Най-добрите блог платформи за 2020 г. – Ето къде да стартирате следващия си блог

Изборът между най-добрите блог платформи на пазара може да бъде труден за тези, които тепърва започват работа с блоговете. Има огромен брой опции, като всяка от тях предоставя набор от не толкова различни функции.


И така, как да направите решението си и да изберете платформа, която да се чувства така, както е направена според вас и вашите специфични нужди?

Тук ще ви помогнем с това!

Ето списък на най-добрите платформи за блогове, налични днес, плюс това, което ги прави различни един от друг.

Най-добрите блог платформи

Contents

Основната разлика между най-добрите блог платформи

Платформите за блогове, които са обхванати тук, могат да бъдат разделени на две категории:

 • Услуги за публикуване на блогове – услуга за публикуване на блогове е платформа, където можете да се регистрирате и създадете своя блог; не ви е необходим сървър и можете да използвате съществуващ под домейн на платформата
 • Системи за управление на съдържанието (CMS) – CMS е софтуер, който се хоства на сървър и също трябва да бъде свързан към име на домейн; след това можете да се възползвате от възможностите на CMS и да редактирате публикациите и страниците в блога си по подобие на това как го правите с Google Документи – чрез приятен потребителски интерфейс

По отношение на сложността услугите за публикуване на блогове са най-лесни за използване, но имат ограничена възможност за персонализиране на функции. Ако планирате да създадете блог безплатно, трябва да изберете един от тях.

При CMS възможностите са неограничени – но това идва с цената на поддръжка на сървър и закупуване на домейн.

Като цяло, ако лекотата на използване е първото нещо, което търсите, вероятно ще се справите по-добре с услугите за блогове. Ако пълният контрол и пълната свобода с вашия блог са нещо, което вие цените повече, тогава да отидете с CMS е пътят за вас.

Нашият списък с най-добрите платформи за блогове включва комбинация от двете категории, които обслужват различни потребители.

Без допълнително забавяне, ето нашия списък (без конкретен ред):

Шест от най-добрите сравнени блог платформи

WordPress.org: Самостоятелно хостван WordPress

Самостоятелно хостваната версия на WordPress изисква да изтеглите копие на софтуера WordPress и да го инсталирате на сървър. Въпреки че топ хостинг фирмите ще улеснят тази стъпка за вас, като се грижат за самата инсталация.

Въпреки че тази опция дава най-голяма гъвкавост, тя идва с добавена цена на уеб сървър и име на домейн.

wordpress.org

Кой трябва да използва самостоятелно хостван WordPress?

Самостоятелно хостваният WordPress се превърна в най-популярната платформа за уебсайтове от всички тях и това не означава само блогове. WordPress се използва от повече от 32% от всички уебсайтове онлайн.

WordPress е чудесно решение, ако искате да имате пълен контрол над блога си и да можете да персонализирате всеки аспект от него.

От друга страна, не можете да стартирате WordPress блог безплатно. За да направите нещата от евтината страна, можете да очаквате да плащате около 60 долара годишно.

Ето как изглежда таблото за управление на WordPress:

Табло за управление на WordPress.Org: Добавена гъвкавост на теми и приставки

Каква е цената?

Самият WordPress е софтуер с отворен код, който можете да изтеглите и стартирате локално или на уеб сървър. Някои теми и плъгини обаче могат да бъдат платени.

Освен това, можете да получите хостинг план за около $ 4 / месец. и име на домейн около $ 15 / година.

Прочетете това, за да научите повече за това как да стартирате блог със самостоятелно хостван WordPress (стъпка по стъпка).

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Да, всеки сървър, на който хоствате WordPress, може да бъде свързан с персонализиран домейн.

Какво можете да персонализирате?

С една дума: всичко. Можете да персонализирате дизайна, оформлението и съдържанието на всеки един елемент от сайта.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Тъй като контролът върху целия блог е на уебмастъра, осигуряването на приходи е лесно – или чрез плъгин, или чрез добавяне на персонализиран HTML код към темата.

Ето пет надеждни метода за осигуряване на приходи от блог.

Заключителни мисли на WordPress.org

WordPress е безспорният лидер в света на блоговете. С повече от 32% от всички сайтове, работещи в WordPress, е трудно да се спори, че повечето хора вероятно ще бъдат повече от щастливи, ако изберат WordPress. Това определено е една от най-добрите платформи за блогове, актуални днес.

Blogger (Www.blogger.com)

Blogger е платформа за публикуване на блогове от Google.

Можете да се регистрирате с вашия акаунт в Google и да използвате една от темите по подразбиране, за да започнете с поддомейн blogspot.com.

След няколко минути, вашият блог трябва да бъде на живо.

блогър

Кой трябва да използва Blogger?

Той е предназначен за начинаещи, които искат да започнат бързо, без много караница.

Ето таблото за управление на Blogger със статистика и други опции:

Табло за управление на Blogger със статистика и други опции

Каква е цената?

Blogger като услуга е напълно безплатен за използване.

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Да, можете да свържете блога си с домейн или поддомейн.

Какво можете да персонализирате?

Можете да качвате персонализирани теми и джаджи. Ако знаете HTML, CSS и JavaScript, можете дори да редактирате изходния код на блога си в Blogger.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Да, Google AdSense е вграден в услугата Blogger и активирането му е лесно. Можете също да добавите рекламни услуги на трети страни, като добавите съответния JavaScript в джаджа или в изходния код на вашия блог.

Последни мисли за Blogger

Blogger е една от най-добрите платформи за блогове, за да започнете новия си блог поради кратката крива на обучение и възможността да персонализирате по-късно. По този начин човек може да започне с основните функции в Blogger и в крайна сметка да премине към разширени персонализирани функции, което го прави една от най-добрите платформи за блогове за начинаещи. Ето а подробно сравнение на Blogger и WordPress, в случай, че се интересувате.

среда (Medium.com)

Medium е платформа за публикуване на блогове, която се фокусира върху опита за четене. Тя е основана от Евън Уилямс, който по съвпадение също е съосновател на Blogger, преди да бъде придобит от Google.

В Medium можете да създавате публикации, свързани с вашия потребител, или да създадете публикация с персонализирано оформление. USP на Medium е лесен за използване редактор на блогове, който се фокусира върху вашето съдържание.

среда

Кой трябва да използва Среден?

Подобно на Blogger, той е предназначен за начинаещи, които искат да започнат бързо.

Ето как изглежда интерфейсът, когато добавяте публикация в Medium:

Средният текстов редактор - Добавяне на публикация на носител

Каква е цената?

За издателите Medium е безплатен. Има обаче, абонаментен модел читателите да получат най-доброто персонализирано съдържание.

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Не, тази функция бе оттеглена през ноември 2017 г. Вашата публикация може да бъде хоствана само на medium.com/publication-slug.

Какво можете да персонализирате?

За публикации, които не са свързани с публикация, трябва да използвате темата по подразбиране. За публикации можете да персонализирате заглавките, текстовете и оформлението на вашите публикации. Не можете обаче наистина да влезете в HTML, за да промените отделни елементи. Това е идеално за тези, които нямат познания в уеб технологиите, но оставят другите да искат повече.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Да, но опциите са ограничени и се променят често. В момента има само един начин да печелите – чрез Партньорска програма – програма, в която авторите се заплащат в зависимост от ангажираността на читателите.

Заключителни мисли за Medium

Средният е фантастичен за това, което прави – да даде възможност на човек да чете. Въпреки това, сред другите най-добри платформи за блогове, функциите са ограничени, без опция за свързване на персонализиран домейн или осигуряване на приходи. Може да е ваш избор за еднократна публикация, но вероятно трябва да изберете друга платформа, ако планирате да правите блог в дългосрочен план.

WordPress.com: WordPress, домакин в търговската мрежа

Комерсиализирана версия на WordPress или WordPress.com, както е популярно известно, е платформа за публикуване на блогове, базирана на двигателя на WordPress, предоставена от Automattic.

Можете да прочетете това, за да научите повече за разликите между комерсиалната и хостваната версия на WordPress.

wordpress.com

Кой трябва да използва WordPress.com?

Комерсиалната версия на WordPress е идеална за начинаещи, които все още не са готови да харчат за имена на домейни или разходи за сървър..

Също така, WordPress.com се откроява просто като "по-добре изглеждаща алтернатива на Blogger."

Ето как изглежда таблото за управление в WordPress.com:

Табло за управление на WordPress.com: Ограничени възможности за безплатен план

Каква е цената?

WordPress.com предоставя три плана над и над безплатния план – за лични при $ 4 на месец, Premium при $ 8 на месец и за бизнес на $ 25 на месец.

Личният план ви позволява да използвате персонализиран домейн, премахва местната реклама от WordPress.com и осигурява поддръжка на клиенти. С по-високи планове получавате достъп до повече хранилище с повече възможности за персонализиране.

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Да, но ви е необходим платен план за това.

Какво можете да персонализирате?

Първо, можете да избирате от гама от безплатни теми – дизайни – които ще ви помогнат да създадете отчетлив вид на вашия блог. Можете също да персонализирате темата си по основен начин – добавете джунджурии, менюта и коригирайте оформлението.

За да получите малко повече по отношение на персонализирането, ще трябва да преминете към платен план.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Въпреки че се показват реклами от WordPress, можете да добавяте персонализирани реклами чрез JavaScript в джаджите. За да получите повече свобода обаче, трябва да преминете към платен план.

Заключителни мисли за WordPress.com

Това е добър избор за начинаещ, с възможност за миграция към самостоятелно хоствана версия на WordPress на по-късен етап. Все пак функциите са малко ограничени в сравнение със самонаведената версия на WordPress – повече за която за минута.

Wix (www.wix.com)

Wix е преди всичко създател на уебсайтове, който ви позволява да създавате сайт чрез удобен редактор за плъзгане и пускане.

Можете да избирате от техните 500+ шаблона и след това да прецизирате сайта, за да изглежда така, както искате.

Wix ви позволява да изградите работещ блог в рамките на минути, а също така ще се погрижи за хостинг на блога за вас.

Wix

Кой трябва да използва Wix?

Wix е по-подходящ, ако искате да създадете стандартен уебсайт, а не толкова класически блог. Въпреки че има модул за блогове, това не е фокусът на Wix.

Как можете да персонализирате вашия блог с Wix:

Създаване на сайт в Wix: Персонализиране на елементи

Каква е цената?

Безплатно, плюс Wix има месечни планове от $ 5,00, $ 11,00, $ 14,00, $ 29,00, преобразувани във вашата местна валута. Тези планове варират от свързване на вашия домейн до създаване на пълноценен магазин за електронна търговия.

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Да, въпреки че е налице само в платените планове.

Какво можете да персонализирате?

Wix ви позволява да персонализирате всички елементи в сайта без никакви познания за уеб технологиите. Това варира от различни текстови елементи (заглавие, описание, списък) до изображения, местоположения и форми. Процесът на редактиране на кода на страниците обаче е малко сложен.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Да, можете да добавяте персонализирани реклами чрез HTML елементи в Wix, въпреки че маркови Wix елементи в безплатния план също ще бъдат показани.

Последни мисли за Wix

Wix ви дава много свобода да изразите въображението си, с минимални или никакви познания по програмиране. Както вече казах, блоговете не са в центъра на вниманието на Wix, което не го прави топ избор сред най-добрите блог платформи. Опитните разработчици може също да искат да преминат към опция, която им осигурява повече свобода. Ето как Wix сравнява с другите създатели на сайтове.

призрак (Ghost.org)

Започната от бивш разработчик на WordPress, Ghost е базирана на JavaScript платформа за блогове.

Единствената цел на създаването на Ghost беше фокусът върху блоговете. Въпреки че Ghost предлага търговска версия, тази публикация говори само за софтуера, който можете да използвате на вашия собствен сървър.

призрак

Кой трябва да използва Ghost?

Ghost е добър вариант за някой, който иска гладко публикуване и приятен потребителски интерфейс. Ghost обаче изисква значителни технически умения, за да настрои и пусне.

Ето как изглежда, когато редактирате съдържанието на блога си с Ghost:

Ghost Text Editor: Фокусирайте се върху писането

Каква е цената?

Ghost е софтуер с отворен код и следователно е достъпен безплатно за изтегляне и стартиране (макар че не е толкова лесно да намерите тази връзка за директно изтегляне – изглежда, единствената жизнеспособна опция е чрез GitHub а не официалния уебсайт на Ghost). Има обаче и някои платени теми и приставки за Ghost (както има и за WordPress). В същото време, ако изберете търговската версия на Ghost, трябва да платите абонаментна такса, започваща от $ 29 / месец.

Мога ли да използвам потребителски домейн?

Да. Можете да асоциирате своя Ghost блог с персонализиран домейн.

Какво можете да персонализирате?

Можете да персонализирате почти всеки елемент от вашия блог, въпреки че поддръжката на Ghost по отношение на теми и приставки все още е слаба в сравнение с WordPress.

Мога ли да си осигуря приходи от блога си?

Да, Ghost има възможност да добавя персонализиран код към вашия сайт за реклами.

Заключителни мисли за Ghost

Въпреки че WordPress е по-добър вариант по отношение на поддръжка и персонализиране, човек може да предпочете Ghost, ако оценява непрекъснат интерфейс / издателски опит.

Ето по-задълбочено сравнение между Ghost, WordPress и Medium.

Най-добри блог платформи: заключение

Ние покрихме много основи в това сравнение и се надяваме това да е от полза за тези от вас, които търсят най-добрите платформи за блогове в момента.

Ето подробно обобщение:

 • WordPress.org – самостоятелно хостван WordPress – най-популярната блог платформа от всички тях и страхотна опция за хората, които искат да имат пълен контрол над своя уебсайт / блог
 • Blogger – и платформа за блогове за стари училища за онези, които искат просто да започнат основен блог
 • среда – нова платформа за уеб публикуване, която ви дава публика да чете работата си, но не ви позволява да правите много брандиране или персонализиране с вашия блог
 • WordPress.com – в момента най-добрият вариант за тези, които искат да започнат блог безплатно, но все пак с нетърговска цел
 • Wix – усъвършенстван конструктор на уебсайтове – вероятно добър вариант за тези, които се нуждаят от нещо повече от блог
 • призрак – авангардна платформа за блогове, която има за цел да осигури ясен потребителски интерфейс и превъзходно опит за публикуване; все още не е много популярен сред най-добрите блог платформи

Коя платформа ще използвате за вашия блог? Уведомете ни в коментарите по-долу.

Бележка на редактора Екипът на CodeinWP е изцяло включен в WordPress на хоста. Това е най-универсалната платформа на групата и също така ви дава най-много контрол. Ето как да стартирате блог с помощта на WordPress.

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

* Тази публикация съдържа партньорски връзки, което означава, че ако кликнете върху някоя от връзките към продукта и след това закупите продукта, ще получим малка такса. Без притеснения, все пак ще плащате стандартната сума, така че да няма разходи от ваша страна.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map