Как да напишете добър блог пост: стъпка по стъпка, по целия път от изследванията до писането, редактирането и публикуването

Ако се интересувате да научите как да пишете добра публикация в блога, тогава се страхувам, че нямам добри новини за вас …


Изработката на качествена публикация в блога може да отнеме много – много (!) – време.

Нека ти покажа.

Приложение (а): тази наша публикация, която сравнява три от най-популярните "мега теми" за WordPress – Divi срещу Avada срещу X Theme отне около 16.5 часа.

Както от, от празен екран, чак до удряне на "публикувам" бутон, ни отне 16,5 часа работа.
Това е глава 8 на по-голямо ръководство на как да започнем успешен блог.

Но това може би е малко екстремно, поради дълбочината си и изследванията, които влязоха в него.

Това се казва, не трябва наистина да очаквате да създадете качествена публикация в блога за по-малко от 3-4 часа.

Как да напиша добра публикация в блога

В следващите раздели ще ви покажа какви са точните стъпки. Ето как да напишете добра публикация в блога:

Note Бележка за начинаещи: Как да започнете да създавате нова публикация в блога в WordPressСлед като влезете в административния панел на WordPress, щракнете върху Публикации в главното меню на страничната лента и след това нататък Добави нов. Това ще ви приземи на екран, който изглежда така:

WordPress добави публикация

 • (1) Място за заглавието на публикацията ви. WordPress ще вземе това и ще го покаже на посетителите си точно над тялото на публикацията.
 • (2) Секцията на тялото. Тук можете да напишете публикацията си. Интерфейсът е много подобен на MS Word. Получавате всички основни функции за форматиране на текст (като удебелен шрифт, курсив, подравняване на текст вляво / вдясно / в центъра, създаване на списъци и т.н.), а също така можете да качвате медия, която да върви заедно с текстовото ви съдържание.
 • (3) Можете да добавите изображения към публикацията си, като щракнете върху този бутон.
 • (4) Превключване между Текст и зрителен редактори. Използвайте първия само ако сте поне смътно запознати с HTML код.
 • (5) Най- публикувам секция. Тук е главното публикувам бутонът е, а също и къде можете да коригирате датата на публикуването или състоянието на публикацията.
 • (6) Категории и Tags. Можете да зададете публикацията си на произволен брой категории и / или маркери. От вас зависи как искате да организирате съдържание в блога си.
 • (7) дискусия. Решете дали искате да разрешите коментари в публикацията си в блога или не. Най- "песни и пингбакове" настройката, която можете да оставите без проверка.
 • (8) Препоръчано изображение. Повечето теми на WordPress приемат това представено изображение и го показват някъде на видно място, заедно с публикацията в блога ви. Мислете за това като за изображението, което е най-представителното на публикацията ви в блога.

Може да видите други елементи в този панел – всичко това зависи от точната тема и плъгини, които имате активни, и опциите, които предлагат.

Стъпка 1: Започнете с целта в ума

Всяка публикация в блога, която публикувате, трябва да има конкретна цел зад нея – цел, която искате да продължите с използването на тази публикация.

Знам, че това може да звучи малко "грандиозен" може би, така че нека разделим нещата:

Първо, имате нужда от стратегия за съдържание, когато водите блог. Не можете просто да започнете да публикувате публикации наляво и надясно и да се надявате, че нещата ще се случат по магически начин сами.

Всъщност съставянето на действителна писмена стратегия на блога удвоява шанса ви за успех (данните казват).

(Графики от Visualizer Lite.)

Но какво точно означава това, нали?

Трябва да започнете с основната си цел.

Цел за вашия блог е отговорът на въпроса за "защо блог?" – решаващ елемент, когато измисляме как да напиша добра публикация в блога.

 • Искате ли да изградите марка във вашата ниша и да си направите име?
 • Искате ли да правите пари, като насочвате хората към продуктите и печелите комисионни?
 • Искате ли да продавате свои собствени продукти?
 • Искате ли да уведомите хората за най-новите събития във вашата компания или за някои събития наблизо?
 • Искате ли хората да посещават вашия бизнес с тухли и хоросани?
 • Искате ли да генерирате потенциални клиенти, които след това можете да вземете и проследявате?
 • Или може би има нещо съвсем различно, което е на радара ви …

Каквато и да е целта ви, тя винаги трябва да е основната причина за публикуването на всяка отделна публикация в блога. Всеки път, когато работите върху съдържание, помислете, "Как това ми помага да постигна X?"

Обърнете внимание на следния пример; Това е наш пост, който сравнява най-популярните CDN услуги на пазара. Имаше три основни цели, които искахме да постигнем:

 • Продължете да изграждате нашата марка в общността на WordPress, като предоставяте задълбочен ресурс, от който WordPress професионалистите могат да се възползват.
 • Пораснете нашия бюлетин.
 • Носете допълнителен доход чрез партньорски връзки.

Вижте го, вижте какво мислите за този пост.
MaxCDN-срещу-CloudFlare-срещу-Amazon-CloudFront-срещу-Akamai-Edge-срещу-Fastly

�� Стъпка 2: Изберете правилната ключова дума

Накратко говорихме за ключови думи, когато обсъждахме как можете да шпионирате конкуренцията си – за да видите кои ключови думи оптимизират при създаването на съдържание. Е, изследването на ключовите думи отива много по-задълбочено.

Всяка публикация, която публикувате, трябва да се занимава с конкретна основна ключова дума или ключова фраза.

В идеалния случай тази ключова дума е нещо, което хората търсят много в Google, но няма много други публикации или сайтове, които се състезават да предоставят отговори.

Можете да направите проучване на ключови думи с инструменти като Планировчик на ключови думи в Google или KWFinder. Аз лично се радвам на последното, тъй като се връща с много допълнителни подробности по всяка ключова дума и върши добра работа да предлагам актуални въпроси, които хората могат да имат по темата. Той също така ви казва колко трудно ще бъде да спечелите добро място за тази ключова дума.

Примерен екран:

Как да напиша добра публикация в блога? Започнете с KWFinder

Всяка публикация, която създавате, трябва да има своя ключова дума за фокус. Не дублирайте ключовите си думи. Не би трябвало да имаш повече от една публикация, оптимизираща за една конкретна ключова дума.

�� Стъпка 3: Създайте 5 (или повече) алтернативни заглавия

На този етап имате основната идея за вашия блог пост, най-вече изработен. Това означава, че вероятно заглавието също е грубо разбрано. Но всъщност не бива да се примирявате твърде бързо с окончателно заглавие.

Заглавията имат значение. Като, те наистина – наистина (!) – имат значение. Различни изследвания, направени през годините, сочат, че са заглавия представляват до 80% на всеки успех на дадена статия Въпреки че това в началото може да звучи безумно, всъщност се проверява, когато разгледаме някои от абсолютните лидери в заглавната игра … BuzzFeed и Upworthy.

Всички са любими "Наистина трябва да отлагам в момента!" -уебсайтовете направиха смисъл да се работи върху усъвършенстването на всеки един от техните заглавия … до абсурд. Бъдете уверени, когато видите заглавие като, "Коя си прическа Джъстин Бийбър?" не е случайно.

Например, отчетено е че редакторите на Upworthy предлагат до 25 алтернативни заглавия за всяко съдържание. След това този списък се стеснява до няколко окончателни версии, които са тествани една срещу друга.

Защо правят това? Какво знаят за това как да напишат добра публикация в блога, която ние нямаме?

Е, отново, те го правят, защото заглавията имат значение.

Ако бъдещият ви посетител не се въодушеви, когато види заглавието ви, те никога няма да видят останалата част от публикацията ви, колкото и страхотно да е това.

Затова отделете малко качество, опитвайки се да излезете с по-добри заглавия.

Това всъщност е съвсем просто: Когато се подготвяте да работите върху следващата си публикация в блога, не слагайте клавиатурата на писалката, докато имате пет алтернативни версии на работното си заглавие.

След това, след като сте готови да работите върху публикацията – след като преминете през останалите стъпки, описани по-долу, се върнете отново към идеите си на заглавие и напишете още един кръг от пет нови – оставяйки ви общо 10 алтернативни заглавия.

Ето пример от този блог. Вижте тази публикация. Това бяха разглежданите заглавия:

 • Ето 10 причини, поради които никога не трябва да използвате WordPress
 • 10 всъщност добри причини защо никога не трябва да използвате WordPress
 • 10 напълно законни причини, поради които никога не трябва да използвате WordPress
 • Защо никога не трябва да използвате WordPress: Тези 10 причини всъщност правят смисъл
 • Не използвайте WordPress! Ето 10 причини защо

Нуждаете се от помощ при изписването на заглавия? Опитайте тези инструменти:

Стъпка 4: Подгответе контура

Очертанията са лудо полезни … и вероятно вашият номер 1 lifehack, когато усвоите как да напишете добър пост в блога.

И говоря както за себе си, така и за всички останали, които някога са се опитвали да пишат нещо. Твърде смело изявление? добре.

И все пак очертанията са страхотни поне по три причини:

изяснете идеята си

1. Те ви помагат да изясните идеята си за публикацията. Тук трябва да решите какво точно ще пишете.
по-добра структура

2. Те дават по-добра структура на вашия пост. По-лесно е да видите как нещата се вписват заедно, когато гледате всички подглави наведнъж. Често ще ги пренастроите за по-голяма яснота.
излезте от темата

3. Те ви държат в течение и се уверяват, че публикацията ви не е прекалено дълга и че не излизате от тема.

Очертанието не е необходимо да бъде фантазирано. Дори прост списък е достатъчно добър. Нека ви дам пример. Ето публикация от нашите: MaxCDN срещу CloudFlare срещу Amazon CloudFront срещу Akamai Edge срещу бързо

Това е оригиналният контур:

 • Обяснете какво е CDN.
 • Местоположение на сървъра.
 • Цени и налични функции (плюс всички уникални функции, които може да има всеки CDN).
 • Сравнена ефективност.
 • Техническата настройка – какво всъщност прави всеки CDN под капака.
 • Интеграция в WordPress.
 • Пазарна популярност.
 • Заключение + крайна таблица за сравнение.

Стъпка 5: Направете си изследвания

Поставянето на основата и извършването на достатъчно проучвания преди (и през цялото) писане на блог пост вероятно е най-пренебрегваната част от процеса.

Често се подмамваме да мислим това "Знам тези неща! Мога да пиша от главата си."

Е, суровата истина е, че има много малко блогъри, които се четат, защото хората всъщност се интересуват от тяхното мнение. Повечето хора се интересуват по-скоро какво съдържанието, което блогърът предоставя, може да направи за тях.

Или по-пряко: хората не се интересуват от това, което мислите, те ги интересуват какво има в тях.

Това основно се свежда до едно – Доверие.

Преди да изградите достатъчно доверие, хората нямат причина да вярват на всичко, което казвате.

кино вечер
Мислете си по този начин, ако Кристофър Нолан реши да публикува публикация със заглавие, "Всичко, което знам за създаването на филми в 10 прости точки" но го направи под името Джо Доу, никой няма да се интересува. Ако той подписа собственото си име под една и съща длъжност, е, това вероятно ще е тенденция за всякога!

Това, което се опитвам да кажа, е, че не можете да си позволите да пишете съдържание, основано чисто на собствените си мисли и мнения, когато току-що започвате. Така че тук се появяват твърди данни.

Като проучвате темата си предварително и препращате различни точки от данни, вие ефективно убеждавате читателя си, че трябва да обърне внимание на това, което казвате, тъй като информацията има своите основания някъде. Ето как се изгражда доверие и в крайна сметка как да напишете добра публикация в блога.

Ето какво можете да направите конкретно:

Потърсете казуси, направени от други блогъри. Използвайте ги, опишете ги, посочете ги.
Потърсете изследователски части / изследвания от реномирани източници във вашата индустрия. Изградете своите аргументи и / или съвети въз основа на тези данни. Направете справка с източниците на данни в писмена форма и дайте кредит на хората.
Направете свои собствени експерименти и казуси. Опишете ги подробно. Не оставяйте нищо.
Обърнете се към експерти или влияещи във вашата ниша и ги попитайте за конкретен проблем. Представете техните отговори във вашето съдържание; както направихме тук – 43 блогъри обсъдиха най-мощната си стратегия за социални медии.

Всичко по-горе доказва на вашия читател, че знаете за какво говорите.

Ето пример от този блог – публикация как да оптимизирате целевата си страница ThemeForest. Направихме няколко неща в този пост:

 • направихме собствени изследвания и анализи,
 • се обърнахме към експерти и попитахме за техните мнения,
 • намерихме много примери, които да ни помогнат да направим по-добър случай.

✍ Стъпка 6: "Пишете → Редактиране → Корекция"

Въпреки че това значително ще удължи процеса на създаване на публикация в блога, това също ще направи крайния ефект soooo много по-добър. Ето и нещото:

химилка
Как да напиша добра публикация в блога? Направете го тристепенен процес:

 • Напиши в първия ден.
 • редактиране на втори ден.
 • Проверят на третия ден.

Звучи като прекаляване, но ме чуйте:

Писане Първо, когато ти пиши, трябва да пишете само, без самокорекция в движение. Това самокоректиране е много примамливо. Често смятаме, че фиксирането на изреченията / абзаците ни, докато ги пишем, има смисъл. Изглежда естествено, това е, което направихме, когато пишехме документи за училище. Но това далеч не е ефективно!

Проблемът с редактирането, докато пишете, е, че спира потока от идеи, нарушава творческото ви мислене и затруднява разказването на истории.

Целта при създаването на първата чернова е да извадите колкото се може повече думи и да не се притеснявате как се чете всичко. Просто напишете всичко, за което можете да се сетите, свързано с разглежданата тема. Не се поправяйте на никоя от тях.
EditingThen, след като сте написали цялата чернова, това е кога редактиране може да се проведе. Но нека нещата седят. Върнете се на следващия ден и започнете да работите върху черновата си след това, редактирайте я и я направете по-добра, по-стегната.

Ето няколко допълнителни съвета как да направите това правилно.
Коректура Най-накрая, има коригиране – премахване на всички печатни грешки. Това отново е нещо, което си струва да направите след още един празен ден. Тази почивка просто ви позволява да донесете малко свежи очи, което в резултат ви позволява да забележите някои нови проблеми.

Лично фазата на корекция е също така, когато се грижа за други задачи, свързани с външния вид, като добавяне на изображения към публикацията ми, настройване на оформлението (пример по-долу) и накрая оценяване дали това, което имам в дланта си, вероятно ще ми помогне постигне целта, която съм си поставил, преди изобщо да започна на поста. Ако не, върнете се към редактирането.

Пример. Ето какво искам да кажа под публикация с персонализирана подредба. Забележете нестандартните колони и подравняването на изображението.

персонализиран дизайн

�� Стъпка 7: Повторете

Всичко, което е останало сега, е да продължавате да се връщате и да преминавате през процеса отново и отново с всяка своя последователна публикация в блога.

В този процес може да има нищо секси, съжалявам … наистина няма решение за сребърни куршуми, когато става въпрос за публикуване на надеждни, качествени публикации в блогове. Всичко се свежда до редовни усилия и осъзнаване защо искате да напишете определена публикация в блога и какво можете да очаквате от нея.

�� СЪВЕТ ЗА ПРО: Създайте редакционен календар

За да поддържате усилията си по-последователни, докато се учите как да пишете добра публикация в блога, е добра идея да създадете редакционен календар. В най-простата си форма това може да бъде много основно. Дори блокирането на времето в Google Календар е достатъчно добро. За повече въздействие можете да експериментирате с инструменти като Trello (нашият любим) или CoSchedule. Прочетете повече за концепцията тук. И да не забравяме, че WordPress ви позволява просто график публикации за по-късно публикуване.

Като цяло, задачата ви, когато изработвате всяка публикация в блога, е да споделяте информация, която никой друг не споделя, или информация, която хората с радост биха платили, но въпреки това вие им предоставяте безплатно.

Например, първото ни попадение в този блог беше публикация, озаглавена Как да опростим WP-администратора, за да го вземем за клиенти. По онова време почти нямаше публикации по темата и малко хора знаеха, че това е възможно, но въпреки това все още има потребители, които търсят това в Google. Забелязахме това и написахме публикацията.

Твой ред

Това за обобщава темата за това как да напишем добра публикация в блога, а също и Глава 8 от нашето ръководство за това как да изграждаме, растеме и популяризираме блог. Ето всички важни стъпки отново във формата за контролен списък – трябва да улесните нещата следвайки процеса на движение:

 • Стъпка 1: Започнете с целта в ума
 • �� Стъпка 2: Изберете правилната ключова дума
 • �� Стъпка 3: Създайте 5 (или повече) алтернативни заглавия
 • Стъпка 4: Подгответе контура
 • Стъпка 5: Направете си изследвания
 • ✍ Стъпка 6: Напишете → Редактиране → Корекция
 • �� Стъпка 7: Повторете

Глава 9: Блог на WordPress SEO – откъде да започнем

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map