Трябва ли да наемете фрилансер? Разберете дали те ще бъдат подходящи за вашия екип

Трябва ли да наемете фрилансер? Разберете дали те ще бъдат подходящи за вашия екип

Трябва ли да наемете фрилансер? Разберете дали те ще бъдат подходящи за вашия екип
СОДЕРЖАНИЕ
02 июня 2020

Трябва ли да наемете фрилансер? Разберете дали те ще бъдат подходящи за вашия екип


С развитието на вашата компания може да откриете, че вашият съществуващ екип вече не е в състояние да се справи с цялата работа, необходима за поддържане на нещата. Това означава, че ще трябва да наемете някакво наемане – но какви работници трябва да търсите? Трябва ли да наемете фрийлансър? За да отговорите на този въпрос, той помага да се разберат недостатъците и ползите от работата с фрийлансъри.

Имате много възможности за добавяне на нови членове към вашия екип, но на свободна практика стават все по-популярни. За това има основателни причини – фрилансерите предлагат необходима гъвкавост и често са нискотарифно решение. В същото време има и недостатъци при наемането на фрийлансъри и понякога може да бъде по-полезно да се наеме член на екип на пълен работен ден.

В тази публикация ще говорим за различните начини, по които можете да разширите екипа си. Ще обсъдим и недостатъците и предимствата, когато наемете фрийлансър, и ще ви помогнем да решите дали това е правилният избор за вашия бизнес. Да започваме!

Вашите различни възможности за разширяване на вашия екип

Да знаеш кога да разшириш екипа си е една от най-важните, но трудни части на управлението на бизнес. Наемете твърде скоро и може да се окажете прекалено дълъг. От друга страна наемете твърде късно и може да се окажете в ситуация, в която няма никой на разположение за справяне с ключови задачи и проекти.

Ето защо ще искате да следите много внимателно общото натоварване на вашия бизнес. Трябва да знаете колко човешки часа на работа трябва да се извършват ежедневно, седмично или месечно и колко действителни човекочаса са на разположение, за да се справите с тази работа. Това може да е малко сложно, ако натоварването ви се колебае, но запазването на раздели на тези показатели за по-дълъг период от време би трябвало да помогне за средното оценяване на промените.

Друга важна подробност, когато правите тези изчисления, е да се съсредоточите само върху ключовите задачи – тези, които са от съществено значение за вашия бизнес – и не са различни "администратор" или "пълнител" работа. Разбираемо е, че винаги искате да държите служителите си заети, така че ще ги намерите да работят дори когато проектът е в задържане. Този тип работа обаче не трябва да се счита за всички "необходими човекочаси" численост.

С това направено, ако двата числа – наличните човекочаси и необходимите човешки часове – са близо равни до няколко месеца, вероятно е време да започнете да търсите допълнителна помощ. С други думи, време е да започнете процеса на наемане, когато вашият съществуващ екип е постоянно или близо до максимален капацитет и очаквате постоянен растеж в бъдеще. По този начин, когато процесът на наемане приключи, трябва да има работа за новия член на екипа (без да ги претоварвате веднага извън портата).

Вашите възможности за наемане ще зависят донякъде от вашата индустрия. Съществуват обаче три основни категории работници, които можете да наемете в екипа си:

 1. Работници на пълен работен ден. Това, което се счита за „пълно работно време“, ще варира до известна степен, но важното е този човек да бъде изцяло ангажиран с вашия бизнес. Вероятно ще трябва да осигурите обезщетения, както и заплата, а служителят вероятно ще работи на място.
 2. Работници на непълно работно време. Това е полезна опция, ако имате нужда от помощ, но нямате бюджет или нужда от служител на пълен работен ден. Вероятно ще носите отговорност за по-малко (ако има) ползи. Имате възможност и по-късно да предложите на работник на непълно работно време повишение към заетостта на пълен работен ден.
 3. На свободна практика. Фрийлансър или „изпълнител“ работи за вашия бизнес, но не се счита за служител. Това означава, че са освободени от повечето закони относно обезщетенията. Можете да наемете фрийлансър, който да прави навсякъде от няколко часа на седмица до 40 часа или повече, а те могат да работят вътре или отдалечено (обикновено последното).

Ако четете тази публикация, вероятно поне обмисляте да добавите един или повече фрийлансъри в екипа си. Имайки това предвид, нека разгледаме по-отблизо плюсовете и минусите.

�� Ползите, когато наемете фрийлансър

Фрилансерите са популярни поради причина. Всъщност все повече компании започват да разчитат силно на тези видове работници. Според последните проучвания, около 35% от американските работници на свободна практика, което общо наброява близо 57 милиона души – 7% ръст през последните пет години.

За да разберем защо това е, нека разгледаме основните предимства на наемането на фрийлансър:

На първо място, когато наемете фрийлансър, това обикновено включва по-ниска цена и по-малко финансов риск. Има няколко причини за това, включително:

 • Typically Обикновено не се изисква да предлагате никакви обезщетения, като платен отпуск или пенсионно плащане.
 • ✅ Данъците често са по-ниски от вашия край – например в САЩ, няма да е необходимо да плащате в социално осигуряване за работниците на свободна практика. Сценарият е подобен и в други страни. По принцип не е нужно да се притеснявате за данъците от страна на свободна практика – тези, които трябва да се грижат за тях.
 • ✅ Няма да се притеснявате за обезщетение или други фактори, които правят скъпо или сложно прекратяването на връзката ви с работник.
 • Often Процесът на наемане на фрийлансър често е бърз и опростен – както се прекратява договорът ви, ако е необходимо.

В допълнение към горните предимства, фрилансерите са гъвкави работници. Можете да наемете на свободна практика само няколко часа работа седмично – например, ако имате нужда от някой, който да управлява каналите ви в социалните медии. Това също е полезно, ако искате някой да заеме повече часове, отколкото обикновено служител на непълно работно време, но все пак върши по-малко от работа на пълен работен ден.

Плюс това, много фрийлансъри са готови да работят нередовни графици, както и когато имате нужда от тях. Стига да сте наясно с нуждите си предварително, вие и вашият фрийлансър можете да създадете какъвто и да е тип отношения, който обслужва и двете ви нужди.

И накрая, са и фрийлансъри отлично, когато се нуждаете от специализиран набор от умения. Когато привеждате служител на пълен работен ден, вероятно търсите добре закръглено лице, което може да се справи с различни задачи. Можете също така да инвестирате в някой, който в момента няма ключови умения, но показва потенциала да ги научи във времето.

Какво обаче, ако конкретно се нуждаете от програмист, квалифициран на определен език, писател на съдържание в блога, или някой със силни умения за графичен дизайн? Именно тук ползите, когато наемете фрийлансър, наистина стават очевидни. С малко търсене би трябвало да можете да намерите някой, който е специализиран в точните умения, от които се нуждаете – което означава, че те могат да се ударят в земята и да се нуждаят от малко или никакво обучение.

�� Недостатъците на работата с фрийлансъри

Както можете да видите, има много причини да помислите за работа с фрийлансър. Ползите от наемането на фрийлансър със сигурност са впечатляващи. В същото време има някои минуси, които бихте искали да помислите, преди да изберете свободна практика над служител.

Основните недостатъци на наемането на фрийлансър включват:

 • Разделяне на фокуса. Фрилансерът почти сигурно ще работи за други бизнеси – вероятно много от тях. Тези външни изисквания към тяхното време могат да извадят фокуса от тяхната работа за вас. Те могат да имат намален капацитет или дори да станат недостъпни за периоди от време.
 • По-малко ангажираност. По същите причини, обяснени по-горе, на свободна практика е по-малко ангажиран с вашия бизнес. Това увеличава шансовете, че те ще отговорят бавно, ще дадат приоритет на друга работа или дори напълно ще изпаднат от контакт.
 • Намален контрол / надзор. Нямате същото ниво на контрол над фрийлансър, което правите със служител. Можете да им кажете каква работа да вършат, но до голяма степен зависи от тях да решат как, къде и кога да го правят. Тъй като фрилансерите обикновено работят отдалечено, също така е по-трудно да се провери дали те са честни относно броя часове, които работят.
 • Понижен потенциал за обучение и напредък. Повечето фрийлансъри няма да се интересуват от дълъг тренировъчен процес и често не е препоръчително да инвестирате това ниво на усилия в договорно нает работник. Това може да доведе до проблеми, ако имате много конкретни изисквания или наемете някой да свърши сложна работа. Освен това, ако решите, че се нуждаете от вътрешен служител или някой, който е готов да работи по-дълги часове, има голям шанс да започнете процеса на наемане отначало..

Това са някои съществени недостатъци, така че те си струва да се имат предвид. Фрилансерите може да са по-проста опция, но те са свързани с определено ниво на риск.

�� Как да решите дали фрийлансърът е подходящият

Няма отговор „един размер отговаря на всички“ на въпроса дали трябва да изберете фрийлансър или служител. Ще трябва да разгледате недостатъците и предимствата на наемането на свободна практика и да прецените как те са свързани с нуждите на вашия бизнес.

Общо взето, наемането на фрийлансър е добра идея, ако:

 • ✅ Часовете, от които се нуждаете, вероятно ще варират от седмица на седмица или от месец до месец.
 • Трябва ви някой със специализиран набор от умения, който да започне да помага незабавно.
 • ✅ Търсите да намалите разходите или просто не можете да си позволите заплатата и предимствата на работник на пълен работен ден.
 • ✅ Щастливи сте, че новият наем ще работи отдалечено, по техен собствен график.

От друга страна, вероятно бихте бъдете по-добре с традиционен служител, ако:

 • ⚠️ Необходими са ви последователни часове на пълен работен ден по зададен график.
 • ⚠️ Имате нужда от някой, който да работи на място.
 • ⚠️ Търсите да обучите новия работник в определен (и твърд) набор от процеси, изисквания и т.н..
 • ⚠️ Не сте готови да поемате рисковете, свързани с работата с човек, който не е ангажиран с вашия бизнес и има много други клиенти.
 • ⚠️ Новият наем се нуждае от способността да напреднете във вашия бизнес и да поемете по-големи отговорности във времето.

Ако решите да наемете фрийлансър, има много места, за да ги намерите онлайн. Просто не забравяйте да ги прегледате внимателно – попитайте за мостри от предишната им работа, вижте дали можете да говорите с предишни клиенти и проведете интервю точно както бихте направили за служител.

Също така е добра идея създайте договор, така че връзката между вашия бизнес и на свободна практика е много ясна. И накрая, ще искате да се запознаете със законите, свързани с това, което може и не може да се счита за работа на свободна практика. Много често се случва бизнесът да бърка разграничение между фрийлансъри и служители – това, че сте наясно преди време, ще ви предпази от неволно преминаване на всякакви линии.

�� Заключение

Ако настоящият ви екип се бори да бъде в крак с натовареността на вашия бизнес, може да е време да се разширите. За компаниите, които оперират онлайн, фрилансерите могат да бъдат особено атрактивна опция. В същото време те не са без свързани рискове.

Има много предимства от наемането на фрийлансър – това е интелигентен избор, ако се нуждаете от гъвкав, отдалечен работник със специализиран набор от умения. Ако обаче имате нужда от някой, когото можете да тренирате и да се самоусъвършенствате с течение на времето, и искате те да бъдат изцяло отдадени на вашия бизнес, може да се предпочете по-традиционна връзка със служители. Добрата новина е, че ако решите да опитате да наемете фрийлансър, намирането на отлични опции онлайн е просто.

Имате ли въпроси относно процеса или ползите от наемането на свободна практика? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу!

Не забравяйте да се присъедините към нашия крах курс за ускоряване на вашия сайт WordPress. С някои прости поправки можете да намалите времето за зареждане дори с 50-80%:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Это интересно
  Adblock
  detector