събрани в една, задълбочена статия (като тази).

Те са някои от най-многостранното съдържание наоколо. И те също са един от най-лесните начини да накарате работата си пред нова аудитория. Повечето интервюирани имат свои собствени фенове и можете да се обзаложите, че ще споделят интервютата си с тези фенове в социалните медии и вероятно дори с постоянна връзка на уебсайта си.

Не на последно място, но със сигурност не на последно място, всяко интервю е възможност за разширяване на вашата мрежа. Най-добрите хора за интервю са същите експерти и влияещи във вашата област, които могат да помогнат на вашия бизнес да расте. Интервюто им е чудесен начин да започнете връзка. Започнах няколко невероятни професионални взаимоотношения чрез интервюта, най-вече с Алън Бах от Галант рицарски игри, компания, за която сега направих няколко проекта.
как да проведем интервю за вашия блог

Как да изберем подходящите хора за интервюта в блога

Интервютата в блога са също толкова интересни, колкото и хората, които са интервюирани. И те трябва да бъдат интересни за вашата публика, а не само за вас.

Изградете рамка за избор на интервюирани

За серията от Пиратски интервюта в нашия блог на партньор, ThemeIsle, екипът излезе със следните критерии:

На първо място, интервюираните трябва да бъдат част от нишата, за която пишем – в случая WordPress.

Второ, правим списък с хора, които са повече или по-малко известни в общността или които работят за компания, за която хората са чували преди.

Друг критерий е степента на отговор, тъй като не всеки отговаря на нашата покана. Опитваме се да вземем решение за хора, които изглеждат по-достъпни и вероятно ще приемат да бъдат интервюирани.Аделина Тука
Блог интервюта на ThemeIsle

С други думи:

 • Работата им трябва да се фокусира върху правилната ниша – Вашите интервюта трябва да са свързани с основната тема на вашия блог.
 • Те трябва да бъдат известни във вашата индустрия – Вашите читатели трябва да се интересуват какво трябва да кажат интервюираните.
 • Те трябва да бъдат достъпни – Хората, които реагират на феновете в социалните медии, е по-вероятно да ви реагират.

Създайте собствен списък на основните положения на анкетираните, като започнете от факторите, споменати по-горе. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, включват основните канали за социални медии на анкетирания, техния размер на аудиторията и цялостната им марка.

Вероятно ще получите няколко идеи за първоначалните си интервюирани, докато очертаете задължителните си критерии. Напишете тези имена в отделен документ, докато вървите. Ще ги използвате, за да изпълните следващата стъпка на процеса:

Създайте списък с потенциални интервюирани

След като разберете какво търсите, е време да намерите конкретни хора, които да се представят. Някои хора няма да отговорят, така че е важно да създадете списък, дори ако правите само едно интервю. Добро правило е да имате поне два пъти повече потенциални интервюирани, колкото е необходимо. Ако получите повече интервюта, чудесно, но ако получите отговори само от половината хора, пак ще имате всичко необходимо.

Как намирате тези имена? Има две основни стратегии, които можете да използвате, когато започвате: мозъчна атака и търсене чрез социални медии.

�� Мозъчна атака

Шансовете са доста високи, че вече познавате (или знаете) някои страхотни кандидати за интервю в блога. Забелязали сте, съзнателно или не, имена, които се появяват отново и отново във вашата индустрия.

Това са най-добрите хора, с които да започнете по две причини. Първо, можете автентично да кажете, че сте запознати с работата им и истинският комплимент ги прави по-склонни да ви помогнат. Второ, ако вече сте чували за тях, те са достатъчно важни, за да си струва да разпитате.

Така че вземете таймер, отворете тетрадка или документ на Word и имената на мозъчната атака за 5-10 минути. В крайна сметка ще искате да проследявате кандидатите за интервю в електронна таблица, но празните тетрадки / Word документи насърчават ума ви да мисли по-свободно.

Не мислете твърде силно за тези имена и не започвайте да кръстосвате хората. Искате да получите възможно най-много имена – можете да стесните списъка по-късно.

�� Използване на социални медии

Социалните медии са идеален инструмент за намиране на хора, които са достатъчно интересни и влиятелни, за да направят отлични кандидати за интервю. Един поглед върху потребителските профили в социалните медии може да ви каже колко голяма е аудиторията му, защо е привлекла тази аудитория и колко отзивчива е към тази аудитория.

Има няколко начина да направите това, в зависимост от предпочитаните от вас мрежи за социални медии:

 • Гледайте популярни хаштагове в Twitter и Instagram, като обръщате специално внимание на хората, чиито публикации редовно са изброени в "Връх" категория
 • Вижте Twitter чатове, подходящи за вашата индустрия. Обърнете внимание кой управлява чатовете и всички специални гости, които имат
 • Търсете популярни канали в YouTube, свързани с вашата ниша. Добавете създателите и всички специални гости в списъка си
 • Обърнете внимание на хора, представени в топ блогове и подкасти във вашата индустрия
 • Разгледайте топ издателите на LinkedIn, които пишат по теми, свързани с вашата аудитория
 • Попитайте аудиторията си в социалните медии за предложения

След като се установи серията ви за интервю, вие също ще можете да отправяте повиквания за теми за интервю в социалните си медии, но това не е чудесна тактика за начинаещи. Повечето от хората, които си струват да бъдат интервюирани, се търсят редовно от медийните агенции. Те няма да дойдат при вас, освен ако не знаят кой сте – и смятат, че блогът ви заслужава времето.

Как да подходим към хората относно интервютата в блога

Създаването на вашия списък с потенциални интервюирани беше лесната част. Всъщност да достигнете до тези хора може да бъде нервно-уморително, особено ако те са хора, на които се възхищавате. Но не е нужно да бъде Не забравяйте, че ги каните да дойдат да говорят за работата си във вашата платформа. Те ще бъдат поласкани, че сте мислили за тях, дори ако не могат да направят интервюто.

Как се пишат заявки за интервю

Вашето искане трябва да бъде възможно най-кратко и кратко. Има четири части информация, които абсолютно трябва да включите:

 • Кой си ти
 • Как знаете кой е кандидатът за интервю
 • Защо се обръщате към тях
 • Как могат да продължат напред с процеса на интервю

Можете да опростите този процес, като създадете шаблон за заявка за интервю. Това е шаблонът, който използвах за интервюта в моя авторски блог:

Уважаеми (име),

Казвам се Даяна Ган и съм голям фен на (твоята работа). Аз също съм писател и блогър в http://www.thedabbler.ca, където публикувам интервюта с автори всяка седмица. Днес се обръщам към него, защото бих се радвал да ви представя и (вашата работа) в тази серия от интервюта.

Интервютата са дълги 8-10 въпроса и могат да се провеждат по Skype или по имейл, каквото предпочитате.

Ако се интересувате от участие в тази поредица от интервю, моля, изпратете имейл обратно с предпочитания от вас метод за интервю и всякакви теми, свързани с писането, които сте особено заинтересовани да обсъждате по време на интервюто.

Благодаря ви за отделеното време,

Даяна
http://www.thedabbler.ca

Този шаблон работи по няколко различни причини:

 • Получателят вижда коя съм веднага
 • Показва, че съм запознат с работата им и им плащам комплимент
 • Тя включва конкретни подробности относно интервюто, така че кандидатите могат да вземат информирано решение
 • Обяснява точно как да отговорят, ако се интересуват от интервюто

Ще трябва да промените детайлите, но можете да използвате подобен формат за собствените си заявки.

�� Професионален съвет: Насърчавайте интервютата на живо чрез телефон, Skype или Google Hangout, когато е възможно. Интервютата на живо получават по-автентични отговори, а често възникват нови въпроси в момента.

Наближава кандидати за интервю чрез Twitter

Twitter всъщност е мястото, където екипът намери повечето участници в серията от интервюта в блогове ThemeIsle, но това изисква малко по-различен подход.

На първо място, искате да сте сигурни, че ги следвате в Twitter, преди да протегнете ръка. Това ви маркира като фен, което дава на кандидата за интервю повече причина да отговори.

Също така трябва да промените подхода си в Twitter. Първоначалната ви заявка трябва да включва само две части информация:

 • Защо се приближавате до този човек
 • Как да отговоря, ако се интересуват от интервюто

Кой сте, вече се вижда в Twitter; ако искат да знаят повече, могат да проверят вашия профил. Тъй като вече ги следвате, те могат също така да приемат, че ги знаете.

Как да проведем интервю за вашия блог

Сега, когато сте намерили хора, желаещи да бъдат интервюирани за вашия блог, е време да се запознаете със самите интервюта.

Следвайте тези пет стъпки, за да си осигурите страхотно интервю:

1. Подгответе въпросите

Въпросите, които задавате, могат да направят или прекъснат интервю, така че искате да изберете правилните.

Измислете възможни въпроси за пет минути, записвайки всеки въпрос, който се сетите. След това стеснете списъка до 5-10 най-интересни въпроси. Искате достатъчно, за да имате цялата необходима информация, дори и да не възникнат нови въпроси.
Авторски списъци на главниДокументът, който използвах, за да съхраня всички потенциални въпроси за интервю

Някои блогъри също обичат да изпращат интервюираните предварително въпросите, но намирам, че задаването на въпроси за първи път по време на интервюто получава по-автентични отговори.

�� Професионален съвет: Компилирайте всички въпроси, които използвате, в един документ. След това можете да изтеглите от този основен списък за всяко ново интервю, което правите, така че да не започвате от нулата всеки път.

2. Изберете времето и технологията

Има няколко начина за действително провеждане на интервюто. Най-често срещаните методи са разговори по телефона, Skype и Google. Можете също така да провеждате блогови интервюта по имейл или да правите интервю на живо, ако вашият интервюиран е местен.

Опитайте се да предложите няколко опции, когато е възможно, така че интервюираните да изберат най-удобно. Ще искате да направите същото с планирането; дайте им разнообразни възможни времеви интервали. Направете това възможно най-лесно за тях.

�� Професионален съвет: Ако искате предимствата на интервюто на живо, но вашият интервюиран не е удобно да разговаря с хората по телефона или във видеообаждане, помолете да използва текстовата функция на Skype вместо това. Това действа като услуга за незабавни съобщения, така че все още говорите на живо, но анкетираният не трябва да споделя гласа или лицето си.

3. Влезте в мисленето за интервю

Забележка: Пропуснете тази стъпка, ако провеждате интервю по имейл.

Отделете половин час преди всяко интервю, за да се освежите, прегледайте бележките си и практикувайте въпросите си. Помислете да медитирате две минути преди интервюто, за да изчистите ума си. Трябва също така да се уверите, че имате чаша вода под ръка, тъй като говоренето, че много ще ви ожаднее.

�� Професионален съвет: Облечете се за всяко интервю, дори и да го правите с телефона в домашния си офис. Десния дрехите могат да повишат увереността ви.

4. Проведете интервюто

Техническите подробности варират в зависимост от начина, по който провеждате интервютата си, но има няколко начина да осигурите отлично интервю на всяка платформа:

 • Опитайте се да съответствате на енергийните нива на вашия интервюиран и използвайте подобен език, за да им помогнете да се чувстват комфортно
 • Практикувайте активно слушане – фокусът ви трябва да е върху това, което казва другият човек, а не към следващия ви въпрос
 • Изчакайте допълнителни секунди, след като мислите, че интервюираният е приключил да говори, преди да отговори на нови въпроси; може да се изумите от това, което излиза с малко допълнително пространство
 • Бъдете готови да изпуснете изцяло първоначалните си въпроси и да преследвате по-интересни теми, ако има такива

Ако правите интервю по имейл, просто изпратете въпросите си и изчакайте интервюирания да отговори.

�� Професионален съвет: Уверете се, че имате начин да запишете интервюто, без значение каква технология използвате. Обичам да правя интервюта по Skype и да ги записвам Amolto Call Recorder (безплатно е!).

5. Незадължително: Изпращане на последващи въпроси

Понякога, когато редактирате интервю, ще разберете, че ви липсва жизненоважна информация. В този момент можете да изпратите последващ имейл с въпрос дали желаят да изяснят няколко неща.

Изпратете най-малкия брой въпроси, необходими, за да получите цялата информация, от която се нуждаете. Искате да имате предвид времето на вашия интервюиран.

Как да използвате интервюта в блога

Най-лесният и често най-ефективен начин за използване на блогови интервюта е да ги публикувате директно във вашия блог като статии.

Ако интервютата ви се проведоха по имейл, това е прост процес. Често можете да публикувате тези интервюта с малки редакции за граматика, яснота, и SEO.

Интервютата на живо са по-трудни. Ще трябва да прегледате записа поне веднъж, вероятно повече, за да намерите най-добрите отговори. Също така ще трябва да решите какво да перифразирате и какво искате да цитирате директно, докато редактирате интервюто във формат на статията..

Можете също да използвате части от интервютата си като източници за други статии, като цитатите в нашата статия за местните инструменти за развитие на WordPress. Това придава на вашите статии журналистически усещане и придава на вашия блог допълнително ниво на авторитет.

За още един пример как да направите това, вижте нашата статия / интервю с Дейвид Браун от TemplateMonster.
цитат

Най-добрите интервюта могат да се използват и по двата начина – просто се уверете, че вашият интервюиран ви е удобен, за да пренареждате цитати.

Как да пускаме на пазара интервюта

След като интервюто ви бъде редактирано и публикувано, можете да го пускате на пазара по същия начин, по който пускате на пазара останалите си статии.

Можете също да използвате платформата на вашия интервюиран за маркетинг. За да увеличите максимално шансовете си да достигнете до аудиторията на вашия интервю, създайте предварително направени съобщения, които те могат да споделят в социалните медии. Трябва също да изпратите всички изображения, които сте създали за статията.

Когато споделяте статията на собствените си социални медийни платформи, винаги маркирайте анкетирания в публикациите си. Почти винаги ще се радват да споделят публикацията ви със свои собствени последващи и може да им напомнят да популяризират статията на други места. Можете да автоматизирате тези съобщения в социалните медии и да разчитате на тласък от вашия интервюиран всеки път, когато излязат.

заключение

Провеждането и публикуването на отлични интервюта в блога може да бъде изтощително, но това е и един от най-добрите начини да подобрите блога си.

Ако се чувствате претоварени, използвайте този контролен списък, за да ви насочи:

 • Изберете всеобхватна тема за интервютата си, или цялостната ви ниша, или нещо по-специфично
 • Мозъчна атака списък с хора, които искате да интервюирате
 • Потърсете кандидати за интервю в социалните медии
 • Незадължително: Попитайте аудиторията си кои искат да видят интервю
 • Следете кандидатите в социалните медии
 • Незадължително: Създайте шаблонни съобщения за приближаване до кандидати за интервю
 • Подходите към кандидатите
 • Изберете въпроси
 • Преговаряйте кога / как ще се проведе интервюто
 • Влезте в мисленето за интервю
 • Проведете интервюто
 • Незадължително: Изпращане на последващи въпроси
 • Редактирайте интервюто
 • публикувам
 • Изпратете предварително писмени маркетингови съобщения / текстове за актуализиране на социалните медии на вашия интервюиран

С времето ще свикнете с ритъма на интервютата и то ще стане по-бързо; когато направих последния си кръг от интервюта в блога, например, те бяха най-лесното ми съдържание за публикуване.

Какво мислите, че интервютата в блога са неразделна част от предлаганото от вас съдържание? С желание да го изстреля?

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Оформление и представяне от Карол К.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector